queene 25.05.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Ja mam posadzonych wzdluz plotu 150 jalowcow wiltoni Kupowalem i sadzilem pod koniec czerwca 2011. Z tym ze ja kupowalem jeszcze mniejsze - takie tyci, po bodajze 1 pln / szt. Na poczatku walczylem z choroba grzybowa (oprysk zalatwil sprawe), w sumie na te 150 padlo moze 10 sztuk, reszta sie przyjela i pieknie rosnie Jednak nie wyobrazam sobie co by sie dzialo bez wlokniny - i tak raz na dwa tygodnie musze wszystkie jalowce przeleciec i usunac trawsko / chwasty ktore wystarstaja obok ich lodyzek bo tylko tam moga sie przez wloknine przedostac. Bez wlokniny mialbym tam jeden wielki busz. Tak to wygladalo rok temu: http://szyna.civ.pl/jalowce/1.jpg Za pare minut zrobie fote z teraz - sprobuje z tego samego miejsca - juz widze ze przede wszystkim to tuje sa duzo wieksze jalowce masz fajne bardzo je lubie i tez chce miec...ale ta wloknina psuje caly efekt moim zdaniem...jak piekne kwiaty zapakowane w gazete Mea...poczekaj z ta wloknina bo popsujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.05.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 jalowce masz fajne bardzo je lubie i tez chce miec...ale ta wloknina psuje caly efekt moim zdaniem...jak piekne kwiaty zapakowane w gazete Mea...poczekaj z ta wloknina bo popsujesz Narazie nie ma zadnego efektu bo rosliny sa male Jak urosna to efekt bedzie - wtedy tez nie bedzie wlokniny juz widac! Wyobrazasz sobie utrzymanie takich malenstw na 120mb bez uzywania kosiarki ? Musialbym chyba ogrodnika wynajac - kawalek za tujami gdzie juz nie ma wlokniny rosnie busz - tam na szczescie biore podkaszarke, 15 min i po problemie. Ale co tydzien trzeba to kosic na nowo Pozatym nie chcialem zadnej podmurowki pod ogrodzeniem i wloknina doskonale sie tutaj sprawdza. Za 5 lat jalowce "zajma" cala przestrzen metr od plotu w jedna i druga strone i dopiero wtedy bedzie efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 25.05.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 My w zeszłym i w tym roku sadziliśmy tuje - mamy ok 120 m do obsiania Sadziliśmy takie kupowane (ok. 30 cm za 6 zł) jak i takie z nasion i z rozsadzania. Teraz mamy różne wysokości - te kupowane ładnie się przyjęły (były w doniczkach), niektóre z rozsadzanych lub z nasion uschły, niektóre się nie przyjęły. Ogólnie myślę że mogę śmiało powiedzieć, że 90% posadzonych przez nas tuj się przyjęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 25.05.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Przepraszam za "nie w temacie" ale wszędzie warto próbować Poszukuję osoby do pracy w biurze projektowym w Gliwicach w branży elektrycznej (elektryka/energetyka/automatyka). Proszę o kontakt .Pilne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 25.05.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 A ja w zeszłym miesiącu, jakoś tak na początku, przesadziłam z 15 tujek od mojej Mamy. Nie za duże, nie za małe, rosły u niej i czekały na naszą działkę. I kurde, powiem Wam, że chyba ze trzy-cztery najfajniejsze się nie przyjęły, bo liście brązowe i opadają - tak jak Halina pisze... ALe one były z gruntu. Musze teraz pomyśleć, co w te dziury powsadzać. Skarpa nadal czeka na zagospodarowanie;), też jałowce planuję, irgę i co tam jeszcze wpadnie w ręce. Póki co jestem przeszczęśliwa, że wszyskie trzmieliny posadzone jesienią (wzdłuż domu przy wejściu) puściły listki! A były ze trzy sztuki takie baardzo biedne, ale się pozbierały;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 25.05.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Nie marudzcie, nie marudzcie!! Ja musialem posadzic 100 tujek i to dopiero polowa ogrodzenia od frontu BTW. Tujki kupowalas w doniczkach, czy kopane z ziemi ? Z doniczek mi przyjelo sie 100%, nie padla ani jedna. Kopane z gruntu przyjmuja sie o wiele gorzej! W pierwszym roku od posadzenia nie powinno sie roslin wogole nawozic!! Kupowałam kopane, może dlatego gorzej zniosły przeprowadzkę na moją berge:( Adam, ja CI współczuję takiego areału. Może wybiorą Cię na szefa dożynek??? Gospodarstwo masz jak się patrzy:D A tak poważnie, to zbankrutujesz zanim to wszystko obsadzisz, a tej roboty przy tym nie zazdroszczę. Nie wiedziałam , że nie nawozi się nowo posadzonych roślin aż przez rok- dziękuję za podpowiedź.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 25.05.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Agucha, mnie trzmieliny pomarzły ale już pomału się "pamięteją" po mrozach i puszczają od dołu. To są "twarde sztuki" jeśli chodzi o glebę- rosną dosłownie wszędzie. Mam dwie odmiany- zieloną i nakrapianą białą.Miałam białoszarą ale całkiem zmarzła i już się nie obudzila. A propos- uwierzycie, że zmarzły mi bluszcze??? Kompletnie do wyrzucenia, a były już całkiem spore, tak ok 2 m w górę.Fajna osłona od wiatru i wścibskich sąsiadów- BYŁA:( niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelaaax 26.05.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Mam pytanie , czy wszystkim pozostawały elementy więźby? Mi zostalo 30 szt krokwi po 7 metrów każda. Tak więc gdyby ktoś potrzebował krokwie 8x16- ODSPRZEDAM CHĘTNIE- mam plac drzewa u siebie:sick: Ja chętnie odkupię. Kontakt na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NINI79 26.05.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Witam, proszę o pomoc... Ile zapłaciliscie na podłączenie prądu na działkę. Jak pytałam znajomych to w tamtym roku zapłacili 2-4 tyś. A my ostatnio dostaliśmy wycenę 8 tyś i to podpisalismy. Nie wiemy teraz czy podłaczenie tyle kosztuje czy to pomyłka? Podłączenie z Vatenfalla (obecnie chyba Tauron). A prąd idzie ze słupa który jest 5 metrów dalej. Kto w ostatnich miesiącach podłączył prąd i ajka jest jego cena? . bardzo proszę o informację i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 26.05.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Witam, proszę o pomoc... Ile zapłaciliscie na podłączenie prądu na działkę. Jak pytałam znajomych to w tamtym roku zapłacili 2-4 tyś. A my ostatnio dostaliśmy wycenę 8 tyś i to podpisalismy. Nie wiemy teraz czy podłaczenie tyle kosztuje czy to pomyłka? Podłączenie z Vatenfalla (obecnie chyba Tauron). A prąd idzie ze słupa który jest 5 metrów dalej. Kto w ostatnich miesiącach podłączył prąd i ajka jest jego cena? . bardzo proszę o informację i z góry dziękuję Ojj to coś strasznie dużo, my płaciliśmy niecałe 2 tys. (1 800 z groszami) A musieli nam dostawiać dodatkowy słup, bo najbliższy był ok 100m od nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NINI79 26.05.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 a w którym roku robiliscie projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NINI79 26.05.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 działkę mamy w Rybniku Zamysłowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 26.05.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 My też płaciliśmy coś ok.2 tysiące,a nam stawiali trzy słupy,bo jesteśmy czwartą działką z kolei i nic przed nami nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 26.05.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 my niecale 2 tys 2 lata temu ... niezle sobie tauron pogrywa nie ma co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NINI79 26.05.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Jednak po analizie dokumentów z elektrykami nastąpiła pomyłka bo taka kwota za podłaczenie pradu jest niemożliwa. Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.05.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 http://szyna.civ.pl/sarna/sarenka.jpg No i co mam robic ? Sama nie potrafi wyjsc, od trzech dni ja mam na placu i nie da jej sie zagonic do otwartej bramy ! Na zywo wyglada na wieksza i jest cholernie szybka! Psa musze trzymac na smyczy bo ja goni jak szalony Moze kogos z nadlesnictwa tu do mnie wysla, wczoraj dzwonilem i dowiedzialem sie tylko ze lepiej zeby to nie byl koziol bo w rui jest w stanie przeleciec nawet dziurke od klucza i lepiej sie od niego trzymac z daleka Ale toto sie boi i raczej nic nie wskazuje jakby mialo zamiar kogos przelatywac. Wyglada na mala przestraszona sarenke. Dalem jej wiadro wody i chyba costam pochlipala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 27.05.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Ty to masz prawdziwe uroki natury u siebie.Jak ona tam weszła,masz gdzieś nie ogrodzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 27.05.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 http://szyna.civ.pl/sarna/sarenka.jpg No i co mam robic ? Sama nie potrafi wyjsc, od trzech dni ja mam na placu i nie da jej sie zagonic do otwartej bramy ! Na zywo wyglada na wieksza i jest cholernie szybka! Psa musze trzymac na smyczy bo ja goni jak szalony Moze kogos z nadlesnictwa tu do mnie wysla, wczoraj dzwonilem i dowiedzialem sie tylko ze lepiej zeby to nie byl koziol bo w rui jest w stanie przeleciec nawet dziurke od klucza i lepiej sie od niego trzymac z daleka Ale toto sie boi i raczej nic nie wskazuje jakby mialo zamiar kogos przelatywac. Wyglada na mala przestraszona sarenke. Dalem jej wiadro wody i chyba costam pochlipala Pięknie My ostatnio też mieliśmy taką na polu obok No a bażanty i zające to "chleb powszechny" Problemem są u nas ptaki - w domu...nie mamy jeszcze ocieplonego dachu no i którędyś wlatują...uwiły sobie gniazdko, młode już się wykluły...no ale jak spaliśmy na budowie z piątku na sobotę to od 4 nad ranem już latały po całym domu i hałasowały... Ja wiem, że to szczęście podobno mieć gniazdo w domu, no ale bez przesady - będę musiała je eksmitować i znaleźć te dziury którędy wlatują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.05.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Ty to masz prawdziwe uroki natury u siebie.Jak ona tam weszła,masz gdzieś nie ogrodzone? Nie - wszystko mam ogrodzone i to od lasu siatka 2m! Ale w jednym miejscu siatka idzie zboczem skarpy i do mnie jej bylo latwo przeskoczyc, a spowrotem juz bez szans. Udalo nam sie z kumplem ja przed chwila zagonic do otwartej furtki i poszlaaaa w las! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 27.05.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 madzia to my super szczęsliwi powinniśmy być.Gniazd u nas chyba ze cztey.Nie mamy całej podbitki jeszcze i wyżarły styropian i dalej wlatują.Ja tam nie cierpię wszelkiego stworzenia,ptaki mi srają,że na balkonie prania nie mogę powiesić,elewacja już obsrana,mrówki mi łażą po całym ogrodzie i po domu feeeee,nie lubię.Chyba jeszcze nie do końca się przyzwyczaiłam,że jestem ze wsi już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts