Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli trafisz na projekt, który w 99% spełnia Twoje oczekiwania, to można kupić gotowca.

Jeśli jednak uznasz, że warto poszerzyć dom o metr, że trzeba zmienić kąt nachylenia dachu, bo tego wymaga MPZP, a jaszcze chcesz zmienić materiał i grubość ścian, to indywidualny może wyjść taniej.

Zresztą - koszt projektu to mniej niż 1% kosztów budowy. A z rozmów z architektami (i konstruktorami) wynika, że projekty "typowe" dość często robione są niestarannie, a elementy nośne (słupy, belki, podciągi, zbrojenie stropów) bywają tak (zupełnie niepotrzebnie) przeszacowane, że późniejszy koszt realizacji przebija oszczędności poczynione na projekcie.

Pytanie do Gingerosa i nie tylko:)

Zamówiłem w Leroy Merlin takie panele ogrodzeniowe

http://ezakupy.leroymerlin.pl/img/4/18274/medium.jpg

Materiał wykonania: drewno sosnowe

Poziom wilgotności drewna: powyżej 18%

Impregnacja: ciśnieniowa

Środek impregnujący: Korasit KS

Jest to zabejcowane na brązowo. Pytanie jest takie: Warto pomalować to jeszcze jakimś drewnochronem? A jeżeli tak to ile razy i czy bezbarwnym czy raczej jakimś orzechowym? Czy raczej kolory się pogryzą i wyjdzie szarobury?

Rutino niestety większość takich płotków jest impregnowana preparatami solnymi :( nie oszukujmy się jeśli coś kosztuje tyle ile kosztuje to szału nie będzie zawsze warto dodatkowo impregnować niestety impregnacja po preparatach solnych nigdy nie będzie już tak skuteczna jak by w/w nie były w ogóle impregnowana

Niestety sklepy nie sprowadzają takich paneli bez impregnacji :(

WAŻNE oprócz zabezpieczenie przed czynnikami biologicznymi należy zabezpieczyć przed promieniowaniem UV !!! czyli kupić środki z takimi właśnie filtrami !!

Ja miałam zmiany,kosztorysy na poszczególne etapy i powiem,że bardzo dokładne.Za projekt gotowy zapłaciłam 2100,za adaptację 1800.Mea szkoda,że ta trawa jest po 25 kg,bo ja bym potrzebowała z 15 kg to mogłybyśmy kupić wspólnie.

mysle ze przy 30kg szybciej ponegocjujemy niz przy 5 czy 15 :) musimy sie nad tym zastanowic :)

Zresztą - koszt projektu to mniej niż 1% kosztów budowy. A z rozmów z architektami (i konstruktorami) wynika, że projekty "typowe" dość często robione są niestarannie, a elementy nośne (słupy, belki, podciągi, zbrojenie stropów) bywają tak (zupełnie niepotrzebnie) przeszacowane, że późniejszy koszt realizacji przebija oszczędności poczynione na projekcie.

zaluj ze nie widziales jaki nam projektant zaprojektowal strop ... mysle ze piwnica spokojnie mogla by byc schronem przeciwatomowym :)

Gość Arturo72
>I przy okazji zapytam, macie namiary na kogoś, kto zajmuje się kopaniem otworów pod słupki ogrodzeniowe?

Własny mąż,narzeczony,kochanek,przyjaciel ;)Są fajne wiertła do tego,różnej średnicy,zależy od gruntu ale idzie łatwo i przyjemnie :)http://allegro.pl/wiertlo-swider-dolownik-do-gruntu-do-slupkow-i2290037207.html

http://allegro.pl/swider-dolownik-dolkownik-wiertnica-wiertlo-180-i2247884785.html

Gość adiqq
ja mialam projekt indywidualny

ja też - zawiozłem kilka przykładowych projektów które nam się podobały, powiedziałem co chcę i "się zaczęło malować"

wcale nie wyszło drożej niż gotowiec. Fakt, że u mnie ciocia to robiła, a ja płaciłem 2tys, ale dla klienta z ulicy cena to 4tys (3 lata temu) - w cenie jest już kierownik budowy.

Hehe, dwóch z 4 nie posiadam :D:D

A tak w temacie, znalazłam na necie 6zł od dziury pod słupek, cena do negocjacji! Nie wiem, czy drogo, czy tanio, usługa wiertnicą spalinową.

Moim zdaniem cena 6 pln / dziure to cena OK. Mozesz tez wypozyczyc wiertnice spalinowa i zrobic samemu (stowa za dzien), zalezy ile tych dziur masz i jaki teren - im twardszy i kamienisty tym trudniej wywiercic :)

Mea, Queene, czy kupujemy te kosodrzewiny na spółkę? Bo widzę, że temat się rozmył. Mi zależałoby na czasie, może w długi weekend powalczyłabym z nimi w któryś dzień. Dlatego pytam, bo jakby co, to pojadę do Limby w tym tygodniu i sobie kupię.

z braku kasy caly czas sie zastanawiam nad wzieciem tych maluchow z allegro za 3,80 ...

z braku kasy caly czas sie zastanawiam nad wzieciem tych maluchow z allegro za 3,80 ...

A jak z nimi z transportem w koncu ?

Mi sie dzisiaj udalo wykopac droge 1,5m szeroka i ~30mb dluga, idaca zboczem skarpy w dol mojej dzialki. Jupiej - w koncu mam lagodne zejscie i kolejne ~20 ar do zagospodarowania roslinkami ha ha :D Moge sadzic maryche bo teren w dolinie, osloniony drzewami i wilgotny ;-)

Teraz musze zrobic ladna porecz z resztek desek i schodki ze stepli zeby bylo jak na ranczo ;)

a ja chcialam sie pochwalic ze nareszcie zakupilam roletki zaciemniajace do okien dachowych i potwierdzam zdanie adama - http://www.kuprolety.pl to rewelacyjny sklep!! balam sie co do jakosci materialu a jest pierwsza klasa /a bralam najtansze jakie byly !!/

A jaki rodzaj te z prowadnicami czy na haczyki ?? moze ktos uzytkuje i powie ktore lepsiejsze?