halina46 13.05.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Mam pytanie , czy wszystkim pozostawały elementy więźby? Mi zostalo 30 szt krokwi po 7 metrów każda. Tak więc gdyby ktoś potrzebował krokwie 8x16- ODSPRZEDAM CHĘTNIE- mam plac drzewa u siebie:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.05.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 plus dla drewnochronu bo nie smierdzi ale drzewo jest po nim szorstkie i strasznie sie lapie brud !! lepiej cos lakierowego W tym roku Sadolin Classic jest tańszy od drewnochronu - a możecie mi wierzyć że jest o parę klas wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.05.2012 03:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 W tym roku Sadolin Classic jest tańszy od drewnochronu - a możecie mi wierzyć że jest o parę klas wyżej powiedz mi lepiej gdzie tanio kupie sadolin extra - musze ta balustrade przemalowac ... mysle ze banka 2,5 l starczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.05.2012 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 kurde ma ktos jakas dobra wrozke pogodowa ?? bo ja mam 2,5 wywrotki ziemi do rozplantowania i musze to jak najszybciej ogarnac !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.05.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 kurde ma ktos jakas dobra wrozke pogodowa ?? bo ja mam 2,5 wywrotki ziemi do rozplantowania i musze to jak najszybciej ogarnac !!! http://new.meteo.pl/metco/mgram_pict.php?ntype=2n&fdate=2012051312&row=152&col=83&lang=pl http://new.meteo.pl/um/metco/mgram_pict.php?ntype=0u&fdate=2012051400&row=467&col=206&lang=pl Od jutra mzawka i leciutkie opady w ciagu calego dnia, w srode popoludniu / wieczorem popada bardziej Nie masz w ulubionych tej pogody? To najlepsza i najbardziej sprawdzalna (tak do 2 dni) i dokladna pogoda jaka znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 14.05.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Halina ja też się wkurzałam,że tyle drzewa nam zostało,leży i zagraca ogród,a teraz cieszę się ławkami i stołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.05.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 szynka mam ale tam srednio optymistycznie to wyglada dlatego prosilam o "dobra wrozke" ... aczkolwiek jak bym to miala w upale robic to tez nie bylabym specjalnie szczesliwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 14.05.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Do tych co mają dach dwuspadowy . Tynkowaliście ściany szczytowe na strychu( nie na poddaszu) czy raczej odpuścić?? pomieszczenie raczej nieużywalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stuntmar 14.05.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Do tych co mają dach dwuspadowy . Tynkowaliście ściany szczytowe na strychu( nie na poddaszu) czy raczej odpuścić?? pomieszczenie raczej nieużywalne . U mnie byly tynkowane (Leier) bo uznalem ze te kilkaset zlotych jakos przeboleje i tak chce to dodatkowo ocieplic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.05.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 szynka mam ale tam srednio optymistycznie to wyglada dlatego prosilam o "dobra wrozke" ... aczkolwiek jak bym to miala w upale robic to tez nie bylabym specjalnie szczesliwa ... Aaaa Pogoda kazda dobra! Byle nie lalo za mocno Ja wlasnie skonczylem murowac z bloczkow, jutro rano przyjezdza klinkier i popoludniu zaczynam murowac najwazniejsza, bo widoczna czesc Nie znasz Mea jakiegos sensownego i prostego (CADy odpadaja) programu do projektowania takiej drobnej ogrodowej architektury ? Mam pomierzone wszystkie wysokosci i musze to wprowadzic do jakiegos programu - troche za duzo tego zeby robic "na oko", szczegolnie ze mam tam dwie pary duzych schodow etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 14.05.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Projekt mi robił Pan Serwacy Pierchała z Rybnika. On wygrał przetarg na wykonanie projektu przyłącza po stronie gazowni. Nr tel. gdzieś mi się zapodział. Przyłącze do budynku zrobił mi Pan Darek tel:502078754. U nas instalację gazową robił p. Jerzy Rojek, telefon chyba w necie jest, bo musiałabym pogrzebać i znaleźć, warsztat i biuro ma na ul Wolnej (Piaski-Ligocka Kuźnia). On robił wszystko - projekt, wewnętrzną instalację i z gazowni również on "wziął" przetarg, więc podłączenie zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 14.05.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Mam pytanie czysto teoretyczne na razie,ale może na starość do niego wrócę.Podoba mi się na elewacji drzewo.Jak to się robi?Tzn.na jakim etapie,jakiś stelaż przed dociepleniem,czy po.Można na przykład teraz po dociepleniu a przed tynkowaniem??Mam nadzieję,że wiecie o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.05.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Mam pytanie czysto teoretyczne na razie,ale może na starość do niego wrócę.Podoba mi się na elewacji drzewo.Jak to się robi?Tzn.na jakim etapie,jakiś stelaż przed dociepleniem,czy po.Można na przykład teraz po dociepleniu a przed tynkowaniem??Mam nadzieję,że wiecie o co mi chodzi. Z pewnoscia lepiej teraz niz po tynkowaniu Choc pewnie i po tynkowaniu sie da (drewno przykryje mocowanie i ew. stelaz) Nie mam zielonego pojecia jak to sie robi ale ja bym zrobil stelaz chyba stalowy (solidne katowniki) i punktowo mocowany do muru (zeby zmniejszyc mostek, zeby styropianu zostalo jak najwiecej), a powtale otwory zapianowal. Do katownikow - legary i na to deski. Jezeli dechy maja byc zlicowane z tynkiem to wypadaloby powycinac ten styropian tworzac miejsce na legary. W sumie prosta sprawa ale wypadaloby miec grubo styropianu zeby pod ew. legarami zostalo jeszcze te pare cm ocieplenia, inaczej powstanie mostek cieplny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 15.05.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ratunku kawy mi się chce,a prądu nie ma.Buuuu i nie ma być do 14.Kurcze jakbym miała auto to chociaż do mc donalda bym zajechała,a tak udu.....na wsi.Adam tak myślałam,że o tym drzewie mogę tylko pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.05.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ratunku kawy mi się chce,a prądu nie ma.Buuuu i nie ma być do 14.Kurcze jakbym miała auto to chociaż do mc donalda bym zajechała,a tak udu.....na wsi. Adam tak myślałam,że o tym drzewie mogę tylko pomarzyć. Czemu pomarzyc? Chcialas tylko jakies wstawki z drewna czy cala elewacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.05.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ja planuję na tarasie zadaszonym dać deski na elewację tylko 2 ściany z czego jedna to z drzwiami tarasowymi. Myślę to zrobić w nastepujący sposób:1. Kupić pręty gwintowane na metry o grubości fi 8 lub 10. 2. Pociąć na odpowiednie długości i przykręcić do muru przez styro wcześniej połozone o grubości 10 cm.3. Na pręty przykręcić takie uchwyty do kantówek.4. Przykręcić kantówki o wym minimum 8 x 8 cm (pionowo) do tych uchwytów 5. Dokleić 8cm styro na zakładkę pomiędzy kantówki 6. Przykręcić deski elewacyjne do kantówek tak by były zlicowane z pozostałą ocieploną ścianą styro 20 cm. Uważam, iż pkt mostki termiczne w miejscu przykręcenia prętów do muru przez styro są śladowe i do przyjęcia.Sposób jest na tę chwwilę, jednakże może go trochę zmodyfikuję. Przyszłość pokaże. Ten temat jest na razie odległy. Obecnie są prace instalacyjne elektryki i wod-kan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 15.05.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 wydaje mi się, ze pod drzewo powinno sie dawać wełnę; jest tez jeszcze taka opcja, która mozna nalekic na styropian i pomalować http://rodeo-dr.pl/profile.html ściagam próbke, by zobaczyc jak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.05.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 wydaje mi się, ze pod drzewo powinno sie dawać wełnę; Bez znaczenia - przeciez to nie bedzie oddychac w strone sciany Wazne zeby zostawic szczeliny miedzy deskami i miedzy deskami, a styropianem. Wtedy wiaterek spokojnie bedzie wietrzyl te dechy ! Inna sprawa ze w miejscu gdzie deski beda sie zaczynaly/konczyly, a zaczynal sie bedzie styropian, trzebaby dac naroznik z siatka zeby to jakos wygladalo - w tym miejscu tez trzeba zostawic szczelinke chocby ze wzgledu na rozszerzalnosc termiczna dechy (zeby nam rozciagajaca sie decha nie wbila sie w styro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.05.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Bez znaczenia - przeciez to nie bedzie oddychac w strone sciany Wazne zeby zostawic szczeliny miedzy deskami i miedzy deskami, a styropianem. Wtedy wiaterek spokojnie bedzie wietrzyl te dechy ! Inna sprawa ze w miejscu gdzie deski beda sie zaczynaly/konczyly, a zaczynal sie bedzie styropian, trzebaby dac naroznik z siatka zeby to jakos wygladalo - w tym miejscu tez trzeba zostawic szczelinke chocby ze wzgledu na rozszerzalnosc termiczna dechy (zeby nam rozciagajaca sie decha nie wbila sie w styro). Zgadzam się. Przy dechach to ważne. Myślę że szczelina na 0,3 cm min. do 0,5 cm max wystarczy. Myślę że obowiązują tu te same zasady co tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 15.05.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Chyba nie o takie coś mi chodziło co Danka pokazała.To mi się kojarzy ze starymi bajerowskimi domami.Ja chcialam tylko ze dwie wstawki z drewna,przy wejściu do domu i na wykuszu.Myślałam,że to łatwiejsze będzie,a trochę to dla mnie za skomplikowane co piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts