minertu 31.08.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 zupelnie tak jak dostosowywanie pieca CO na ekogroszek do opalu. Zle ustawisz to bedzie generowal duzo sadzy i dymu No chyba,że się zakupi piec ze sterownikiem adaptacyjnym,który to właśnie sam dostosuje wszystkie parametry do jakości opału. Co niektórzy tutaj już takie mają.Mało tego nie sa one tylko na ekogroszek ale również na miał,groszek średni 5-35mm oraz rózne mieszanki miału z pelletem,owsem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 31.08.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Termometr jest i temperaturę załączania się małego obiegu (od wymiennika) ustawialiśmy na 35-40st. Wymiennik i termometr to robota ekipy od centralnego a nie Wilczoka. Za nisko!! W kominku trzymajcie minimum 55stC. Ponizej tej wartosci pompy od wymiennikow nie powinny dzialac. 35-40stC to zbyt niska temperatura i nie dziwie sie ze sie tyle sadzy tworzy!! Ja trzymam 65-70stC. Natomiast co do Wilczoka - za jego namową zrezygnowaliśmy ze sterownika elektornicznego dolotu powietrza, a nawet, mimo że podciągnąłem dolot powietrza z zewnątrz domu, nie dołączyliśmy go bezpośrednio do kominka. Mówił, że przy tanim kominku z kratek to nie ma najmniejszego sensu, bo i tak wkład powietrze zasysa głównie ze szczelin wokół drzwi. (co innego w droższych wkładach - one są szczelne i dolot z zewnątrz wraz ze sterownikiem jest jak najbardziej wskazany). Normalnie musze napisac ze jest baranem ten Wilczok!! Ja mam "Zuzie" z kratek (jeden z tanszych wkladow) ze szczelnym dolotem z zewnatrz. NIC nie ciagnie ze srodka!! Przeciez to wszystko jest dobrze uszczelnione. Jak zamkne sterownikiem dolot powietrza z zewnatrz to w 10 sekund mam kominek "wygaszony" - sam zar, bez ognia! Otworze na maksa to w ciagu 10 sekund robi sie "pieklo"! Jedyne co musialem "stuningowac" w kominku to wyciac wiekszy otwor dolotu powietrza - oryginalnie sa tam takie niewielkie dziurki tylko - wyrabalem je szlifierka do sensownej dziury i jest o wiele lepiej Po jednym sezonie palenia żałuję jednak, że nie dałem tego sterownika. Ręczne sterowanie dolotem powietrza z salonu jest uciążliwe i nieekonomiczne ze względu na zużywanie ogrzanego powietrza z domu (zdaniem fachowca nie byłoby konieczne, gdyby drewno było sezonowane dwie zimy). Żeby to poprawić trzeba rozwalać obudowę, a tego robić się nie chce... Dokladnie. Szkoda, naprawde - sterowanie elektroniczne z przepustnica jest naprawde wygodne. Jaką temperaturę według Ciebie powinniśmy nastawić na sterowniku pompą wymiennika żeby nie było sadzy? Generalnie - jak najwyzsza sie da - im wyzsza tym lepsza Ale tez nie ma co przesadzac bo latwo taki kominek zagotowac To zas zalezy od powierzchni wymiennika i wydajnosci pomp Wyzsza temperatura spalania = czystsze spalanie. Wyzsza temperatura wody = wyzsza temperatura spalania. Potestujcie na wyzszych temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 31.08.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 grunt to po 10 wrzesnia ... 15 imho moze byc /maz mi mowi ze w piatek do pracy na noc idzie i tak zle mu bedzie wejsc w pol imprezy :)/ Ja niestety podworka jeszcze w tym roku nie moge udostepnic - nie mam jeszcze kojca dla psa, a on za obcymi nie przepada - mogly by byc straty w ludziach Ale 15-go tak czy inaczej wiekszosc facetow nie przyjdzie bo jest KSW 20 - wieczor zarezerwowany dla piwa i testosteronu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 31.08.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 No chyba,że się zakupi piec ze sterownikiem adaptacyjnym,który to właśnie sam dostosuje wszystkie parametry do jakości opału. Co niektórzy tutaj już takie mają.Mało tego nie sa one tylko na ekogroszek ale również na miał,groszek średni 5-35mm oraz rózne mieszanki miału z pelletem,owsem itp. Tak tak, ale w kominku to zupelnie inna para kaloszy - nie znam zadnego sterownika "adaptacyjnego" do plaszcza Ot chodzi o to zeby w zaleznosci od mocy kominka, mocy wymiennika i zapotrzebowania na cieplo domu tak sobie ustawic temperatury wlaczania pomp z wymiennika zeby wszystko gralo i buczalo.. Szkoda jednak ze nie ma przepustnicy elektrycznej i mozliwosci sterowania nia.. Duzo latwiej za jej pomoca utrzymac stala temperature w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 01.09.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Ja niestety podworka jeszcze w tym roku nie moge udostepnic - nie mam jeszcze kojca dla psa, a on za obcymi nie przepada - mogly by byc straty w ludziach Taki ostry ? No popatrz, a na zdjęciach taką niewinną mordkę ma, hahaha ! Ale 15-go tak czy inaczej wiekszosc facetow nie przyjdzie bo jest KSW 20 - wieczor zarezerwowany dla piwa i testosteronu Aha. No ale to nic - Mea ( ) udostępni telewizor i pokibicujemy razem ( też lubię ). O której zaczyna się transmisja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 01.09.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Aż poogoglałam co to KSW 20 hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.09.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 ja to skojarzyłam z Galą BOksu...i sie nie pomyliłam zbytnio tak czy siak nie przepadam jak sie ludzie leją...a najgorszą dla mnie odmianą jest wrestling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.09.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Taki ostry ? No popatrz, a na zdjęciach taką niewinną mordkę ma, hahaha ! Dla tych co juz zna to czysty aniolek. Ale na obcych jest ciety i nie pozwala wchodzic na swoj teren Trzeba go stopniowo i w bezpiecznych warunkach (kaganiec, smycz) przyzwyczajac Aha. No ale to nic - Mea ( ) udostępni telewizor i pokibicujemy razem ( też lubię ). O której zaczyna się transmisja ? Hehehe, pewnie gala zacznie sie od 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.09.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 ja to skojarzyłam z Galą BOksu...i sie nie pomyliłam zbytnio tak czy siak nie przepadam jak sie ludzie leją...a najgorszą dla mnie odmianą jest wrestling Wrestling to taka hamerykanska szopka, nie bardzo mozna ja porownywac do boksu/mma bo tam sie przeciez nie leja tylko udaja.. teatr dla hamburgerozercow - tez nie lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 01.09.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Ja to nazywam akrobatyka plecowa. Okropnośc nie lubię już wolę tenis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.09.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 ja lubię gry z piłką...pod warunkiem ze to ważny mecz i grają Polacy więc tylko siata lub nożna no i swego czasu obowiązkowo Formuła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 02.09.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jedyne co musialem "stuningowac" w kominku to wyciac wiekszy otwor dolotu powietrza - oryginalnie sa tam takie niewielkie dziurki tylko - wyrabalem je szlifierka do sensownej dziury i jest o wiele lepiej Adam, gdzie są te dziurki? Ja mam wkład Maja bez dolotu z zewnątrz. Z kratek napisali, że przyślą szablon do wycięcia jak zmówię dolot i sterownik. Ale zanim zamówię, chciałbym oszacować ile pracy z montażem będzie - żeby dolot zamontować będę musiał ściągać kominek z podstawy, czy nawiercę dziury z wewnątrz kominka? Jaką szlifierką wybierałeś te dziury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 02.09.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 mnie 14 też pasuje teraz tylko pytanie - mea czy Gazdówka lub inny lokal, może na świeżym powietrzu jak bedzie ciepło albo np znowu Leśna Ostoja skoro juz wiekszosc wie gdzie to i zarezerwowac tą chate ichniejszą z kominkiem, połączyc 3 stoły i gotowe http://lesnaostoja.pl/chlopska_chata.html http://lesnaostoja.pl/foto/ch4.jpg http://lesnaostoja.pl/foto/ch1.jpg parę dni mnie nie było i widzę impreza się szykuje do leśnej ostoi to chyba ja mam najbliżej a tak w ogóle, to dyskusje na ten temat chyba najlepiej przenieść tutaj http://forum.muratordom.pl/group.php?discussionid=3002&pp=20&page=6&do=discuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.09.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Adam, gdzie są te dziurki? Ja mam wkład Maja bez dolotu z zewnątrz. Z kratek napisali, że przyślą szablon do wycięcia jak zmówię dolot i sterownik. Ale zanim zamówię, chciałbym oszacować ile pracy z montażem będzie - żeby dolot zamontować będę musiał ściągać kominek z podstawy, czy nawiercę dziury z wewnątrz kominka? Jaką szlifierką wybierałeś te dziury? Jak otworzysz kominek i sciagniesz ruszt - to na tylnej, pionowej sciance bylo ~4-5 dziurek. Moim zdaniem zdecydowanie za maly przekroj to mialo i wycialem dziure taka 2cm wysokosci i ~10cm szerokosci. Ja to cialem od wewnatrz - dziury tez zrobisz spokojnie od wewnatrz A sam dolot to takie cos: http://www.kratki.com/images/szablon/dolot_aluminiowy_3.jpg Przykrecone od zewnatrz. Mysle ze nie bedzie potrzeby sciagania kominka z podstawy choc zeby przykrecic ten dolot to pewnie sie troche nagimnastykujecie BTW. Macie rure dolotu powietrza z zewnatrz ? W kratkach da sie kupic przejscie z tego ich waskiego prostokatnego dolotu na okragla rure. Jest tez kolano 90st i chyba 180st. Jak Wam bedzie zalezalo to zrobie fotke tej mojej wycietej dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 02.09.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam zacząłem układać styropian pod podłogówkę i zauważyłem ze nie które płyty delikatnie ,, pracują'' uginają się może o kilka mm max 5mm i mam w związku z tym pytanie czy może czy tak zostać a całość dociśnie wylewka a będzie jej min 5cm anhydryt,styropianu kładę 7cm +5 cm na zakładkę .Dzieki za wszelkie rady i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 02.09.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 WitamCzy zna ktoś jakąś sprawdzoną ekipe brukarską??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 02.09.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Przykrecone od zewnatrz. Mysle ze nie bedzie potrzeby sciagania kominka z podstawy choc zeby przykrecic ten dolot to pewnie sie troche nagimnastykujecie BTW. Macie rure dolotu powietrza z zewnatrz ? W kratkach da sie kupic przejscie z tego ich waskiego prostokatnego dolotu na okragla rure. Jest tez kolano 90st i chyba 180st. Jak Wam bedzie zalezalo to zrobie fotke tej mojej wycietej dziury Ok, dzięki. Wszystko już wiemy. Ten element kosztuje 183 zł. Przesada.. Dzięki jeszcze raz za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy777 02.09.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Ok, dzięki. Wszystko już wiemy. Ten element kosztuje 183 zł. Przesada.. Dzięki jeszcze raz za rady. Dolot można w prosty sposób zrobić z łącznika kanału prostokątnego za 8zł Niczym nie ustępuje fabrycznemu z kratek nie mogę na razie wstawiać fotek, jeżeli interesuje cię ten sposób to podaj maila na priv - zapodam ci fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.09.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Witam Czy zna ktoś jakąś sprawdzoną ekipe brukarską??? mnie robi Max-Bud z Gliwickiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.09.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Ok, dzięki. Wszystko już wiemy. Ten element kosztuje 183 zł. Przesada.. Dzięki jeszcze raz za rady. Ja kupilem kominek juz z dolotem - nie wiedzialem nawet jak to jest realizowane. Na pewno tez jest tam jakas uszczelka ale ogolnie to rzeczywiscie sam dolot jest zrobiony bardzo prosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts