queene 08.05.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Deska tyle samo (II gatunek mozna kupic nawet taniej). Fakt, ze do deski trzeba legary - ale do kostki trzeba podbudowe i murowana opaske coby sie plyty nie rozlazily. Wyjdzie na to samo. Drewno trzeba konserwowac, plyty nie - ale IMHO nie ma to jak wyjsc gola stopa z domu na zawsze "cieply" drewniany tarasik I latwiej go utrzymac w czystosci - karcher albo nawet zwykly waz ogrodowy i caly syf sobie splywa w szpary, a woda odplywa drenazem w sina dal płyty tarasowe też są ciepłe i w przeciwienstwie do drewna i płytek - nie śliskie utrzymanie w czystosci - zamiatanie bądź silny strumień wody -zwykle ulewa załatwia sprawę nie wymaga konserwacji nawet długotrwały kontakt z wodą nie stanowi problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.05.2012 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 mi sie wydaje ze tu jest kwestia wyzszosci swiat bozego narodzenia nad wielkanoca ... mi po prostu plyty tarasowe nie podchodza ... bede robic deski z konglomeratu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.05.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Deska tyle samo Bedziesz dawał modrzew syberyjski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.05.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Bedziesz dawał modrzew syberyjski? Nie, nasz europejski Syberyjski jest drozszy - z 100-120 pln / m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.05.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 płyty tarasowe też są ciepłe Wejdz gola stopa na kafelke (to tez kamien), a na drewno.. Roznica jest wlasnie taka, nawet nie ma co porownywac, chyba ze masz podlogowke pod plytami Plyta moze byc ciepla jak pogrzeje na nia slonce.. Moze nawet parzyc Drewno zawsze bedzie mialo odpowiednia temperature.. Mowie to ja, przeciwnik drewna w domu i w przeciwienstwie do drewna i płytek - nie śliskie Drewno jest ryflowane i tez nie jest sliskie utrzymanie w czystosci - zamiatanie bądź silny strumień wody -zwykle ulewa załatwia sprawę nie wymaga konserwacji nawet długotrwały kontakt z wodą nie stanowi problemu Konserwacja to jedyna wada jaka widze tarasu drewnianego z modrzewia. Dlugotrwalego kontaktu z woda zaden taras raczej nie przechodzi (chyba ze bedzie powodz ale wtedy zniszczenie tarasu to najmniejszy problem). Rozwiazaniem jest drewno egzotyczne ktore moze byc i zanurzone w wodzie i nic mu sie nie stanie, tylko ta cena.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.05.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 gładka kafelka jest zimniejsza niz płyta tarasowa...mam porównanie bo w domu zimna płytka a wychodze na taras i płyta jest wyraźnie cieplejsza...może to i słońce nie wiem bo jak słońca nie ma to raczej nie chodze bosożeby uściślić - mówie o takim rodzaju płyt tarasowych, to sa dokladnie te co mam: http://kostka-brukowa-kamienie.zgora.pl/useruploads/images/taras__via_castello_libet_decco.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam 76 09.05.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ma ktoś może namiary na instalatora gazu, który wykona kompleksowo instalację od przyłącza w granicy działki gazowego aż do kotła gazowego (razem z projektem) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 09.05.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Adam Ty te deski masz ryflowane czy zwykłe? Wstępnie impregnowane czy całkiem surowe? Skąd je bierzesz? My mamy już wylaną płytę betonową pod płytki. Myślelismy na początku o drewnie, ale egzotycznym. Po przeliczeniu stwierdziliśmy,ze nas nie stać. Dlatego pojawił się betonowy taras. Ale tak jak piszecie, pewnie niewiele drożej wyszło by nas zrobienie tego drewnianego.. Szperałam teraz w necie czy robi się taras drewniany na płycie betonowej i znalazłam coś takiego. http://www.ideagarden.pl/tarasy-drewniane-milikowice-galeria.html mamy bardzo podobny taras, tyle że schodki są z dwóch stron. Kurcze i efekt końcowy mi się podoba I skoro piszecie że nasz modrzew też by się nadawał.. Tylko co mi będzie potrzebne? Ze zdjęć wynika: deski, legary, kotwy. Coś jeszcze? No wiadomo, jakiś drewnochron czy coś. Aaa, zapomniałam. Pewnie musialabym trochę ta płytę tarasu obnizyć, bo płytka to jednak inna wysokość niż legar plus deska Jest to kłopotliwe i kosztowne zadanie? Pytam jako totalny laik w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.05.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Adam Ty te deski masz ryflowane czy zwykłe? Wstępnie impregnowane czy całkiem surowe? Skąd je bierzesz? Nie mam jeszcze desek! Na pewno beda ryflowane i raczej nie impregnowane. Nie wiem jeszcze skad je bede bral - dechy to tak za 2-3 tyg. bede pewnie potrzebowal wiec sie nie spiesze az tak Dzisiaj skonczylismy lac lawy, jutro przywoza 250 bloczkow betonowych, a w przyszlym tygodniu ~500 cegiel klinkierowych.. Takze mam roboty na 2 tygodnie minimum My mamy już wylaną płytę betonową pod płytki. Myślelismy na początku o drewnie, ale egzotycznym. Po przeliczeniu stwierdziliśmy,ze nas nie stać. Dlatego pojawił się betonowy taras. Ale tak jak piszecie, pewnie niewiele drożej wyszło by nas zrobienie tego drewnianego.. Szperałam teraz w necie czy robi się taras drewniany na płycie betonowej i znalazłam coś takiego. http://www.ideagarden.pl/tarasy-drewniane-milikowice-galeria.html mamy bardzo podobny taras, tyle że schodki są z dwóch stron. Kurcze i efekt końcowy mi się podoba I skoro piszecie że nasz modrzew też by się nadawał.. Modrzew jak najbardziej sie nadaje! Bedzie trzeba czesciej konserwowac niz egzotyka no i wytrzyma nie 50, a 20-30 lat ale cena egzotykow to egzotyka - ja sie nie dam nabrac Tylko co mi będzie potrzebne? Ze zdjęć wynika: deski, legary, kotwy. Coś jeszcze? No wiadomo, jakiś drewnochron czy coś. Gingeros niech sie wypowie, ja sie jeszcze nie orientowalem w srodkach Aaa, zapomniałam. Pewnie musialabym trochę ta płytę tarasu obnizyć, bo płytka to jednak inna wysokość niż legar plus deska Jest to kłopotliwe i kosztowne zadanie? Pytam jako totalny laik w tym temacie Bardzo klopotliwe. Ale na tarasie betonowym mozesz dac ciensze legary (i gesciej podeprzec). 5-6cm powinno pewnie wystarczyc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 09.05.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 rutinowa jakie Ty piękne rzeczy pokazujesz.Normalnie zachciało mi się takiego tarasu,a żal mi,bo my wogóle nie mamy.Buuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.05.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Gabi ale tu sa tylko fotki Adama i moja....chyba że coś mi umknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 09.05.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 rutinowa żona taki fajny link wrzuciła i tam jest sliczny taras.Jezu Pati ja wiem,że już dzisiaj zmęczona jestem.Ciężko dzień mi sie kończy,bo walnęłam we własny płot nową furą mojego chłopa.Boziu mi się takie rzeczy nie zdarzają.Jak typowa blondynka za kierownicą normalnie,taki wstyd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.05.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Gabrysia kurcze przykro mi, jakieś straty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 10.05.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 nie wiem co ta moja żona, wykończenie tarasu znajduje się na samym końcu celów. Pewnie zajmą się tym kiedyś nasze dzieci:)poza tym mamy miejsce jedynie na wykończenie tarasu płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 10.05.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 nie wiem co ta moja żona, wykończenie tarasu znajduje się na samym końcu celów. Pewnie zajmą się tym kiedyś nasze dzieci:) hehe, ja czasami też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 10.05.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Wczoraj zdałem sobie sprawę, że ten nasz taras stanowi wspaniały most termiczny. Fundament jest ocieplony styrodurem 10cm, ale płyta betonowa stanowiąca właściwy taras elegancko łączy się z budynkiem.. może przy płytkowaniu podkujemy jakieś 5cm od tarasu i wypełnimy styrodurem. Muszę o tym dzieciom przypomnieć Nie wiem czemu nie mamy tarasu na gruncie, spore oszczędności by to dało. nie zwróciliśmy na to wcześniej uwagi, taras to taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twboss 10.05.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 No to ja wreszcie się mogę "pochwalić" już prawie końcowym efektem naszych wymysłów co do parterówki:http://img718.imageshack.us/img718/4994/63363725.jpgI środek:http://img109.imageshack.us/img109/9493/rzut.pnghttp://imageshack.us/photo/my-images/109/rzut.png/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 10.05.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 krótko mówiąc, zajebisty!jakie ten dom ma wymiary i powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twboss 10.05.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 krótko mówiąc, zajebisty! jakie ten dom ma wymiary i powierzchnię? Powierzchni użytkowej 151 m2 Garaż plus kotłownia 60 m2 czyli razem 210 m2. 19,44 m ten najdłuższy bok a 16 ten krótszy to tak w przybliżeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.05.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Powierzchni użytkowej 151 m2 Garaż plus kotłownia 60 m2 czyli razem 210 m2. 19,44 m ten najdłuższy bok a 16 ten krótszy to tak w przybliżeniu Tez mi sie podoba - oddzielona czesc "goscinna" (salon+kuchnia+maly kibelek) od nocnej, kuchnia tylko lekko otwarta na salon. Jedyny mankament jaki tu zauwazam to brak "krotkiego" przejscia z wejscia / przedsionka do kuchni - trzeba latac z siatkami przez salon. No i najbardziej zajebiste jest to ze ten dom lewituje nad drzewami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts