DagaAdam 16.01.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 A grafitowy 20 cm równy i twardy. Ja jestem zadowolony. Na 6 ekip castingowanych do ocieplenia 4 proponowały Termoorganikę. Musisz byc zadowolony! Do styro w takiej cenie powinni dawac pozlacana statuetke i dyplom (zeby sobie powiesic na scianie i psychicznie sie podbudowywac w trudniejszych chwilach A tak powaznie - ja wiem, ze drogi styro jest (choc nie zawsze) prosty i wogole ma ladne opakowanie i designerski napis na folii, a kierowca ktory go przywozi jest lepiej zbudowany i bardziej przystojny od tego co wozi tani styro ale nie ma co popadac w paranoje -> ja tez chcialem styro grafitowy 0,031 - i w sumie bym mial ale producent dal ciala i musialem na szybko szukac styro po lokalnych hurtowniach - a wtedy 20cm ciezko bylo trafic. Dostalem w lubarze. Styropian z Jaworzna - taki ten z tanich. Akurat Lubar ocieplal swoj budynek (tym wlasnie styro!) i po szybkiej konsultacji handlowca - zdecydowali ze odpsrzedadza mi kawalek bo za pare dni mieli miec transport, a na te pare dni mieli jeszcze dosc materialu. Jezeli LUBAR ktoremu mysle mozna zaufac w tego typu kwestiach wybiera swiadomie taki styro, a nie styro z kropkami to cos tez w tym musi byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgo 17.01.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 z tym pradem to nie wiem od czego zalezy :/ gdybysmy wiedzieli ze na tauron sie tyle czeka to rok temu juz bysmy zaczeli sie starac ... a jezeli chodzi o projekt z wodociagow to nam napisali koszt: 518,25 / 874,21, wie ktos moze czym sie rozni jedna cena od drugiej? i jak dlugo sie czeka? Cena zależy od tego, czy masz już wodę w działce (tańsza opcja), czy rury lecą w drodze (opcja droższa), gdyż wtedy są potrzebne uzgodnienia z ZUD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 17.01.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Musisz byc zadowolony! Do styro w takiej cenie powinni dawac pozlacana statuetke i dyplom (zeby sobie powiesic na scianie i psychicznie sie podbudowywac w trudniejszych chwilach A tak powaznie - ja wiem, ze drogi styro jest (choc nie zawsze) prosty i wogole ma ladne opakowanie i designerski napis na folii, a kierowca ktory go przywozi jest lepiej zbudowany i bardziej przystojny od tego co wozi tani styro ale nie ma co popadac w paranoje -> ja tez chcialem styro grafitowy 0,031 - i w sumie bym mial ale producent dal ciala i musialem na szybko szukac styro po lokalnych hurtowniach - a wtedy 20cm ciezko bylo trafic. Dostalem w lubarze. Styropian z Jaworzna - taki ten z tanich. Akurat Lubar ocieplal swoj budynek (tym wlasnie styro!) i po szybkiej konsultacji handlowca - zdecydowali ze odpsrzedadza mi kawalek bo za pare dni mieli miec transport, a na te pare dni mieli jeszcze dosc materialu. Jezeli LUBAR ktoremu mysle mozna zaufac w tego typu kwestiach wybiera swiadomie taki styro, a nie styro z kropkami to cos tez w tym musi byc Pewnie gdyby ocieplanie grafitowym styropianem doszło do skutku dzisiejsze Twoje wypowiedzi były by w zupełnie innym tonie, a kupujac grafitowy styro chciałbym aby jego parametry deklarowane przez producenta były rzeczywiste a nie tylko deklarowane , termoorganika posiada rekomendacje Instytutu Techniki Budowlanej wiec mysle ze to co deklaruje producent jest rzeczywistosca , chociaz oczywiscie nie upieram sie przy Termoorganice i biore innych producentow pod uwage tych powiecmy ''markowych'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.01.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Pewnie gdyby ocieplanie grafitowym styropianem doszło do skutku dzisiejsze Twoje wypowiedzi były by w zupełnie innym tonie Nie - mysle ze nie. Ja wiem, ze jak budujesz to chce sie miec wszystko jak najlepsze, czasem nawet za wszelka cene. Ja juz patrze z perspektywy ~3 lat po budowie i przy drugim domu rowniez wybralbym zwykly styropian ~0,039 bo ma najsensowniejszy stosunek jakosci do ceny. Roznica w ogrzewaniu miedzy tym 0,031, a 0,039 tej samej grubosci to w moim przypadku moze 10-20 pln / rok - kiedy zwroci sie inwestycja ~2k w niego? Naprawde lepiej te 2k zainwestowac chocby w cieplejsze okna i dzieki temu zaoszczedzic nie 20, a 100 albo 200 pln / rok na ogrzewaniu termoorganika posiada rekomendacje Instytutu Techniki Budowlanej Ta rekomendacja to kolejny punkcik w marketingu takiej firmy: http://www.itb.pl/files/itb/at_cennik.pdf Placisz - masz. A produkt coraz drozszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.01.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 jeśli chodzi o styropiany, to mam takie same zdanie na ten temat jak Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apuska 17.01.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 czy ktoś z Was robił może odwiert geologiczny potrzebny do sprawdzenia gruntów pod przydomową oczyszczalnie ścieków?jeśli tak to możecie podać ile płaciliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_83 17.01.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 czy ktoś z Was robił może odwiert geologiczny potrzebny do sprawdzenia gruntów pod przydomową oczyszczalnie ścieków? jeśli tak to możecie podać ile płaciliście?ja płaciłem 900 za 3 odwierty po 5 metrów pod dom z piwnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.01.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 czy ktoś z Was robił może odwiert geologiczny potrzebny do sprawdzenia gruntów pod przydomową oczyszczalnie ścieków? jeśli tak to możecie podać ile płaciliście? Ja robiłem odwierty geologiczne 3x4mb pod płytę i zapłaciłem za nie 690zł. Firma Geoprofit z Katowic: [email protected] Ale mogę być nie wiarygodny pisząc jako inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 17.01.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Ja robiłem odwierty geologiczne 3x4mb pod płytę i zapłaciłem za nie 690zł. Firma Geoprofit z Katowic: [email protected] Ale mogę być nie wiarygodny pisząc jako inwestor w kwestii odwiertów być może jesteś... ale w kwestii CO na pewno nie...przynajmniej dla mnie...już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 17.01.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Cena zależy od tego, czy masz już wodę w działce (tańsza opcja), czy rury lecą w drodze (opcja droższa), gdyż wtedy są potrzebne uzgodnienia z ZUD. w tej cenie z ZUDem są wliczone mapki do celów projektowych?? czy trzeba we własnym zakresie je załatwiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 17.01.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Alhana, ja k-g brałam w Domlexie ( Dziergowice), cena 14,50/szt - tyle, że 120 sztuk plus profile, transport gratis. skontaktuje się z nimi ja muszę cały dół i góre poza garażem obłożyć k-g więc będzie sporo edit 110szt a to cena brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 17.01.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Tak , to cena brutto, z listopada 2012. Zapłacone leżą sobie wraz ze styropianem i czekają na moment dostawy na moją budowę. Póki co walczę z wodociągami... Mapki do celów projektowych muszą być nowe, conajmniej z sierpnia 2012 bo w lipcu zmieniły się jakieś przepisy dotyczące wymogów geodezyjnych tychże map. Chodzi tam głównie o zakresy terenoey czy coś podobnego- nie chcę pokręcić.. Tak dowiedziałam się od mojego projektanta a zarazem kier. budowy.Na mapki czekałam 6 tygodni, koszt 750 zł / po 6 szt ( projektowa i orienatacyjno- wysokościowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 18.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Musisz byc zadowolony! Do styro w takiej cenie powinni dawac pozlacana statuetke i dyplom (zeby sobie powiesic na scianie i psychicznie sie podbudowywac w trudniejszych chwilach A tak powaznie - ja wiem, ze drogi styro jest (choc nie zawsze) prosty i wogole ma ladne opakowanie i designerski napis na folii, a kierowca ktory go przywozi jest lepiej zbudowany i bardziej przystojny od tego co wozi tani styro ale nie ma co popadac w paranoje -> ja tez chcialem styro grafitowy 0,031 - i w sumie bym mial ale producent dal ciala i musialem na szybko szukac styro po lokalnych hurtowniach - a wtedy 20cm ciezko bylo trafic. Dostalem w lubarze. Styropian z Jaworzna - taki ten z tanich. Akurat Lubar ocieplal swoj budynek (tym wlasnie styro!) i po szybkiej konsultacji handlowca - zdecydowali ze odpsrzedadza mi kawalek bo za pare dni mieli miec transport, a na te pare dni mieli jeszcze dosc materialu. Jezeli LUBAR ktoremu mysle mozna zaufac w tego typu kwestiach wybiera swiadomie taki styro, a nie styro z kropkami to cos tez w tym musi byc Owszem jest duzo racji w tym co piszesz. Ja generalnie tez nie jestem zwolennikiem kupowania materiałów z najwyzszej połki za wszelką cenę. Wybrałem styro Termoorganiki takze dlatego że miałem b. dobre ceny z hurtowni. Cena za styro o lambdzie 0,32 do 0,35 na poziomie styro polskiego białego o lambdzie 0,39 jest chyba duzym argumentem za. A ze nie miałem do niego zastrzeżeń jakościowych to inna strona medalu i dodatkowy bonus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 18.01.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Owszem jest duzo racji w tym co piszesz. Ja generalnie tez nie jestem zwolennikiem kupowania materiałów z najwyzszej połki za wszelką cenę. Wybrałem styro Termoorganiki takze dlatego że miałem b. dobre ceny z hurtowni. Cena za styro o lambdzie 0,32 do 0,35 na poziomie styro polskiego białego o lambdzie 0,39 jest chyba duzym argumentem za. A ze nie miałem do niego zastrzeżeń jakościowych to inna strona medalu i dodatkowy bonus. No wiadomo, jak jest okazja to pewnie ze bym tez bral lepszy marketingowo (haha) material Z tym styro to wogole jest jakas paranoja - material na jego wykonanie kosztuje pojedyncze zlotowki. No przeciez 1m3 styropianu ktory wazy 15kg kosztuje tyle co 1m3 betonu ktory wazy 2t i to z przywiezieniem i wylaniem go... To nienormalne No ale takie prawa rynku. Gdyby na styro nie bylo popytu to kosztowalby 20 pln / m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 18.01.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Tak , to cena brutto, z listopada 2012. Zapłacone leżą sobie wraz ze styropianem i czekają na moment dostawy na moją budowę. Póki co walczę z wodociągami... Mapki do celów projektowych muszą być nowe, conajmniej z sierpnia 2012 bo w lipcu zmieniły się jakieś przepisy dotyczące wymogów geodezyjnych tychże map. Chodzi tam głównie o zakresy terenoey czy coś podobnego- nie chcę pokręcić.. Tak dowiedziałam się od mojego projektanta a zarazem kier. budowy. Na mapki czekałam 6 tygodni, koszt 750 zł / po 6 szt ( projektowa i orienatacyjno- wysokościowa). dzięki pytam, bo projekt mam gratis tylko ZUD nas zdziwił i musimy nowe mapki dorobić:/ zresztą musimy przejść przez 4 działki i tylko 80m wodociągu ciągniemy, a kanalizacji mamy 15metrów, 3 m od granicy dzialki. Najgorsze było to że jak składałam projekt to nikt nie zwrócił na to że ZUDu nie mamy, i że jest potrzebny:( od maja bujamy się z wodą, a jeszcze Rynickie PWiK nie będzie partycypować w kosztach, może później nam zwrócą część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 18.01.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 dzięki pytam, bo projekt mam gratis tylko ZUD nas zdziwił i musimy nowe mapki dorobić:/ zresztą musimy przejść przez 4 działki i tylko 80m wodociągu ciągniemy, a kanalizacji mamy 15metrów, 3 m od granicy dzialki. Najgorsze było to że jak składałam projekt to nikt nie zwrócił na to że ZUDu nie mamy, i że jest potrzebny:( od maja bujamy się z wodą, a jeszcze Rynickie PWiK nie będzie partycypować w kosztach, może później nam zwrócą część My walczymy z wodociagami od wielkanocy... cala ksiazke mozna by napisac o wodociagach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 18.01.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 pytanko mam ... jak wytlumaczyc totalnemu laikowi ze same plyty g-k nie dociepla jej scian !!! /moja tesciowa upiera sie ze same plyty i warstwa powietrza dociepla jej sciany wewnetrzne w mieszkaniu !!/ ja zasugerowalam jak juz chce to dac w plyty welne mineralna albo zamiast plyt dac styrodur od wewnatrz !!! wtedy to ma jakies wlasciwosci izolacujne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 18.01.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 nie przegadasz:)ogólnie zasada jest taka, że im coś jest lżejsze, tym lepiej izoluje. Niech mamusia podniesie płytę GK, a potem styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 18.01.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 nie przegadasz:) ogólnie zasada jest taka, że im coś jest lżejsze, tym lepiej izoluje. Niech mamusia podniesie płytę GK, a potem styropian. hehe tak jej tego nie sprzedam bo jej teoria mowi ze to POWIETRZE bedzie izolowalo a plyta bedzie tylko "ogranicznikiem tej izolacji" wiem ze to co pisze to jest kuriozum ale jak komus kto ma takie pojecie o zasadach fizyki tlumaczyc ZE TO JEJ NIC NIE DA !!!! ona twierdzi ze nie da welny bo w welnie bedzie sie gromadzila wilgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.01.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 hehe tak jej tego nie sprzedam bo jej teoria mowi ze to POWIETRZE bedzie izolowalo a plyta bedzie tylko "ogranicznikiem tej izolacji" wiem ze to co pisze to jest kuriozum ale jak komus kto ma takie pojecie o zasadach fizyki tlumaczyc ZE TO JEJ NIC NIE DA !!!! ona twierdzi ze nie da welny bo w welnie bedzie sie gromadzila wilgoc Teściowa ma rację Nie ruchome powietrze jest bardzo dobrym izolatorem,pytanie czy pod płytami będzie one faktycznie nie ruchome,w co watpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts