agusia_x 13.04.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 No właśnie - do roboty :P:P Pamiętam że zaczynaliśmy w tym samym czasie, a teraz wy już szykujecie się do przeprowadzki No ale my się trochę obijamy Jakoś ciężko nam się zebrać i w końcu wystartować z tą robotą...im bliżej końca tym bardziej nam się nie chce...człowiek nie wie w co ma ręce włożyć więc siedzi i w nic nie wkłada Echhh... chyba mocny kopniak w d..pę by się przydał Oj Madziu uwierz, że nam też od dawna się już nie chce. Mąż gdy słyszy słowo budowa to dostaje drgawek. Od dwóch lat dzień w dzień, przed czy po pracy idzie na budowę. Nasza córka praktycznie go nie widuje. No ale chęć wyniesienia się z bloków jeszcze jakoś go motywuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 13.04.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Oj Madziu uwierz, że nam też od dawna się już nie chce. Mąż gdy słyszy słowo budowa to dostaje drgawek. Od dwóch lat dzień w dzień, przed czy po pracy idzie na budowę. Nasza córka praktycznie go nie widuje. No ale chęć wyniesienia się z bloków jeszcze jakoś go motywuje. No tak, tylko ta chęć nam pozostaje Kurcze u nas to w ogóle jest masakra z tym czasem - budowa w Jejkowicach, mieszkamy w Raciborzu, a mąż pracuje w Gliwicach No i jak tu znaleźć czas na dojazdy, pracę, budowę i rodzinę...ciężko...no ale TRZEBA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 13.04.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Arturo sam styro to ty moze nakleisz ale gdzie siatka klej i tynk ?? ZACZNIJ BYC REALISTA BO JUZ MNIE TO SŁABI ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Arturo sam styro to ty moze nakleisz ale gdzie siatka klej i tynk ?? ZACZNIJ BYC REALISTA BO JUZ MNIE TO SŁABI ... A kto mówi o tynku ? Siatka,klej ? Jaki to problem ?http://www.youtube.com/watch?v=sj7RycogDR0 http://www.youtube.com/watch?v=LPrNYvitxEQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 13.04.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 A kto mówi o tynku ? Siatka,klej ? Jaki to problem ?http://www.youtube.com/watch?v=sj7RycogDR0 Problem żadny tylko czas, który podałeś jest nieadekwatny do roboty jaka Cię czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Problem żadny tylko czas, który podałeś jest nieadekwatny do roboty jaka Cię czeka. Spoko,oczywiście będę dokumentował poczynania na bieżąco Planowany czas ocieplania to sierpień/wrzesień To tak w ramach "wczasów pod gruszą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 13.04.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Mój chłop ocieplał sam(na piankę),zaciągał klejem i siatką raz i tak ze trzy tygodnie może mu zeszło.Z tym,że nikt mu nawet nic nie podawał.Teraz w długi weekend będzie drugi raz zaciągał.Ja za profesjonalistów podziękowałam.Jak ostatnio widziałam jak u sąsiada(znana i ceniona w Rybniku firma)układa bruk to myślałam,że mam przewidzenia.Ja blondynka,ale wiem,że powinno być wybrane trochę więcej aniżeli tylko humus.Masakra,i do tego za takie pieniądze(200/m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 13.04.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 dla domu parterowego, gdzie jest dużo mniej ścian(i praktycznie nie trzeba używać rusztowania), przy klejeniu pianką ocieplanie idzie dużo szybciej niż dla domu z poddaszem użytkowym...tym niemniej przy niesprzyjającej pogodzie, ten okres który podaje Arturo jest nierealny...przy sprzyjającej pogodzie jest to realne, aczkolwiek trzeba będzie naginać od rana do wieczora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.04.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja tam nie wiem ale sam pomysł nie kołkowania styropianu wydaje mi się z lekka dziwny pamiętajmy że podczas zmiany temperatur zawsze skrapla się woda więc siłą rzeczy pewnie coś tam odejdzie może nie po roku czy 2 ale z biegiem dni i lat może się zacząć źle dziać koszt kołów praktycznie żaden a poczucie dobrze wykonanej pracy bezcenne ale jak to mawiają nie moje małpy nie mój cyrk aaa i Arturo trudno mówić o dokładności zrobienia w ciągu 4 dni całej chaty - do zrobienia to pewnie i jest, ale jak będą obrobione okna i drzwi to już wiesz kto tylko wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie będę się upierał,że 4 dni wystarczą,słyszałem od kumpla,że w 3 dni zrobili ocieplenie domu.Czy dokładnie, tego nie wiem. Oczywiście ważniejsza dla mnie będzie dokładność niż szybkość układania Co do kołków,nie kołkuję ze względu na mostki termiczne oraz ze względu na szybkośc wykonania.Wiem na co stać klej w piance bo robiłem już eksperyment,także mam pełne zaufanie do pianki Wilgoci pod 22cm styro nie przewiduje. Poniżej widać jak ciepło ucieka przez kołeczki http://images50.fotosik.pl/1508/a88ca7f807582897.png http://images50.fotosik.pl/1508/c7a795944d7bf4cc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 13.04.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 niech tam sobie ucieka,my mamy klejony na piankę i kołkowane.Właśnie przez te rusztowanie najdłużej schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 13.04.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 podobno są też kołki z takimi kółkami ze styropianu, które zmniejszają ucieczkę ciepła. No i nie trzeba chyba każdej płyty tak mocować, tylko skrajne, przy oknach itp. popytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 podobno są też kołki z takimi kółkami ze styropianu, które zmniejszają ucieczkę ciepła. No i nie trzeba chyba każdej płyty tak mocować, tylko skrajne, przy oknach itp. popytam. Nie wiem czy są ale wiem,że takie zaślepki się robi i kilka osób na forum takie coś ma ale nie wiem czy to coś daje. Na tych zdjęciach kołki są zdecydowanie za gęsto dane,niby wg "normy" ale zwyczajowo daje się rzadziej. Gdzieś,ktoś pisał,że nawet w instrukcji u producenta ocieplenia pisało,że nie kołkuje się styro do pierwszej kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.04.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 bylam dzis w szkolce u lesniczego na paruszowcu - maja kosówki ale sredniej jakosci ... po 7 zl za sztuke ale takie sadzonki max 20 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Cytat z dziennika rutinów: jeśli dobrze pamiętam to 2 chłopaków obrobiło mój dom 170 m2 w max 5-6 dni (w metry kwadratowe zawsze wlicza się powierzchnię okien , drzwi etc bo je trzeba ekstra obrabiać ) dziś gdybym miał podjąć decyzję - robił bym to sam ... a na pewno sam kleił styropian - żadna filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 14.04.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 5-6 dni pracy budowlańców, nie amatorów.Ale spoko, widzę już że można zrobić to samemu czy tam z kimś do pomocy. czy dobrze, to już inna sprawa, zależy czy ktoś ma smykałkę do takich robót.Mi się to niestety nie uda. mam chorobę zwyrodnieniową chrząstek kolanowych, bolą mnie więc te kolana często i co trochę popracuję fizycznie to potem to muszę odchorować. za wszystko muszę więc płacić co mnie nieprzytomnie wkurza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 15.04.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Pytanko co się stanie jak nie wywalcuję trawnika po zasianiu trawy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.04.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 gingeros przypomniales mi - gabi wloknina bedzie po weekendzie - dam ci znac ... a co do bojlero/walca ... niestety rdza go dopadla i wymaga sporego spawania ... sasiad nie walcowal trawy ... rosnie jaka rosnie ... walcowanie niby rownomiernie wgniata ziarenka w ziemie i rowna trawka rosnie ale czy to tak dokladnie jest to nie mam pojecia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 15.04.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A może ktoś jeszcze potrzebuje walca i można by go kupić na spółę??Kurcze nam się pilnie przyda i chyba będziemy zmuszeni kupić.Potem będę wypożyczała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.04.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Skąd wiesz, że dokładnie, robiłeś to już kiedyś? No i czas na to wygospodarować, to jest minimum tydzień roboty dla 4 osób Przesadzasz W tydzien zrobil mi to znajomy z jednym pomocnikiem. Ogolnie ok 250m2. Zrobilby 2 x szybciej gdyby mial porzadne rusztowania - a dysponowal tylko kilkoma ramkami warszawskich rusztowan - wiec ciagle je musieli przestawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts