Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

zupelnie tak jak dostosowywanie pieca CO na ekogroszek do opalu. Zle ustawisz to bedzie generowal duzo sadzy i dymu :)

No chyba,że się zakupi piec ze sterownikiem adaptacyjnym,który to właśnie sam dostosuje wszystkie parametry do jakości opału. Co niektórzy tutaj już takie mają.Mało tego nie sa one tylko na ekogroszek ale również na miał,groszek średni 5-35mm oraz rózne mieszanki miału z pelletem,owsem itp.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Termometr jest i temperaturę załączania się małego obiegu (od wymiennika) ustawialiśmy na 35-40st. Wymiennik i termometr to robota ekipy od centralnego a nie Wilczoka.

Za nisko!! W kominku trzymajcie minimum 55stC. Ponizej tej wartosci pompy od wymiennikow nie powinny dzialac. 35-40stC to zbyt niska temperatura i nie dziwie sie ze sie tyle sadzy tworzy!! :) Ja trzymam 65-70stC.

Natomiast co do Wilczoka - za jego namową zrezygnowaliśmy ze sterownika elektornicznego dolotu powietrza, a nawet, mimo że podciągnąłem dolot powietrza z zewnątrz domu, nie dołączyliśmy go bezpośrednio do kominka. Mówił, że przy tanim kominku z kratek to nie ma najmniejszego sensu, bo i tak wkład powietrze zasysa głównie ze szczelin wokół drzwi. (co innego w droższych wkładach - one są szczelne i dolot z zewnątrz wraz ze sterownikiem jest jak najbardziej wskazany).

Normalnie musze napisac ze jest baranem ten Wilczok!! Ja mam "Zuzie" z kratek (jeden z tanszych wkladow) ze szczelnym dolotem z zewnatrz. NIC nie ciagnie ze srodka!! Przeciez to wszystko jest dobrze uszczelnione. Jak zamkne sterownikiem dolot powietrza z zewnatrz to w 10 sekund mam kominek "wygaszony" - sam zar, bez ognia! Otworze na maksa to w ciagu 10 sekund robi sie "pieklo"!

Jedyne co musialem "stuningowac" w kominku to wyciac wiekszy otwor dolotu powietrza - oryginalnie sa tam takie niewielkie dziurki tylko - wyrabalem je szlifierka do sensownej dziury i jest o wiele lepiej :)

Po jednym sezonie palenia żałuję jednak, że nie dałem tego sterownika. Ręczne sterowanie dolotem powietrza z salonu jest uciążliwe i nieekonomiczne ze względu na zużywanie ogrzanego powietrza z domu (zdaniem fachowca nie byłoby konieczne, gdyby drewno było sezonowane dwie zimy). Żeby to poprawić trzeba rozwalać obudowę, a tego robić się nie chce...

Dokladnie. Szkoda, naprawde - sterowanie elektroniczne z przepustnica jest naprawde wygodne.

Jaką temperaturę według Ciebie powinniśmy nastawić na sterowniku pompą wymiennika żeby nie było sadzy?

Generalnie - jak najwyzsza sie da - im wyzsza tym lepsza :) Ale tez nie ma co przesadzac bo latwo taki kominek zagotowac ;) To zas zalezy od powierzchni wymiennika i wydajnosci pomp :) Wyzsza temperatura spalania = czystsze spalanie. Wyzsza temperatura wody = wyzsza temperatura spalania. Potestujcie na wyzszych temp :)

grunt to po 10 wrzesnia ... 15 imho moze byc :) /maz mi mowi ze w piatek do pracy na noc idzie i tak zle mu bedzie wejsc w pol imprezy :)/

Ja niestety podworka jeszcze w tym roku nie moge udostepnic - nie mam jeszcze kojca dla psa, a on za obcymi nie przepada - mogly by byc straty w ludziach ;)

Ale 15-go tak czy inaczej wiekszosc facetow nie przyjdzie bo jest KSW 20 - wieczor zarezerwowany dla piwa i testosteronu :D

No chyba,że się zakupi piec ze sterownikiem adaptacyjnym,który to właśnie sam dostosuje wszystkie parametry do jakości opału. Co niektórzy tutaj już takie mają.Mało tego nie sa one tylko na ekogroszek ale również na miał,groszek średni 5-35mm oraz rózne mieszanki miału z pelletem,owsem itp.

Tak tak, ale w kominku to zupelnie inna para kaloszy - nie znam zadnego sterownika "adaptacyjnego" do plaszcza :) Ot chodzi o to zeby w zaleznosci od mocy kominka, mocy wymiennika i zapotrzebowania na cieplo domu tak sobie ustawic temperatury wlaczania pomp z wymiennika zeby wszystko gralo i buczalo.. Szkoda jednak ze nie ma przepustnicy elektrycznej i mozliwosci sterowania nia.. Duzo latwiej za jej pomoca utrzymac stala temperature w kominku.

Ja niestety podworka jeszcze w tym roku nie moge udostepnic - nie mam jeszcze kojca dla psa, a on za obcymi nie przepada - mogly by byc straty w ludziach ;)

Taki ostry ? :cool:

No popatrz, a na zdjęciach taką niewinną mordkę ma, hahaha !

Ale 15-go tak czy inaczej wiekszosc facetow nie przyjdzie bo jest KSW 20 - wieczor zarezerwowany dla piwa i testosteronu :D

Aha.

No ale to nic - Mea ( ;) ) udostępni telewizor i pokibicujemy razem ( też lubię :cool: ).

O której zaczyna się transmisja ?

:lol:

Taki ostry ? :cool:

No popatrz, a na zdjęciach taką niewinną mordkę ma, hahaha !

Dla tych co juz zna to czysty aniolek. Ale na obcych jest ciety i nie pozwala wchodzic na swoj teren ;) Trzeba go stopniowo i w bezpiecznych warunkach (kaganiec, smycz) przyzwyczajac ;)

Aha.

No ale to nic - Mea ( ;) ) udostępni telewizor i pokibicujemy razem ( też lubię :cool: ).

O której zaczyna się transmisja ?

:lol:

Hehehe, pewnie gala zacznie sie od 20 :)

ja to skojarzyłam z Galą BOksu...i sie nie pomyliłam zbytnio :D tak czy siak nie przepadam jak sie ludzie leją...a najgorszą dla mnie odmianą jest wrestling

Wrestling to taka hamerykanska szopka, nie bardzo mozna ja porownywac do boksu/mma bo tam sie przeciez nie leja tylko udaja.. teatr dla hamburgerozercow - tez nie lubie :)

Jedyne co musialem "stuningowac" w kominku to wyciac wiekszy otwor dolotu powietrza - oryginalnie sa tam takie niewielkie dziurki tylko - wyrabalem je szlifierka do sensownej dziury i jest o wiele lepiej :)

Adam, gdzie są te dziurki? Ja mam wkład Maja bez dolotu z zewnątrz. Z kratek napisali, że przyślą szablon do wycięcia jak zmówię dolot i sterownik. Ale zanim zamówię, chciałbym oszacować ile pracy z montażem będzie - żeby dolot zamontować będę musiał ściągać kominek z podstawy, czy nawiercę dziury z wewnątrz kominka? Jaką szlifierką wybierałeś te dziury?

Gość adiqq
mnie 14 też pasuje :)

teraz tylko pytanie - mea czy Gazdówka lub inny lokal, może na świeżym powietrzu jak bedzie ciepło

albo np znowu Leśna Ostoja skoro juz wiekszosc wie gdzie to i zarezerwowac tą chate ichniejszą z kominkiem, połączyc 3 stoły i gotowe

http://lesnaostoja.pl/chlopska_chata.html

http://lesnaostoja.pl/foto/ch4.jpg

http://lesnaostoja.pl/foto/ch1.jpg

parę dni mnie nie było i widzę impreza się szykuje :D

do leśnej ostoi to chyba ja mam najbliżej :p

a tak w ogóle, to dyskusje na ten temat chyba najlepiej przenieść tutaj

http://forum.muratordom.pl/group.php?discussionid=3002&pp=20&page=6&do=discuss

Adam, gdzie są te dziurki? Ja mam wkład Maja bez dolotu z zewnątrz. Z kratek napisali, że przyślą szablon do wycięcia jak zmówię dolot i sterownik. Ale zanim zamówię, chciałbym oszacować ile pracy z montażem będzie - żeby dolot zamontować będę musiał ściągać kominek z podstawy, czy nawiercę dziury z wewnątrz kominka? Jaką szlifierką wybierałeś te dziury?

Jak otworzysz kominek i sciagniesz ruszt - to na tylnej, pionowej sciance bylo ~4-5 dziurek. Moim zdaniem zdecydowanie za maly przekroj to mialo i wycialem dziure taka 2cm wysokosci i ~10cm szerokosci. Ja to cialem od wewnatrz - dziury tez zrobisz spokojnie od wewnatrz :)

A sam dolot to takie cos:

http://www.kratki.com/images/szablon/dolot_aluminiowy_3.jpg

Przykrecone od zewnatrz. Mysle ze nie bedzie potrzeby sciagania kominka z podstawy choc zeby przykrecic ten dolot to pewnie sie troche nagimnastykujecie ;) BTW. Macie rure dolotu powietrza z zewnatrz ? W kratkach da sie kupic przejscie z tego ich waskiego prostokatnego dolotu na okragla rure. Jest tez kolano 90st i chyba 180st.

Jak Wam bedzie zalezalo to zrobie fotke tej mojej wycietej dziury :)

Witam zacząłem układać styropian pod podłogówkę i zauważyłem ze nie które płyty delikatnie ,, pracują'' uginają się może o kilka mm max 5mm i mam w związku z tym pytanie czy może czy tak zostać a całość dociśnie wylewka a będzie jej min 5cm anhydryt,styropianu kładę 7cm +5 cm na zakładkę .Dzieki za wszelkie rady i sugestie

Przykrecone od zewnatrz. Mysle ze nie bedzie potrzeby sciagania kominka z podstawy choc zeby przykrecic ten dolot to pewnie sie troche nagimnastykujecie ;) BTW. Macie rure dolotu powietrza z zewnatrz ? W kratkach da sie kupic przejscie z tego ich waskiego prostokatnego dolotu na okragla rure. Jest tez kolano 90st i chyba 180st.

Jak Wam bedzie zalezalo to zrobie fotke tej mojej wycietej dziury :)

Ok, dzięki. Wszystko już wiemy. Ten element kosztuje 183 zł. Przesada..

Dzięki jeszcze raz za rady.

Ok, dzięki. Wszystko już wiemy. Ten element kosztuje 183 zł. Przesada..

Dzięki jeszcze raz za rady.

Dolot można w prosty sposób zrobić z łącznika kanału prostokątnego za 8zł

Niczym nie ustępuje fabrycznemu z kratek :-) nie mogę na razie wstawiać fotek, jeżeli interesuje cię ten sposób to podaj maila na priv - zapodam ci fotki