Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

z tym pradem to nie wiem od czego zalezy :/ gdybysmy wiedzieli ze na tauron sie tyle czeka to rok temu juz bysmy zaczeli sie starac ...

a jezeli chodzi o projekt z wodociagow to nam napisali koszt: 518,25 / 874,21, wie ktos moze czym sie rozni jedna cena od drugiej? i jak dlugo sie czeka?

My bierzemy okna z roletami w Normie 2000, obsługa bardzo fachowa porównując z innymi firmami, a nabiegalismy sie troche po roznych salonach:/ Okna prezentują się solidnie a cena nie była jakaś wygórowana. Zamówiliśmy od razu drzwi wejściowe i bramę garażową. Montaż na początek marca, oby pogoda dopisała :)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

z tym pradem to nie wiem od czego zalezy :/ gdybysmy wiedzieli ze na tauron sie tyle czeka to rok temu juz bysmy zaczeli sie starac ...

a jezeli chodzi o projekt z wodociagow to nam napisali koszt: 518,25 / 874,21, wie ktos moze czym sie rozni jedna cena od drugiej? i jak dlugo sie czeka?

My bierzemy okna z roletami w Normie 2000, obsługa bardzo fachowa porównując z innymi firmami, a nabiegalismy sie troche po roznych salonach:/ Okna prezentują się solidnie a cena nie była jakaś wygórowana. Zamówiliśmy od razu drzwi wejściowe i bramę garażową. Montaż na początek marca, oby pogoda dopisała :)

my na sam projekt czekalismy okolo 3 miesiecy. Przylacze zalatwiamy od wielkanocy i do dzis nie mamy.... za chwile dom bedzie gotowy do mieszkania a bedziemy musieli czekac z powodu braku wody :/

my kg najtaniej dostalismy w hurtowni Medrem na obwiedni poludniowej - zrobili zdecydowanie najnizsza oferte z okolicznych miejsc !!! dowoz gratis i dobra obsluga

dzięki, na razie Hadex i Handlobud są dużo tańsi (około 8% drożej wyszedł Medrem) płyty, stelaże i dodatki, zobaczymy jak dalej pójdą negocjacje

Witam przymierzam się do zakupu styropianu na ocieplenie elewacji będzie 17cm na pewno grafitowy o współczynniku 0.31 biorę pod uwagę czterech producentów Termoorganica, Austroterm , Gendera ,Swisspor mam ofertę 200zł za Termoorganica ,Austroterm 205zł ,Gendera Swisspor 185-190zł i kompletnie nie wiem na co się zdecydować .Miałem Termoorganica na podłogę i trafiały się krzywe płyt(wygięte i krzywe kanty)a chciał bym tego uniknąć . Co polecacie czym ocieplaliście ?

Witam przymierzam się do zakupu styropianu na ocieplenie elewacji będzie 17cm na pewno grafitowy o współczynniku 0.31 biorę pod uwagę czterech producentów Termoorganica, Austroterm , Gendera ,Swisspor mam ofertę 200zł za Termoorganica ,Austroterm 205zł ,Gendera Swisspor 185-190zł i kompletnie nie wiem na co się zdecydować .Miałem Termoorganica na podłogę i trafiały się krzywe płyt(wygięte i krzywe kanty)a chciał bym tego uniknąć . Co polecacie czym ocieplaliście ?

Walczysz z kazdym centymetrem czy jak? :)

Ja bym wzial 20cm zwyklego 0,039 - wyjdzie taniej z takim samym wspolczynnikiem. No chyba ze masz grube mury i kazdy centymetr sie liczy. Do muru 25cm (ja taki mam) styro 20cm jest optymalny.

Gość Arturo72

Cały dom od płyty po strop robiłem na Genderce,w sumie 4 rodzaje styro w tym 2 z frezem i nie mam zastrzeżeń do żadnego z nich :)

Polecamy Austroterm :) bardzo dobra jakosc

Walczysz z kazdym centymetrem czy jak? :)

Ja bym wzial 20cm zwyklego 0,039 - wyjdzie taniej z takim samym wspolczynnikiem. No chyba ze masz grube mury i kazdy centymetr sie liczy. Do muru 25cm (ja taki mam) styro 20cm jest optymalny.

Dla muru 25cm ,tez taki mam przy styro 20cm o współczynniku 0,38 współczynnik całej sciany wynosi 0.1635

dla muru 25cm przy styro 17cm o współczynniku 0,31 współczynnik całej ściany wynosi 0.1578

Taniej nie wyjdzie tyle samo mam 200m2 x0,17m=34m3 x 200zł =6800zł fasada platinium +

200m2x 0,20=40m3 x 170zł =6800zł fasada gold

to są ceny dla termoorganiki przy wspołczynniku golda 0,38 a nie jak podałeś 0,39 pieniądze te same a minimalnie ściana cieplejsza , niestety nie mam mozliwosci dac 20cm jesli by tak był to i tak bym dał 0,31 różnice 1200zł jakoś bym zniósł

Dla muru 25cm ,tez taki mam przy styro 20cm o współczynniku 0,38 współczynnik całej sciany wynosi 0.1635

dla muru 25cm przy styro 17cm o współczynniku 0,31 współczynnik całej ściany wynosi 0.1578

Taniej nie wyjdzie tyle samo mam 200m2 x0,17m=34m3 x 200zł =6800zł fasada platinium +

to są ceny dla termoorganiki przy wspołczynniku golda 0,38 a nie jak podałeś 0,39 pieniądze te same a minimalnie ściana cieplejsza , niestety nie mam mozliwosci dac 20cm jesli by tak był to i tak bym dał 0,31 różnice 1200zł jakoś bym zniósł

Wracajac do tematu to jakiej firmy ten styro ? Narazie mamy + dla genderki

to są ceny dla termoorganiki

Jezeli lubisz przeplacac i placic za reklamy w tv i gazetach to mozesz i termoorganike liczyc - a policz cene najtanszego styro 0,039 jaki jest na hurtowni - przypuszczam ze okolice 120 pln - wtedy wychodzi 4800 czyli 2k pln w kieszeni! Mozesz dolozyc do lepszych okien dachowych np. Przyniesie zdecydowanie wiecej korzysci :) Styropian to styropian - nie ma zadnych roznic miedzy producentami. Ci co pisza ze sa to marketingowcy konkurencji :D

Jezeli lubisz przeplacac i placic za reklamy w tv i gazetach to mozesz i termoorganike liczyc - a policz cene najtanszego styro 0,039 jaki jest na hurtowni - przypuszczam ze okolice 120 pln - wtedy wychodzi 4800 czyli 2k pln w kieszeni! Mozesz dolozyc do lepszych okien dachowych np. Przyniesie zdecydowanie wiecej korzysci :) Styropian to styropian - nie ma zadnych roznic miedzy producentami. Ci co pisza ze sa to marketingowcy konkurencji :D

Pozwolę sobie być innego zdania, ze styropian styropianowi nie równy przekonałem się o tym przy układaniu styro na podłodze kładłem termoorganike i miałem na budowie kilka kawałków styro polstyr z pobliskiej hurtowni uwierz mi ze różnice w twardości zauważyła nawet moja zona, która się tym kompletnie nie interesuje a na opakowaniu producent deklarował twardosc ta sama co termoorganika

wiec jeśli mija się z prawda co do twardości to dlaczego nie ma się mijać co do współczynnika przenikania ciepła.Nawet wylewkarze jak lali anhydryt pytali się co to za styro chodząc po nim myśleli ze to xps .Kumpel z pracy wrócił cały transport styropianu z budowy jak mu przywieźli styro Magbud i tez wychodził z założenia ze styro to styro a magbud 50zł tańszy był od austrothermu którego w koncu kupił . Chociaż z gory nie zakładam wszyscy mniej znani producenci styro produkują badziew dlatego dopytuje kto czego używał i jakie ma o nim myśli ,niekiedy lepiej dołożyć parę złoty i mieć spokojna głowę i nie szargac sobie nerwow przy klejeniu ze krzywy lub nie trzyma miary

Co do wodociągów, również podali mi cenę 518,25, tyle że nie wiem czy to netto czy brutto. Czas oczekiwania- minimum 2 miesiące- tak mi powiedziano w poniedzialek. Ponadto wodociągi nie wiedzą na jakiej głębokości idzie ich wodociąg- mam zrobić wykop kontrolny, zbadać, ich powiadomić i wtedy zrobią projekt- macie pojęcie???? Ja mam rozkopać pół drogi ( wiąże się to z zamknięciem odcinka bo to droga publiczna) na własny koszt ,żeby wodociągom powiedzieć gdzie mają nitkę wody- śmiech na sali, kompromitacja. Aha i jeszcze zaplacić 5 stów za kreskę na moich mapkach... Chory kraj.

