mea 07.05.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 no to chyba ja sie urodziłam w złej strefie klimatycznej...a na klimatyzację mam alergię permanentną dogadalabys sie z moja siostra ... dla niej tez nigdy nie jest za cieplo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 07.05.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Ja też lubię upały,ale nie koniecznie 24h/dobę.Pati u nas juz się zaczęło,pajączków pełno,mrówek pełno.Jutro koniecznie coś na te mrówki muszę kupić,bo mnie trafia jak łażą mi po salonie.Wchodzą przez moje "zajebiste"okno tarasowe z AP.Buuuuuuuuuuuuuuu.......W ogóle to co macie sprawdzonego na mrówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.05.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 a wysyp pod progiem sól - próbowałas ? u mnie mrówek naszczęście nie ma... ja przetarłam wczoraj podłoge (pomijajac drewno oczywiscie ) mopem z domestosem i czekam na efekty, podobno ocet też działa ale ja niecierpie jego zapachu a odnośnie ciepełka - dziś rozpaliłam w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.05.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Tylko wystepuje dysproporcja bo powietrzna PC ciagnie i wyrzuca z 1000-1500m3/h i wiecej, a reku to wiesz - 200-300 sie maksymalnie uzywa, dlatego ciezko to sensownie spiac! Pompa ciepła do cwu potrzebuje jedynie 500m3/h,także przy lekkim pomyślunku można to spiąć z rekuperatorem. Problemem jest czas działania pompy czyli pompa nie działa np.gdy tego potrzebujemy najbardziej w gorącym okresie dnia a jedynie przy dużym poborze wody,powiedzmy wieczorem No chyba,że nastawimy histeryze 1st.C co mija się z celem. Ja za to się pochwalę,będę miał pompę ciepła z opcją chłodzenia aktywnego,chociaż w moim przypadku nie sądzę,żeby było konieczne aż tak bardzo schładzanie pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 07.05.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Ja też lubię upały,ale nie koniecznie 24h/dobę.Pati u nas juz się zaczęło,pajączków pełno,mrówek pełno.Jutro koniecznie coś na te mrówki muszę kupić,bo mnie trafia jak łażą mi po salonie.Wchodzą przez moje "zajebiste"okno tarasowe z AP.Buuuuuuuuuuuuuuu.......W ogóle to co macie sprawdzonego na mrówki? Na mrówki kup "mrówkofon", taki różowy proszek, ktorym sypiesz miejsca przechadzania się mrówek. U mnie było ich pełno w kuchni, bo wędrowaly sobie z trawnika, przez taras do kuchni. Zastosowalam preparat i rano po owadach ani śladu. Polecam, sprawdzone, koszt ok. 8 zł , pojemniczek wystarcza na długo. Dostępne w Makro, sklepach ogrodniczych i chyba widziałam w Obi ( nie jestem pewna). Co do upałów- historia, bo dziś ziębiło w ręce . Ponoć ma się polepszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2012 02:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 no tak te roznice temperatur zaczynaja byc wkurzajace ... agata mi juz smarka!!! a w niedziele komunia chrzesniaka i trzeba byc w formie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 08.05.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 no tak te roznice temperatur zaczynaja byc wkurzajace ... agata mi juz smarka!!! a w niedziele komunia chrzesniaka i trzeba byc w formie!!! no u mnie w domu temperatura spadła do 22,75 na szczęście od dzisiaj powinno być już cieplej i słońce...tak więc liczę że CO się nie włączy już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 no u mnie w domu temperatura spadła do 22,75 na szczęście od dzisiaj powinno być już cieplej i słońce...tak więc liczę że CO się nie włączy już Dzisiaj ma byc cieplo! Zaraz przyjezdza mi material i zaczynam kopac i zalewac fundamenty pod murki dookola tarasu, zbrojenie wczoraj cale ukrecilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 08.05.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dziekuję halina zaraz po południu polecę szukać tego mrówkofonu,a solą już posypałam.Nie cierpię żadnych latających,pełzających i tym podobnym owadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 08.05.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dzisiaj ma byc cieplo! Zaraz przyjezdza mi material i zaczynam kopac i zalewac fundamenty pod murki dookola tarasu, zbrojenie wczoraj cale ukrecilem Adam robisz taras na gruncie czy będziesz robił wylewkę?Pokaż zdjęcia jak to robisz.Mnie też czeka zrobienie tarasu 5x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Adam robisz taras na gruncie czy będziesz robił wylewkę?Pokaż zdjęcia jak to robisz.Mnie też czeka zrobienie tarasu 5x4 Moj taras to bedzie wogole bunkier jak cala ta chata W tej chwili mam "powieszona" plyte zbrojona 8x3m - plyta wisi na slupach az od samych law fundamentowych (3mb nizej) - slupy sa wylewane, takie spaslaki 40x40cm.. Jest oddylatowana zupelnie od domu warstwa styro (15cm). Uznalem jednak ze taki taras jest za maly (3mb "gleboki" to za malo) i po podjeciu ostatecznej decyzji - nowy bedzie mial 8 x 4,5mb. Narazie wykopalem po obrysie tego tarasu lawy (70-80cm glebokie, 30cm szerokie), zazbroilem i dzisiaj polowe wylalem (czemu ja durny zawsze dam sie namowic na jakies durnowate oszczednosci typu 100-200 pln - wzialbym gruszke to bym mial w godzine calosc zalana, a tak jeszcze jutro caly dzien bede walczyl z 7t pospolki i tona cementu ... Lawy po to bo po obrysie tarasu bedzie murek z klinkieru (na 30-40cm), a potem legary + deski (modrzew). Calosc ma wygladac mniejwiecej tak: http://cdn32.muratordom.smcloud.net/t/photos/0d/c4/89/0dc489ae7c168051.jpg Tyle ze na zewnatrz nie bedzie u mnie takiego wysokiego murka.. Zdjec jeszcze nie robilem - jutro moze zaczne to sie pochwale co zrobilismy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 bajera pomysl ... u mnie taras bedzie sobie wisial nad skarpa ... ale najpierw czeka nas wiercenie dolkow i zalewanie slupkow - tez sie zastanawiam czy wziecie betonu gotowego nie byloby lepszym pomyslem ... mieszalismy sami na wylewki i tydzien mnie potem rece bolaly od wiertarki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 bajera pomysl ... u mnie taras bedzie sobie wisial nad skarpa ... ale najpierw czeka nas wiercenie dolkow i zalewanie slupkow - tez sie zastanawiam czy wziecie betonu gotowego nie byloby lepszym pomyslem ... mieszalismy sami na wylewki i tydzien mnie potem rece bolaly od wiertarki ... Dzisiaj ukrecilem ~2,5-3m3 betonu w jakies 3h (ja + dwie osoby) ale to jest horror bo to jednak 4t przez rece musi przejsc brrr Jutro powtorka z rozrywki bo zrobilismy dopiero polowe Potem wymurowac 250 bloczkow.. A potem ~500 cegiel klinkierowych.. I dopiero potem zacznie sie przyjemna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.05.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 nie no ja mam tego znacznie mniej do mieszania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 08.05.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ze względu na oszczędności nie wiem już czy robić na gruncie taras drewniany:legary bym ułożył na bloczkach betonowych,podkładki gumowe i deska.Czy zrobić podobnie jak ty wylać płytę betonową ze zbrojeniem i kiedyś tam jak będzie więcej funduszy zdecydować się na drzewo lub jakieś fajne płytki.Liczyłeś ile tak sam materiał cię wyjdzie nie licząc klinkieru?A twój pomysł na taras bardzo fajny -efekt końcowy będzie świetny.To czekamy na fotki Moj taras to bedzie wogole bunkier jak cala ta chata W tej chwili mam "powieszona" plyte zbrojona 8x3m - plyta wisi na slupach az od samych law fundamentowych (3mb nizej) - slupy sa wylewane, takie spaslaki 40x40cm.. Jest oddylatowana zupelnie od domu warstwa styro (15cm). Uznalem jednak ze taki taras jest za maly (3mb "gleboki" to za malo) i po podjeciu ostatecznej decyzji - nowy bedzie mial 8 x 4,5mb. Narazie wykopalem po obrysie tego tarasu lawy (70-80cm glebokie, 30cm szerokie), zazbroilem i dzisiaj polowe wylalem (czemu ja durny zawsze dam sie namowic na jakies durnowate oszczednosci typu 100-200 pln - wzialbym gruszke to bym mial w godzine calosc zalana, a tak jeszcze jutro caly dzien bede walczyl z 7t pospolki i tona cementu ... Lawy po to bo po obrysie tarasu bedzie murek z klinkieru (na 30-40cm), a potem legary + deski (modrzew). Calosc ma wygladac mniejwiecej tak: http://cdn32.muratordom.smcloud.net/t/photos/0d/c4/89/0dc489ae7c168051.jpg Tyle ze na zewnatrz nie bedzie u mnie takiego wysokiego murka.. Zdjec jeszcze nie robilem - jutro moze zaczne to sie pochwale co zrobilismy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ze względu na oszczędności nie wiem już czy robić na gruncie taras drewniany:legary bym ułożył na bloczkach betonowych,podkładki gumowe i deska. Czyli poprawnie To najprostszy sposob! Czy zrobić podobnie jak ty wylać płytę betonową ze zbrojeniem i kiedyś tam jak będzie więcej funduszy zdecydować się na drzewo lub jakieś fajne płytki. Ja plytek na tarasie nie chce - mam awersje jakas Przelicz - moze sie okazac ze wylanie plyty kosztuje tyle co odrazu taras drewniany na legarach Liczyłeś ile tak sam materiał cię wyjdzie nie licząc klinkieru?A twój pomysł na taras bardzo fajny -efekt końcowy będzie świetny.To czekamy na fotki Legary biore sosnowe - jakies 300 pln. Dechy po 60 pln / m2 czyli ok 2000 pln. U mnie sporo podraza ten klinkier bo trzeba fundamenty (700 pln) i scianki fundamentowe (700 pln). Do tego klinkier (~2000 pln). A oprocz tego robie tez dwa zejscia - jeden bok bedzie calymi schodami i dodatkowo beda szerokie schody od frontu tarasu. Schody beda z kostki granitowej, wiec znowu wywrota bergi (500 pln) i kostka pewnie z tysiak.. Droga ta zabawa, dobrze ze chociaz robota gratis bo normalnie to pewnie drugie albo trzecie tyle by wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.05.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ze względu na oszczędności nie wiem już czy robić na gruncie taras drewniany:legary bym ułożył na bloczkach betonowych,podkładki gumowe i deska. Ze względu na oszczędności nie myślę o tarasie drewnianym a myślę o tarasie na gruncie z płytami tarasowymi Wg mnie najtańsze i fajne rozwiązanie do nowoczesnych domów. A i u mnie taras będzie prawie w jednym poziomie z gruntem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ze względu na oszczędności nie myślę o tarasie drewnianym a myślę o tarasie na gruncie z płytami tarasowymi Wg mnie najtańsze i fajne rozwiązanie do nowoczesnych domów. Najtansze tzn. ile ? Plyty wcale nie sa takie tanie, porownywalne IMHO z tarasem z modrzewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.05.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Najtansze tzn. ile ? Plyty wcale nie sa takie tanie, porownywalne IMHO z tarasem z modrzewia. Coś mi się obiło o oczy 50-60zł/m2.Dla mnie znośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Coś mi się obiło o oczy 50-60zł/m2.Dla mnie znośnie. Deska tyle samo (II gatunek mozna kupic nawet taniej). Fakt, ze do deski trzeba legary - ale do kostki trzeba podbudowe i murowana opaske coby sie plyty nie rozlazily. Wyjdzie na to samo. Drewno trzeba konserwowac, plyty nie - ale IMHO nie ma to jak wyjsc gola stopa z domu na zawsze "cieply" drewniany tarasik I latwiej go utrzymac w czystosci - karcher albo nawet zwykly waz ogrodowy i caly syf sobie splywa w szpary, a woda odplywa drenazem w sina dal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts