Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość adiqq
Mea z tego co pamiętam teściowa ma swój własny pokój - nie możesz podkręcić tylko u niej w pokoju ?? - chyba że masz sterowniki dla każdego pokoju z osobna ? wtedy to już w ogóle nie powinno być problemu :)

jak masz rotametry, to u niej odkręć na full a resztę skręć - no ale to zależy od tego jak masz instalację zrobioną...

Gość adiqq
przy poprzednich temp brał max 20 kg

można przyjąć ze max 0,6-0,7 tony/miesiąc

czyli jak kupiłaś węgiel za 600zł, to 360-420zł/m (do tego musisz dodać pare zł za prąd do obiegówek :D)

u nnie za styczeń wyszło wg podlicznika 324zł(CO+CWU) temperatury 22,5-23C

Pati, a jestes w stanie oszacować ile ci węgla poszło za cały styczeń? chciałem porównać...

ja nie Pati, ale za caly styczen poszlo mi 570kg groszku, co daje 400zl i srednio 18kg/dzien. Jednak w polowie miesiaca zrobilem mala modernizajce kotla (uszczelnienie palnika + regulacja) i zuzycie mi spadlo na oko z 22kg do 16kg/dzien. Ciezko to jednak porownac bo pogoda caly czas sie zmienia.

W ostatnim czasie - od piatku do dzis wychodzi mi srednia 25kg/dzien a mrozik trzyma ladny. W tym oczywiscie CWU.

pozdrowienia!

ja nie Pati, ale za caly styczen poszlo mi 570kg groszku, co daje 400zl i srednio 18kg/dzien. Jednak w polowie miesiaca zrobilem mala modernizajce kotla (uszczelnienie palnika + regulacja) i zuzycie mi spadlo na oko z 22kg do 16kg/dzien. Ciezko to jednak porownac bo pogoda caly czas sie zmienia.

W ostatnim czasie - od piatku do dzis wychodzi mi srednia 25kg/dzien a mrozik trzyma ladny. W tym oczywiscie CWU.

pozdrowienia!

jak duza powierzchnie masz do ogrzania ??

niewielka - grzeje 110m do temperatury 22-23stC, mam tez piwnice ok 50m2, ale ich nie ogrzewam (jest tam ok 16stC).

Co do konstrukcji chaty - nie trzyma forumowych standardow - sciana 1W PTH44 a na dachu 20cm welny.

pozdr!

no to powierzchnia prawie polowe mniejsza od mojej wiec chyba ten nasz wynik nie jest taki zly ... te 20 kg w normalnych temperaturach to taki standard !!