madzia11mk 01.10.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Poratujcie. Nie wiemy jak postawić dom na działce, tzn ile metrów z której strony zostawić. Działka praktycznie kwadratowa 32*32m, wjazd od wschodu, dom stoi właśnie dłuższym bokiem do wjazdu/na wschód, tarasowe wyjście na zachód. Mąż chce zrobić bramę taką wsuniętą w działkę ok 1,5m, żeby można było zaparkować chwilowo samochód bez otwierania bramy. Ile potrzeba miejsca od bramy do domu, żeby było wygodnie i żeby z tyłu też zostało trochę ogrodu? Aha, dodam, że wzdłuż drogi, z której wjeżdżamy działce "odjęliśmy 2m (służebność drogi) oraz o 0.5m od tej służebności stoi płot, czyli działka ma krótszy bok ok 29.5m. Czekam na rady, muszę zdecydować szybko. Wygodnie to jest ok 5-6 m od bramy do wjazdu do garażu, tak mi się wydaje. Można swobodnie stanąć autem przed garażem, umyć, w razie czego drugie autko zaparkować przed garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 01.10.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Tak to nam przesłała pani archi: http://imageshack.us/a/img22/3484/usytuowanie.jpg Trochę nam się wydaje za dużo miejsca z przodu, po odjęciu służebności, od płotu do domu wychodzi mi 12,3, z tego mąż chce wcinkę z bramy na 1.5m czyli by wychodziło z tego rysunku ponad 10metrów przed domem. Chyba niedobrze, co? Czekam na wasze sugestie, w końcu mieszkacie już w swoich nowowybudowanych domach i wiecie jak jest praktycznie a jak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 01.10.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 madzia, a jak wy to macie rozwiązane? Ile metrów do bramy wjazdowej od domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 01.10.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 10 m jak dla mnie zdecydowanie za dużo - dużo kostki na dojście do drzwi, dojazd do garażu...Takie moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 01.10.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 madzia, a jak wy to macie rozwiązane? Ile metrów do bramy wjazdowej od domu? Z tego co pamiętam to mamy chyba 6 m, mogę dzisiaj sprawdzić i jutro dam ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Tak to nam przesłała pani archi: Trochę nam się wydaje za dużo miejsca z przodu, po odjęciu służebności, od płotu do domu wychodzi mi 12,3, z tego mąż chce wcinkę z bramy na 1.5m czyli by wychodziło z tego rysunku ponad 10metrów przed domem. Chyba niedobrze, co? Czekam na wasze sugestie, w końcu mieszkacie już w swoich nowowybudowanych domach i wiecie jak jest praktycznie a jak nie. Ja bym zdecydowanie więcej miejsca zostawił od strony tarasu dla części rekreacyjnej,przed bramą garażową moim zdaniem 6m wystarczy,no może 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 01.10.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Dzięki, będę czekać. Myślę, że się wybiorę z mężem i miarką na działkę, żeby spróbować jak to wyglądałoby w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.10.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 A skąd macie ten węgiel?? my bralismy z weglobudu w zorach ... luz jest tanszy ale stwierdzilismy ze nie chce nam sie workowac a musimy skonczyc kotlownie zanim kupimy luzaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 01.10.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 My mamy 15,5 m od wjazdu na działkę do bramy garażowej, ale na nas to wymusił MPZP, który wskazuje nieprzekraczalną linię zabudowy 15m. Też wolałbym np max 10m niż 15m - zawsze to mniejszy koszt wybrukowania podjazdu, chodnika. A tak wychodzi 75 m2 samego podjazdu (5m x 15m) a jeszcze chodnik masakra. Jakoś to jednak przeżyjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 01.10.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 My mamy 15,5 m od wjazdu na działkę do bramy garażowej, ale na nas to wymusił MPZP, który wskazuje nieprzekraczalną linię zabudowy 15m. Też wolałbym np max 10m niż 15m - zawsze to mniejszy koszt wybrukowania podjazdu, chodnika. A tak wychodzi 75 m2 samego podjazdu (5m x 15m) a jeszcze chodnik masakra. Jakoś to jednak przeżyjemy no nieźle was urządzili. A ile w takim razie zostało wam z drugiej strony domu na ogród? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.10.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 mozecie cos polecić do czyszczenia i impregnacji klinkieru ? chcemy juz zafugowac część elewacji i najpierw trzeba by ją przygotować i zabezpieczyc zna ktoś produkty Alpol do klinkieru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 01.10.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 no nieźle was urządzili. A ile w takim razie zostało wam z drugiej strony domu na ogród? Dużo jeszcze zostało tak w sam raz ok 35m x 20m czyli ok. 650m2 taki ładny kawałeczek do obrabiania. Mamy działkę długą 70m a 20m szeroką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka11 01.10.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 My mamy tak małą działkę,że nie mieliśmy pola manewru i mamy tylko 4 metry. Odnośnie prądu Haniu to u nas wyłączenia są codziennie i szlag mnie już trafia.Widzę po budziku,że znowu nie było prądu.I nic z tym nie można zrobić,słyszę tylko,że kable są stare i tak się dzieje,koniec i kropka.Sąsiadce padła już indukcja,moja lodówka jakoś dziwnie buczy. Gabrysiu kurcze przecież oni nie mogą tak robić - bez jaj. Za chwile sprzęty będą nam padały i nie będzie winnego. Jeden z moich znajomych poradził mi żeby wysłać im wydruki tych sms z centrali telefonicznej po czym rachunek do zapłaty za ponowne zaprogramowanie i zresetowanie centrali bo ona po kilkudziesięciu takich wyłączeniach po prostu świruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Słuchajcie mam problem z kilkusekundowym zanikiem napięcia elektrycznego. Szlag mnie jasny trafi, co chwila sekundowe wyłączenia. Centrala alarmowa szaleje, a mamy monitoring i od razu smsy przychodzą "zanik zasilania" a po chwili " powrót zasilania". Nie wspomnę już że za przekroczenie pewnej ilości sms też płacimy. Nawet ostatnia padaka z Allegro wytrzyma zaniki zasilania rzędu kilku godzin. Twój alarm został założony przez amatora lub jest o piętro niżej od wymienionej padaki lub te SMS i kasa za nimi płynąca są celowe. Zaproś Pana Instalatora który wziął kasę i niech to poprawi lub wymieni centralę na normalną lub odda kasę i zatrudnij kogoś lepszego. Już pisałam dwa pisma do Taurona i oczywiście zbyli mnie jakimiś stwierdzeniami typu " zadziałała automatyka zabezpieczająca zwarcia". Ja to wszystko bym zrozumiała jak były pogody burzowe, ale teraz czemu to się dzieje tak często to nie wiem. Np 19 września wyłączali i włączali aż 3 razy i to w odstępach kilkuminutowych. Boję się tego jak będą dłużej tak robić to w końcu centrala, pompy w c.o wszystko padnie. Naprawdę już nie wiem co robić, może ktoś z Was miał też taki problem i może mi coś doradzić? Część urządzeń można zabezpieczyć UPSami, ale części się zwyczajnie nie da lub jest to za drogie rozwiązanie. O wiele bardziej szkodliwe są szpilki, które przychodzą po kablach po takich wyłączeniach i włączeniach. Zakładam, że masz ochronniki przeciwprzepięciowe B+C, zastanów się nad D przy wrażliwych urządzeniach (TV, pompa ciepła, indukcja, piec CO, komputery, słowem elektronika domowa). Pytanie kluczowe, czy wyłączenia dotykają wszystkich faz w równomiernym stopniu? Można spróbować przełączenia obwodów w rozdzielnicy i zminimalizować skutki takich zaników. Tyle i aż tyle możesz zrobić, reszta to pisma do Tauronu, a później do URE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 02.10.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 mozecie cos polecić do czyszczenia i impregnacji klinkieru ? Pati, Adam kiedyś polecał coś rewelacyjnego do klinkieru, zapytaj go na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 02.10.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Odnośnie prądu Haniu to u nas wyłączenia są codziennie i szlag mnie już trafia.Widzę po budziku,że znowu nie było prądu.I nic z tym nie można zrobić,słyszę tylko,że kable są stare i tak się dzieje,koniec i kropka.Sąsiadce padła już indukcja,moja lodówka jakoś dziwnie buczy. Z tym prądem to poważny problem jest. U mnie w Skrzyszowie też ciągle były przerwy w dostawie prądu i zespsuł nam się telewizor - nowy SHARP. Sąsiadowi zaś indukcja i piekarnik BOSCH. Nam w SHARPIE ledwie uznali reklamację - ale jakoś się udało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apuska 02.10.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 witam, skąd braliście wieźbę? i w jakiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.10.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Napiszcie proszę gdzie kupowaliście karnisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.10.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Napiszcie proszę gdzie kupowaliście karnisze jak wiekszosc innych duperelek - na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 02.10.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Napiszcie proszę gdzie kupowaliście karnisze W Paraktikerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts