DagaAdam 14.03.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Ostatnio wziąłem się za temat obudowy kominka budowanej własnoręcznie i stwierdzam,że nie jest to takie trudne Być może coś tam sklece tymi ręcami. Myślałem o obudowie z płyt silca lub super isol,patrząc na krok po kroku wydaje się proste w wykonaniu Ja zrobilem z ytonga, KG i plyt marmurowych. Obudowa wyszla ponizej 2k pln (z czego 1,5k pln kosztowal kamien) i wyglada przyzwoicie Wszystko sie da zrobic samemu A z tymi schodami to podchodze do tematu juz dobrych kilka miesiecy i caly czas szukam gdzie tu niby jest haczyk. Sasiad lada dzien te schody skonczy - przypuszczam ze wyjdzie mu to perfekt bo co tez jest trudnego w przymocowaniu przygotowanych stopni do betonu.. Boki bedzie wpuszczal w sciane i tynkowal (zostawiajac 2mm dylatacje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.03.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 u nas przy montazu schodow gosc musial niezle manewrowac zeby dociac stopnie idealnie do schodow i jak to okreslil "nie ma schodow idealnych wiec zeby nie wylazily dziury i uskoki trzeba niezle sie nakombinowac!! i za to wlasnie placi sie takie pieniadze ! ale skoro sam sie tego podejmujesz to szacun ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.03.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 u nas przy montazu schodow gosc musial niezle manewrowac zeby dociac stopnie idealnie do schodow i jak to okreslil "nie ma schodow idealnych wiec zeby nie wylazily dziury i uskoki trzeba niezle sie nakombinowac!! i za to wlasnie placi sie takie pieniadze ! ale skoro sam sie tego podejmujesz to szacun ... I pewnie mial racje - acz moje schody sa prawie idealne Zenek (ciesla) sie popisal, a murki z obu stron ja stawialem, wiec wszystko jest prosciutkie Pozatym mam laser, poziomice, pion murarski, a montaz na kolkach fischera do schodow jest banalny, to takie cus: http://photos03.istore.pl/25221/photos/big/8717200.jpg W zestawie dostajesz wiertlo i znacznik - wiercisz tylko kolki w schodach, zakladasz na nie z gory znacznik - dociskasz stopniem i masz zaznaczone miejsca w stopniu gdzie wywiercic dziurki. Wiercisz, a potem regulujesz podkladkami wysokosc stopnia. Na koniec obciazasz byle czym i pianujesz od dolu. Finito - wystarczy boki obrobic i stopnie gotowe Wiecej zabawy jest z podstopnicami - ale Ty nawet ich tez nie masz chyba nie ? Ja tez ich nie chce - bedzie albo tynk albo kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ja mam kafle i kaflami oblozony cokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 14.03.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Kominek to pozwoliłam chłopu samemu zrobić i jest super.Też wyszedł dużo mniej niż 2 koła.Schody własnie mieliśmy krzywe jak cholera,ścianki koło nich też no i podstopnice też mam,dlatego dałam zarobić panu Karolowi i jestem z tego mega zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 15.03.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Napiszcie z czego będziecie robić tarasy z kostki betonowej , brukowej czy z płytek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.03.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Napiszcie z czego będziecie robić tarasy z kostki betonowej , brukowej czy z płytek ? Ja zamierzam kłaść płyty betonowe na gruncie: http://www.semmelrock.pl/produkty/plyty/detail.html?id=/_data/products/products/plyty-corona-brillant.html Kolor koral lub złocisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.03.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Mea mogłabyś mi przypomnieć jaki OC kupiłaś? i trochę szczegółów (cena itp) - bo właśnie się zastanawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.03.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Adam pytanie do ciebie - co o tym myślisz?!?kolega do mnie napisał na innym forum: "Doczytałem że męczy Cię temat odkurzacza centralnego.Wiem że jesteś typem człowieka który własnymi ręcami potrafi coś zrobić, więc mam dla Ciebie pewna propozycję, pozwalającą zaoszczędzić trochę $.Skoro masz już pociągnięta instalację rur (I etap) to zamiast "systemowej" jednostki centralnej której głównym zadaniem jest ssanie syfu z domu i ładnie wyglądać można zamontować zamiennik.A dokładnie chodzi mi o odkurzacz przemysłowy.Cena takiej maszyny to koszt 600zł w górę, więc trochę pieniążków zostaje nawet po pewnych modyfikacjach potrzebnych do wpięcia go w układ i zrobieniu odprowadzenia powietrza na zewnątrz. Nie żebym był taki mądry i coś takiego miał u siebie, ale wiem że taka instalacja jest i działa sprawnie, a wykorzystana w niej jest właśnie dokładnie taka http://www.narzedziowy.pl/9973_KRESS-Odkur...TX-1200-EA.html maszyna za 6 stów. Osobiście pomysł wydał mi się ciekawy i warty rozważenia, więc się nim dzielę z Tobą." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Adam pytanie do ciebie - co o tym myślisz?!? kolega do mnie napisał na innym forum: [...] Mysle ze to zaaaa***ty pomysl! Aczkolwiek nigdy o takim wczesniej nie slyszalem i nigdy nie przygladalem sie blizej parametrom takich odkurzaczy. "Przerobka" w sensie elektrycznym zeby sie wlaczalo/wylaczalo na raczce z normalnej central-odkurzaczowej rury to "pikus" - do zrobienia za pare zlotych! Trzeba sie tylko przyjrzec tym odkurzaczom bo naprawde markowe i porzadne kosztuja nawet wiecej niz te 2-3k pln Dzis wieczorem jak wroce z roboty poprzegladam oferty i parametry przykladowych (ten link ktory podales u mnie nie dziala). Najlepsze bylyby z "wibratorem" - tj. z samooczyszczajacym sie filtrem (takie jakich sie uzywa do szlifierek gipsowych) - te oferuja zawsze full moc EDIT: na szybko -> oferowane modele BEAMa za 2,5-3k pln maja podcisnienie 28-33kPa i przeplyw 50-65l/sek (3000-3900l/min). Odkurzacze przemyslowe te w okolicy 1k pln (makita, dewalt, stanley) maja podcisnienie ok 25-28kPa przy przeplywie ~70l/sek. Czyli przy przeplywie 50-60l/sek beda mialy okolice 30kPa pewnie - czyli dokladnie tyle samo co odkurzacze centralne Przemyslowki maja tez zwykle jeszcze wieksza pojemnosc na brud (20-30l). Kwestia jeszcze uzytych filtrow - centralne maja filtry cyklonowe (samoczyszczace sie). Przemyslowki.. Jeszcze do tego nie doszedlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.03.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 adiq ostatnie oc na mondka kupilam w Link4 w pakiecie z AC ... na calosc wyszlo mi niecale 2200 przy podziale na 4 raty !! za kilka dni bede ten temat ale dla samego OC rozkminiac dla laguny wiec bede na swiezo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 adiq ostatnie oc na mondka kupilam w Link4 w pakiecie z AC ... na calosc wyszlo mi niecale 2200 przy podziale na 4 raty !! za kilka dni bede ten temat ale dla samego OC rozkminiac dla laguny wiec bede na swiezo Ej jemu chodzilo o odkurzacz centralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 15.03.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 heh dobre fakt, było pytanie jaki OC a nie jakie OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 15.03.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 ha,ha a ja blondynka i też przeczytałam OC i pomyslałam o ubezpieczeniu.Dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.03.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 hehe a ja dopiero dzis przerabialam oplaty za auto i stad mi wyszlo ... odkurzacz ... taki ladny zestawik za 3400 kupilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.03.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 hehe, zadając takie pytanie nie spodziewałem się że może być ono mało czytelne Adam, daj znać jak rozkminisz temat, bo nie ukrywam, że te przemysłówki mnie zaintrygowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 hehe, zadając takie pytanie nie spodziewałem się że może być ono mało czytelne Adam, daj znać jak rozkminisz temat, bo nie ukrywam, że te przemysłówki mnie zaintrygowały Ho na gg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 hehe, zadając takie pytanie nie spodziewałem się że może być ono mało czytelne Adam, daj znać jak rozkminisz temat, bo nie ukrywam, że te przemysłówki mnie zaintrygowały Po przejrzeniu 17 stron odkurzaczy na allegro i przeczytaniu paru for i roznych technicznych artykulow na temat airwattow i innych cudow stwierdzam ze taki odkurzacz: http://allegro.pl/odkurzacz-przemyslowy-35l-1600w-stanley-stn35p-fv-i2189794062.html Ma najlepszy stosunek ceny do jakosci - podcisnienie takie jak beam'y, wydatek powietrza wyzszy bo az 70l/sek no i pojemnosc - az 35l. Co ciekawe - odkurzacze za 2 tys pln stanleya maja ten sam silnik - roznia sie "bajerami" jak np. dodatkowe gniazdo na dodatkowe urzadzenie (wlaczajace sie automatycznie z nim), solidniejsza - metalowa obudowe (jak sie nim jezdzi po budowie i obija tu i tam to ma to sens). Podobne parametry maja makity/dewalty ale za nie juz trzeba dac te 1-1,2k pln. A tu mamy za 600 pln odkurzacz o parametrach beama za 3k pln.. Oczywiscie bez akcesoriow ale niezbedne mi akcesoria to maksimum 300 pln. Jest jeszcze jedna wada - nie ma wyrzutu przez rure, czyli wyrzucane powietrze laduje w pomieszczeniu gdzie jest odkurzacz. Tak sobie mysle ze mnie to wsjo rawno bo ja go bede mial i tak w garazu Cos czuje ze sie skusze i go kupie. W najgorszym razie przyda sie do ciezkich robot EDIT: http://megastore.pl/64966,Elektronarzedzia-profesjonalne_Odkurzacze-przemyslowe_Odkurzacz-przemyslowy-Stanley-1600W-STN-35-P.html#axzz1pDll3Ztc Tu jest za 485 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.03.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 tak widzę po parametrach, że w zupełności by dla mnie wystarczył (gniazda: piwnica,garaż,parter+szufelka,poddasze - maks 15mb rur) - odkurzacz mogę zamontować albo w piwnicy albo w garażu, gdzie będzie wygodniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 tak widzę po parametrach, że w zupełności by dla mnie wystarczył (gniazda: piwnica,garaż,parter+szufelka,poddasze - maks 15mb rur) - odkurzacz mogę zamontować albo w piwnicy albo w garażu, gdzie będzie wygodniej... Zobacz jeszcze tego: http://megastore.pl/64962,Elektronarzedzia-profesjonalne_Odkurzacze-przemyslowe_Odkurzacz-przemyslowy-Stanley-1600W-STN-18-P.html?c=1#axzz1pDll3Ztc To juz calkowita tanizna - ~330 pln, a silnik ma ten sam co w modelach za dwa tysiaki Pojemnosc 18l czyli zblizona do BEAMowych. Chyba zaryzykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts