Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
ja szukalam najnizszych cen i w lipcu byly porownywalne do tego co pisze adam wiec arturo znowu przejawiasz nadmierny optymizm!!!

Z reguły jestem optymistą i nie załamuje się jeśli będę musiał zapłacić parę zł więcej ;)

A że wyjdzie drożej to wiem,choćby dlatego,że zamierzam dać na całej powierzchi różowe płyty :)

Może dla niektórych to dziwne ale znam ceny materiałów budowlanych jak i usług instalatorskich,dlatego kupuję po całej Polsce a nie w najbliższej hurtowni i narazie jestem na sporym plusie ;)

Porównanie do swoich kosztów jest bez sensu,.Prawdopodobnie koszt robocizny za cały SSZ wyjdzie Ci więcej niż 38tys.zł,

Cza było pałaców nie budować ;)

Arturo porównywanie kosztów z Tobą jest rzeczywiście bez sensu. Sam koszt materiału mojego stropu betonowego wyniósł 10 739. Chciałam szczelny dom z betonowym stropem i taki mam. Nie wiem jaka różnica w koszcie między stropem w moim pałacu a Twoim małym domkiem i pewnie nigdy się nie dowiem, bo sie nie przyznasz i tak będziesz liczył żeby Ci pasowało. Ale myślę, że doliczając Twoje belki, ruszty, płyty, folie, i co tam jeszcze trzeba to razem z wieńcami do tej kwoty bardzo sie zblizysz.

Odniosę sie teraz to kosztu robocizny mojego pałacu w porównaniu z Twoim domkiem:

Fundamenty: 0 zł (no może parę piw, zrobił mąż z kolegami)

Robota fachowców

Ściany fundamentowe: 1 600 zł

Murowanie parteru + nad stropem mam kolankową na dwa kamienie (bo tak chciałam i nie podobają mi się dachy siegające do okien)+ 1 komin z obłożeniem klinkierką - 6650

Strop - 4000

Dach mojego dużego domu - 13000

RAZEM: 25 250

Dość daleko do Twoich 38 000

Porównując parter mój z Twoim to u mnie jest 10 650 a u Ciebie 14 000. Czyżby robocizna tego drewnianego stropu była taka wysoka? Bo wtedy należałoby ją dodać do kosztów stropu.

Kiepsko szukałeś, że tak drogo Ci wyszło.

Jakbyś chciał znać koszt robocizny instalacji, zeby się do mnie zblizyć to pisz, chętnie Ci pomogę.

Ps. Zajrzałam sobie do Twojego dziennika, czy Ty będziesz robił te słupy żelbetowe w każdym narożniku? Bo myślę, że gdybyś miał strop żelbetowy to nie trzeba by było tych słupów. Wypadałoby doliczyć to do kosztu stropu.

czy wy aby nie przesadzacie ??

jesli Arturo mały w sumie domek parterowy bez wodotryskow, piwnic i high-tech chce wybudowac za policzmy...240+50+10% dodatków tj.320 tysiecy...i uważacie ze to jest nie do zrobienia ?? to nie wiem ile was kosztowała budowa ale ja w takim razie wybudowałam tanio porównując nasze domy...a mogłam to zrobić jeszcze taniej ale juz brakło mi samozaparcia

czy wy aby nie przesadzacie ??

jesli Arturo mały w sumie domek parterowy bez wodotryskow, piwnic i high-tech chce wybudowac za policzmy...240+50+10% dodatków tj.320 tysiecy...i uważacie ze to jest nie do zrobienia ?? to nie wiem ile was kosztowała budowa ale ja w takim razie wybudowałam tanio porównując nasze domy...a mogłam to zrobić jeszcze taniej ale juz brakło mi samozaparcia

Adrian....delete poprosze coś mi sie posypało :)

Pati oczywiście, że da radę wybudować do kwoty 320 tys. Weszłam w dyskusje z Arturo bo chciałam pokazać innym forumowiczom, że jeżeli ktoś chce strop betonowy to wcale nie jest dużo droższy od drewnianego. Arturo jednak uważa, że tylko on ma rację i jego wytykanie innym złych decyzji (w jego ocenie) mnie drazni. Skoro pisze, że budujemy pałace (moj jest o 18 m większy od jego domu, na które składa się dodatkowo garderoba i jadalnia) i kosztami przekraczamy to co jemu udało się wynegocjować to piszę, że jest w błędzie, niech się bardzie postara w przyszłości w czasie negocjacji.

Gość Arturo72
Arturo jednak uważa, że tylko on ma rację i jego wytykanie innym złych decyzji w jego ocenie mnie drazni. skoro pisze, że budujemy pałace (moj jest o 18 m większy od jego domu) i kosztami przekraczamy to co jemu udało się wynegocjować to piszę, że jest w błędzie, niech się bardzie postara w przyszłości w czasie negocjacji.

Gdzie i kiedy wytykałem kimuś złe decyzje ?

Jeśli tak się zdarzyło to na pewno nie ze złościwośc a jedynie z przymrużeniem oka :)

Nie zmuszam nikogo do silikatu,do prądu,do stropu drewnianego :)

Dla mnie budowanie w ten sposób jest tanie i tyle,każdy ma swój własny rozum :)

Bo cały czas była mowa o 250tys zł, teraz robi się rozsądniej czyli 320tys.

Przeczytaj dokładnie :)

Dalej twierdzę,że nie wydam swojej kasy więcej niż 250tys.zł(230tys.zł) :)

Powtarzam,jestem dorosłym człowiekiem,mam rozum umiem liczyć,dziękuję za troskę ale to nic nie da :D

Trza oszczędzać,bo pompa ciepła ucieknie ;)

Gość Arturo72
Weszłam w dyskusje z Arturo bo chciałam pokazać innym forumowiczom, że jeżeli ktoś chce strop betonowy to wcale nie jest dużo droższy od drewnianego.

Niech Wam będzie,że strop drewniany jest w podobnej cenie do lanego :D

Gość Arturo72
No i co te twoje koszty robocizny, szkoda, że wcześniej nie pisaliśmy bo byś wiedział, że można taniej ;) ;) ;);)

Masz taniej ze względu na 0zł przy fundamentach,aż takich wejść nie mam ;)

Dla mnie priorytetem była budowa od A-Z przez jedną firmę z uwagi także na płytę.

A że można tanio to nie musisz mi mówić.

Niedawno była nagonka na mnie,że elektrykę+hydraulikę nie można wykonać "po znajomości" za małe pieniądze :)

Mam też taniej za mury ze stropem i za dach - przy większej powierzchni ;)

Dobra skończmy już, ale nie cierpię takich dialogów jak teraz prowadzę z Tobą i jestem na nie wyczulona. Tak samo jak na krytykę która pojawia się jak ktos pokaże swoją kuchnię, czy tez salon a jadą po nim jakby tylko na to czekali. I uśmiechnięta buźka, czy przymrużone oko na końcu - nic dla mnie nie zmienia. Mam świadomość z iloma problemami i dylematami każdy z nas się zmaga i jak potem każdy przeżywa czy zdobił dobrze czy źle i forum traktuję jako formę wsparcia i pomocy a nie "dowalenia" komuś.

Tak więc zyczę Ci powodzenia i wszystkim innym, żeby koszty były jak najmniejsze i dobrze nam się mieszkało

Mam też taniej za mury ze stropem i za dach - przy większej powierzchni ;)

Dobra skończmy już, ale nie cierpię takich dialogów jak teraz prowadzę z Tobą i jestem na nie wyczulona. Tak samo jak na krytykę która pojawia się jak ktos pokaże swoją kuchnię, czy tez salon a jadą po nim jakby tylko na to czekali. I uśmiechnięta buźka, czy przymrużone oko na końcu - nic dla mnie nie zmienia. Mam świadomość z iloma problemami i dylematami każdy z nas się zmaga i jak potem każdy przeżywa czy zdobił dobrze czy źle i forum traktuję jako formę wsparcia i pomocy a nie "dowalenia" komuś.

Tak więc zyczę Ci powodzenia i wszystkim innym, żeby koszty były jak najmniejsze i dobrze nam się mieszkało

Amen :)

za to jak się forum ożywiło:)

a ja dalej nie wiem, czy muszę mieć aż dwustulitrowy zasobnik CWU? rodzina 2+2 i teściowa w dalekiej przyszłości.

i jeszcze pytanie mam, czy możecie mi polecić dekarza? Brat chce naprawić więźbę i wymienić pokrycie w domu w Gliwicach. Dla moich majstrów to jest trochę daleko, ale z Rybnika byłoby juz chyba dobrze.

Niedawno była nagonka na mnie,że elektrykę+hydraulikę nie można wykonać "po znajomości" za małe pieniądze :)

Adam jest dobry w szukaniu ale ja zapoamietalam ze jakis czas temu pisales ze bedziesz to mial za "flaszke" pomiedyz "flaszke" a "male pieniadze" jest jednak drobna roznica ... dobra flaszka kosztuje powiedzmy do 100 /taki juz wypasik/ ... obawiam sie ze za 100 to nawet najlepszy przyjaciel by mi tej roboty nie zrobil ... co zauwazam w miare postepow twoich prac ?? to ze zaczyna normalniec twoje myslenie :) najpierw bylo za "flaszke", teraz za "male pieniadze" a za chwile bedzie "calkiem tanio za okolo 2k" ... i tu dochodzimy do sedna twojego stylu myslenia ...

queene za 320 mala parterowke da sie wybudowac - to raczej nie podlega dyskusji :) ale to jakie bzdury czasem arturo wypisuje w kwestii cen to juz musi byc pod dyskusje poddane bo ludzie czytaja to forum chcac wyciagnac jakies wnioski dla siebie a jesli maja je wyciagac z bzdur to po co caly ten kram ??

a odnosnie jeszcze zabudowy g-k ... arturo pisze ze sciaga z calej polski materialy ... ja jak robilam wycene materialow na zabudowe gk to tez sciagalam oferty z calej polski ... przewijal sie jednak co chwile motyw "darmowej dostawy" ... wiekszosc /jesli nie wszyscy/ pisala ze darmowa dostawa takich przesylek jest mozliwa przy zamowieniu powyzej 3k ... ja calego materialu mialam na prawie 5k wiec rozbijanie tego na dwie firmy wlasciwie mijalo sie z celem ... dlugo szukalam, pisalam, dzwonilam i licytowalam oferty ... i suma sumarum wzielam material w medremie /powiedzmy ze w hurtowni za rogiem/ wniosek z tego jest jeden ... jak sie odpowiednio dlugo bedzie smecic to i za rogiem dadza ci internetowe ceny a jak potem przychodzi do dokupywania /nigdy nie policzy sie na styk/ to tez dokupuje sie po tych internetowych cenach bo "w koncu bralam u nich tyle materialu" ... druga kwestia jest taka ze jesli gdzies np profile sa super tanio to nie ma bata - odbija sobie to na wieszakach czy pchelkach ... takie prawo handlu i kazdy kto tego kiedykolwiek sprobowal wie jak ta maszyna funkcjomuje ... za darmo umarlo dawno temu !!

za to jak się forum ożywiło:)

a ja dalej nie wiem, czy muszę mieć aż dwustulitrowy zasobnik CWU? rodzina 2+2 i teściowa w dalekiej przyszłości.

i jeszcze pytanie mam, czy możecie mi polecić dekarza? Brat chce naprawić więźbę i wymienić pokrycie w domu w Gliwicach. Dla moich majstrów to jest trochę daleko, ale z Rybnika byłoby juz chyba dobrze.

dobrze pamietam ze planujesz pompe do cwu ?? jesli tak to 200 za malo ... minimum 300 ... roznica w cenie jakby zadna a masz juz dwie wezownice w razie czego ... jak by co to moge ci biawara ponegocjowac w dobrej cenie ... ja mojego 300l za 2350 kupilam ...

Gość Arturo72
Adam jest dobry w szukaniu ale ja zapoamietalam ze jakis czas temu pisales ze bedziesz to mial za "flaszke" pomiedyz "flaszke" a "male pieniadze" jest jednak drobna roznica ... dobra flaszka kosztuje powiedzmy do 100 /taki juz wypasik/ ... obawiam sie ze za 100 to nawet najlepszy przyjaciel by mi tej roboty nie zrobil ... co zauwazam w miare postepow twoich prac ?? to ze zaczyna normalniec twoje myslenie :) najpierw bylo za "flaszke", teraz za "male pieniadze" a za chwile bedzie "calkiem tanio za okolo 2k" ... i tu dochodzimy do sedna twojego stylu myslenia ...

!!

mea,gdzie ty żyjesz ??

Czy Ty uważasz,że miałbym komuś zapłacić 25-30zł na flaszkę jak lumpowi ???

Bądźmy normalni i poważni...

Nie sądziłem,że ktoś może tak to odczytać ale są widocznie ludzie...

Gość Arturo72
ja tylko ciebie cytuje !!! ... i klociles sie wtedy straszliwie ze za flaszke bedziesz to mial !!!

Dlatego mój powyższy post...

Cofnij się kilka stron i zobacz ile to jest u mnie "za flaszkę" w przypadku elektryka...