GabrysiaBP 16.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ja pierdziele ludzie co Wy robicie,że tyle czasu macie na takie bzdety,jakieś multi,switche,gry i inne szmery bajery.Ja to chyba z innej epoki jestem i też mam instalację sprzed 100 lat za 8 tysięcy+3 koła za alarm.W zupełności nam to wystarcza,m jak miłość sobie czasami pooglądam i tyle,a dzieciaki komputer,telewizję i jakieś PSP to od wielkiego dzwona włączają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 16.01.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ja, Queene, Mea, Adiqq i pewnie jeszcze sporo innych - mamy trzy razy tyle jesli patrzeć w ten sposób - to faktycznie sie zmieści a przynajmniej powinien ja na swój dom nie wydałam 3x250.000 a ze szmerów bajerów mam tylko instalcję inteligentną i jakieś tam połączenia zw. z tv - na tym sie nie znam i nie jest mi to potrzebne. potrafie wł/wył i tyle Adam skrzynki nie wkleję z róznych względów - za dużo anonimowych osób tu zagląda - natomiast wiem że poszło u nas 7-8 x tyle kabla ile planuje Arturo...lekko licząc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 16.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ja pierdziele ludzie co Wy robicie,że tyle czasu macie na takie bzdety,jakieś multi,switche,gry i inne szmery bajery.Ja to chyba z innej epoki jestem i też mam instalację sprzed 100 lat za 8 tysięcy+3 koła za alarm.W zupełności nam to wystarcza,m jak miłość sobie czasami pooglądam i tyle,a dzieciaki komputer,telewizję i jakieś PSP to od wielkiego dzwona włączają. Też sie nad tym zastanawiam po co tyle tego. U nas 1 telewizor i wystarczy , 1 komputer służący jako okno na świat nie do grania więc instalacja internetowa mi po kiego licha. Tam gdzie się budujemy internet tylko radiowy więc 1 router na cała chałupę wystarczy. Owszem gniazdka do kolumn sie przydadzą ale ileż ich może być bez przesady. Szereg gniazd w salonie na TV, DVD i Tuner sat czyli 3 + 3 rezerwowe mi też wystarczy. Każdy uzbraja swoją instalację w to co uważa za konieczne. W naszym przypadku wywalenie kasy na coś z czego nie będziemy korzystac jest bezsensowne. Uważam iż licytowanie sie kto za ile zrobi instalacje mija się z celem. Większy sens miałoby podpowiedzenie o czym należy przy instalacjach pamiętac na co zrócić uwagę czego unikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 16.01.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 o czym pamiętać - żeby zrobić dokładne poglądowe zdjęcia instalacji przed tynkami...później to bardzo ułatwia gdy zdjęcia są....i bardzo utrudnia gdy ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.01.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 arturo popatrzylam na moja rozpiske kabli i reszty ktore kupowalam i pokusilam sie o policzenie ile kasy poszlo na material pt "tylko gniazdka i wylaczniki" na moje 280m2 /licze calosc/ i ile by cie to wyszlo przy 118m2 ... i wyszlo mi ze w 1600 bym sie u ciebie zmiescila !!! wiec przedpotopowa instalacja nie wyjdzie cie wiecej niz te 8kilo z robocizna ale ... taka instalacja jak moja na tak malej powierzchni kosztowala by mnie okolo 3500 zasadniczo raz tyle a o ilez ladniej, wygodniej i spokojniej do tych obliczen nie wkladalam lamp i oswietlenia wogole ... to juz rzecz gustu a nie instalacji !! doczytalam ze masz 3 telewizory - bedziesz im kable puszczal po podlodze ?? a skad sygnal ?? no chyba ze nie bedziesz mial telewizji a tv stoja ot tak sobie a muza pamietaj ze jak przeniesiesz sie do domu to skonczy sie era kablowki ze nie wspominam o spliterze czy cos ... domyslam sie ze nie masz kina domowego wiec glosnikow nie bedziesz robil ... internet z komorki bo z radiowki do routera tez potrzebny by byl kabel ... jedynym "nastrojowym swietlam" bedzi ekominek i swieczki ale to rzecz gustu ... ja jak wiecie ogni nie lubie aczkolwiek swieczki pale bo zapach jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.01.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Ja pierdziele ludzie co Wy robicie,że tyle czasu macie na takie bzdety,jakieś multi,switche,gry i inne szmery bajery.Ja to chyba z innej epoki jestem i też mam instalację sprzed 100 lat za 8 tysięcy+3 koła za alarm.W zupełności nam to wystarcza,m jak miłość sobie czasami pooglądam i tyle,a dzieciaki komputer,telewizję i jakieś PSP to od wielkiego dzwona włączają. ja to chyba też jestem z innej epoki, mam tylko prąd, kilka nitek lanu pociągniete i kable z satki i to wszystko. Za robocizne elektryki płaciłem 1500zł, z tym że od początku wiedziałem że to jest robota po godzinach i potrwa trochę, ale mi to pasowało. Za kable też nie zapłaciłem majątku, fakt wtedy jeszcze kable były tańsze niż dzisiaj....zużyłem trochę więcej niż Arturo pisał, bo też i piwnica i poddasze czyli mb więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.01.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 doczytalam ze masz 3 telewizory - bedziesz im kable puszczal po podlodze ?? a skad sygnal ?? no chyba ze nie bedziesz mial telewizji a tv stoja ot tak sobie a muza pamietaj ze jak przeniesiesz sie do domu to skonczy sie era kablowki ze nie wspominam o spliterze czy cos ... domyslam sie ze nie masz kina domowego wiec glosnikow nie bedziesz robil ... internet z komorki bo z radiowki do routera tez potrzebny by byl kabel ... jedynym "nastrojowym swietlam" bedzi ekominek i swieczki ale to rzecz gustu ... ja jak wiecie ogni nie lubie aczkolwiek swieczki pale bo zapach jest fajny Oczywiście TV będzie szło sufitem,kino domowe narazie jest mi zbędne ale jak trzeba będzie to kable w przyszłości pociągnie się w listwach progowych,na SAT czy kablówkę i internet(wifi)będzie miejsce na poddaszu do rozprowadzenia,ja mam strop drewniany i sufit podwieszany także spokojnie się "przebije" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 17.01.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 ok sufitem ale kable byc musza!!! i co nie dasz ich pod tynk ??? beda ci tak po prostu zwisaly dwa metry w dol ?? co do glosnikow ... my wczoaj popatrzylismy na salon i mariusz powiedzial ze jak bysmy pod tynk i wylewke nie wsadzili kabli to teraz bylaby taka dupa ze hej !! bo w przejsciu przedpokoj/salon szedl by nam po kaflach bezczelny kabel !!! ani tam listwy, ani dylatacji zeby pod listwe progowa schowac ... po co to pisze ?? wlasciwie nie dla arturo bo on i tak uzyje tylko 200m ydypa 2,5 i 200m 1,5 ale dla tej calej reszty ktora robi instalacje "dwudziestowieczna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 17.01.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 W sumie mam ok 60 wejsc i ok 80 wyjsc w tym - wiecej nie potrzebuje Te mniejsze klocki to takie gesto upakowane wejscia/wyjscia Mi wyszło że potrzebuję ok. 140we i 90 wy. tak żeby nic nie dokupować w przyszłości. Choć na samo światło i rolety, czyli podstawy zużyję tylko ok. 70% I/O. Gdzie kupowałeś przekaźniki? Gdzieś lokalnie czy przez net? Bo muszę dokupić na rolety. I jeszcze pytanko czy masz moduł temperaturowy na Dallasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 17.01.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 a jak sie wam teraz zima podoba ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 17.01.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 a jak sie wam teraz zima podoba ?? Jak dla mnie BOMBA :wave: Nareszcie prawdziwa zima, chociaż tak powinno być na święta.... A Młody jaką ma radochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 17.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 a jak sie wam teraz zima podoba ?? w ferie mogło padać.....teraz niekoniecznie, dziś na drodze była masakra, troche białego i wszyscy jadą 20km/godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.01.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Mi wyszło że potrzebuję ok. 140we i 90 wy. tak żeby nic nie dokupować w przyszłości. Choć na samo światło i rolety, czyli podstawy zużyję tylko ok. 70% I/O. Gdzie kupowałeś przekaźniki? Gdzieś lokalnie czy przez net? Bo muszę dokupić na rolety. I jeszcze pytanko czy masz moduł temperaturowy na Dallasach? Przekazniki i ogolnie wszystkie elektroniczne i okolo tego czesci kupuje tylko i wylacznie na http://www.tme.pl - najwiekszy, najlepszy, najsprawniejszy i chyba najtanszy sklep z takimi rzeczami Nie mam do PLC modulu temperaturowego - temperatury mierze sobie interfejsem na COM podpietym do malego serwerka, tylko je pokazuje, nie sluza mi do sterowania niczym. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota78 17.01.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 ZWROT VAT ZA MATERIAŁY BUDOWLANE Według Gazeta Prawna.PL (z dnia 27.12.2011) eksperci są zgodni – niezależnie od tego, że prawo do ubiegania się o zwrot podatku nie ulega przedawnieniu, nie warto zbyt długo zwlekać ze składaniem wniosków. Z uwagi na trudną sytuację budżetową rząd może ograniczyć prawo do rekompensat, które kosztują budżet ponad 1 mld zł rocznie - dodają.Tomasz Bełdyga również uważa, że w dobie kryzysu finansów publicznych rząd może dojść do wniosku, że państwa nie stać na dalsze finansowanie zwrotów i znieść tę preferencję lub przynajmniej ją ograniczyć. Takie zapowiedzi padały już podczas pierwszej fali kryzysu w 2009 roku. Ostatecznie jednak zwrot VAT utrzymano. Warto odzyskać swoje pieniądze (przy PnB za całość inwestycji to może być nawet ponad 30tyś zł, na czysto, nieopodatkowane:)) zanim będzie zapóźno. Polecem się. Szybko i solidnie. Śląsk i Zagłębie. Więcej informacji na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 17.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 o czym pamiętać - żeby zrobić dokładne poglądowe zdjęcia instalacji przed tynkami...później to bardzo ułatwia gdy zdjęcia są....i bardzo utrudnia gdy ich nie ma Trafna uwaga! my dodatkowo mierzylismy odleglosc kabli od sciany a na koniec zdjecie z karteczką i owymi przelicznikami na danej scianie. queene zaglądasz jeszcze do swojego dziennika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 17.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Mea widzę,że mierzysz wszystkich swoją miarą.Uwierz nie każdy do szczęścia potrzebuje swiche,multi i inne coś tam,coś tam.Kablówki nie mamy ani żadnych innych i chwała za to,w gry nie gramy,kina domowego nie mamy i dobrze nam z tym.Mamy za to siebie i dzieci,z którymi wolimy się pobawić,pouczyć albo wyjść na sanki jqk chociażby dzisiaj.Telewizor może mi stać jako wystawka(zresztą mamy taki przedślubny),do szczęścia nie jest mi potrzebny,blueconnecta mam,który mi bardzo dobrze śmiga i finito.I nie piszę tutaj w niczyim imieniu,żeby nie było,tylko w swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 17.01.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Aha a zapomniałam dodać,że przy świczkach dość często siedzimy,bo prąd u nas wyłączają codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 17.01.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 A ja zgadzam się po części z meą i po części z Gabrysią. Mamy u siebie kable TV i komputerowe. Ale czy będziemy ich używać, nie wiem? Można żyć tak jak Gabrysia, nie używając za wiele elektroniki. Można też żyć tak jak mea, mając kable i kabelki wszędzie Można wykonać instalacje tak jak pisze Arturo - bardzo oszczędną i skromną, a potem jakoś ją "dorabiać". Jeżeli ktoś na etapie budowy nie ma po prostu funduszy na rozbudowaną instalację to robi ją skromną. I da się żyć z taką instalacją Jeżeli jednak jest szansa na "wysupłanie" większej sumki to jednak warto dodać te "kilka" kabelków. Potem będzie łatwiej. Jak dzieci dorosną, będą chciały TV w pokoju, do tego komputer i inne elektroniczne zabawki. Po co potem się bawić w chowanie kabli, w przedłużacze, itp. Instalacje w domu to sprawa indywidualna, każdy robi jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 17.01.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 madzia jak najbardziej masz rację,że to sprawa indywidualna,dlatego ja nikomu nic nie narzucam.Mówię,że my tego nie mamy,chociaż tak się zastanawiam,że gniazda antenowe mam w każdym pokoju,młody ma telewizor,bo dostał na komunię ,a przed dziewczynkami jeszcze komunia,więc może też dostaną.Będzie to będzie,nie to nie i tyle.Nie miałam więcej kasy,więc nie robiłam nic więcej.Bardziej zależy mi,żeby zrobić bruk,szafy zabudowane inne według mnie bardziej potrzebne rzeczy.To tylko i wyłącznie moje priorytety,ja nie cierpię wielu kabli,kabelków i innych duperelków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 17.01.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Trafna uwaga! my dodatkowo mierzylismy odleglosc kabli od sciany a na koniec zdjecie z karteczką i owymi przelicznikami na danej scianie. queene zaglądasz jeszcze do swojego dziennika?? zaglądam zrobie jakies nowe fotki jak bedzie zmiana dekoracji czyli zniknie swiąteczna mam już wreszcie moje lasy brzozowe w korytarzu, niestety jest problem z drzwiami wiec dostalismy tymczasowe zwykłe szklane w jakieś tam maki...ale od razu czuc ze w wiatrołapie jest chłodniej więc dużo dają a na moje brzozy poczekam bo maszyna jest we włoskim serwisie :/ poza tym nic nowego, ciągle nie dorobilismy sie mebli do sypialni :/ Gabrysia - zabawy na śniegu z dzieciaki to mega fun....samej by mi sie nie chciało...a nie ma to jak zrobić orła na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts