Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

u nas w domu mamy 26% wilgotnosci ale na zewnatrz jest ledwie 35!!!!!!!!!!!! wiec cudow nei osiagniemy !!

u nas na I biegu mamy ustawione minimum czyli 50m3/h i nakaz wlaczania III biegu po kazdej kupie !! :D sypialnie dowilrzamy nawilzaczami do okolo 32 - 35% - na moj gust jest wystarczajace !!

no i po tych mrozach czeka nas regeneracja gwc bo ostro wychlodzilismy grunt !! caly czas szlo powietrze okolo 8st z gwc a teraz idzie mniej niz 4 co przy -20 na zewnatrz jest GENIALNYM WYNIKIEM !!!! jak sobie pomysle jakie powietrze by mi szlo bez gwc to AUC !

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

u nas w domu mamy 26% wilgotnosci ale na zewnatrz jest ledwie 35!!!!!!!!!!!! wiec cudow nei osiagniemy !!

u nas na I biegu mamy ustawione minimum czyli 50m3/h i nakaz wlaczania III biegu po kazdej kupie !! :D sypialnie dowilrzamy nawilzaczami do okolo 32 - 35% - na moj gust jest wystarczajace !!

no i po tych mrozach czeka nas regeneracja gwc bo ostro wychlodzilismy grunt !! caly czas szlo powietrze okolo 8st z gwc a teraz idzie mniej niz 4 co przy -20 na zewnatrz jest GENIALNYM WYNIKIEM !!!! jak sobie pomysle jakie powietrze by mi szlo bez gwc to AUC !

GWC fajna rzecz ale przy sprawnosci reku rzedu 90% temperatury nawiewane do pomieszczen nie bylyby duzo nizsze - szczegolnie ze im wieksza roznica temperatur tym sprawnosc reku jest wyzsza :)

A są jakieś sensowne rekuperatory o takiej wydajności? I jaka wtedy byłaby najmniejsza wymiana?

ja bym sie nei napalala na taka wydajnosc ... czasem jest potrzeba zeby szybko wymienic cale powietrze w domu - wtedy brkuje mocy ... i jak jest na raz duzo ludzi ... ja bym polowala w reku ktore ma niska wydajnosc minimalna ale wlasciwa dla domu maksymalna!! nasze realne 50 - 340 jest trafione !!

Ponoć w Brinku przy ustawieniu minimalnym i tak jest 70 wymiany - tak też jest u Was, mozecie to zmierzyć?

a jak to sprawdzic ?? ja jedyne co moge powiedziec to to ze jak szlo na 80 to wentylatory szly minimalnie szybciej - jak zmniejszalismy to bylo slychac roznice ...

ja bym sie nei napalala na taka wydajnosc ... czasem jest potrzeba zeby szybko wymienic cale powietrze w domu - wtedy brkuje mocy ... i jak jest na raz duzo ludzi ... ja bym polowala w reku ktore ma niska wydajnosc minimalna ale wlasciwa dla domu maksymalna!! nasze realne 50 - 340 jest trafione !!

Mea spytam ile razy w roku musisz mieć max wyciąg ??2- 4 a może 10 ?? reszta to i tak praca na wolnych obrotach więc uważam że bdan wcale źle nie kombinuje nooo ale zawsze można dobrze trafić za większe pieniądze kwestia tego czy będzie to trafienie celne ;)

Mea spytam ile razy w roku musisz mieć max wyciąg ??2- 4 a może 10 ?? reszta to i tak praca na wolnych obrotach więc uważam że bdan wcale źle nie kombinuje nooo ale zawsze można dobrze trafić za większe pieniądze kwestia tego czy będzie to trafienie celne ;)

no i bede z toba znowu polemizowac ... jak dotad a mieszkamy 2 miesiace mialam juz taka potrzebe okolo 4-5 razy ... 3 razy w same swieta kiedy w domu bylo od 10 do nawet 20 osob ... wystarczylo ze moja rodzinka sie zjechala i w salonie juz bylo cieplo ... a wierz mi ze moja rodzinka bedzie wpadac dosc czesto :D do tego jakas imprezka, ostatnio zabawy przy xbxie z wodka w tle i szybka wymiana powietzra w salonie staje sie koniecznoscia :D

nie bede wnikac w zycie towarzyskie bdan /ale o ile ja znam to nudno u nich nie ma :D/ ale pisze jak to wyglada u nas ...i mysle ze na te ewentualnosci jest to warte uwagi !!

Kurcze ja się nie odważam po takich schodach z pustymi rękami chodzić,a co dopiero z praniem.No,ale może jak ktoś pierze raz na tydzień to nie będzie aż taki problem.Ja tam piorę ze trzy razy na dzień często to dla mnie to jest niewyobrażalne.

Trzy razy na dzien ?? Rany julek ja to piore swoje szmaty raz na tydzien - mam spory zapas majtasow i skarpetasow ;)

hehe od razu widać ile osób w domu mieszka :D

u mnie 3x dziennie nie ale 2x dziennie to często...z tym ze ja musze mieć wene na pranie...jak nie mam to nie piore i ze 4-5 dni...a wszyscy sie dziwia po co mi 3 ogromne kosze na pranie w piwnicy :) no bo po pierwsze segregacja...po drugie...brak weny ;)