bdan 15.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Ci co tynkują - Marcin od Adam brał 50 zł za sztukę; oczywiście małżonek zamontował samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.01.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 sama robocizna!! material juz pisalam kolo 11kilo !! Uuuu,dla mnie masakra albo czegoś nie przewidziałem Wstępnie i tak na oko policzyłem u siebie ile wyjdzie kabla na elektrykę i wyszło ok.200mb 3x2,5 i 200mb 3x1,5.to jest jakieś 1tys.zł,ok.40szt gniazdek i 25szt włączników,4 obwody gniazdkowe i 2 oświetleniowe. To co się składa na sumę 11tys.zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 15.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 tylko 400mb kabla....mało jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.01.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 tylko 400mb kabla....mało jakoś No tak wyszło Ale to mi laikowi z linijką w ręku http://images49.fotosik.pl/1266/48dcc748079f33fa.jpg http://images40.fotosik.pl/1303/c4a4fe669bec332d.jpg Kable gniazdkowe będą prowadzone w wylewce a oświetleniowe w podwieszanym suficie. Teraz muszę "projekt" dać do zaopiniowania i wyliczenia elektrykowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.01.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 no ja też czegoś tutaj nie rozumiem...kable mi wyszły mniej więcej tak jak arturo liczy, ogólnie elektryka nie wyszła mnie dużo. Nie liczę do tego gniazdek,włączników i lamp - bo już dla mnie nie elektryka, tylko wykończeniówka - i tutaj można naprawdę fortunę wydać... kable kupowałem na allegro - sam elektryk tak radził że taniej będzie niż w hurtowni w której on kupuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.01.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No tak wyszło Ale to mi laikowi z linijką w ręku http://images49.fotosik.pl/1266/48dcc748079f33fa.jpg http://images40.fotosik.pl/1303/c4a4fe669bec332d.jpg Kable gniazdkowe będą prowadzone w wylewce a oświetleniowe w podwieszanym suficie. Teraz muszę "projekt" dać do zaopiniowania i wyliczenia elektrykowi Dajesz 1 obwód na kuchnie i drugi wspólny z innymi pomieszczeniami nie boisz się że to będzie za mało. A lodówka, mikrowela. Teraz czy palnujesz pociągnąc kabel do bramy i furtki. My w samej kuchni planujemy minimum 5 obwodów na gniazdka: 1. płyta indukcyjna 2. lodówka 3. piekarnik 4. zmywarka i mikrowela 5. czajnik, mikser i inne kuchenne przybory W pokojach, salonie łazience i wc po 1 obwodzie w pom gospodarczym 2 obwody w tym 1 to siła w garażu 1 obwod który będzie służył głównie dla odkurzacza centralnego w pompownio - pralni 3 obwody 1. rekuperator 2. pralka 3. PC 1 obwod zapasowy na podłączenie rolet okiennych w przyszłości oraz 2 obwody do gniazdek zewnętrznych w tym 1 to siła Razem daje 20 obwodów na same gniazdka a jeszcze oświetlenie. Ja w budżecie na elektrykę przewidziałem od 13 - 15 tys. z każdej kwoty poniżej 13 tys będę zadowolony ( w tym liczę gniazdka i wyłączniki bez samego oświetlenia tj. opraw lamp, żarówek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.01.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Dajesz 1 obwód na kuchnie i drugi wspólny z innymi pomieszczeniami nie boisz się że to będzie za mało.Teraz czy palnujesz pociągnąc kabel do bramy i furtki.. Wiem,że zaleca się rozdzielić obwody w kuchi do każdego urządzenia osobno,być może dołożę jeszcze jeden ale uważam także,że nie należy przesadzać z obwodami.W M4 mam tylko dwa obwody i to na aluminiowych kablach,światło i gniazdka.Do gniazdek w jednym obwodzie mam włączone wszystko łącznie z pralką,piekarnikiem elektrycznym,mikrowelą,lodówką,3 telewizorami i od prawie 20 lat wszystko hula,na aluminium Nie sądzę,żeby domek zbytnio różnił się od M4 pod względem używalności elektryki przez 3 osoby,no może z wyjątkiem c.o. O bramie myślałem ale zapomnialem dorysować Tak,będzie doprowadzenie. Na pewno będzie coś dołożone/zmienione po konsultacji z elektrykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 15.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Mam pytanko - czy ktoś z was kupował projekt oczyszczalni - ile was to kosztowało ewentualnie czy mogę was prosić o namiary na takowych architektów oczywiście na prv Chciałem się tylko przypomnieć w sumie dla nas to dość pilna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.01.2012 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Uuuu,dla mnie masakra albo czegoś nie przewidziałem Wstępnie i tak na oko policzyłem u siebie ile wyjdzie kabla na elektrykę i wyszło ok.200mb 3x2,5 i 200mb 3x1,5.to jest jakieś 1tys.zł,ok.40szt gniazdek i 25szt włączników,4 obwody gniazdkowe i 2 oświetleniowe. To co się składa na sumę 11tys.zł ? Proponuję Ci zakład. Daje ci za darmo te 400m przewodów. Jeśli instalacje elektryczne w Twoim będą się składać tylko z moich przewodów to masz je za darmo. Jeśli dokupisz więcej niż 40m (10%) dowolnego przewodu to oddajesz mi 8 krążków kabla. Przewody liczymy dzień przed tynkami i podajemy publicznie listę wszystkich użytych materiałów i rozbieżność od twojego zakładanego tysiąca. W każdym wątku jesteś pewny swego, więc wchodzisz w to? Jeden z nas zyska 1000zł *** P.S. Mój zestaw startowy dla typowego domku (instalacja bezpuszkowa) to: - 300m 3x2,5 - 200m 3x1,5 - 100m 4x1,5 - 30m 5x2,5 - 200m peszla - 100 puszek - 3 worki kleju gipsowego - 1 obudowa rozdzielnicy To są główne materiały do 1 etapu prac (przed tynkami) dla instalacji sprzed 100 lat (włącznik, lampa górna, gniazdka w rogu pokoju). Czasami coś zostaje, a zwykle trzeba jeszcze dokupić materiały bo pomysły klienta rodzą się w trakcie postępu prac. W/w przewody to typowe instalacje gniazdek, siły i oświetlenia. Do tego dochodzą już indywidualne instalacje: LED, alarm, kamery, domofon, rolety, bramy, głośniki, agregat, czujki, odkurzacz, sterowania, oświetlenie zewnętrzne, UPS, internet, rtv/sat, multiroom, uziemienia, itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 16.01.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 no właśnie, warto ciągnąć internet po pokojach? jeżeli jest jedna kondygnacja to może wystarczy router?czym się różni multiroom od TV?u mnie robocizna z materiałem (z bruzdowaniem) powinna się zamknąć w 10tyś zł.Teraz doszedłem do tego, że coś pokręciłem o tym elektryku -koledze z pracy. Chciał 3-3.5 tys.zł, a nie 6,5, jak pisałem. Ale prąd zrobi jeszcze kto inny.Co do głośników, to jakieś kino domowe mogę sobie pod panelami poprowadzić?do kina droga daleka, spłacanie długów po budowie to będzie niezłe kino.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.01.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Uuuu,dla mnie masakra albo czegoś nie przewidziałem Wstępnie i tak na oko policzyłem u siebie ile wyjdzie kabla na elektrykę i wyszło ok.200mb 3x2,5 i 200mb 3x1,5.to jest jakieś 1tys.zł,ok.40szt gniazdek i 25szt włączników,4 obwody gniazdkowe i 2 oświetleniowe. To co się składa na sumę 11tys.zł ? my mamy jeszcze zrobiony internet, telewizje, monitoring, alerm, duuuzo ledow!!! rolety sterowane centralnie no i jak by nie bylo 3 razy taka powierzchnia jak u arturo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.01.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Dajesz 1 obwód na kuchnie i drugi wspólny z innymi pomieszczeniami nie boisz się że to będzie za mało. A lodówka, mikrowela. Teraz czy palnujesz pociągnąc kabel do bramy i furtki. My w samej kuchni planujemy minimum 5 obwodów na gniazdka: 1. płyta indukcyjna 2. lodówka 3. piekarnik 4. zmywarka i mikrowela 5. czajnik, mikser i inne kuchenne przybory W pokojach, salonie łazience i wc po 1 obwodzie w pom gospodarczym 2 obwody w tym 1 to siła w garażu 1 obwod który będzie służył głównie dla odkurzacza centralnego w pompownio - pralni 3 obwody 1. rekuperator 2. pralka 3. PC 1 obwod zapasowy na podłączenie rolet okiennych w przyszłości oraz 2 obwody do gniazdek zewnętrznych w tym 1 to siła Razem daje 20 obwodów na same gniazdka a jeszcze oświetlenie. Ja w budżecie na elektrykę przewidziałem od 13 - 15 tys. z każdej kwoty poniżej 13 tys będę zadowolony ( w tym liczę gniazdka i wyłączniki bez samego oświetlenia tj. opraw lamp, żarówek) my tylko na parter mamy w rozdzielnicy zajete 20 miejsc kazdy poziom ma swoaj rozdzielnice a ta piwniczna to jest 4 rzedowa stopien skomplikowania naszej instalacji momentami przerastal nawet robertasz 13 tysi ?? POWODZENIA!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.01.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 no właśnie, warto ciągnąć internet po pokojach? jeżeli jest jedna kondygnacja to może wystarczy router? czym się różni multiroom od TV? u mnie robocizna z materiałem (z bruzdowaniem) powinna się zamknąć w 10tyś zł. Teraz doszedłem do tego, że coś pokręciłem o tym elektryku -koledze z pracy. Chciał 3-3.5 tys.zł, a nie 6,5, jak pisałem. Ale prąd zrobi jeszcze kto inny. Co do głośników, to jakieś kino domowe mogę sobie pod panelami poprowadzić? do kina droga daleka, spłacanie długów po budowie to będzie niezłe kino.. warto !! widze to teraz przy uzytkowaniu ... mam zajete narazie 4 porty na routerze i mysle nad zakupem switcha !!! kable potrzebne sa np do dekoderow, amplitunera, ps3 ... to sie tak wydaje ze nie trzeba a jak sie zacznie wszystko podlanczac to w salonie jak by amplituner nie mial swojego switcha to juz bym tyczala ... jesli nie chcesz ciagnac od anteny do kazdego pokoju oddzielnego kabla to robisz sobie w centralnym miejscu multiswicha i od niego ciagniesz kable do anteny /najlepiej 8 przewosdow/ i po 1 lub 2 do pokojow /2 tam gdzie bedziesz mial dekoder z nagrywaniem i 2 glowicami/ DZIEKI TEMU LATWO PODLACZYSZ TEZ MULTIROOM Z TELEWIZJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.01.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Arturo podejmij zaklad roberta !!!! to bedzie dla ciebie bardzo ciekawe doswiadczenie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.01.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 my tylko na parter mamy w rozdzielnicy zajete 20 miejsc kazdy poziom ma swoaj rozdzielnice a ta piwniczna to jest 4 rzedowa stopien skomplikowania naszej instalacji momentami przerastal nawet robertasz 13 tysi ?? POWODZENIA!! Ja nawet z PLC za 3 tysie wydalem polowe tego (tylko kable byly 3 lata temu chyba z 2 x tansze), a stopien skomplikowania mojej instalacji jest imho zdecydowanie najwiekszy z calego rybnickiego forum (chyba, ze sie myle?), skrzynki w trakcie montazu: http://szyna.civ.pl/elek.jpg Za tysiac tego na pewno nie zrobi ale za 13k w jego domku (bodaj 112m2) to zrobi ze dwie takie (takie = bardzo proste jak on chce, nie jak moja instalacje z paluszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.01.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Uuuu,dla mnie masakra albo czegoś nie przewidziałem Wstępnie i tak na oko policzyłem u siebie ile wyjdzie kabla na elektrykę i wyszło ok.200mb 3x2,5 i 200mb 3x1,5.to jest jakieś 1tys.zł,ok.40szt gniazdek i 25szt włączników,4 obwody gniazdkowe i 2 oświetleniowe. To co się składa na sumę 11tys.zł ? A ten znowu se kosztorys robi Zabezpieczenie B+C 600-800 pln. Jedna roznicowka jednofazowa = ~120-150 pln (potrzebujesz najlepiej trzech), roznicowka trojfazowa nie wiem ile ale pewnie ze 200. Ladna skrzinka - stowke. Mnostwo dodatkowych kabli (to juz Mea pisala jakich) - a kable teraz drogie, grosik do grosika i sie uzbiera tego pare tysiakow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 16.01.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 a stopien skomplikowania mojej instalacji jest imho zdecydowanie najwiekszy z calego rybnickiego forum (chyba, ze sie myle?), mylisz się ale u mnie inny system, inne kwoty, inny wykonawca... więc nie ma co porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.01.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 mylisz się ale u mnie inny system, inne kwoty, inny wykonawca... więc nie ma co porównywać Poka fote skrzynki albo mozliwosci jakie to ma to porownamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.01.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 mam pytanie jak duze i jak czesto wywozicie kubly na smieci ?? wiem ze jakis czas temu byla rozmowa ale ciekawa jestem czy my takie fleje ze tak smiecimy czy co ale jak sie palilo polowe smieci na chwalowickiej to starczalo nam 120l na 2 tyg a teraz chyba dokupimy kontener 240l bo z tym malym nie wyrabiamy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.01.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 mam pytanie jak duze i jak czesto wywozicie kubly na smieci ?? wiem ze jakis czas temu byla rozmowa ale ciekawa jestem czy my takie fleje ze tak smiecimy czy co ale jak sie palilo polowe smieci na chwalowickiej to starczalo nam 120l na 2 tyg a teraz chyba dokupimy kontener 240l bo z tym malym nie wyrabiamy !!! Raz w miesiacu 240l normalnych smieci plus segregacja - raz w miesiacu sie dwa wory uzbieraja (plastiki, puszki i szklo), a worek z papierami dosyc rzadko (wolimy dokumenty spalac w kominku, a wieksze kartony zbieram w piwnicy i na wiosne w ognisku spale Sasiad co ma piec weglowy wywozi 240l raz na dwa miesiace.. Ale tez ma osobno segregacje + kompostownik, a tam troche smieci tez mozna zutylizowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts