Gość Arturo72 30.04.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Jest nas troje,nie zapowiada się,żeby było więcej także pomieścimy się Poddasze też mam... Rowery,opony,pierdoły w garażu,jest spory a jak się nie zmieści to zamierzam zrobić wiatę/magazynek zaraz za ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 30.04.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 przesyłka przyszła właśnie...bardzo miła http://m1.agitomedia.pl/image/700x700/0/ekspresy-do-kawy/delonghi-esam-3100-sb.133035.2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 30.04.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 chyba że tylko ja taki chomik no..chyba nie tylko ty ja sobie nie wyobrażam domu bez piwnicy, albo odpowiedniej wielkości pomieszczeń gospodarczych.... to chyba rodzinne, bo brat jak kiedyś wspominał o budowie, to mówił o parterówce z piwnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.04.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 no..chyba nie tylko ty ja sobie nie wyobrażam domu bez piwnicy, albo odpowiedniej wielkości pomieszczeń gospodarczych.... to chyba rodzinne, bo brat jak kiedyś wspominał o budowie, to mówił o parterówce z piwnicą Budujacy male domki bez piwnic predzej czy pozniej dobudowuja wolnostojace garaze ze strychami, czy roznego typu przybudowki, szopki, drewutnie, narzedziownie, jak zwal tak zwal Ja nie chcialem miec piwnic - bronilem sie rekami i nogami (ale jedyny argument jaki mialem to ze piwnice sa niemodne) - okazalo sie ze teren byl taki ze budowa bez piwnic wyszlaby drozej niz budowa z piwnicami, a jak juz taka decyzja zapadla to postawilem te piwnice pelnowymiarowe (wys. 2,6m na gotowo). I tak mam 110m2 piwnic + 30m2 dodatkowy drugi garaz z wjazdem od tylu i z kanalem. Nie zaluje ANI TROCHE - teraz nie wyobrazam sobie domu bez piwnic! Ogrzewanie ich jest bardzo tanie, a ze wszedzie tam mam full instalacje (wod-kan, elektryka, gniazdko odkurzacza centralnego) to mozna sobie to powoli urzadzac - poki co mam zrobiona silownie na ~50m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagunaiii 30.04.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Adam wysłałem ci krótkie zapytanko na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 30.04.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Adam ubiegłes mnie z tą kuchnią za 390 zeta w Liroyu,wydaje mi się,że nawet za 350 ona jest.Dla mnie masakra,jak coś robić to porządnie.Piwnic i pomieszczeń gospodarczych brakuje nam bardzo,ale u nas teren bardzo mokry i trudno by było robic piwnice.Kierbud też odradzał,teraz jednak żałuję,że nie mamy.Strych już zawalony,a ja wcale chomikiem nie jestem,no ale nas jest sztuk 5.Mam nadzieję,że będzie więcej miejsca jak się dzieci wyprowadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 30.04.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Arturo...tak się zastanawiam....czy pani w przedszkolu w ramach kary zamykała cie w kotłowni zamiast posyłać do kąta ? ja psychologiem nie jestem ale ewidentnie masz jakąś traumę z tym węglem ... jak by to byl Fb to bym wcisnela teraz "Lubie to" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 jak by to byl Fb to bym wcisnela teraz "Lubie to" Co do wegla to popieram Arturo -> moj jeden sasiad w mniejszym domu z porothermem 44 na scianach spalil tego sezonu 6t wegla. Drugi sasiad ze sciana 2W i podobnym jak moj domu spalil 5t. Ani jeden ani drugi nie maja zsypow - bylem tam ostatnio to mu przywiezli wegiel - ryp na srodek placu i workuj dwa dni, potem na taczke i przez schody do piwnicy Kupowal teraz wegiel juz na nastepny sezon - 6t * 670 (z transportem "na gotowo") = 4k pln. Moja PC zuzyla od poczatku sezonu do dnia dzisiejszego pradu za 2080 pln. Przez cale 12 m-cy uwzgledniajac CO+CWU powinna zuzyc pradu za 2,3-2,4k pln. Ale Arturo ma pompe powietrzna i tutaj mam pewne obawy (zagrzac zagrzeje bo ma grzalki w srodku tylko jakim kosztem.. - szczegolnie ze jak widze po jego dzienniku budowy poki co lekko podchodzi do wszelkich mostow cieplnych - okna mialy byc montowane w warstwie ocieplenia, potem lekkim "knifem" mialo byc bardziej energooszczednie az w koncu widze ze konczy sie na standardowym montazu jak w zwyklym domu ze sciana 2W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 az w koncu widze ze konczy sie na standardowym montazu jak w zwyklym domu ze sciana 2W... Nie będzie to standartowy montaż,dalej będzie to wysunięcie w warstwę ocieplenia ale nie 6cm na bloczkach tylko 3-4cm bez kombinacji,tyle ile pozwoli na to listwa podparapetowa. To jedyna moja zmiana,reszta pozostaje bez zmian czyli 22cm grafitowego na ściany i 40cm w strop,samemu montowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 30.04.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 ee to luzik my mamy zsyp a ostatnio gosc przywiozl tone brnatnego i spokojnie wjechal az do kotlowni wlasciwie pod jej drzwi i to tez bylo przemyslane bo rozne sa sytuacje ... teraz chyba tez sie przymierzymy do wegla na przyszly sezon /lato to dobry czas/ i raczej pojdziemy w marcelowski groszek luzem sprawdzil sie i cenowo wychodzi bardzo korzystnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 30.04.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 bylem tam ostatnio to mu przywiezli wegiel - ryp na srodek placu i workuj dwa dni, potem na taczke i przez schody do piwnicy u mnie podjeżdza auto pod zsyp, wysypuje, zostaje POZAMIATAĆ wokół zsypu i cała filozofia, groszek ląduje 3m od pieca, kotłownia wypłytkowana , po zasypaniu zbiornika przeciera sie podłoge i jest czysto cała robota to wyczyszczenie pieca co jakiś czas i wsypanie wiaderkiem groszku do zasobnika da sie przeżyć...a niektóre chłopy to wiem że nawet lubią sobie do tej kotłowni zejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 30.04.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Na początku każdy chce mały domek, a potem zaczyna się liczenie co gdzie upchnąć. U nas stanęło na dużej kotłowni (14m2) i spiżarni (9m2). Za to nie ma garażu, zresztą i tak najczęściej nie mieści się tam auto tylko lądują graty. Przez najbliższą dekadę pokój mojej mamy (20m2) też będzie wolny. To już musi starczyć. Z drugiej strony jakoś się ludzie mieszczą w blokach i żyją A żeby na poddasze liczyć, to trzeba by je chyba ocieplić. Dyskusja o ogrzewaniu nigdy nam się nie znudzi Pytałem ostatnio Adiqqa, kiedy się zwraca te 2000zł rocznych oszczędnosci ale nie odpowiedział. No ale komfort nieporównywalny, to fakt. Chociaż ja już się cieszę na fakt bycia maszynistą, najwyraźniej mam za mało rzeczy na głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 30.04.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Pytałem ostatnio Adiqqa, kiedy się zwraca te 2000zł rocznych oszczędnosci ale nie odpowiedział. w moim konkretnym przypadku - porównanie do gazu nie ma sensu - za przyłącze gazu musiałbym zapłacić 12tys(więc CO gazowe wyszłoby drożej niż PC) - a z tego co pamiętam, właśnie porówania z gazem dotyczyło to pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 30.04.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 racja rutino, racja we wszystkim .... ale widzisz jak ktośmieszkał pół życia na blokach na 50m2 (nie pisze o nikim konkretnie) to sie wydaje ze takie 100-140m2 to mega przestrzeń i niepotrzebna piwnica czy garaż albo nawet garderoba, tak mi sie wydaje...ja też mieszkałam 6 lat na 60m2...i oby nigdy więcej...ale pochodze z domu i stąd ta piwnica i duży garaż a cały dom poszerzyłam o 60cm....tylko po to zeby zmieścic porządną szafę w wiatrołapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.04.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 No ale komfort nieporównywalny, to fakt. Chociaż ja już się cieszę na fakt bycia maszynistą, najwyraźniej mam za mało rzeczy na głowie To przez to ze cieszysz sie nowym domem. Ja tez bym sie cieszyl przez pierwsze dwa miesiace z jakiegokolwiek ogrzewania - nawet jakby to byl piec-smieciuch do ktorego trzebaby przykladac co 2h albo otwarty kominek w salonie, tudziez kaflok w kazdym z pokoju jak przed wojna Pogadamy za 2.. 5.. 10.. lat - stawiam skrzynke piwa ze predzej czy pozniej (jak emocje zwiazane z nowym domem opadna i przykladanie stanie sie szara, wkurzajaca rzeczywistoscia) zatesknisz za czyms bardziej bezobslugowym. Queene (i Mea chyba tez?) juz sie tu nie raz przyznala ze w nastepnym domu przemyslalaby pompe ciepla jako zrodlo ogrzewania I nie ma sie co dziwic bo to swietna alternatywa - szczegolnie dla groszkow bo gaz trzebaby indywidualnie rozpatrywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 30.04.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 zgoda, jak pisałem -komfort nieporównywalny. Tylko co z tymi dwoma tysiącami oszczędności rocznie? OK, Ty montowałeś sobie pompę sam więc wielkich wydatków nie poniosłeś. Ale nie każdy to potrafi.Zmierzam cały czas do tego, że każdy ma inny dom i inne warunki. Dlatego na rynku jest tyle sposobów ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 01.05.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 zgoda, jak pisałem -komfort nieporównywalny. Tylko co z tymi dwoma tysiącami oszczędności rocznie? nie rozumiem....chyba lepiej mieć 2tys oszczędności rocznie niż nie mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom003 01.05.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam. Czytam Wasze forum i szukam na nim interesujących mnie rozwiązań, podpowiedzi. Obecnie jestem z budową na etapie więźby dachowej i szukam instalatorów do co gazowego i wod-kan. Czy może ktoś podać namiary na polecanych fachowców? Jestem z Gliwic więc odległość do Rybnika nie jest jakaś powalająca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.05.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Wod-Kan-Gaz-COSpróbuj tutaj: 519399074, firma z Gliwic.Spotkałem ich na jednej budowie w Smolnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 01.05.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Czy cena za tynki gipsowe z Knaufa 24 zł/m netto jest ok na obecne czasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts