Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Witajcie! Mam pytanie odnośnie prądu na działce. Jak to jest właściwie z nim? Podłącz i katergoria - prąd budowlany? Co zatem z opłatami? Jak to wygląda? Czy płaci się miesięcznie? Czy tyle ile się zużyje? Bo jeżeli przyłącz zrobiłabym teraz, a np. zacznę budowę za parę miesięcy, to jak to jest z tymi rachunkami? Z pewnością wiecie :) Także bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie!

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

kafelkarza zatrudnię:)

macie kogoś dobrego, niedrogiego i najlepiej z okolic Jastrzębia-Zdroju?

ile kosztuje kafelkarz?

podzwon do 2 gosci ktorzy u mnie robili ... co prawda nie kafle ale widzialam ich roboty i wiem ze dobrze robia!!

pan szymon - 782 799 490 - u mnie robili gk ale wiem ze fajnie robia kompleksowe wykonczenia!! i swietni goscie - cokolwiek nie powiesz to "da sie zrobic" kwestia tylko za ile :)

a to moja ekipa od elewacji - Tomasz Halista - 691 251 791 - u znajomych robili obie lazienki i mucha nie siada a w rozsadnej cenie!! sa ze skrzyszowa wiec blisko do ciebie :)

Witajcie! Mam pytanie odnośnie prądu na działce. Jak to jest właściwie z nim? Podłącz i katergoria - prąd budowlany? Co zatem z opłatami? Jak to wygląda? Czy płaci się miesięcznie? Czy tyle ile się zużyje? Bo jeżeli przyłącz zrobiłabym teraz, a np. zacznę budowę za parę miesięcy, to jak to jest z tymi rachunkami? Z pewnością wiecie :) Także bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie!

taryfa budowlana to droga impreza wiec zaloz licznik dopiero jak bedziesz zaczynal budowe ... my placilismy 150zl na 2 mies za zuzycie 2kwh pradu !!

madzia fajny pomysl ... ja nawet moge szybko pita zlozyc jak to mialoby pomoc

na razie jeszcze tynków nie mamy:) ale fachowca warto szukać już teraz

bardzo sluszne -ja tynki robilam w maju a kafelkarza mialam umowionego juz w styczniu na lipiec !! ale mietka raczej nie bede polecac - tani jest ale odwalil kilka solidnych fuch i marudzil ze juz nic nie chce robic - wiec skoro nie to nie !! ja bede szukac kogos do zrobienia schodow zewnetrznych ...

tak btw to powiedzcie mi jakie kafle dac na schody zeby przy takich warunkach atmosferycznych jakie mamy aktualnie nei stanowily mega zagrozenia dla zdrowia i zycia ??

bardzo sluszne -ja tynki robilam w maju a kafelkarza mialam umowionego juz w styczniu na lipiec !! ale mietka raczej nie bede polecac - tani jest ale odwalil kilka solidnych fuch i marudzil ze juz nic nie chce robic - wiec skoro nie to nie !! ja bede szukac kogos do zrobienia schodow zewnetrznych ...

tak btw to powiedzcie mi jakie kafle dac na schody zeby przy takich warunkach atmosferycznych jakie mamy aktualnie nei stanowily mega zagrozenia dla zdrowia i zycia ??

Pojęcia nie mam, a też mnie ten temat bardzo interesuje.

Też mamy jeszcze schody zewnętrzne do roboty.

Temat okien ( wiem ze już z grubsza nudny).Byliśmy nastawieni na zakup okien u Konska , mieliśmy juz zamawiać i co...firma sie ponoć rozwiazała , otworzyli inne biuro troche dalej , inna nazwa i chyba własciliel inny ( może przedstawiciele ci sami) Musimy już zamówić okna bo przeciez trzeba czekać koło miesiąca i dalej jesteśmy w tym samym miejscu.Pisaliśmy kilka maili do róznych firm ceny tez różne.I bądż tu mądry człowieku.Jakie firmy wam montowały okna oprócz Aveko - oknoplastu (dla nas troche drogo) poratujcie . bo sama nazwa firmy i ceny mi nic nie dają, potrzebne tez opinie i polecenia.

Mea, ale w takim razie przyłącz mogę zrobić? A licznik założyć dopiero jak zacznie się budowa? Czy jest to możliwe?

chyba da sie z nimi dogadac zeby zalozyli licznik pozniej ... my chyba skrzynke mielismy w maju a licznik w lipcu ... jakos tak to bylo ale nie pamietam na 100%

mamy gres taki mat z delikatną strukturą ale do mycia łatwy, szału nie ma ale da sie chodzić, w końcu mamy tylko 1 schodek a głównie wchodzimy przez garaż...btw. dziś zatrzasnęłam klucze z domu w drzwiach wejściowych a brame garażową zamknęłam od wewnątrz i zasunęłam i wyszłam bez kluczy...uważajcie, ja musze dołożyć drugi klucz z bramy garażowej do kluczyków z auta... :)

najlepiej płytki z tymi stopnicami antypoślizgowymi

Prąd budowlany to taryfa C11 - przemysłowa.

Od momentu jak energetyka powiesi licznik płacisz za moc zamówioną i za moc zużytą.

W taryfach Gxx (gospodarczych, domowych) płacisz tylko za moc zużytą.

Opłaty przesyłowe też są większe w Cxx, ale głównie bulisz za moc zamówioną.

Słowem, nie opłacalne jest w tej chwili zakładanie licznika jeśli budowę chcesz rozpocząć za pół roku.

Ale, jedno jedno ALE.... samo wykonanie przyłącza może zająć czas, nie wiem jak to jest w Twoim przypadku.

Znam przypadki, gdzie domy stawiali na agregacie, bo energetyka założyła wykonać swoich prac w ciągu 2 lat !!

A znam przypadek, gdzie przyłącze robiło się 3,5 roku i końca nie było widać.

I dopiero jak się za to wzięła kancelaria prawna wynajęta przez mieszkańców ulicy to prąd się zrobił w ciągu 14 dni.

Żeby było ciekawiej, rypali teraz w te mrozy, bo mieli ultimatum prąd do końca stycznia albo sprawa w sądzie.

Transformator był 200m od linii zabudowy przy tej samej ulicy.

Mea, ale w takim razie przyłącz mogę zrobić? A licznik założyć dopiero jak zacznie się budowa? Czy jest to możliwe?

Można tak zrobić, licznik musi być zawieszony albo w ciągu 12 albo 24 miesięcy od wykonania prac przez Energetykę.

Więc, wystąp o Warunki Przyłączenia, bo to jest podstawa działania.

Jak będziesz mieć papier to skontaktuj się z elektrykiem i ustal plan działania.

Czasem wykonanie wszystkich prac zajmuje 1 popołudnie, czasem miesiąc.

Dodam na marginesie, że w przypadku Vattenfalla można szybko przejść na G lub wogóle pominąć etap taryfy C.

Kwestia kumatego elektryka.

Temat okien ( wiem ze już z grubsza nudny).Byliśmy nastawieni na zakup okien u Konska , mieliśmy juz zamawiać i co...firma sie ponoć rozwiazała , otworzyli inne biuro troche dalej , inna nazwa i chyba własciliel inny ( może przedstawiciele ci sami) Musimy już zamówić okna bo przeciez trzeba czekać koło miesiąca i dalej jesteśmy w tym samym miejscu.Pisaliśmy kilka maili do róznych firm ceny tez różne.I bądż tu mądry człowieku.Jakie firmy wam montowały okna oprócz Aveko - oknoplastu (dla nas troche drogo) poratujcie . bo sama nazwa firmy i ceny mi nic nie dają, potrzebne tez opinie i polecenia.

Termoprofil z Wodzislawia Sl. - maja biuro w Wodzislawiu na rynku przy Wiejskiej Chacie - w Rybniku na pewno tez maja. Bardzo fajne i solidne okna, robia je od wielu lat. Dwoch moich sasiadow ma od nich okna i sa b. zadowoleni. Termoprofil jest stosunkowo tani, a robia okna na porzadnych okuciach i profilach!

no ja mam pilot przy kluczach bo mariusz juz kilka razy tak poszedl bez kluczy i byl problem ...

Dlatego warto sobie zostawić tylną furtkę np: w postaci odbiornika SMS, który wysteruje nam bramę w takiej krytycznej sytuacji.

Przy okazji mamy powiadomienia SMS o włączeniu się alarmu w domu.

Producent ELMES, moduł GSM2.

Koszt ~250zł.

Poza oknami z wodzisławia (Termoprofil) warto sprawdzić DRUTEX -cena rewalacyjna, wg. mnie wcale nie są gorsze od TERMOPROFIL - miałem obie oferty i wybrałem Drutex - okna produkują z własnych profili -IGLO i mają własne wkłady szybowe- brak pośredników powoduje konkurencyjną cenę. Pamiętaj że nawet z najdroższych okien ie będziesz zadowolony jeżeli będą źle zamontowane- tu jest przyczyna 90% problemów i różnych opinii o "złych lub dobrych oknach".

Ja kupowałem w Jastrzębiu-firma PROFILER

Daniel Mansfeld

ul. Edukacyjna 3A

44-268 Jastrzębie Zdrój

tel./faks (32) 4701140 kom.501717037

Witam,

Poza Termoprofilem w Wodzisławiu jest jeszcze KNS (ja korzystam z ich biura w Raciborzu). Cenowo są na tym samym poziomie - bazują na profilach VEKA. W moim odczuciu obsługa jest milsza aniżeli w Termoprofilu na Górniczej.

Prąd budowlany to taryfa C11 - przemysłowa.

Od momentu jak energetyka powiesi licznik płacisz za moc zamówioną i za moc zużytą.

W taryfach Gxx (gospodarczych, domowych) płacisz tylko za moc zużytą.

Opłaty przesyłowe też są większe w Cxx, ale głównie bulisz za moc zamówioną.

Słowem, nie opłacalne jest w tej chwili zakładanie licznika jeśli budowę chcesz rozpocząć za pół roku.

Ale, jedno jedno ALE.... samo wykonanie przyłącza może zająć czas, nie wiem jak to jest w Twoim przypadku.

Znam przypadki, gdzie domy stawiali na agregacie, bo energetyka założyła wykonać swoich prac w ciągu 2 lat !!

A znam przypadek, gdzie przyłącze robiło się 3,5 roku i końca nie było widać.

I dopiero jak się za to wzięła kancelaria prawna wynajęta przez mieszkańców ulicy to prąd się zrobił w ciągu 14 dni.

Żeby było ciekawiej, rypali teraz w te mrozy, bo mieli ultimatum prąd do końca stycznia albo sprawa w sądzie.

Transformator był 200m od linii zabudowy przy tej samej ulicy.

Można tak zrobić, licznik musi być zawieszony albo w ciągu 12 albo 24 miesięcy od wykonania prac przez Energetykę.

Więc, wystąp o Warunki Przyłączenia, bo to jest podstawa działania.

Jak będziesz mieć papier to skontaktuj się z elektrykiem i ustal plan działania.

Czasem wykonanie wszystkich prac zajmuje 1 popołudnie, czasem miesiąc.

Dodam na marginesie, że w przypadku Vattenfalla można szybko przejść na G lub wogóle pominąć etap taryfy C.

Kwestia kumatego elektryka.

Serdecznie dziękuję Ci za szczegółowe wyjaśnienie, co i jak :) Czyli przyłącz mogę zrobić, a licznik zamontować za rok, badź dwa. Ale jeszcze troszkę pomęczę pytaniem: jak szybko przejść z taryfy C na G, lub nawet pominąć ten etap, czyli rozwiń myśl "kumatego elektryka"? :D Bo chyba mój nie kuma ;p

I jeszcze raz dziękuję bardzo Wam za pomoc!!!