marcelaaax 19.03.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Gdzie w okolicy można kupić rusztowania warszawskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 19.03.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 na pewno w castoramie widziałem pod Raciborzem i wydaje mi się ze w Praktikerze też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlanka11 19.03.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witajcie Orientujecie się ile kosztuje przyłącz wodno-kanalizacyjna do działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 19.03.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Zamawialiscie drzwi wew. z rozetami na klucz czy macie tylko klamki?? my mamy na klucz, jedynie w łazienkowych mamy wkładke WC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 19.03.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 my mamy natomiast pytanie odnośnie tynku żywicznego, chyba m.in. Adamie, ty taki chyba masz na cokole ? orientujecie sie gdzie w okregu mozna kupic najtaniej taki tynki, i jak sie go kladzie, jakies specjalne narzedzia, czy tylko zwykła szpachelka, i czy trzeba czyms predzej gruntować, ile go wychodzi na m2 ??? takie ogolne info musimy zrobić cokoł wokół domu i zastanawiamy sie co wybrać : tynk żywiczny czy np. silikatowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 19.03.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witajcie Orientujecie się ile kosztuje przyłącz wodno-kanalizacyjna do działki? Wodny mnie kosztował 2100 ile kanaliza nie mam pojęcia - ale to wszystko zależy gdzie się budujesz - ceny są tak różne że czasem myślę że oni to przy trawce wymyślają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 19.03.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Bulajev chciałem podziękować za namiar na hydraulika przyjechał zrobił i wszystko gra - nawet po sobie posprzątał - jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 19.03.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witajcie Orientujecie się ile kosztuje przyłącz wodno-kanalizacyjna do działki? kazde z nich okolo 80zl za mb ... to za wykonanie wykopu i polozenie rur ... za to co w wodociagch sie placi to woda ok 1500 a kanaliza jakies 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.03.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 my mamy natomiast pytanie odnośnie tynku żywicznego, chyba m.in. Adamie, ty taki chyba masz na cokole ? Tak. Kuleczki zatopione w zywicy Drogie cholerstwo W tej samej cenie znajdziesz plytki klinkierowe, nie wiem czy drugi raz bym ich nie zrobil (gdybym tylko mial glify wieksze). orientujecie sie gdzie w okregu mozna kupic najtaniej taki tynki, i jak sie go kladzie, jakies specjalne narzedzia, czy tylko zwykła szpachelka, Kladzie sie zwykla paca, wczesniej trzeba zagruntowac. Ale trzeba miec wprawe - latwo popsuc, a jak slonce pod katem zaswieci to wszystkie fuszerki wyjawi Moja ekipa za tynk zywiczny brala jakos 30-35 pln / m2 (!) - za samo polozenie.. Szkoda ze powiedzieli mi o tym w trakcie roboty no ale to moja wina bo wczesniej nie spytalem Ale tak rzeczywiscie wszystkie ekipy biora - z uwagi wlasnie na to ze polozenie tego tynku jest pracochlonne, trzeba miec wprawe i robi sie dosyc wolno. Ja tynk kupowalem w brawexie w Wodzislawiu na Rybnickiej. W miare tanio i porzadne (kabe) - maja tez w jankowicach (hurtownia pareset metrow po lewej stronie za torami jak jedziesz z rybnika do swierklan) i w radlinie - ciezko wytlumaczyc gdzie - jak jedziesz z glozyn na rydultowy to po lewaczu jest taka mala hurtownia budowlana - charakterystyczny punkt bo tam fadroma czesto sobie stoi i czy trzeba czyms predzej gruntować, ile go wychodzi na m2 ??? takie ogolne info Trzeba gruntowac - najlepiej gruntem podkolorowanym pod kolor tynku. Mi wychodzilo jakos 4m2 z wiaderka a wiaderko kosztowalo miedzy 100, a 140 pln (nie pamietam). W kazdym razie wychodzilo o 30% wieksze zuzycie niz deklarowal producent i sprzedawca - jezdzilem jak glupi pare razy dokupowac Musisz uwazac zeby nie zaczac wiekszej sciany i zeby nie zabraklo materialu bo jak skonczysz w polowie i dorobisz reszte po paru godzinach to laczenie bedzie juz widac.. U mnie tak jedna sciane spapralismy i kladlismy od nowa Koszt tego tynku podzielilismy po polowie miedzy mnie, a ekipe (ja zawalilem ze im nie dostarczylem na czas materialu, a oni ze zaczeli robic nie majac materialu musimy zrobić cokoł wokół domu i zastanawiamy sie co wybrać : tynk żywiczny czy np. silikatowy Silikatowy szybciej sie zbrudzi!! Tu na pewno zywiczny ma przewage - dzieki tej zywicy ten tynk jest w miare gladki - nie ma porow - wiec brud tak sie go nie ima. Mozna go tez myc na chama karcherem pod duzym cisnieniem (choc ja swoj silikonowy tez myje i nic sie nie dzieje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalina11 19.03.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witam, proszę o poradę, zaczynamy budowę - mam nadzieję - w przyszłym tygodniu, w tym tygodniu jestem umówiona z geodetą, później ściąganie humusu, zastanawiam się, czy, jak geodeta wytyczy bud. i nabije kołki to przy ściąganiu humusu nie zostaną zniszczone wytyczone miejsca, czy trzeba pilnować koparkowego czy oni wiedzą co robić, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, a może najpierw zdjąć humus a potem wytyczać, proszę o pomoc doświdczonych, a tak na marginesie czy są jakieś bocianki z okolic Rybnika odezwijcie się. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.03.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witam, proszę o poradę, zaczynamy budowę - mam nadzieję - w przyszłym tygodniu, w tym tygodniu jestem umówiona z geodetą, później ściąganie humusu, zastanawiam się, czy, jak geodeta wytyczy bud. i nabije kołki to przy ściąganiu humusu nie zostaną zniszczone wytyczone miejsca, czy trzeba pilnować koparkowego czy oni wiedzą co robić, jakoś niemogę sobie tego wyobrazić, a może najpierw zdjąć humus a potem wytyczać, proszę o pomoc doświdczonych, a tak na marginesie czy są jakieś bocianki z okolic Rybnika odezwijcie się. Pozdrawiam. Geodeta nabije sobie lawice oddalone o ~1mb od rogow budynku wiec taki margines przy sciaganiu humusu bedzie mial koparkowy Nic sie nie boj - to sprytne bestie i nie powinni nic poniszczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 19.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Geodeta nabije sobie lawice oddalone o ~1mb od rogow budynku wiec taki margines przy sciaganiu humusu bedzie mial koparkowy Nic sie nie boj - to sprytne bestie i nie powinni nic poniszczyc a ja jednak radze zrobic po koparce, u mnie poniszczyła bo było błoto i wszystko sie rozjechało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalina11 19.03.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Dzięki, za odp. i tym sposobem nadal nie wiem co zrobić, ale chyba jednak pierwszy będzie geodeta, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 20.03.2012 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 ja miałem zrobione tek jak mówi Adam Najpierw geodeta a potem humus.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 20.03.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Bulajev chciałem podziękować za namiar na hydraulika przyjechał zrobił i wszystko gra - nawet po sobie posprzątał - jestem zadowolony Bardzo mnie to cieszy,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.03.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dzięki, za odp. i tym sposobem nadal nie wiem co zrobić, ale chyba jednak pierwszy będzie geodeta, pozdrawiam To dopiero poczatek - takich dylematow bedzie jeszcze tysiac Przyjmij zasade ze wybierasz to co pierwsze przyjdzie do glowy albo rzucaj moneta - a potem sie upieraj przy stanowisku ze zrobilas dobrze - inaczej mozesz zwariowac przy budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moos 20.03.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 ... czy są jakieś bocianki z okolic Rybnika odezwijcie się. Pozdrawiam. Hej, chyba ja jestem - okolice Wodzisławia. Rozpoczęcie prac mamy zaplanowane na maj, jak na razie załatwiamy materiały. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 20.03.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 między geodetą, a humusem warto samemu taśmą zmierzyć odległości. Geodeta też człowiek i może się pomylić, domek stanie 3,5m od granicy i będzie kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 między geodetą, a humusem warto samemu taśmą zmierzyć odległości. Geodeta też człowiek i może się pomylić, domek stanie 3,5m od granicy i będzie kłopot. Dokładnie,w moim przypadku tak było,mam lekko kantniętą działkę i od strony drogi do granicy było ok.ponad 4m ale na drugim końcu działki już 3,75m a dom tyczony był równolegle do drogi.Dobrze,że sprawdziłem bo byłyby problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.03.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dokładnie,w moim przypadku tak było,mam lekko kantniętą działkę i od strony drogi do granicy było ok.ponad 4m ale na drugim końcu działki już 3,75m.Dobrze,że sprawdziłem bo byłyby problemy Ja postawilem chate 12m od drogi i problemu nie mialem A Adiqq postawil 100mb od drogi - ten to sie wogole martwic nie musial o centymetry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts