Jasek 13.12.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 tak, ale weźcie tez poprawkę na wielkośc domu 140 do 205 i utrzumywane temperatury (21,5 a 24 a w łazienkach 27) to jest olbrzymia różnica.... też bym mógł mieć dużo mniejsze zużycie, gdybym nastawił temperaturę na 21,5C Jasek - no i dobrze by było napisać ile tego poszło, bo napisałeś gaz+kominek, a podałeś zużycie tego gazu a może ty dziennie taczke drzewa spalasz już prąd do obiegówek i sterownika wam daruję Sterownika na razie nie podpialem wiec odpada zasilanie, no a pompki sa dwie to w sumie chyba cosik kolo 45W. A drewna jakies 5 cwiartek grabu dziennie albo cos kolo tego BTW gdyby te 27 stopni to byla prawda w lazience, toz to przeciez smierc, pewnie czujka z kichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 13.12.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Co macie położone w wiatrołapie i na ścianie schodowej ? Gładź , tynk żywiczny czy coś innego. Chodzi mi o coś takiego żeby ściana się nie brudziła a gładź wiadomo - co rok malowanie mazie z tynku gipsowego na to farba, a potem bejca satynowa i luzik nawet szmata mozna smigac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 13.12.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jasek, oplułam ekran zieloną herbatą, hahaha ! A co Aga zrobimy im wjazd na chate jak znowu w wigilie bedzie lalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.12.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Co macie położone w wiatrołapie i na ścianie schodowej ? Gładź , tynk żywiczny czy coś innego. Chodzi mi o coś takiego żeby ściana się nie brudziła a gładź wiadomo - co rok malowanie U nas w wnęce będzie docelowo zabudowana szafa, na przeciw będzie duże ( prawie na całą ścianę ) lustro reszta to drzwi więc nie bardzo co się będzie miało brudzić a te małe fragmenty ścian do malowania jakoś przeżyjemy tym bardziej że farby są w pełni zmywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.12.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 mazie z tynku gipsowego na to farba, a potem bejca satynowa i luzik nawet szmata mozna smigac Mazy z gipsu są fajne niestety dość trudne w utrzymaniu tak czy inaczej ja bym w tak ruchliwym miejscu nie robił żadnych struktur ale to kwestia gustu i samozaparcia nooo i oczywiście jak wpadnie ekipa i się upodli trunkami zawsze może się poharatać przy ubieraniu butów :D:D:D ( wiem bo byłem świadkiem tak drastycznych wydarzeń :D oczywiście później radość z opowiadania tej sceny - bezcenna :D:D:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 13.12.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Co macie położone w wiatrołapie i na ścianie schodowej ? Gładź , tynk żywiczny czy coś innego. Chodzi mi o coś takiego żeby ściana się nie brudziła a gładź wiadomo - co rok malowanie Farba Beckers - wiatrołap. A na scianie schodowej,wcześniej miałam tynk strukturalny,teraz mam tapety;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.12.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Farba Beckers - wiatrołap. A na scianie schodowej,wcześniej miałam tynk strukturalny,teraz mam tapety;) No to jak tak już z nazwami to my mamy w wiatrołapie Duluxa Kolory Świata :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 13.12.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 No to jak tak już z nazwami to my mamy w wiatrołapie Duluxa Kolory Świata :D I jak się sprawuje? jakoś nie mam przekonania do tych farb,niby zmywalne ...no ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 13.12.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 I jak się sprawuje? jakoś nie mam przekonania do tych farb,niby zmywalne ...no ale.... Gwarantuję że są zmywalne tak Dulux jak i Beckers oczywiście może nastąpić tzw wybłyszczenie ale to normalne dla farb matowych - w przypadku satyn efekt wybłyszczenie jest prawie niezauważalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 13.12.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Mazy z gipsu są fajne niestety dość trudne w utrzymaniu tak czy inaczej ja bym w tak ruchliwym miejscu nie robił żadnych struktur ale to kwestia gustu i samozaparcia nooo i oczywiście jak wpadnie ekipa i się upodli trunkami zawsze może się poharatać przy ubieraniu butów :D:D:D ( wiem bo byłem świadkiem tak drastycznych wydarzeń :D oczywiście później radość z opowiadania tej sceny - bezcenna :D:D:D) Oj tam jak dla mnie sa bajeranckie zadnych ostrych krawedzi ,a w utrzymaniu cud mniod orzeszki (oczywiscie po bejcowaniu) zero minusow same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 13.12.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 A co Aga zrobimy im wjazd na chate jak znowu w wigilie bedzie lalo Barbara po Lodzie, to święta po wodzie...i nie jest powiedziane że sie nie sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 13.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Barbara po Lodzie, to święta po wodzie...i nie jest powiedziane że sie nie sprawdzi Nie kracz ma pizgac, sniegu od groma i basta, niech sie dzieci dowiedza co to zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.12.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 to dom parterowy; mamy dosyć dobrze ocieplony, 20 szarego styropianu, na stropie 40 cm wełny, pod oknem balkonowym "belka" wypełniona pianką, coby ograniczyć straty, i takie same belki przy połaczeniu części ogrzewanej z nieogrzewanym garażem, pod drzwiami wejściowymi. Pierwsza warstwa z isomuru. Ocieplenie robilismy sami, więc staralismy się dokładnie. Za listopad zużyliśmy 76 m3. Pierwszy sezon grzewczy. Bdan, Pierwszy sezon ? Oooo, to jestem w szoku tym bardziej. Naprawdę ładny wynik. Kurka........... tajemnica chyba tkwi w tym Waszym dokładnym dociepleniu. Jasek, a tak z ciekawości : podaj proszę parametry Twojego domu - dla porównania ? ( chodzi mi o ocieplenie domku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.12.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 A co Aga zrobimy im wjazd na chate jak znowu w wigilie bedzie lalo A żebyś wiedział, hahaha ! Trzeba mieć na kogo zwalić mokre Boże Narodzenie - już mamy winnego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.12.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Barbara po Lodzie, to święta po wodzie...i nie jest powiedziane że sie nie sprawdzi To przyłączasz się do nas, żeby ukarać winnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.12.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Mają naprawdę dobre wyniki, u nas wyszło 9m3, a mamy jeszcze kominek, temperatura 21 st. Ciągle zastanawiamy się, co jest nie tak;) A to Wasz pierwszy sezon ? I jak jest ocieplony dom ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojkap 14.12.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Co macie położone w wiatrołapie i na ścianie schodowej ? Gładź , tynk żywiczny czy coś innego. Chodzi mi o coś takiego żeby ściana się nie brudziła a gładź wiadomo - co rok malowanie Ja mam to: http://sigmacoatings.com.pl/sigma/produkt.xml?id=182170 Trochę drogie, ale żona myje ścianę mopem z płynem, a mamy nawet biały kolor - nic nie widać. Ściana normalnie jak płytka, a nie jest to lamperia czy inne tam.... można normalnie kiedyś przemalować normalną farbą jak się znudzi, bez żadnego zdrapywania czy wypalania. Na prawdę extra sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojkap 14.12.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Bdan, Pierwszy sezon ? Oooo, to jestem w szoku tym bardziej. Naprawdę ładny wynik. Kurka........... tajemnica chyba tkwi w tym Waszym dokładnym dociepleniu. Jasek, a tak z ciekawości : podaj proszę parametry Twojego domu - dla porównania ? ( chodzi mi o ocieplenie domku ). U nas mur 25 porotherm + 20 sturopianu. Na poddaszu wełna 30 + 5 styropianu. Raczej pilnowaliśmy by żadnych mostków termicznych nie było. faktycznie różnica 3-4 stopni może robić różnicę , ale aż 10m3? Dodam jeszcze że mam włączoną cyrkulację na wodzie co 2h - jak jeszcze było lato, zauważyłem, że ta cyrkulacja potrafi wziąć około 4 kubiki tygodniowo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 14.12.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Jasek, a tak z ciekawości : podaj proszę parametry Twojego domu - dla porównania ? ( chodzi mi o ocieplenie domku ). 25 porotherm +15cm zwyklego styro , a strop 15+10 welenki (ale sam robilem a to duuuuuuuza roznica) nie wiem moze te anhydryty daja rade bo szybciutko sie nagrzewaja a temperatury na hacjendzie kolo 22 BTW Dla wszystkich nowo budujacych za chiny ludowe nie budujcie garazu wolnostojacego wiekszego niz 50m2 kuzwa ja mam wiekszy jakie aj waje w PINBudzie, swiadectwo energetyczne dla garazu musialem robic oj ubaw po pachy. BTW jak macie projekt zjazdu to urzad miasta musi go odebrac (kupa zalatwiania, zajecie drogi na czas robot, projekt ruchu itp. robilem na szybko bo olalem ten zjazd, a tu zonk w 2 tygodnie udalo mi sie wsio zalatwic ale bylo ciezko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.12.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Wojkap, u mnie też w pierwszym sezonie grzania przy takich temperaturach ( -10 - -15 stopni ) szło około 13-15 kubików. Temperatura docelowa w domu : 22 stopnie. Dom 180 m2. Tak było zaraz po włączeniu C.O. i próbie nagrzania tych mega-ton zimnej wylewki i podłogówki. Włączałam C.O. na "pełne obroty" w grudniu. Byłam załamana i szalałam po nocach na wątkach o zużyciach gazu. Ale tam mnie trochę uspokojono i faktycznie, potem zużycie znacznie zmalało. Jak jest teraz nie mam pojęcia, nie mam jak sprawdzić bo już tam nie mieszkam... Więc u Was też może wszystko się unormuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts