Gość Arturo72 20.03.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ja postawilem chate 12m od drogi i problemu nie mialem A Adiqq postawil 100mb od drogi - ten to sie wogole martwic nie musial o centymetry Ja tam do krezusów finansowych nie należę,żeby mieć działkę 2 czy 3tys.m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ja tam do krezusów finansowych nie należę,żeby mieć działkę 2 czy 3tys.m2 Ja mam ponad 5 tys m2 i dalem za nia 60 tys. Ponad polowa to nieuzytki (lasy, drzewa, zielen) za ktore jest zwolnienie z podatku. Wiec jak widzisz nie trzeba byc krezusem finansowym zeby moc miec duza dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 20.03.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 U nas najpierw była koparka, potem geodeta. Ale jak przyszedł geodeta i zaczął wytyczać to się złapał za głowę - "co oni wykopali!!??", jemu zarys domu wychodził całkiem inaczej!! No to my w auto i w te pędy na działkę...okazało się że geodeta pomylił paliki - były dwa obok siebie, w odległości ok 30 cm, obydwa jakby nasze tyle że my kawałek drogi "daliśmy" na drogę więc jako narożnik działki pod uwagę trzeba było wziąć ten drugi palik Tak, tak, każdego trzeba pilnować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 20.03.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam, proszę o poradę, zaczynamy budowę - mam nadzieję - w przyszłym tygodniu, w tym tygodniu jestem umówiona z geodetą, później ściąganie humusu, zastanawiam się, czy, jak geodeta wytyczy bud. i nabije kołki to przy ściąganiu humusu nie zostaną zniszczone wytyczone miejsca, czy trzeba pilnować koparkowego czy oni wiedzą co robić, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, a może najpierw zdjąć humus a potem wytyczać, proszę o pomoc doświdczonych, a tak na marginesie czy są jakieś bocianki z okolic Rybnika odezwijcie się. Pozdrawiam. Witamy, witamy bocianków Ani się nie obejrzycie jak domek będzie już stał,a budowlane tajniki będziecie mieć w małym paluszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 20.03.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ja tam do krezusów finansowych nie należę,żeby mieć działkę 2 czy 3tys.m2 ja też nie należę do krezusów, ale działkę mam 6500m2 budowlanego jest tak w sam raz pod domek i kolektor poziomy do PC reszta to wybrana glina i zasypane pyłami dymnicowymi (Adam wie coś na ten temat ) i z góry 15cm ziemi czyli tak jak u Adama, nieużytki za które nie płacę podatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 20.03.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 obszarnicy tanim kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlanka11 20.03.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dziękuję Wam za odpowiedzi. A swoją drogę czy taką przyłącz wodno-kanalizacyjną, czy też elektryczną trzeba zgłosić do Urzędu Gminy/Miasta? I jeszcze mam pytanie odnośnie zgłoszenia do urzędu uzgodnienie lokalizacji ogrodzenia od strony drogi gminnej? Do wniosku trzeba dołączyć: - mapa orientacyjna w skali 1:5000 z zaznaczona działką i mapę zasadniczą w skali 1:1000 lub 1:500 z zaznaczeniem przebiegu ogrodzenia. Powiedzcie jaki jest koszt takiej mapy? - opis i rysunek schematyczny ogrodzenia obrazujący konstrukcję ogrodzenia i użyty materiał. Czy co mam narysować słupki, bramę i jak to w rzeczywistości będzie wyglądać :D:D Kurka takie cyrki przy ogrodzeniu, a co dopiero przy samej budowie domu. Podziwiam Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalina11 20.03.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ja tam do krezusów finansowych nie należę,żeby mieć działkę 2 czy 3tys.m2 ja też do nich nie należę, ale mam działkę 3tys.m2, kupiona 5 lat temu za niecałe 24tys. zł. to były czasy, dzięki za porady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalina11 20.03.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 między geodetą, a humusem warto samemu taśmą zmierzyć odległości. Geodeta też człowiek i może się pomylić, domek stanie 3,5m od granicy i będzie kłopot. my bedziemy mieć 13m od drogi, więc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 20.03.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dziękuję Wam za odpowiedzi. A swoją drogę czy taką przyłącz wodno-kanalizacyjną, czy też elektryczną trzeba zgłosić do Urzędu Gminy/Miasta? I jeszcze mam pytanie odnośnie zgłoszenia do urzędu uzgodnienie lokalizacji ogrodzenia od strony drogi gminnej? Do wniosku trzeba dołączyć: - mapa orientacyjna w skali 1:5000 z zaznaczona działką i mapę zasadniczą w skali 1:1000 lub 1:500 z zaznaczeniem przebiegu ogrodzenia. Powiedzcie jaki jest koszt takiej mapy? - opis i rysunek schematyczny ogrodzenia obrazujący konstrukcję ogrodzenia i użyty materiał. Czy co mam narysować słupki, bramę i jak to w rzeczywistości będzie wyglądać :D:D Kurka takie cyrki przy ogrodzeniu, a co dopiero przy samej budowie domu. Podziwiam Was Przyłącza nie musisz zgłaszać do gminy, ale już składając wniosek o wydanie Pozwolenia na budowę musisz mieć wydane warunki przyłączenia (z wodociągów, z Vattenfalla, itp.) Co do ogrodzenia - pewnie musisz narysować (tak ogólnie) jak będą wyglądały przęsła, brama, furtka i napisać z jakiego materiału będzie ogrodzenie zrobione. A w jakiej gminie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlanka11 20.03.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Przyłącza nie musisz zgłaszać do gminy, ale już składając wniosek o wydanie Pozwolenia na budowę musisz mieć wydane warunki przyłączenia (z wodociągów, z Vattenfalla, itp.) Co do ogrodzenia - pewnie musisz narysować (tak ogólnie) jak będą wyglądały przęsła, brama, furtka i napisać z jakiego materiału będzie ogrodzenie zrobione. A w jakiej gminie budujesz? Pawłowice Śląskie. Dzięki Madzia :* A wiesz może ile kosztują taka mapa zasadnicza i orientacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 20.03.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ojej koszty są zróżnicowane, zalezne od geodety, my z tego co pamiętam płaciliśmy chyba 500 zł (za komplet ma potrzebnych do wydania warunków). Bo jak będziesz występować o warunki przyłączenia to też musisz mieć mapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 20.03.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 a nie trzeba po wytyczeniu zgłosić gdzieś,że się rozpoczyna budowę i dopiero po uprawomocnieniu mozna zaczynać.U nas najpierw geodeta,później koparka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 20.03.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dokładnie,w moim przypadku tak było,mam lekko kantniętą działkę i od strony drogi do granicy było ok.ponad 4m ale na drugim końcu działki już 3,75m a dom tyczony był równolegle do drogi.Dobrze,że sprawdziłem bo byłyby problemy z calym szacunkiem ale chyba tyczyl ci to dupa a nie geodeta!!! przeciez to podstawowe kwestie ktore geodeta MUSI SPRAWDZIC i za takie fuszerki odpowiada z KC !! po to sa uprawnienia, ktore nei tak latwo zdobyc, zeby takie buble sie nie zdazaly !! DLA KAZDEGO KTORY BY COS TAKIEGO SAM NAMIERZYL - mozecie sie nawet isc z gosciem sadzic i 90% szans ze macie wygrana sprawe!! ale musicie mu to udowodnic !! straszyc mozna go sadem ale po prawdzie mozna oszcedzic kilka stow bo w ramach dobrej wspolpracy moze wam za free to wytyczenie zrobic zupelnie inna kwestia jest poprawnosc WASZYCH pomiarow ... w tej chwili prawo geodezyjne i kartograficzne /ktore wchodzi w zycie w czwartek 22 marca/ warunkuje dokladnosc pomiarów dzialki do 0,1m !!! i kazda odchyłka mapy od rzeczywistosci moze ponosic za soba koniecznosc wznawiana granic i punktow granicznych /srednio 600zl za punkt!!!!/ wiec jak wam geodeta zaspiewa wznawianie granic to niestety nie bedzieci mogli nic powiedziec tylko beknac i wyskakiwac z kasy !! jak sie postawicie to racze nie zatwierdza wam odbioru w UM!! /informacje te pochodza z pierwszej reki - UM Rybnik i moj geodeta +wszyscy okoliczni zajmujacy sie tym tematem ... / ja przez to czekalam na mape prawie poltora miesiaca!! bo jest w urzedzie taki nawal operatow bo wszyscy chcca zdazyc przed nowym prawem !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 20.03.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Pawłowice Śląskie. Dzięki Madzia :* A wiesz może ile kosztują taka mapa zasadnicza i orientacyjna? mapa zasadnicza i orientacyjna jest do kupienia w Starostwie powiatowym - koszt ok 50zl !! madzia napisala juz o mapie do celow projektowych - od 500 do 800 zl zalezy czy geodeta robi wywiady branzowe czy sami je robicie do wydania warunkow wystarcza mapki z urzedu /zasadnicza i orientacyjna/ a do projektu mapa do celow projektowych ... jak musi byc zrobiony projekt przylacza wody /ja mialam to w warunkach/ to tez musi byc aktualna mapa DCP ... ONA JEST WAZNA TYLKO 3 MIESIACE wiec wezcie to pod rozwage !!! szkoda placic kolejne 500 skoro mozna zrobic to wszystko w tym czasie w UM w Rybniku musialam zlozyc projekt przylacza wody i zglosic miesiac przed rozpoczeciem prac !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 20.03.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 a nie trzeba po wytyczeniu zgłosić gdzieś,że się rozpoczyna budowę i dopiero po uprawomocnieniu mozna zaczynać.U nas najpierw geodeta,później koparka. 1. pozwolenie na budowe 2. zgloszenie do PINBUDU 3. czekanie 14 dni 4. geodeta /pierwszy wpis w DB/ 5. koparka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalina11 20.03.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 1. pozwolenie na budowe 2. zgloszenie do PINBUDU 3. czekanie 14 dni 4. geodeta /pierwszy wpis w DB/ 5. koparka Mój kierbud powiedział, że wystarczy 7 dni czekania od zgłoszenia do PINB, a geodeta nic nie mówił o nowych przepisach, mam nadzieję, że nie będę miała "niespodzianki". Mam pytanie ile płaciliście za wytyczenie bud. ja mam prostą bryłę budynku, za mapki u geodety płaciłam 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 20.03.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Co do ogrodzenia - pewnie musisz narysować (tak ogólnie) jak będą wyglądały przęsła, brama, furtka i napisać z jakiego materiału będzie ogrodzenie zrobione. Madzia żartujesz sobie ?? ja to myślałem że robię sobie płot i już jaki mi się podoba i gdzie mi się wymarzy oczywiście w granicy działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 20.03.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 - opis i rysunek schematyczny ogrodzenia obrazujący konstrukcję ogrodzenia i użyty materiał. Czy co mam narysować słupki, bramę i jak to w rzeczywistości będzie wyglądać :D:D Kurka takie cyrki przy ogrodzeniu, a co dopiero przy samej budowie domu. Podziwiam Was ktoś Ci kazał rysować ogrodzenia ? mnie o to nikt nie pytał ...faktycznie cyrki jakieś... a co do decyzji....wielokrotnie przekonałam się ze pierwszy wybór jest najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 20.03.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 W tej samej cenie znajdziesz plytki klinkierowe, nie wiem czy drugi raz bym ich nie zrobil (gdybym tylko mial glify wieksze). no własnie dlatego pytałem o ten tynk żywiczny bo nt. płytek też myśleliśmy, ale sie zastanawiam czy przypadkiem po kilku latach nie zaczna odłazic,,, musimy temat przemyśleć dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts