Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Gość Arturo72
nic nie pobije benzyny,nic nie ciągnie tak od dołu jak benzyna :)

Być może od dołu tzn.od 0 obr/min tak,ale od 1800obr/min dieselek nie daje szans,nawet mocniejszej benzynie :)

Wszak ściganie się na 1/4 mili to tylko na torze ;)

Nie raz na autobanie mocniejsze benzynki wąchały przy próbie od 120km/h do max ;)

Max jaką uzyskałem to 242km/h,także chipowana :)

Ze spalaniem to fakt,jak na taką moc i pojemność to minimalne.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
no to fajną prędkośc ci sie udało uzyskać

a gdzie ją robiłeś ? hamowałeś ją po ? który to rocznik ?

Leon poleciał i 250km/h, czy a-czwórka tyle poleci to jeszcze nie wiem :D

p.s. adiqq sorry za oftopy ale teraz już nie samą budową człowiek żyje :)

Adiqq zrozumie ;)

Hamowałem ją u nas w Gliwicach,dokładnie to 176KM i 364Nm,rok 2001 w standarcie 140KM ale ma box-a Novitec-a i tak wyszło,aż sam byłem zaszokowany ;)

Niby box to samo zło ale przejechałem nią ok.70tys.km i bez żadnych skutków ubocznych :)

Gość Arturo72
diesel jest super ale prawdziwą radość z naciskania gazu daje benzyna :)

to pisałem oczywście ja, rutin

Oczywiście,aczkolwiek kosztowna jest to radość ;)

Po kilku latach użytkowania mocnego dieselka nie przesiadłbym się do mocnej benzynki i nie tylko ze względu na koszty :)

no to zdrowo :D

ja chyba już odpuściłam sobie lekko....widzę coraz więcej "kwiatków" i....jakoś coraz mniej kłuje mnie to w oczy...ogólne wrażenie cały czas na plus i tego sie trzymam :) a poprawki sie zrobi przy kolejnym remoncie....za 5 lat :D

Oo, skąd ja to znam;)

Mam do poprawki pobrudzony sufit w sypialni, jak mi pan robił szafę wnękową; farba stoi, ale drabiny nie chce mi się przynieść, żeby toto pomalować:D

I jeszcze parę przykładów by się znalazło;)

Tak w sprawie samochodowej :) rocznie robię jakieś 60tyś km +/- 5tyś oczywiście dieslem od ( Ford Focus 1,6 poprzednio Opel Astra III 1,3 i Astrą II 1,7) od czasu do czasu dostaję autka zastępcze z różnych powodów ( obecnie Toyota Corolla 1,6 132KM - moja Foka ma raptem 90KM ) i pomimo tego że czasem się bawię nawet 3 litrówkami w benzynie to jednak moc odczuwalna w dieslu jest zdecydowanie większa - nie zauważyłem również aby diesel słabo brał od dołu nawet w Astrze z silnikiem 1,3 która miała bagatela 200Nm !!! co do prędkości nie jest to dla mnie żaden wykładnik :D:D:D bardziej mnie interesuje wyprzedzanie i odejście na stracie i tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń do żadnego diesla przypominam również że na dzień dzisiejszy Audi wystawia Diesla do LaManch i go wygrywa :) więc historia o szybkich benzynach bierze się raczej z stajni Ferrari Maserati czy Lambo samochody na które nas pewnie nigdy nie będzie stać a i samo Ferrari nie ma technologi do diesla ale Lambo jako że niedawno zmieniło właściciela może nas zaskoczyć :) noooo i oczywiście nie należy zapominać że najszybszy samochód świata co prawda jest benzyną ale potrzebuje do tego aż 2 silników :D:D:D mowa oczywiście o Bugatti :)

[...]bardziej mnie interesuje wyprzedzanie i odejście na stracie i tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń do żadnego diesla przypominam również że na dzień dzisiejszy Audi wystawia Diesla do LaManch i go wygrywa :) więc historia o szybkich benzynach bierze się raczej z stajni Ferrari Maserati czy Lambo

Bzdury Panie, bzdury :-) Nigdy widac nie jezdziles porzadnym benzyniakiem. Turbodiesle to skomplikowane silniki ktorych serwis kosztuje o wiele wiecej niz prostego benzyniaka i tego nikt pod uwage nie bierze w kalkulacjach, a tam wszystko jest drozsze (wtryski, pompy, turbo). Wszystkie te systemy podcisnienia, zacierajace sie turbiny ze skomplikowanymi systemami geometrii lopatek etc.. Prawda jest taka ze turbodiesle sa popularne bo sa w miare szybkie i malo pala. I nic wiecej. Przez 3 lata moj wspolnik jezdzil nissanem 350z - wolnossacy benzyniak 3,5l V6, oryginalnie 283KM, z wymienionym wydechem blisko 300KM i ok 360Nm. Poprowadzilbys go to bys nigdy takich herezji o wyzszosci diesli nad benzyniakami nie pisal :) :)

Piekne tez sa benzyniaki ze zmiennymi fazami rozrzadu - hondowe vtec i podobne - bardzo malo pala, ciagna od samego dolu i kreca sie do 7-8 tys RPM - cudo :)

Adam to skoro obsługa benzyn jest taka tania to proponuję właśnie Vtec podjechać do serwisu Toyoty albo jeszcze lepiej RX 7 tak więc gadasz pierdoły ktoś Ci głupot nagadał a Ty klepiesz dalej w mojej firmie mamy jakieś 200 samochodów, z tego kilka benzynówek i ich serwis jest droższy od diesli więc nim następnym razem palniesz z ( wiesz skąd ) to sprawdź swoje informacje czy są aktualne czy pochodzą z początku lat 90 :D:D

ale o co w ogóle wam chodzi

1. żaden diesel nie pójdzie od dołu tak jak benzyna, to fakt nie do podważenia

2. obecnie nie ma aut pewnych, tak jak kiedys np toyota, kupujesz dobry egzemplarz albo...masz pecha...żadne inne wytyczne dziś nie obowiązują

3. przy obecnej cenie ON oszczędnośc polega na tym ze starsze modele mniej palą....te nowe już też żrą jak smoki

edit:

Adam chodziło mi o to że wymieniłes drogą turbine w dieslach...a w benzyniakach są chyba jeszcze droższe...

Pati nie wiem czy więcej czy mniej ale w ubiegłym roku zrobiłem 1100km do Chorwacji na jednym baku ( co nie zmienia faktu że ostatnią stówkę robiłem z duszą na ramieniu :D:D:D - miałem ciepło :D:D ) 48l pod korek :D:D co prawda nigdy tak długo nie jechałem do Chorwacji średnio 110/120km/h ale za to jak zatankowałem w Polsce tak dojechałem do celu :D