Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

eee chyba sie przyzwyczaicie wczesneij czy pozniej :D

Serio od dawna tak piszesz? Nie zwrocilem uwagi, a powiem szczerze, ze mnie tez czesto denerwuje taki brak ladu i skladu w pisowni ;) Jako mistrz ortografii w szkole podstawowej - zadam abyscie pisali zgodnie z zasadami ortografii i gramatyki j. polskiego :D

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Zaglądam tu dosyć często i mam pytanie : czy ktoś z forumowiczów użytkuje ekologiczną oczyszczalnię cieków na tunelach ,mniej więcej coś takiego: http://allegro.pl/m-oczyszczalnia-sciekow-3000l-6-tuneli-5-6-osob-i2158044487.html ,jak tak to proszę o opinię.Z góry dzięki.

Myślę że jeszcze dużo lektury przed Tobą ;) wszystko jest na forum M od Ciebie tylko zależy na co się zdecydujesz z drenażem najlepsze podobno są In Dren ale cena odstrasza ;(

W tym miesiącu zużycie prądu już"normalne" 305kWh,to chyba taki średni wynik.Mam jeszcze pytanko związane z żarówkami energooszczędnymi.Jak ich używać żeby było tanio,czyli żeby zużywały jak najmniej energii:załączyć je i nie wyłączać aż do momentu gdy wychodzimy z domu lub wieczorem gdy idziemy spać?

Napiszcie czym kierowaliście się przy wyborze drzwi zewnętrznych.Nie wiem czy drewniane czy stalowe?Drewniane maja swój urok ale i podobno wady , a stalowe dużo wzorów kolor dopasuje ale tez nie są pozbawione wad.

Wszystko ma swoje wady i zalety http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000203FC.gif

A tak na poważnie - trzeba wybrać to co dla nas dobre, jakiś kompromis pomiędzy wyglądem i ceną. My (na razie) wybraliśmy stalowe, ale takie z wyprzedaży. Zapewne szybko będą wymienione bo już teraz wyglądają źle. Wszystko to wina tynkarzy, którzy nam je zdewastowali. Oczywiście ponieśli koszty, no ale drzwi trzeba będzie wymienić.

W tym miesiącu zużycie prądu już"normalne" 305kWh,to chyba taki średni wynik.Mam jeszcze pytanko związane z żarówkami energooszczędnymi.Jak ich używać żeby było tanio,czyli żeby zużywały jak najmniej energii:załączyć je i nie wyłączać aż do momentu gdy wychodzimy z domu lub wieczorem gdy idziemy spać?

Najlepiej ich wogóle nie używać :)

Żarówki energooszczędne - masz na myśli świetlówki?

Jeśli tak, to te żarówki są opłacalne tylko tam gdzie świecą się długo.

Jeśli to jest krótkie sporadyczne świecenie, rzędu kilku minut to albo diody albo zwykłe żarówki.

Energooszczędne świetlówki nie lubią częstych załączeń, nie lubią chłodu i gorąca - te czynniki wybitnie wpływają na ich awaryjność.

A jeśli chodzi o ekonomię, najpierw się zastanów czy w każdym punkcie świetlnym potrzebujesz tak mocnej żarówki.

Staraj się ograniczyć moc (ale bez przesady), a dopiero potem przyzwyczajenia swoje i domowników (z tym będzie ciężko).

Zastanów się czy któreś obwody nie powinny się wyłączać z automatu (zmierzchówka, czasówka, ruch) bo o nich zwyczajnie zapominasz.

No i na koniec, niestety to nie oświetlenie jest czynnikiem wiodącym w Twoim rachunku za energię elektryczną.

ja chce przygarnąć.....gdzie kupic to wiem :)

Ja tez chętnie bym przygarnęła.

Właśnie myślę nad zagospodarowaniem skarpki przy tarasie - jak ją umocnić z dołu? Macie jakieś pomysły?

Mea, widzę, zakłada tylko opcję przyzwyczajenia się kilkunastu osób, niż zmiany nawyków jednej, czyt. niej samej:D Ciekawe...

Ja tez chętnie bym przygarnęła.

Właśnie myślę nad zagospodarowaniem skarpki przy tarasie - jak ją umocnić z dołu? Macie jakieś pomysły?

Mea, widzę, zakłada tylko opcję przyzwyczajenia się kilkunastu osób, niż zmiany nawyków jednej, czyt. niej samej:D Ciekawe...

właśnie zabrałam sie do tematu "Jak zbudować skalniak" :)

u mnie bedzie stromy i od południa wiec pustynne gatunki roślin i kamienie, myślę najbardziej nad tym jak to umocnic na poczatku zeby deszcz nie spłukał nowych nieukorzenionych roślinek

u mnie bedzie stromy i od południa wiec pustynne gatunki roślin i kamienie, myślę najbardziej nad tym jak to umocnic na poczatku zeby deszcz nie spłukał nowych nieukorzenionych roślinek

Ja mam ze strony wschodnio-południowej, czyli też słonecznej. Ale nie lubię wielu kamieni, takich typowych skalniaków, myślałam, o nich tylko właśnie u podstawy, a reszta to jakieś płożąco-niewielkie, iglaste i nie tylko. W ogóle mam chaos w głowie w tym temacie, różne wizje, nie wiem, co tam ma być:D.

A dasz agrowłókninę na to i potem będziesz sadzić?

Ja mam ze strony wschodnio-południowej, czyli też słonecznej. Ale nie lubię wielu kamieni, takich typowych skalniaków, myślałam, o nich tylko właśnie u podstawy, a reszta to jakieś płożąco-niewielkie, iglaste i nie tylko. W ogóle mam chaos w głowie w tym temacie, różne wizje, nie wiem, co tam ma być:D.

A dasz agrowłókninę na to i potem będziesz sadzić?

na te kamienie nie bo tam i tak zadne chwasty nie urosną :D

ale w innych miejscach chcę dać, myslę też o siatce przeciwko kretom bo jest ich wokół od groma

Agrotkanina / agrowloknina. Niestety na poczatku (az rosliny nie podrosna) nie wyglada za specjalnie ale przynajmniej nie trzeba nic pielic po kolanach :) Jak ja wkomponujesz pod kamieniami to moze jej nawet nie bedzie widac, a przynajmniej spokoj z deszczem i chwastami!