Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich uzytkownikow tego forum.

Jestem tutaj nowy ale mam kilka pytan i mam nadzieje, ze sie nie obrazicie jesli je zadam.

1. jak sadzicie czy cena za zrobienie dachu - 55zl/metr jest na dzien dzisiejszy cena dobra? (w tym polozenie wiezby, ulozenie dachowki, okien dachowych, rynien, obrobki komina, nadbitka) - ekipa z gor

2. cena za wiezbe jaka mi oferuja to 850netto/kubik z impregnacja i transportem, drewno oczywiscie z gor - jak myslicie brac je czy nie, bo slyszalem o drewnie z gor duzo negatywnych opinii

3. piasek do zasypywania fundamentow - moze ktos ma na zbyciu? - chetnie kupie

4. stemple pod strop - jak wyzej, ma ktos na zbyciu? - chetnie kupie

pozdrawiam

Wojtek

Mea,

witaj, a popatrz - pracuję dość blisko Ciebie...

;)

Co do Twoich poczynań w ogrodzie - obiecuję wpaść na kawkę i obejrzeć wszystko w "realu".

Wnętrza też.

:)

A tak wogóle..... to może szykuje się jakiś zlocik na pożegnanie lata, cio ???

:lol:

z

apraszam po 10 wrzesnia :D narazie szykujemy sie do wylotu w kierunku "na poludnie" ... trzeba odpoczac :D

co do spotkania - po powrocie jestem jak najbardziej na tak :D

Witam wszystkich uzytkownikow tego forum.

Jestem tutaj nowy ale mam kilka pytan i mam nadzieje, ze sie nie obrazicie jesli je zadam.

1. jak sadzicie czy cena za zrobienie dachu - 55zl/metr jest na dzien dzisiejszy cena dobra? (w tym polozenie wiezby, ulozenie dachowki, okien dachowych, rynien, obrobki komina, nadbitka) - ekipa z gor

2. cena za wiezbe jaka mi oferuja to 850netto/kubik z impregnacja i transportem, drewno oczywiscie z gor - jak myslicie brac je czy nie, bo slyszalem o drewnie z gor duzo negatywnych opinii

3. piasek do zasypywania fundamentow - moze ktos ma na zbyciu? - chetnie kupie

4. stemple pod strop - jak wyzej, ma ktos na zbyciu? - chetnie kupie

pozdrawiam

Wojtek

Myślę że cena 55 zł/m2 jest jak najbardziej OK. My dwa lata temu też tyle płaciliśmy :)

hej, ja też chętnie bym się poalkoholizowała, ale ja matka karmiąca jestem. (jakbyście szukali chętnych nowych do wkupienia się, to piekę pyszne ciacha i babeczki :stirthepot:).

Mam natomiast pytanie, taka zagwozdka. Dostałam dziś umowę do podpisania z Tauronu dot. przyłącza prądu. Czytam i czytam i czytam i nagle mnie ścięło. "Szacowany koszt realizacji warunków przyłączenia wynosi: 7,9 tys. zł, w tym koszt dokumentacji technicznej 1,9 tys. zł." Ludzie!!! czy ja mam płacić taką kasiurę za to, że oni stawiają słupy?? Bo o co chodzi, nie kapuję. Od mojej działki do słupa (takiego w kształcie A) jest max 50metrów, a to tyle kosztuje??

Zaś na umowie jest podane, że "zgodnie z powyższym opłata za przyłączenie wynosi..... 2101,18zł". No to w końcu ile mam płacić? Bo 2 tys. to jeszcze przełknę, tak się nasłuchałam i spodziewałam, ale żeby mi potem jak ja to podpiszę nie kazali dopłacać tych 6 tysi. Powiedzcie coś...

elamgra Tauron wypisuje takie kwoty w swojej umowie, bo w rzeczywistości tyle będzie ich kosztowało pociągnięcie kabla do Ciebie, ale Ty masz do zapłacenia "tylko" te 2101,18 zł.

My dwa lata temu płaciliśmy coś ok. 1800 zł, też mieliśmy ok. 50 m, postawili nam słup na granicy działki.

Tzn. dobrze rozumiem, ze nie masz nawet termometru i nie wiesz jaka jest w kominku temperatura? A pompy od wymiennika kiedy sie wlaczaja? Chodza caly czas jak palisz ?? Nawet mi nie mow, nie wierze ze Wilczok taka partanine odwala :) Jezeli tak jest to nie masz wogole kontroli nad temperatura wody w plaszczu - to znaczy ze w calym kominku moze byc bardzo niska temperatura, a to znaczy ze spalanie bedzie slabe i generowane bedzie sporo sadzy.. A dodatkowo czas zycia kominka skracasz o dobrych pare lat (korozja go szybko zezre).

No widocznie dla niezbyt zamożnych klientów odwala coś takiego. My braliśmy wkład tani z kratek, dodatkowo obudowę najprostszą, bez żadnych marmurów (tak nam się akurat podoba), może to zadecydowało, ale nie wiem. Co do szczegółów, to ja się nie znam, zapytam męża, to odpiszę popołudniu. Na pewno pompa nie chodzi cały czas, tylko włącza się, jak już jest pewna temperatura.

elamgra Tauron wypisuje takie kwoty w swojej umowie, bo w rzeczywistości tyle będzie ich kosztowało pociągnięcie kabla do Ciebie, ale Ty masz do zapłacenia "tylko" te 2101,18 zł.

My dwa lata temu płaciliśmy coś ok. 1800 zł, też mieliśmy ok. 50 m, postawili nam słup na granicy działki.

Madzia, to mnie uspokoiłaś. Bałam się, że się wkopię w jakąś horendalną sumę. Znajomi na warunkach przyłącza mieli sumę 1,5 tys. zł, więc te moje 7,9 mnie trochę wystraszyło. A kiedy wy się wprowadzacie? (Tak w ogóle podziwiam ile robisz sama.)

Hmm, kiedy się wprowadzamy...w tym roku :)

ale nie wiem kiedy dokładnie, nie planuję, samo wyjdzie :)

A zdradzisz w jakich okolicach będziecie budować? (wiem, wiem pytałam kilka razy, taka ciekawa jestem :) )

my w Jejkowicach, najpierw (tj. wg planów z 2010r.) miało to być w Szczerbicach, ale teraz jestem nawet bardziej zadowolona z lokalizacji.

elmagra i wszyscy inni, co już mają prąd na swojej działce :) Czy po zrobienia przyłącza elektrycznego, trzeba zrobić inwentaryzację powykonawczą u geodety, jeśli np. prąd ciągnięty jest z sąsiedniej działki i przed granicą działki postawiona jest skrzynka?

hmmm, mnie nie pytaj, raczej tych, co mają prąd na działce. Ja mam na razie warunki przyłącza i ochotę na budowanie. :)

hej, ja też chętnie bym się poalkoholizowała, ale ja matka karmiąca jestem. (jakbyście szukali chętnych nowych do wkupienia się, to piekę pyszne ciacha i babeczki :stirthepot:).

Mam natomiast pytanie, taka zagwozdka. Dostałam dziś umowę do podpisania z Tauronu dot. przyłącza prądu. Czytam i czytam i czytam i nagle mnie ścięło. "Szacowany koszt realizacji warunków przyłączenia wynosi: 7,9 tys. zł, w tym koszt dokumentacji technicznej 1,9 tys. zł." Ludzie!!! czy ja mam płacić taką kasiurę za to, że oni stawiają słupy?? Bo o co chodzi, nie kapuję. Od mojej działki do słupa (takiego w kształcie A) jest max 50metrów, a to tyle kosztuje??

Zaś na umowie jest podane, że "zgodnie z powyższym opłata za przyłączenie wynosi..... 2101,18zł". No to w końcu ile mam płacić? Bo 2 tys. to jeszcze przełknę, tak się nasłuchałam i spodziewałam, ale żeby mi potem jak ja to podpiszę nie kazali dopłacać tych 6 tysi. Powiedzcie coś...

mi za przyłącze zaśpiewali 1500, prąd mam w ziemi, w granicy działki, tylko ze względu na plan zagospodarowania skrzynkę muszą zrobić 12m niżej, i taka kwota do zapłaty nam przyjdzie, po ich podłączeniu, tu chyba tylko o koszty projektu chodzi

Może i ja się wyrobię spotkaniowo.

AGA cieszę się, że jesteś :)))

Zobaczyłabyś wrzosy ;) - piekne są, fotę muszę cyknąć.

Skarpa tylko ofoliowana , para ze mnie zeszła.

Za to dzisiaj założyłam taki porządny początek zielnika.

Mam lubczyk, curry, rozmaryn, szczypior i w doniczce liście laurowe.

Ja też niby na diecie , ale co mi tam.

Alkoholizować się mogę, to i słodkości też wciągnę.