GabrysiaBP 07.02.2012 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ha,ha Adam już Ci kiedyś pisałam jak sobie sprawisz bliźniaki to pogadamy.Dzisiaj to bym jeszcze i czwarty raz puściła pralke tylko już nie mam gdzie tego powiesić,bo młody wrócił z zimowiska i cała zawartość walizki wylądowała w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.02.2012 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 hehe od razu widać ile osób w domu mieszka u mnie 3x dziennie nie ale 2x dziennie to często...z tym ze ja musze mieć wene na pranie...jak nie mam to nie piore i ze 4-5 dni...a wszyscy sie dziwia po co mi 3 ogromne kosze na pranie w piwnicy no bo po pierwsze segregacja...po drugie...brak weny u mnie jest tak samo ... pranie seryjne - ile wlezie do suszenia a potem hurtowe prasowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 07.02.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 u mnie 2+1 dorosła już, także pranie hurtowe 1x w tygodniu, w porywach 2x . Nie ma szans wyjść z wielkim koszem, ja mam taką średnią miskę i jakoś wychodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 07.02.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 My mamy takie schody strychowe rozkładane, nie weszłabym tam sama z koszem prania w rękach. To tak, jakbyś wchodził po drabinie. Co innego, gdyby komuś ten kosz podać, ale bez przesady, żeby do wieszania prania były potrzebne dwie osoby:D Ja piorę średnio 2-3 razy w tygodniu, a jest nas czworo. Dajemy radę, a brudni nie chodzimy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 07.02.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 a tak mi się nasunęło....kiedyś pisałem, że zeszłej zimy miałem zimno w łazience i właczałem na chwilę farelkę....teraz mogę spokojnie napisać, że był to efekt 1 sezonu grzewczego i domu jeszcze nie wyschniętego....w tym roku mimo niższych temperatur maksymalnych jakie niedawno obserwowaliśmy farelka nie była włączona ani razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.02.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 u mnie łazienki są zdecydowanie najcieplejszymi pomieszczeniami i to z minimalnym grzaniem utrzymuje tam 24st.C drabinki włączam jak musze pilnie coś wysuszyc, pewnie dlatego ze są to pomieszczenia wewnątrz domu i nie mają scian zewnetrznych...tylko że czuć zimną ściane od strony garażu - przez garaz ucieka nam mnóstwo ciepła bo bramy jeszcze niewyregulowane i sufitu brakaha....dokupilismy 2t węgla...po 700 więc spoko....myślałam że w takich mrozach sobie "dźwigną"...i tak sobie myślę....i powoli się z tą myślą oswajam....czy zamiast solarów nie założyc pompy ciepła... ?? czy za 15-20 tys zł zrobie ją na gotowo zeby mogła ewentualnie zastąpić piec ? czy za tyle to tylko na grzanie wody latem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.02.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 i tak sobie myślę....i powoli się z tą myślą oswajam....czy zamiast solarów nie założyc pompy ciepła... ?? czy za 15-20 tys zł zrobie ją na gotowo zeby mogła ewentualnie zastąpić piec ? czy za tyle to tylko na grzanie wody latem... Za 15k kupisz sama pompe. Dyche lub wiecej (zalezy od zapotrzebowania na cieplo i rodzaju gruntu) trzebaby dolozyc do poziomego DZ i paru dodatkow zeby polaczyc to wszystko w istniejacej kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 08.02.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Pati - możesz zrobić coś pośredniego - wtedy powinnaś się zmieścić w 20tys PC dobrać do temperatur np -5C , wtedy będzie mniejszej mocy (tańsza) i mniejsze(tańsze DZ) CWU będziesz mieć bez problemu(to tak apropos tego basenu ) a zimą będzie ci działać do określonej temperatury(tzn poniżej tej temperatury będzie działać 24h/ dobe i braknie jej mocy żeby nagrzać)....w największe mrozy odpalisz kocioł cena finalna dużo zależy od faktu czy możesz kopać kolektor poziomy, czy zostają tylko odwierty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 czy za 15-20 tys zł zrobie ją na gotowo zeby mogła ewentualnie zastąpić piec ? czy za tyle to tylko na grzanie wody latem... Zależy jakie masz zapotrzebowanie domu na ciepło,ja kupuję ( ) pompę powietrzą 8kW,która przy -20st.C ma moc grzewczą ok.5kW co mi spokojnie starczy. Całościowy koszt takiej pompy z zasobnikiem 300l i montażem to 16tys.zł Do samej cwu pompa ciepła to koszt 7tys.zł z zasobnikiem a 3,5tys.zł bez zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 08.02.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 u mnie łazienki są zdecydowanie najcieplejszymi pomieszczeniami i to z minimalnym grzaniem utrzymuje tam 24st.C drabinki włączam jak musze pilnie coś wysuszyc, pewnie dlatego ze są to pomieszczenia wewnątrz domu i nie mają scian zewnetrznych...tylko że czuć zimną ściane od strony garażu - przez garaz ucieka nam mnóstwo ciepła bo bramy jeszcze niewyregulowane i sufitu brak aha....dokupilismy 2t węgla...po 700 więc spoko....myślałam że w takich mrozach sobie "dźwigną"... i tak sobie myślę....i powoli się z tą myślą oswajam....czy zamiast solarów nie założyc pompy ciepła... ?? czy za 15-20 tys zł zrobie ją na gotowo zeby mogła ewentualnie zastąpić piec ? czy za tyle to tylko na grzanie wody latem... Pati ile węgla poszło Ci do tej pory? Mam nadzieję, że dam rade ogrzac mój dom bo jednak jest troche mniejszy no i Ty grzejesz jeszcze trochę piwnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 08.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Pati ile węgla poszło Ci do tej pory? Mam nadzieję, że dam rade ogrzac mój dom bo jednak jest troche mniejszy no i Ty grzejesz jeszcze trochę piwnicę dlaczego miałabyś nie dać rady?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 08.02.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 chodzi o koszt (u mnie bedzie gaz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam 76 08.02.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 chodzi o koszt (u mnie bedzie gaz) Jaką masz powierzchnię? Będziesz miał z "rury"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 08.02.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 135 m2 - no myslę, ze to jest gaz z rury, bynajmniej nie z butli:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 08.02.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja jestem ciekawa jakie temperatury planujesz Artur utrzymywać w domku?Jakoś nie chce mi się wierzyć w te 5 kW.Nam też za chwilę braknie węgla,muszę dokupić,ale chciałabym ten brunatny,który mieliśmy,bo sprawdził się bardzo dobrze,a cena zdecydowanie niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja jestem ciekawa jakie temperatury planujesz Artur utrzymywać w domku?Jakoś nie chce mi się wierzyć w te 5 kW. Jestem ciepłolubny w przeciwieństwie do żony,która lubi zimno także musimy iść na kompromis Wg wstępnych wyliczeń przy -20 +21st.C potrzebuję 3,8-4kW(32-35W/m2),także pompka powinna wydolić. Jeśli nie,to posiada ona w sobie grzałki także ciepła na pewno nie zabraknie a że nastawiłem się na grzanie prądem to mi to nie przeszkadza Poniżej wykres krzywych mocy grzewczej http://images49.fotosik.pl/1310/4efb1cdc399e0129.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszy 08.02.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 powiedzcie mi co myślicie o pompach powietrza? i czy warto je zakładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszy 08.02.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 i jeszcze jedno gdzie kupie węgiel i za ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 powiedzcie mi co myślicie o pompach powietrza? i czy warto je zakładać? Moim zdaniem warto ale są też inne opinie Ale skoro zastanawiasz się nad węglem to znaczy,że masz raczej dom z dużym zapotrzebowaniem na ciepło a to znaczy,że musiałbyś kupić mocniejszą pompę powietrzną,mocne powietrzne są droższe i tu trzeba sobie przekalkulować czy tania polska gruntowa nie wyjdzie korzystniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najlepszy 08.02.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 raczej ta pompa ma służyć do ogrzewania wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts