Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Artur po obwodzie okna 0,5cm grubości silikonem :) noooo to pójdziesz w koszta :) - przelicz to jeszcze bo będziesz musiał zmienić budżet :) średnio okno ma około 5mb razy 2 strony daje 10mb teraz sobie policz jaką potrzebujesz ilość silikonu :) 0,5x1 (szerokość pianki)x1000obwód = :D:D:D licz licz Arturo i teraz wszystko razy ilość okien - mimo wszystko myślę że taniej wychodzi taśma :)

No i jeszcze kwestia jak ten silikon potem niby obrobic ?? Lepiej polozyc tynk plus laczenie tynku z oknem zajechac akrylem. Ja tak mam i nie ma zadnej szpary. A z zewnatrz mam styropian najechany 2cm na rame, calosc do rowna zapianowana i otynkowana. Tam nie ma akrylu - niech sie zrobi szczelinka - wilgoc bedzie miala gdzie uchodzic :)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Artur po obwodzie okna 0,5cm grubości silikonem :) noooo to pójdziesz w koszta :) - przelicz to jeszcze bo będziesz musiał zmienić budżet :) średnio okno ma około 5mb razy 2 strony daje 10mb teraz sobie policz jaką potrzebujesz ilość silikonu :) 0,5x1 (szerokość pianki)x1000obwód = :D:D:D licz licz Arturo i teraz wszystko razy ilość okien - mimo wszystko myślę że taniej wychodzi taśma :)

Fakt,nie liczyłem tego,nawet się nad tym nie zastanawiałem ;)

Zabiłeś mi gwoździa ;)

Adamowi niech będą dzięki !

:)

a Aveka Żory i Wodzisław się rozdzieliły. panowie się ponoć pokłócili.

dostałem też dość emocjonalnego meila od żorskiego sprzedawcy okien firmy KONSEK. Wynika z niego, że konsek nagle skończył z produkcją okien, do tego w swoim punkcie sprzedaży przy rynku w Żorach wpuścił nową firmę, a dotychczasowy dzierżawca/sprzedawca/montażysta jest dwie kamienice dalej:)

Mi sie nie podobaly okna konska na wystawce - jak na okna demonstracyjne powinny byly byc wykonane perfekt, a te byly poprostu brzydko wykonczone (wszystkie laczenia profili i oklein). Strach pomyslec co klientom montuja :)

Gość Arturo72
Nie on jeden, nie po raz pierwszy, nie po raz ostatni :D

Trochę przesadziłem,jareko twierdzi,że 3 mm styknie i jednak jest tanie,także z tym gwoździem nie do końca trafne :

Dokładnie wykonane tak samo dobre jak taśmy i bez porównania taniej.

Pamiętaj tylko by przyciąć piańe troche głębiej niż tylko w licu profila by grubość silikonu była minimum 3mm

rutin co do aveko - potwierdzam fachowosc !! no i nie wiem kto byl u nas - jakis fachowiec i zamarudzil ze "zostawili nam listwy transportowe pod oknem !! a pan Kremiec z mety zapytany o to zaprosil mnie do salonu i pokazal o co listwa i dlaczego sie ja zostawia ... dodam ze ona jest docieplona dolem !! dzieki temu parapety kamienne sa tylko zimne a nie zamrozone :D

Gość Arturo72
0.3x1cm ( minimum ) x 1000cmb = 300cm3 tubka ma 33cm3 czyli lekko licząc na jedno okno 9 tubek :)

nie orientuję się w cenie silikonów ale pewnie z 20zł trzeba dać :) czyli 180zł okno :) mówisz że 15szt to daje 2700zł :)

W dalszym ciągu myślę że taśmą taniej :)

Ciekawie liczysz :)

TABELA ZUŻYCIA

(metry bieżące z tuby)

wymiary spoiny

w mm (a x b)

(a szerokość x b grubość silikonu)

5x10 - 6mb( okno 1,5+1,5+1,5+1,5=6mb)

Zużycie wzięte z aukcji http://allegro.pl/atlas-silikon-silton-s-280ml-kolorowy-i-bialy-i2052582315.html

Czyli na jedno okno wypada 1 tubka silikonu za 18,9zł :)

Dalej taśmy tańsze ? :)

Ja mam ok.50mb/6=ok.8 tubek=160zł*2strony=320zł co w porównaniu do 2,5tys.zł za taśmy jest kropelką ;)

i to mnie kurna martwi, że ta pianka wilgoci dostanie. Jestem w stanie jakoś temu zapobiec, jakąś folią to okleić?

Skad by miala dostac wilgoc? I czemu jak nawet dostanie - ta wilgoc nie mialaby wyjsc dalej na zewnatrz ? :) Przy montazu na tasmy obowiazuje zasada (taka sama zreszta jak przy ocieplaniu) -> paroszczelnie od wewnatrz, paroprzepuszczalnie od zewnatrz. Od zewnatrz ja mam calosc zapianowane a potem otynkowane tynkiem silikonowym ktory ponoc doskonale pare przepuszcza wiec o nic sie nie martwie :)

Mam pytanie odnosnie stryropianu pod ogrzewanie podlogowe. W sumie mamy dac 12 cm wg Was w jakich proporcjach najlepiej go podzielic (kladziony na zakładke)?? 10 cm +2 cm??

Ja miałem 6+2 i bardzo żałowałem. Na styropianie 2cm bardzo kiepsko trzymają spinki. One maja 5 cm długości wiec ostatnia warstwa musiała by mieć minimum 3 cm ale wg mnie im więcej tym lepiej.