Mea, jeśli chodzi o okna - zbadaj ceny w Grupie KRM , firma na Wyzwolenia obok baru Myśliwskiego ( dawny). U nas był gość, ceny miał fajne i termin ok. Ze względu na " propozycję nie do odrzucenia" my wzięliśmy od Grzomby z Paruszowca- okna Schucco - dla mnie bomba. Siostrzenica użytkuje 5 lat- żadnych usterek, super solidnie wykonane, mogę polecić.

Alhana, ja k-g brałam w Domlexie ( Dziergowice), cena 14,50/szt - tyle, że 120 sztuk plus profile, transport gratis.

Sprawdź ceny jeszcze w Abrze w Żorach.Większość materiałów mieli w najlepszych cenach

A co do styropianu to na przykładzie paneltechu -wiem z pewnych źródeł że dosypywali jakiegoś badziewia szarego do styropianu i to niby sprzedawali jako lepszy tzw w kropki styropian i mieszają stary styropian z nowym-więc nie polecam-choc jest jednym z najtańszych na rynku.Ja na podłogę miałem polstyr i faktycznie nie był tak twardy jakbym to sobie wyobrażał ale przy wylewkach nie było żadnych problemów(100%podłogówki).Trzeba trochę rozwagi przy wyborze styropianu i nie tylko-te najtańsze typu yeti,paneltech,-fasada to faktycznie badziew-strasznie miękkie,ale już polstyr,ganderka,neotherm itp.są całkiem całkiem.Ale wybór należy do każdego znas.Przyznam się że ja też za niektóre materiały zapłaciłem więcej bo uległem różnym komentarzom na forum i poprzez artykuły w fachowej prasie.Jak będę budował następny dom to pójdzie mi lepiej.Pozdrawiam

Trzeba trochę rozwagi przy wyborze styropianu i nie tylko-te najtańsze typu yeti,paneltech,-fasada to faktycznie badziew-strasznie miękkie,

Ale co jest zlego w tym ze styro jest bardziej miekki? To moze oznaczac, ze ma lepsze parametry izolacyjnosci (wiecej pustek powietrza ktore to wlasnie izoluja ;) Przeciez na fasade i tak przychodzi siatka i 2 x klej + tynk, to nadaje twardosc i wytrzymalosc, a nie twardosc uzytego styropianu :-) Gdyby to mialo znaczenie to kleilibysmy styropian "podlogowy" na sciany.

Wiekszosc fabryk uzywa odpadow - w tym tez nie ma nic zlego :-) A roznice miedzy kolejnymi styropianami moga polegac na odpowiednim posmarowaniu panom ktorzy wykonuja badania lub dostarczenia jakiejs specjalnie wykonanej probki, a produkcja leci juz jak leci.. Miastrzem marketingu jest "styropian w kropki" - niektorzy mysla ze te kropki dodaja jakiejs magii - moze odpychaja mroz? Szczegolnie ze jest ich 1/10000 w calej objetosci styro, jakby to mialo znaczenie ;)

W przypadku tak prostego materialu jak styropian ja radze rozwage - mozna wydac 2 x wiecej za cos co tego nie jest wogole warte - no ale reklamy w prasie i telewizji kosztuja i ktos to musi sponsorowac :)

Termorganika daje kropki w innym celu i nie słuzy on izolacyjności a jest zabezpieczeniem przed podróbkami. Chociaż ostatnio odchodza od kropek bo i tak ich podrabiali. Ha ha. To cała prawda o pomarańczowych kropkach Termoorganiki. Teraz podobno maja inny pomysł. Ale jednak na sam styro nie mogę narzekać ocieplałem ścianę zewn.Mam go na podłodze pod wylewka i na ścianie wewn. w garazu. Testowane grubości od 2cm do 20cm. Ten nowy bez kropek jest lepszy od tego z kropkami. A grafitowy 20 cm równy i twardy. Ja jestem zadowolony. Na 6 ekip castingowanych do ocieplenia 4 proponowały Termoorganikę. W końcu i tak połozyłem sam wkurzały mnie niektóre pomysły połozenia styro. A szczególnie jakąś chorobliwą fascynację kołkowania styro nawet w parterówce. Muszą bardzo nie lubić styro skoro chcą się tak na nim znęcać :p