Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Gość adiqq

małe podsumowania kosztów CO+CWU dla mojej PC

Luty- 936kwh(tania taryfa 518kwh, droga taryfa 418kwh) sumaryczne koszty CO+CWU=383zł

Zużycie prądu przez PC od 1.10.2011 do 1.03.2012

suma=3453kwh (tania taryfa=2385kwh, droga taryfa=1068kwh) sumaryczne koszty=1329zł

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Adam mów tu zaraz gdzie ta fuszera,bo ja nie widzę.Szafa fajna,tylko ja nie lubię półek,wolę szuflady i drążki.Szuflady mam też z bluma,tandemboxy Ty też??Jak tak to pochwal się ile dawałeś? Nasza szafa też w 90% skończona,nie mam jeszcze frontów.

Ewa nie zapomniałam o Tobie,ale nie mam jeszcze tych rzeczy.

Adam mów tu zaraz gdzie ta fuszera,bo ja nie widzę.

To dobrze ze nikt nie zauwazyl... Tapeta jest polozona do gory nogami - listki "opadaja" zamiast pnac sie w gore :) :)

Szafa fajna,tylko ja nie lubię półek,wolę szuflady i drążki.

Ja tez - w obu czesciach po prawej stronie - na dole beda po dwie glebokie szuflady (tam gdzie teraz stoja czarne pojemniki), a wyzej po dwa wysuwane kosze. Potem jedna polka i drazki.

Szuflady mam też z bluma,tandemboxy Ty też??Jak tak to pochwal się ile dawałeś?

Do tych czterech szuflad bede mial prowadnice metaboxowe, prawdopodobnie te:

http://www.akcesoria.meble.pl/p43260,szuflada-metabox-320h-z-hamulcem-h150mm-50cm-biala-wysuw-75.html

Wzglednie z pelnym wysuwem (bodaj za ~70 pln / komplet). Metaboxy to w praktyce prowadnice z metalowymi gotowymi bokami - dol, tyl, front sa dociete z plyty meblowej.

małe podsumowania kosztów CO+CWU dla mojej PC

Luty- 936kwh(tania taryfa 518kwh, droga taryfa 418kwh) sumaryczne koszty CO+CWU=383zł

Zużycie prądu przez PC od 1.10.2011 do 1.03.2012

suma=3453kwh (tania taryfa=2385kwh, droga taryfa=1068kwh) sumaryczne koszty=1329zł

Adiqq ladnie Ci to wyszlo - nie mam podpietego kabelka ale mam dane do 26-go lutego i luty byl u mnie ciezki (ale sie tego spodziewalem) - przymrozilo no i o ile zuzycie bylo OK to pompa chodzila sporo w drogiej taryfie:

2012-02 (26 dni, srednia temp: -4.57°C):

SUMA: 1218.64 kWh (tania: 592.68 kWh, droga: 625.96 kWh)

KOSZT: 556.71 PLN (tania: 190.84 PLN, droga: 365.87 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 46.87 kWh (tania: 22.80 kWh, droga: 24.08 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 21.41 PLN (tania: 7.34 PLN, droga: 14.07 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 48.63% / droga: 51.37%

Luty zamknal sie gdzies w kwocie 600 pln. Ale suma od poczatku sezonu jest przyzwoita:

SUMA: 3423.58 kWh (tania: 2237.25 kWh, droga: 1186.33 kWh)

KOSZT: 1413.80 PLN (tania: 720.39 PLN, droga: 693.41 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 33.90 kWh (tania: 22.15 kWh, droga: 11.75 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 14.00 PLN (tania: 7.13 PLN, droga: 6.87 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 65.35% / droga: 34.65%

Suma poki co do dzisiaj to bedzie ok 1450 pln. Licze ze zamkne sie w 2000 pln za CO+CWU w sezonie :) Co ciekawe mam nizsze sumaryczne zuzycie w kWh niz Ty ! :-) Ale troche gorsze wykorzystanie taniej taryfy (Ty musisz wiec miec troche bardziej przewymiarowana pompe w stosunku do zapotrzebowania domu niz ja).

EDIT: aaaa ja mam dane do 26-go lutego, wiec 3-4 dni mniej - zuzycie wiec wyjdzie troche wyzsze u mnie - ok 3550kWh :)

Słuchajcie macie kogoś konkretnego do utwardzenia wjazdu - chodzi mi głównie o koparkę do wykopu i utwardzenie jakimś kruszywem. Po ostatnich opadach i roztopach mam przed domem delikatnie mówiąc - bagno , i może wiecie ile w przybliżeniu takie coś może kosztować?

to oczywiście zależy...

Ja utwardzałem etapami i najbardziej zadowolony jestem z koparek od http://www.klyszcz.pl/ ale oni nie wozili mi kamienia (jedyna 100% terminowa ekipa).

Koszt moim zdaniem to od 40 do 60 zl m2 zależnie od tego czym i jak głęboko chcesz utwardzić czy ma wytrzymać auto osobowe czy 40t ciężarówkę.

Niestety moich ekip od kamienia nie polecę bo umawiali sie na konkretny dzień a zdarzało się ze byli 3 dni wcześniej zasypując kompletnie wjazd na budowę np dzień przed tym jak miał przyjechać transport z hurtowni.

szyna ty sie chlopie marnujesz w tej firmie !!! zatrudnij mni - bede za ciebie prezesowac a ty sie zajmij tworczym zarobkiem :)

;)

Sluchajcie - potrzebuje kupic najlepiej na miejscu dwa parapety wewnetrzne - obojetnie jakie, najlepiej z MDFu. Dla znajomego do mieszkania. Gdzie w okolicy Wodzislawia / Rybnika znajde salon z jakims wiekszym wyborem gdzie tna parapety na miejscu ?? Bylem w obu OBI ale tam jakies same krotkie resztki sa. Termoprofil w Wodzislawiu - porazka (obsluga to jakas parodia) i na wiekszosc trzeba czekac 2 tygodnie. A ja musze miec na juz!

Praktiker/Castorama lub jakies mniejsze sklepy / markety ? Orientujecie sie moze ?

No Adam wiem co to metaboxy,ale one nie mają cichego domyku.Ja mam tandemboxy wlaśnie z cichym domykiem,jakoś 130 zeta za komplet w Zimexie.Jakbym umiała to też bym się pochwaliła szafą.

Cichy domyk w blumie nazywa sie bluemotion i jak najbardziej jest rowniez w metaboxach ! :)

"Teraz ceniona funkcja BLUMOTION może być zastosowana również do METABOX.

Dzięki temu szuflady zawsze zamykają się delikatnie i cicho - niezależnie od prędkości zamykania i ciężaru ich zawartości.

BLUMOTION do METABOX został dopasowany specjalnie do szuflad z częściowym wysuwem o obciążeniu całkowitym 25 kg – dla optymalnej współpracy i wysokiego komfortu zamykania.

Mimo wyraźnego efektu hamowania, szufladę można otworzyć z łatwością.

Wyjątkowo praktyczny i ekonomiczny: do szerokości korpusu 900 mm potrzebna jest tylko jedna jednostka BLUMOTION.

Komplet Metabox 320H zawiera prowadnice korpusu prawą i lewą , boki prawy i lewy oraz Blumotion.

Dno, ściankę tylną i front wykonuje się samodzielnie."

mam pytanko do osob uzywajacych kuchni indukcyjnych

czy patelnie olkuskie

http://bpkatalog.pl/products/cache/8143fc4c19f81258b92cffdabb8a25cf.jpg

beda dzialaly ?? bo juz dawno szukam patelni plytkiej do nalesnikow i nie moge znalezc ... a ta moglabym miec :)

moze ktos ma z tej serii patelnie i moglby sie podzielic opinia :) bede dzwieczna :)

Mea ktoś pisał na forum że najlepiej chodzić z magnesem :) jeśli się będzie trzymał na garnku to będzie działał na indukcji :) ( uwaga na zegarek ;))

Wczoraj polecałam pana Karola,a dzisiaj sama muszę do niego dzwonić po pomoc.Moje dwie zołzy się bawiły na schodach i potrzaskały ramkę ze zdjęciem,spadła wbijając róg w moje schody.Normalnie się poryczałam na tych schodach.Dziura jak w du....Te schody to jest najfajniejsza rzecz w tym domu,moja duma.Zołzy maja zakaz opuszczania swoich pokoi w dniu dzisiejszym,a jeszcze ojca w domu nie ma.Jak to zobaczy to się może okazać,że do końca tygodnia nie wyjdą.....

A ja tam Gabi dalej twierdzę że dom jest do mieszkania a nie oglądania i pewnych rzeczy nie da się uniknąć