Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72

myśmy też myśleli nad taką pompką, ale narazie przy Eko-groszku czas zwrotu byłby zbyt długi

Zależy jak się liczy,bo wg mnie nawet gruntowa wyjdzie taniej niż c.o na groszek :)

Na szybko:

piec-10tys.zł

komin-5tys.zł

dodatkowe pomieszczenie-10tys.zł

A za 25tys.zł masz gruntową z własnym DZ :)

A co do pompy ciepła do cwu vs solary to oczywiście pompa wygrywa,tym bardziej,że oprócz grzania wody mamy klimę przy okazji :)

Gość Arturo72
ciekawy to pomysł takie budowanie kotłowni, komina i kotła węglowego za 10tys. wyłącznie dla CWU :)

Spoko,doczytasz pierwsze zdanie to zobaczysz jak ciekawy jest to pomysł ;)

A jak przyczytasz ostatnie zdanie to będzie bingo :)

Gość Arturo72
a tak bardziej serio, to nawet elektryczne przygotowanie CWU nie wydaje się tak drogie, zeby ta powietrzna pompa ciepła zwróciła się w rozsądnym czasie.

To również zależy,ja właśnie przez cwu kupuję PCi do c.o i cwu ;)

No ale ja mam tylko wannę i 3 osoby na pokładzie i zużycie prądu na cwu byłoby większe niż zużycie prądu na c.o :)

Wg mnie zużycie roczne na cwu to ok.4000kWh a zużycie prądu na c.o to 3500-4500kWh.

Pompa ciepła do cwu+piec elektryczny to ok.10tys.zł i grzechem nie byłoby łyknąć PCi do c.o i cwu za 16tys.zł :)

Oczywiście przy kabinie prysznicowej grzanie cwu prądem w II taryfie to dobra decyzja i nie zastanawiałbym się wtedy nad PCi do cwu.

Gość Arturo72
Nie potrafie wyciagnac zadnych wnioskow z tego co mi napisaliscie...jesli odwiert to dopuszczam tylko pionowy, koszt 20tys to max zbiornik mam 300l. Jeden pisze 3.5 tys drugi 25 tys

Jeśli zależy Ci jedynie na cwu a zbiornik masz to pompa ciepła do cwu to koszt 3,5tys.zł np:

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-i2095593643.html

lub

http://allegro.pl/ulrich-pompa-ciepla-hitpump-wasser-3-5kw-promocja-i2085286232.html

Z tym,że wybrałbym tą pierwszą z uwagi na możliwość "ztuningowania" w celu zwiękzenia COP i darmowej klimy w lecie :)

Zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż solary.

powiedzcie mi co myślicie o pompach powietrza? i czy warto je zakładać?

My mamy powietrzną pompę ciepła; zimą nie korzystamy, ale w październiku, jak się wprowadzaliśmy, to owszem. Myślę, że efektywna będzie najbardziej latem. O szczegóły musiałabym męża zapytać, bo nie znam się na tym.

Zależy jak się liczy,bo wg mnie nawet gruntowa wyjdzie taniej niż c.o na groszek :)

Na szybko:

piec-10tys.zł

komin-5tys.zł

dodatkowe pomieszczenie-10tys.zł

A za 25tys.zł masz gruntową z własnym DZ :)

A co do pompy ciepła do cwu vs solary to oczywiście pompa wygrywa,tym bardziej,że oprócz grzania wody mamy klimę przy okazji :)

chodziło mi wyłącznie tylko o CWU :)

Ludzie jaka tu cisza,czy zapadliście w sen zimowy czy cóś?? Dobrych znajomych,którzy już pobudowali domki w ogóle nie widać.....ah smutno jakoś,nikt się nie kłóci,nie ma co czytać.

Pompa ciepla jest najlepsza na swiecie!

A wentylacja mechaniczna - nie ma nic lepszego! Grawitacja obsysa!

Sciany 1W sa do niczego.

Solary sie nie oplacaja!

Ekogroszek brudzi dom i cala jego okolice.

Chcialas to masz kombosa :p

Dawaj Arturo, Gabrysia sie nudzi :D

To zeby tak naprawde jakos zaczac, wklejam wyniki zuzycia mojej PC od poczatku sezonu (CO+CWU):

SUMA: 2588.93 kWh (tania: 1840.35 kWh, droga: 748.58 kWh)

KOSZT: 1030.14 PLN (tania: 592.59 PLN, droga: 437.55 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 30.82 kWh (tania: 21.91 kWh, droga: 8.91 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 12.26 PLN (tania: 7.05 PLN, droga: 5.21 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 71.09% / droga: 28.91%

;)