Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Kto może wypowiedzieć się odnośnie podłogówki? Tzn, jakiej marki rurki, pompy, folia alu itp. No i gdzie najtaniej?? A jeszcze grzejniki- jakie i skąd? bo chyba marketowe odpadają?

Jeśli chcesz zachować gwarancje producenta to musisz zrobić wszystko na jednym systemie rurki ,folia ,taśma dylatacyjna ,rozdzielacze ,sterowniki itd ja akurat robiłem na systemie Roth dobry niemiecki produkt

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Kto może wypowiedzieć się odnośnie podłogówki? Tzn, jakiej marki rurki, pompy, folia alu itp. No i gdzie najtaniej?? A jeszcze grzejniki- jakie i skąd? bo chyba marketowe odpadają?

Rurki - Wavin. Pompy - grundfos lub troche tanszy LFP Leszno (to praktycznie to samo co grundfos). Folia - http://www.folnet.pl (tam tez kupisz spinki do podlogowki i ew. tasme dylatacyjna). Marketowe rurki raczej omijaj :) Tam kupisz tylko usmatrixa - rurka calkiem spoko ale nie ma co ryzykowac dla paru zlotych :) Grzejniki ? JAKIE GRZEJNIKI!! Rob podlogowke po calosci, nie daj sobie zadnych grzejnikow wcisnac ;)

Podłogówka ma bardzo dużo wad.

Czasami nie ma nas w domu cały dzień. Mając grzejniki zmniejszałbym wtedy temperaturę, po co grzać puste pokoje? Bezwładność podłogówki to wyklucza. Bezwładność czołgu. Regulacja działa z kilkudniowym opóźnieniem!

Byle czego nie dasz na podłogę, najlepiej płytki. Nie lubię. Chciałbym deski, ale mógłbym wybrać tylko z tych droższych. Więc są panele, w dodatku wyraźnie gorzej od płytek przewodzące ciepło. Za to mam dwie dodatkowe pompki w instalacji, na każdym rozdzielaczu 40wat idzie całą dobę.

Przynajmniej w moim przypadku cholernie ciężko to wyregulować. Jutro w końcu nadchodzi ten dzień, kiedy przyjdzie hydraulik poprawić instalację w kotłowni, to może się dowiem czemu to diabelstwo mnie nie słucha. także łatwo źle zrobić, naprawic się juz za bardzo nie da. Takie ryzyka też trzeba brac pod uwagę.

Jeśli jest niskotemperaturowe źródło ciepła jak gaz czy pompa ciepła to pewnie warto, w przypadku węgla już niekoniecznie.

jest ciepło w stopy, to fakt. a już najlepiej gdy tylko nie czujesz zimna z podłogi. Niezaprzeczalnie ważna zaleta.

Dawaj! Podyskutujemy ;)

Czasami nie ma nas w domu cały dzień. Mając grzejniki zmniejszałbym wtedy temperaturę, po co grzać puste pokoje? Bezwładność podłogówki to wyklucza. Bezwładność czołgu. Regulacja działa z kilkudniowym opóźnieniem!

Takie obniżanie temperatury na parę godzin nic nie daje - musiałbyś obniżać przynajmniej na parę dni. Nic nie oszczędzisz.

Regulacja jest niepotrzebna - podłogówka doskonale się samoreguluje. Zdecydowanie łatwiej utrzymać tutaj stałą temperaturę w całym domu. Popatrz na mój wykres (z 3 tygodni wstecz do teraz):

http://szyna.civ.pl/wykresik.png

Temperatura w salonie w zakresie 20,6 do 23,8 przy skokach temperatury na zewnątrz od -14,9 do +11,3. Przy tym zasilanie (temperatura wody grzewczej) skacze jak głupia - a komforcik cały czas wysoki :)

Byle czego nie dasz na podłogę, najlepiej płytki. Nie lubię. Chciałbym deski, ale mógłbym wybrać tylko z tych droższych. Więc są panele, w dodatku wyraźnie gorzej od płytek przewodzące ciepło. Za to mam dwie dodatkowe pompki w instalacji, na każdym rozdzielaczu 40wat idzie całą dobę.

Płytki mam tylko w kuchni i łazienkach. Każde panele mogą być (od 7mm do najgrubszych jakie znajdziesz). Deska też może być tylko trzeba odpowiednio gęściej rurki ułożyć - ale po to się robi projekt żeby to uwzględnić :)

Dwie pompki? Ja grzeje 300m2 podłóg na trzech poziomach i mam jednego zwykłego grundfosa 25-40 :-) W dodatku przy kaloryferach pompki muszą iść non stop, przy podłogówce możesz je w ciągu "średniego" zimowego dnia wyłączyć na połowę doby :)

Przynajmniej w moim przypadku cholernie ciężko to wyregulować. Jutro w końcu nadchodzi ten dzień, kiedy przyjdzie hydraulik poprawić instalację w kotłowni, to może się dowiem czemu to diabelstwo mnie nie słucha. także łatwo źle zrobić, naprawic się juz za bardzo nie da. Takie ryzyka też trzeba brac pod uwagę.

Musiałeś robić bez projektu. Ja mam wszystkie pętle odkręcone na maksa - wogóle ich nie regulowałem i wszedzie mam idealne temperatury! Podłogówka doskonale się reguluje. Chyba że masz obok kaloryfery - to owszem, dlatego nie polecam w domu mieszania podłogówki z kaloryferami - jedno i drugie to zupełnie inna filozofia grzania. Dlatego albo kaloryfery albo podłogówka w całym domu.

Jeśli jest niskotemperaturowe źródło ciepła jak gaz czy pompa ciepła to pewnie warto, w przypadku węgla już niekoniecznie.

jest ciepło w stopy, to fakt. a już najlepiej gdy tylko nie czujesz zimna z podłogi. Niezaprzeczalnie ważna zaleta.

Nie ma być ciepło w stopy! Jak jest to znaczy że podłogówka do bani zaprojektowana i wykonana ;) Nie ma znaczenia czy grzejesz węglem czy pompą ciepła - jak kotłem węglowym to zakładasz zawór czterodrogowy i na piecu trzymasz 65stC, a na podłogi tyle ile trzeba :)

No:yes: i jak zwykle żeście zamieszali. Mam taki plan: parter - podłogówka w salonie, kuchni, łazience i pralni plus wiatrołap. Pokój "północny" tylko grzejnik. Piętro; wszyskie pokoje ( sypialnia, gabinecik, pokoiki gościnne w skosach) - grzejniki ze względu na panelowe lub wykładzinowe podłogi. I nie mówcie, że wykładziny są bleeeee. bo ja UWIELBIAM. Wiem, kurz, roztocza itp. ale miękkość i przytulność a przede wszystkim akustyka- to dla mnie megakomfort.

A ja mam na całym parterze, oprócz pralni, podłogówkę, a na piętrze kaloryfery (w łazience tylko podłogówka), i jestem bardzo zadowolona z wyboru. Mam podłogówkę, bo nie miałam gdzie na parterze dać kaloryferów. Fajna rzecz, ale mnie nie powala. Także, Halina, jak tak sobie to wymyśliłaś to tego się trzymaj, będziesz zadowolona :)

A ja mam na całym parterze, oprócz pralni, podłogówkę, a na piętrze kaloryfery (w łazience tylko podłogówka), i jestem bardzo zadowolona z wyboru. Mam podłogówkę, bo nie miałam gdzie na parterze dać kaloryferów. Fajna rzecz, ale mnie nie powala. Także, Halina, jak tak sobie to wymyśliłaś to tego się trzymaj, będziesz zadowolona :)

Mam tak samo podłogówka po całości na dole + łazienka i pokój nad garażem. U góry bym nie zamienił, poczatkowo myślałem że byłoby super jednak na dzień dzisiejszy patrząc na używalności pokoi na górze to jednak wolę kaloryfer zer względu na obiżenia nocne szybko dostosowując temp..

Jedyna rzecz to dziś napewno byłaby podłogówka tak jak u Adiqa po całości w piwnicy - piękna sprawa. :D

No:yes: i jak zwykle żeście zamieszali. Mam taki plan: parter - podłogówka w salonie, kuchni, łazience i pralni plus wiatrołap. Pokój "północny" tylko grzejnik. Piętro; wszyskie pokoje ( sypialnia, gabinecik, pokoiki gościnne w skosach) - grzejniki ze względu na panelowe lub wykładzinowe podłogi. I nie mówcie, że wykładziny są bleeeee. bo ja UWIELBIAM. Wiem, kurz, roztocza itp. ale miękkość i przytulność a przede wszystkim akustyka- to dla mnie megakomfort.
Halina popieram tez ma laczona podlogowke z grzejnikami (jakos dalej nie widze paneli i podlogowki) a wykladzina rzadzi ale tylko z pianomatem

Adam dobrze pisze - mówiąc krótko to że podłoga jest ciepła to wcale nie znaczy że system grzeje :) My jesteśmy mega zadowoleni - fakt faktem że mamy sterowniki temperatury w każdym pomieszczeniu osobno i potrafimy sobie w jakiś sposób regulować temperaturą ale jak raz nastawiliśmy tak do tej pory zero zmian ;)

Halina popieram tez ma laczona podlogowke z grzejnikami (jakos dalej nie widze paneli i podlogowki) a wykladzina rzadzi ale tylko z pianomatem

My mamy podłogówkę wszędzie i do tego panel działa jak ta lala więc nie wiem skąd takie przekonanie ?? deski może bym nie dała z względu na grubość

U mnie po całości podłogówka, na podłodze płytki, w sypialniach panel, a w salonie dębowy parkiet warstwowy 16mm. Wszędzie podłogi zimne, tem. zasilania do tej pory przeważnie 25-27 stopni, nie przekracza 28 stopni. Komfort cieplny w kazdym pokoju taki sam, bez względu na rodzaj podłogi, ale oczywiście samo drewno daje inne odczucie i wydaje się, że przy tej samej niskiej temperaturze p;odłogi jest najprzyjemniejszy - pomijając inne kwestie uzytkowania. Gdybym miała wybierac raz jeszcze to tez po całości podłogówka. Grzeje gazem

Zgadzam sie w zupelnosci z Adamem. Tez mamy 300m podlog ogrzewanych tylko i wylacznie podlogowka. W tej chwili na podlogowki idzie 22st, w domu jest 18st, jest bardzo przyjemnie i wystarczajaco cieplo, zeby robic wykonczenia. Beton jest zimny, a podloga to przeciez nie kaloryfer, ze ma byc cieply. Nigdy w zyciu przy budowie nowego domu nie zrobilabym bledu "kaloryferowego". To straszna strata miejsca w pomieszczeniu. Poza tym cale pietro bede miala w panelach za wyjatkiem lazienki i nie widze w tym zadnego problemu. Wiele znajomych ma panele na podlogowce i wszyscy sobie chwala, nie zauwazylam tez jakichs znaczacych zmian temperaturowych.