Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Zapytam męża i dam znać ile węgla poszło,ja tam do kotłowni nie wchodzę.Mąż za to z ciekawości pytał jak się sprawują pompy ciepła w takich temperaturach??Ile prądu jedzą?

W ostatnie mrozne dni idzie u mnie sporo:

2012-01-26: 39.60 kWh (tania: 22.63 kWh, droga: 16.69 kWh), temp: 0.00°C

2012-01-27: 41.42 kWh (tania: 22.89 kWh, droga: 18.19 kWh), temp: 0.00°C

2012-01-28: 42.18 kWh (tania: 22.80 kWh, droga: 19.11 kWh), temp: 0.00°C

2012-01-29: 43.48 kWh (tania: 22.66 kWh, droga: 20.48 kWh), temp: 0.00°C

2012-01-30: 40.48 kWh (tania: 21.61 kWh, droga: 18.58 kWh), temp: -5.62°C

2012-01-31: 41.89 kWh (tania: 21.75 kWh, droga: 19.79 kWh), temp: 0.00°C

2012-02-01: 37.73 kWh (tania: 19.83 kWh, droga: 17.61 kWh), temp: 0.00°C

Aha - nie patrz na temperatury bo czujki mi sie posypaly - jest ZIMNO ;)

Wychodzi ok 18 pln / dzien, czyli odpowiednik 25kg wegla po 700 pln. Tym niemniej - to tylko w przypadku takich b. duzych mrozow, niestety wychodzi mocno w droga taryfe stad taka cena :) A ogolnie od poczatku sezonu to wyglada tak:

SUMA: 2242.38 kWh (tania: 1664.40 kWh, droga: 577.98 kWh)

KOSZT: 873.77 PLN (tania: 535.94 PLN, droga: 337.83 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 29.51 kWh (tania: 21.90 kWh, droga: 7.61 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 11.50 PLN (tania: 7.05 PLN, droga: 4.45 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 74.22% / droga: 25.78%

PODSUMOWANIE POSZCZEGOLNYCH MIESIECY:

2011-11 (13 dni, srednia temp: 1.77°C):

SUMA: 321.79 kWh (tania: 263.36 kWh, droga: 58.43 kWh)

KOSZT: 118.95 PLN (tania: 84.80 PLN, droga: 34.15 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 24.75 kWh (tania: 20.26 kWh, droga: 4.49 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 9.15 PLN (tania: 6.52 PLN, droga: 2.63 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 81.84% / droga: 18.16%

2011-12 (31 dni, srednia temp: 3.07°C):

SUMA: 853.18 kWh (tania: 692.04 kWh, droga: 161.14 kWh)

KOSZT: 317.03 PLN (tania: 222.84 PLN, droga: 94.19 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 27.52 kWh (tania: 22.32 kWh, droga: 5.20 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 10.23 PLN (tania: 7.19 PLN, droga: 3.04 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 81.11% / droga: 18.89%

2012-01 (31 dni, srednia temp: 1.66°C):

SUMA: 1029.99 kWh (tania: 689.18 kWh, droga: 340.81 kWh)

KOSZT: 421.12 PLN (tania: 221.92 PLN, droga: 199.20 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 33.23 kWh (tania: 22.23 kWh, droga: 10.99 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 13.59 PLN (tania: 7.16 PLN, droga: 6.43 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 66.91% / droga: 33.09%

2012-02 (1 dni, srednia temp: 0.00°C):

SUMA: 37.44 kWh (tania: 19.83 kWh, droga: 17.61 kWh)

KOSZT: 16.68 PLN (tania: 6.39 PLN, droga: 10.29 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 37.44 kWh (tania: 19.83 kWh, droga: 17.61 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 16.68 PLN (tania: 6.39 PLN, droga: 10.29 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 52.96% / droga: 47.04%

Jak widac poki co od poczatku sezonu ~870 pln. Licze ze jeszcze maksymalnie tydzien bedzie tak drogo (~18 pln / dzien), a potem jak temperatury wroca do normalnych (okolice zera) to zuzycie spadnie do 10-11 pln / mc w lutym, 8-9 pln w marcu, pozniej jeszcze mniej :) Jest szansa wedlug szacunkow, ze zmieszcze sie w 2k pln na caly sezon (CO+CWU).

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

RE: Daga&Adam

Jak wynika z twoich wyliczeń to spoko zmieścisz się w 2k za cały sezon. Tak że koszt ten za ogrzanie pow. domu którą masz - cieszy że taki niski.

Porównywałeś z Adiqqiem wyniki. On wspominał coś o kwocie 1,5k ale ma chyba mniejszą pow. do ogrzania. Nie pamiętam.

Zatem bravo PC górą a twoje wyniki najlepszym dowodem dla niezdecydowanych. Ja już też zdecydowałem, iż będzie PC p - w do c.o. i c.w.u. nie mam dobrych warunków do poziomego źródła dolnego (sam piach i sucho) a pionowe to nadal koszmarny wydatek.

RE: Daga&Adam

Jak wynika z twoich wyliczeń to spoko zmieścisz się w 2k za cały sezon. Tak że koszt ten za ogrzanie pow. domu którą masz - cieszy że taki niski.

Porównywałeś z Adiqqiem wyniki. On wspominał coś o kwocie 1,5k ale ma chyba mniejszą pow. do ogrzania. Nie pamiętam.

Troche mniejsza, pompe ma 1kW slabsza. Generalnie wyniki mamy identyczne - z tym ze Adiqq caly czas o te 10-20% nizsze :)

Zatem bravo PC górą a twoje wyniki najlepszym dowodem dla niezdecydowanych. Ja już też zdecydowałem, iż będzie PC p - w do c.o. i c.w.u. nie mam dobrych warunków do poziomego źródła dolnego (sam piach i sucho) a pionowe to nadal koszmarny wydatek.

Na pl.misc.budowanie niejaki yarecki wkleja wyniki swojej PC powietrznej i powiem szczerze ze jestem zaskoczony - bardzo dobre wyniki ma. Zobaczymy jak teraz przy tych ostrych minusowych temperaturach ale na ogrzewanie wydaje mniej niz ja (grzejac jednak polowe mniejszy dom). Takze PC P-W jest tez jakas alternatywa :)

Witam ponawiam temat bo jak widze to nikt sie nie interesuje ale moze teraz otrzymam odpowiedz??

Prosze o namiary na tartak gdzie mozna kupic dobra ,,tania'' więźbe poniewaz chce juz zakupic bo poczatek kwietnia rusza dach ???? moze byc na forum lub priv pozdrawiam i dziekuje .

Ja brałam w tartaku w Dziergowicach- przez DOMLEX, cena 780 zł/m3 z impregnacją zanurzeniową. Uważam , że cena ok, tym bardziej, że gdzie indziej chcieli 860 zł/m3- kupowałam w listopadzie. Dobrą cenę mają w Jankowicach Rybnickich- pytaj o tartak w okolicy PREFROW. Jak dla mnie najdrożej Euroclass Czyżowice oraz Rybnik- Orzepowice- ponad 980 zł/ m3

Gość adiqq
Zapytam męża i dam znać ile węgla poszło,ja tam do kotłowni nie wchodzę.Mąż za to z ciekawości pytał jak się sprawują pompy ciepła w takich temperaturach??Ile prądu jedzą?

ja nie mam aż tak dokładnych statystyk jak Adam :)

od 1.10 do dzisiaj PC zużyła 2537 kwh za 955zł (CO+CWU)

średnie zużycie za styczeń to 27kwh/dz czyli 10,5zł/dz

od wczoraj do dzisiaj przy takich temperaturach zjadło mi 41kwh za 17,5zł

a sprawują się ok, jeszcze mam kilka godzin zapasu grzania na większe mrozy....

temperatura 22,5-23C piwnica początkowo 18, teraz obniżyłem do 17 :D

Ja nie mówię,że nie,tylko jakoś jak tak wszyscy zachwalają to myślałam,że tańsze to to jest.

Hm, 1,5-2k pln / sezon to duzo za totalnie bezobslugowy system grzewczy ? :) Moim zdaniem rewelacja - odpowiednik 1,5-2,5t wegla przy czym ja bym zuzyl pewnie te 3,5-4t - w zyciu bym jej nie zamienil na nic innego :-)

Gość Arturo72
Ja nie mówię,że nie,tylko jakoś jak tak wszyscy zachwalają to myślałam,że tańsze to to jest.

Staje się tańsze także w następnym domu nie będziecie mieli wyboru ;)

Ja np. z zatwardziałego prądowca prawdopodobnie będę pompowcem ale już nie tak zatwardziałym ;)

Dostałem ofertę i chyba łyknę pompę ciepła powietrze-woda w cenie 16tys.zł za komplet z zasobnikiem i montażem :)

jak moj pasożyt (elektromet) zgnije to bede mial problem czy brac dalej i ladowac sie w ten syf z weglem czy jednak iść z duchem nowoczesnosci i zainwestowac w pc.ale to jeszcze pare lat gnicia przede mna....piecem.

Wyniki jak dla mnie rewelacyjne, mam tu na mysli pc, chociaz mam i tak zadowalajaco niskie zuzycie wegla.

Staje się tańsze także w następnym domu nie będziecie mieli wyboru ;)

A Ty znowu swoje :) Pompy poki co drozeja bo drozeja surowce do ich produkcji. Wahania jakies sa - zgodnie z kursem Euro. Pompy to nie nowosc, nie placisz juz za innowacje, nowa technologie czy cos podobnego. Innowacyjna to pompa byla 100 lat temu :) Od paru lat ceny pomp sie ustabilizowaly i zaleza juz tylko od cen surowcow (i oczywiscie marzy sprzedawcow a ta juz tez nie jest na takim poziomie zeby liczyc na duze spadki cen w najblizszej przyszlosci). A ze zapotrzebowanie bedzie na nie coraz wyzsze to i ceny beda szly raczej w gore niz w dol.

Gość Arturo72
Od paru lat ceny pomp sie ustabilizowaly i zaleza juz tylko od cen surowcow (i oczywiscie marzy sprzedawcow a ta juz tez nie jest na takim poziomie zeby liczyc na duze spadki cen w najblizszej przyszlosci).

O to właśnie chodzi :)

Na przykładzie Karbonu:

http://www.karbon.com.pl/index.php/pompy-ciepa/14-powietrzne/336-pompa-ciepa-alfea-powietrze-woda-firmy-atlantic.html?start=1

Ja prawdopodobnie będę miał Alfeę (jakoś ta Alfa utkwiła mi w głowie ;) ) S8. Zobacz za ile Karbon ją oferuje a ja mam w całym komplecie z zasobnikiem 300l i montażem za 16tys.zł.

Nie sądzę,żeby mój instalator dopłacał do interesu ;)

O to właśnie chodzi :)

Na przykładzie Karbonu:

http://www.karbon.com.pl/index.php/pompy-ciepa/14-powietrzne/336-pompa-ciepa-alfea-powietrze-woda-firmy-atlantic.html?start=1

Ja prawdopodobnie będę miał Alfeę (jakoś ta Alfa utkwiła mi w głowie ;) ) S8. Zobacz za ile Karbon ją oferuje a ja mam w całym komplecie z zasobnikiem 300l i montażem za 16tys.zł.

Nie sądzę,żeby mój instalator dopłacał do interesu ;)

Roznica w cenie miedzy katalogiem a rzeczywista zawsze byla i bedzie (w kazdej chyba branzy). Ja mowie o roznicy juz ceny sprzedazy, rok do roku. Te sa na stalym poziomie lub rosna. Nie spadaja.

Gość Arturo72
Roznica w cenie miedzy katalogiem a rzeczywista zawsze byla i bedzie (w kazdej chyba branzy). Ja mowie o roznicy juz ceny sprzedazy, rok do roku. Te sa na stalym poziomie lub rosna. Nie spadaja.

No jasne,zależy jak się szuka i na czym komu zależy ;) Karbon oferuje pompy wg cennika,wiem bo dostałem wyceny na Althermę a Atlantica ma w wersji katalogowej.Jeśli różnica cenowa między jedną firmą a drugą jest bardzo duża to można odnieść wrażenie,że ceny pomp spadają.

I jakby nie patrzyć może znajdą owcę na S8,która przepłaci ok.10tys.zł :)

Kiedyś w boomie na pompy i ogólnie nie do pomyślenia były takie ceny pomp co uwidacznia nam ilu ludzi przepłaciło lub że ceny pomp spadają.

I żeby nie było gadki,że to pojedyńczy przypadek to mam wyceny właśnie na S8 od klilku instalatorów w podobnej cenie :)

No jasne,zależy jak się szuka i na czym komu zależy ;) Karbon oferuje pompy wg cennika,wiem bo dostałem wyceny na Althermę a Atlantica ma w wersji katalogowej.Jeśli różnica cenowa między jedną firmą a drugą jest bardzo duża to można odnieść wrażenie,że ceny pomp spadają.

I jakby nie patrzyć może znajdą owcę na S8,która przepłaci ok.10tys.zł :)

Kiedyś w boomie na pompy i ogólnie nie do pomyślenia były takie ceny pomp co uwidacznia nam ilu ludzi przepłaciło.

I żeby nie było gadki,że to pojedyńczy przypadek to mam wyceny właśnie na S8 od klilku instalatorów w podobnej cenie :)

Znajdz mi katalogi z 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011 tej firmy i pokaz w nich ceny jednego produktu - to bedzie widac czy tanieja, czy drozeja - maksymalny rabat w % raczej zawsze jest staly (zalezy od staran kupujacego ;) Ja wiem, ze na przestrzeni ostatnich ~3 lat wiekszosc sprawdzonych pomp gruntowych ktore sa juz jakis czas na rynku - zdrozala.

Wydaje Ci sie ze pompy sa coraz tansze bo pojawiaja sie tanie oferty na allegro - ale to sa chinczyki a nie pompy ciepla ;)

Gość Arturo72
Znajdz mi katalogi z 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011 tej firmy i pokaz w nich ceny jednego produktu - to bedzie widac czy tanieja, czy drozeja - maksymalny rabat w % raczej zawsze jest staly (zalezy od staran kupujacego ;) Ja wiem, ze na przestrzeni ostatnich ~3 lat wiekszosc sprawdzonych pomp gruntowych ktore sa juz jakis czas na rynku - zdrozala.

Wydaje Ci sie ze pompy sa coraz tansze bo pojawiaja sie tanie oferty na allegro - ale to sa chinczyki a nie pompy ciepla ;)

Nie patrzę się na allegro i nie porównuję,poczytaj sobie na forum wyceny pomp powietrznych sprzed dwóch,trzech lat od Daikina przez LG,Fujitsu i Zubadana.

Znajdź mi taką za 16tys.zł w komplecie.Śledzę i czytam i wyceny są na 25-35tys.zł także ostatnimi czasy te ceny/marże spadły.

A jak marże spadają to znaczy,że ceny pomp ciepła też spadają bo przecież 16tys.zł nie jest równe 25tys.zł :)

Chińczyka 9kW na allegro kupisz już za 7tys.zł a to nie jest 16tys.zł :)

te ceny/marże spadły.

A jak marże spadają to znaczy,że ceny pomp ciepła też spadają bo przecież 16tys.zł nie jest równe 25tys.zł :)

Arturo może ja się na handlu nie znam ale ustalmy jedną rzecz ;) na cenę końcową wpływa cena zakupu + marża więc czym innym jest cena a czym innym marża z mojego doświadczenia choć nie tylko ;) marżę obniża się zazwyczaj z 3powodów

p1) sklep ma tak zawalone stoki ( magazyn ) że musi zrobić czystkę bo koszt magazynowania przewyższa zyskowność sprzedaży

p2) wchodzi nowy model i potem może być problem z odsprzedażą ( to najlepiej widać w autosalonach )

p3) dany produkt jest tak chodliwy że masa towarowa robi obrót ( tutaj raczej mówimy o masówkach i spożywce ;))

więc spytam jeśli będziesz miał dobry towar i będziesz mógł spokojnie na nim zarobić hmm 3tyś to oddasz go komuś z zyskiem 1tyś ?? - tak na chłopski rozum :):)

I jeszcze jedno w Polsce jest tak ( nie wiedzieć dlaczego ??? ) że jeśli np. cena ropy taniej to w Polsce drożeje :) jak euro idzie do góry to paliwo drożeje a jak euro tanieje to i tak stoi w miejscu :)

Oczyszczalnie In-dren można u nas kupić za 6tyś a w Czechach tą samą za 4tyś jakiś tam telewizor w Niemczech za 500euro u nas taki sam kosztuje 3,5tyś itp itd dlatego dziwnym wydaje mi się fakt że ktoś robi obniżkę tylko dlatego że Cię lubi :)