twboss 24.04.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Może komuś się przyda stronka z możliwością obliczenia połaci dachu http://euronit-media.pl/kalkulator/dach_koperta.html to nie reklama bynajmniej ja sam liczyłem a teraz w końcu znalazłem proste rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.04.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 sa w doniczkach pakowane w karton i jakos jeszcze zabezpieczone ... maja duzo pozytywnych komentarzy wiec powinno byc ok Jak bedziesz zamawiac i bedzie Ci sie oplacalo tak z 20szt. jeszcze dobrac (zeby wysylka wiekszej ilosci nie wyszla drozsza czy cos) to ja sie na tyle pisze a ja wlasnie sie zastanawiam jak zrobic schodki ze skarpy ... Ja tam chce takie mocno prymitywne - czyli klade obciety na np 1m gruby na ~20cm stepel i z obu stron (z przodu, zeby go "zasztrabowac") wbijam naostrzone laty - takie z 50cm dlugie. I na gore sypie ziemi do wierzcholka tego stempla tworzac stopien I tak kolejne! Tak bym to widzial, tylko z drugiej strony trudniej potem bedzie tam wjechac i zjechac koparka a troche tam mam rownania Wiec moze posadze trawe i bede ja poprostu kosil kosiara skoro mozna tam lagodnie wjechac i zjechac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amian3 24.04.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam wszystkich.Możecie polecić jakieś dobre i sprawdzone firmy z okolic które zajmują sprzedażą oraz montażem okien był kiedyś watek ale nie moge go znalescpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 25.04.2012 03:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Mea pokaż te rolety i pochwal się ceną rolety jeszcze nie zamontowane - cena za jedna 76zl na haczyk /bez prowadnic/ - zdjecia beda po zalozeniu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.04.2012 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam będąc wczoraj na budowie zauważyłem , ze elektryk robiąc instalacje podłączył gniazdka w taki oto sposób; z rozdzielnicy do pierwszego gniazdka kablem 3x2,5mm ale do kolejnych gniazd już kablem 3x1,5mm i tak wszystkie obwody kabel 3x2,5 od rozdzielnicy na zasadzie zasilającego a później 3x1,5mm.Czy jest to dopuszczalne? 1) Pan Elektryk miał zrobić tanio więc zrobił, szybko przy okazji bo się mniej narobił. 2) Pan Elektryk dziwnie podzielił okablowanie na zasilające i odbiorcze, mógł całość robić jako 3x1,5 bo "sporo wytrzyma". 3) Te 22A podane później to pewnie ze starych tabel wzięte, nowe już coś innego podają 4) Sposób ułożenia diametralnie zmienia ową obciążalność prądową przewodów. Jeśli wykuł bruzdy to pół biedy, jeśli powiesił na spinkach pod tynkiem gipsowym to cała bieda. 5) Najważniejsze, każdy kabel się grzeje, jeśli coś pracuje na granicy obciążalności a tak jest w tym przypadku to się grzeje w sposób odczuwalny. 6) Temperatura odczuwalna to będzie jakieś 50-60 stopni na przewodzie, coś tam odda do tynku, ale trasa kablowa będzie wyraźnie cieplejsza od reszty ściany 7) Ściana zmieni kolor wzdłuż przewodów. Grzać się będą połączenia i to głównie w pierwszych puszkach od rozdzielnicy. 9) Może sie coś upali, może nie, wróżka nie jestem. To wszystko dotyczy obwodów obciążonych znacznie, głównie kuchennych ale nie tylko. Wyjdzie to w praniu, znaczy po zamieszkaniu. Głowa do góry, jedynie przebarwienia się mogą pojawić do czego się przyzwyczaisz. Z czasem (już po gwarancji) może się coś upalić w najbardziej obciążonych gniazdkach. Jak to dobrze skręci na skręta i zalutuje to może się nie upali Żeby nie wiało pesymizmem, w moim rankingu bryluje debeściak właściciel-samodzielny-elektryk z tego forum, który cały dom zrobił na 3 obwodach: 1) Światło - cały dom 2) Gniazda - piętro 3) Gniazda - parter Słowem, różnicówka 3 fazowa, 3 bezpieczniki, każdy obwód z innej fazy na wszelki wypadek i "podpisz Pan, nie Pan tu będziesz mieszkał, w bloku tak było i nic się nie działo". I najlepsze jest to, że on to zrobił zgodnie z przepisami. I mieszka. I działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 25.04.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 sezon grzewczy przechodzi do historii - czas na podsumowanie..od 1.10.2011 do 25.04.2012zuzycie wg podlicznika prądu przez moją PC (CO+CWU, razem z pompkami obiegowymi i cyrkulacyjną)droga taryfa: 1295kwhtania taryfa: 3052kwh (70,2% taniej)koszt=1659zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 25.04.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 czyli jakieś dwa tysiące zł rocznie taniej od ogrzewania gazowego?To kiedy zwrot inwestycji? U nas rozkłada się styropian w dwóch warstwach po 5cm na chudym betonie. Tym razem na dwóch warstwach folii..Wydaje mi się, że dość stabilna konstrukcja z tego powstaje. Na co uważać jak będą rozkładali ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 25.04.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 czyli jakieś dwa tysiące zł rocznie taniej od ogrzewania gazowego? to nie tak - to zależy jak liczyć i co z czym porównywalne...mój dom (identycznie zbudowany i ocieplony)gdyby byłogrzewany gazem to koszt CO+CWU byłby pewnie w okolicy 2500-3000zł - to takie moje szacunki, nie chce mi się tego dokładnie przeliczać... przeliczyłem w arkuszu kbaba https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B&authkey=CPfu-_8B#gid=106 wyszło coś koło 2800-3000, ale nie chce mi się sprawdzać czy to dobrze liczy....no, ale to koszt tylko ogrzewania jest w tym arkuszu...ja mam razem z CWU - u mnie samo CO to około 1200zł To kiedy zwrot inwestycji? nie podchodzę do tego w ten sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 26.04.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Mea zamawiałaś już trawę? Ja muszę dziś,jutro kupić i się zastanawiam gdzie.W limbie byliśmy wczoraj i drzewka owocowe,truskawki drogie jak cholera.Kupiliśmy trzy porzeczki tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 26.04.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Na co uważać jak będą rozkładali ogrzewanie podłogowe? robic mnostwo zdjec jak ci przyjdzie kiedys wiercic w posadzce to masz jak znalazl i patrzec czy ci przypadkiem gdzies za bardzo nie podnosi styro (jak masz zamiar miec anhydryty to wrecz obowiazkowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 26.04.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Mea zamawiałaś już trawę? Ja muszę dziś,jutro kupić i się zastanawiam gdzie.W limbie byliśmy wczoraj i drzewka owocowe,truskawki drogie jak cholera.Kupiliśmy trzy porzeczki tylko. jade zaraz posprawdzac ceny w zorach ... mysle ze cos dzis kupie ... bede w razie czego dzwonic !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 26.04.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Hej mam kilka zapytań, - czy panele podłogowe mozna odliczyc?? - gdzie kupowaliscie? - braliscie z montazem czy bez??- jaka grubosc panela przy ogrzewaniu podłogowym? - Czy w pom.gosp. (w którym znajduje się piec do ogrz. gazowego) moze być jeden otwór wentylacyjny czy konieczne są dwa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 26.04.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Hej mam kilka zapytań, - czy panele podłogowe mozna odliczyc?? - gdzie kupowaliscie? - braliscie z montazem czy bez?? - jaka grubosc panela przy ogrzewaniu podłogowym? - Czy w pom.gosp. (w którym znajduje się piec do ogrz. gazowego) moze być jeden otwór wentylacyjny czy konieczne są dwa?? My kupowaliśmy panele w Inter Domie w Radlinie http://www.interdombb.pl/index.html Drzwi wewnętrzne też. Mamy ponad 90 m2 paneli. Za całą podłogę z montażem zapłacimy coś ponad 4000 tyś. Panele po 34 zł/m2. Nie wiem czy dużo czy mało. Nie chciało się nam samemu tego robić :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlanka11 26.04.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 jade zaraz posprawdzac ceny w zorach ... mysle ze cos dzis kupie ... bede w razie czego dzwonic !! mea jakbyś mogła, to daj znać gdzie najlepiej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 26.04.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Styropian w kotłowni -dom niepodpiwniczony dać jedną warstwę 6 cm czy dwie 6 + 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 26.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 My kupowaliśmy panele w Inter Domie w Radlinie http://www.interdombb.pl/index.html Drzwi wewnętrzne też. Mamy ponad 90 m2 paneli. Za całą podłogę z montażem zapłacimy coś ponad 4000 tyś. Panele po 34 zł/m2. Nie wiem czy dużo czy mało. Nie chciało się nam samemu tego robić :P:P Aga a jakie macie drzwi wewn. i ile za nie płaciliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 26.04.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Drodzy forumowicze, czy może komuś zostało folii kubełkowej jedno lub półtorametrowej ?/???? Potrzebne niewielkie kawały do tarasu, szkoda kupować 20m. Zgłaszać się ,jeśli ktoś ma i chce się pozbyć!!!!!!!!!! Chętnie odkupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 26.04.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Drodzy forumowicze, czy może komuś zostało folii kubełkowej jedno lub półtorametrowej ?/???? Potrzebne niewielkie kawały do tarasu, szkoda kupować 20m. Zgłaszać się ,jeśli ktoś ma i chce się pozbyć!!!!!!!!!! Chętnie odkupię. W castoramie można kupić na metry tylko wychodzi drozej, niz cala rolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 26.04.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Styropian w kotłowni -dom niepodpiwniczony dać jedną warstwę 6 cm czy dwie 6 + 5 cm Jak pomieszczenie ogrzewane to ja bym dał ile wlezie, zwlaszcza że nie ma podpiwniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 26.04.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Hej mam kilka zapytań, ... - jaka grubosc panela przy ogrzewaniu podłogowym? - Czy w pom.gosp. (w którym znajduje się piec do ogrz. gazowego) moze być jeden otwór wentylacyjny czy konieczne są dwa?? Grubosc moze byc jaka chcesz, daja nawet parkiet na ogrzewanie podłogowe. Jak to piec z zamkniętą komorą spalania i nie grawitacyjnym odprowadzaniem spalin to o ile dobrze pamiętam ma być zachowana prawidłowa wentylacja. Jak wentylacja grawitacyjna to kratka odprowadzająca by musiała być a doprowadzająca powietrze chyba nie musi być w tym samym pomieszczeniu, może być w sąsiednim ale wtedy kratka-otwór w drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts