Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Pewnie Cię zaskoczę choć może Twoja wszech wiedza ogarnia i ten wątek ale są państwa gdzie minimalna marża w hurcie to 30% a w detalu 40% ceny są kosmiczne a ludzie jakoś nie narzekają :)

A moze Gingeros napiszesz jaki w tych krajach jest sredni zarobek??? nieporownywalnie wyzszy, wiec nie porownuj glupiej Polski do krajow typu Belgia, Norwegia. Akurat maz bywa w tego typu krajach i tam oczy wytrzeszczaja jak my w ogole zyjemy z takim zarobkiem... wiec rusz troche glowa i noe porownuj nas do krajow rozwinietych

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem może poprostu zatrudniają ludzi może wynajmują lokal może sami dojeżdzają po towar może spłacają kredyt inwestycyjny ale jasne można zwolnić wszystkich zatrudnionych w handlu otworzyć sklepy w piwnicach tyle tylko żeby był dostęp do netu ile Adam zarabiasz ??? może zacznij to robić za 5zł na godzinę ? bedziesz atrakcyjny cenowo :) widzę że naprawdę nie rozumicie że gospodarka to system naczyń połączonych - tutaj wszyscy mówicie tanio tanio ale jeśli ktoś z waszej rodziny traci pracę bo ktoś zamknął sklep to wtedy klepiecie po ramieniu i żałujecie - ehhhhhh mimo wszystko będę wspierał to co lokalne żeby każdy miał tą przysłowiową łyżeczkę

A tu jeszcze dodam, ze nikt nie interesuje sie tym czy ja mam prace czy nie mam to czemu ja mam dbac o to czy ktos ma prace czy nie. Takie czasy, ze kazdy patrzy na swoj tylek

A moze Gingeros napiszesz jaki w tych krajach jest sredni zarobek??? nieporownywalnie wyzszy, wiec nie porownuj glupiej Polski do krajow typu Belgia, Norwegia. Akurat maz bywa w tego typu krajach i tam oczy wytrzeszczaja jak my w ogole zyjemy z takim zarobkiem... wiec rusz troche glowa i noe porownuj nas do krajow rozwinietych

Neszka dokladnie pisałem o Belgi i mało tego mam znajomego który tam prowadzi sklep z Polską żywnością i sprawa jesr prosta powiedział jeśli ja zarabiam to stać mnie na to żeby dobrze płacić swoim pracownikom :) - a w Polsce to modliłem się żeby mi na zus starczyło

Więc jeśli w Polsce marża nie pozwala zarabiać to jak sami chcemy zarabiać lepiej ?

A tu jeszcze dodam, ze nikt nie interesuje sie tym czy ja mam prace czy nie mam to czemu ja mam dbac o to czy ktos ma prace czy nie. Takie czasy, ze kazdy patrzy na swoj tylek

Widać jestem idealistą bo wierzę w to że to my sami tworzymi przyszłość niestety Polacy tylko w obliczu klęsk potrafią się jednoczyć a potem to sobie skaczą do oczu - no taka to już nasza przywara chełpimy się tym czego to nie mamy ale jak trzeba pomóc komuś bezinteresownie to nie mamy czasu kasy albo po prostu chęci nooooo ale w każdą niedzielę do kościoła ehhhhh tak oto wyglądają te nasz Polskie stany ;(

I jeszcze jedno :) jeśli wolny rynek i konkurencja ma polegać na tym duży wykańcza małego toooo słowo Ci daję że długo nie pociągnie żadna mała firma ;(

stara polska reklama mowila "duzy moze wiecej" !!

wg ciebie powinnismy wszyscy zgodnie do kazdego interesu doplacac zeby firmy mogly ciagnac ?? niestety masz pomysl na biznes ... trafisz wnisze gdzie duzi nie docieraja - masz kase ... jak trafisz na pole minowe uslane haslam tesco, allegro, PSB itd ... niestety masz nikle szanse przezycia ... TO SIE NAZYWA WOLNY RYNEK !!!

stara polska reklama mowila "duzy moze wiecej" !!

wg ciebie powinnismy wszyscy zgodnie do kazdego interesu doplacac zeby firmy mogly ciagnac ?? niestety masz pomysl na biznes ... trafisz wnisze gdzie duzi nie docieraja - masz kase ... jak trafisz na pole minowe uslane haslam tesco, allegro, PSB itd ... niestety masz nikle szanse przezycia ... TO SIE NAZYWA WOLNY RYNEK !!!

O czym Ty do mnie rozmawiasz więc może sprowadżmy węgiel z chin za 350zł w końcu tańszy potem zredukujmy zatrudnienie na kopalniach o 50% potem zróbmy dopłaty do gazu w celu zmniejszenia emisji CO2 a na wszystkich węglowców nałóżmy podatek unijny od emisji i może wtedy będzie normalnie :)

I wtedy dopiero będzie WOLNY RYNEK :p bez lobingu węglowego

czy może znowu mnie zapewnisz że dzwoniłaś do sklepu na Mikołowskiej :) ??

Widać jestem idealistą bo wierzę w to że to my sami tworzymi przyszłość niestety Polacy tylko w obliczu klęsk potrafią się jednoczyć a potem to sobie skaczą do oczu - no taka to już nasza przywara chełpimy się tym czego to nie mamy ale jak trzeba pomóc komuś bezinteresownie to nie mamy czasu kasy albo po prostu chęci nooooo ale w każdą niedzielę do kościoła ehhhhh tak oto wyglądają te nasz Polskie stany ;(

wiesz co, tu czesto wyglada tak, ze ten najbiedniejszy ma malo a jeszcze da (pomoze) potrzebujacemu. Nigdy nie odmowilam, kiedy ktos przyszedl i poprosil o jedzenie, bo nie ma co wlozyc do garnka, tak samo nigdy nie odmowilam pomocy choremu, ktory potrzebuje pieniedzy na leczenie. Daje tyle na ile mnie stac. Ciekawe dlaczego ludzie w naszym kraju zarabiajacy na wlasnym interesie ciezkie miliony potrafia jezdzic lexusami miec apartamenty za 1,5 mln, a nie stac ich na podwyzszenie plac swoim pracownikom... Ludzie pracuja za marne pieniadze bo pan musi miec lexusa i apartament. A Ty sie dziwisz, ze osoby tu na forum budujace domy za ciezko zbierane pieniadze (czesto kredyty, ktore trzeba splacac 30 lat) staraja sie zadbac o jakies srednie zycie w Polsce, licza kazdy grosz i 100x sie zastanowia na co go wydaja... I jeszcze mamy patrzec na milion innych ludzi, zeby dac im zarobic... bo biedacy maja wlasne przedsiebiorstwo i duuuuzo wieksze zarobki niz my... Sorry nie tedy droga... Najpierw niech zaczna uczciwie dac zarobic a pozniej nie ma problemu wydac i 2x tyle na lokalnym rynku. Oczywiscie sa firmy co ledwo ciagna i sami nie maja co dac, ale to znaczy, ze albo nie maja pojecia o prowadzeniu wlasnego interesu (a wierz mi jest takich sporo...) albo mieli pecha i trafili w zla branze na danym rynku a tu juz im nic nie pomoze.

wiesz co, tu czesto wyglada tak, ze ten najbiedniejszy ma malo a jeszcze da (pomoze) potrzebujacemu. Nigdy nie odmowilam, kiedy ktos przyszedl i poprosil o jedzenie, bo nie ma co wlozyc do garnka, tak samo nigdy nie odmowilam pomocy choremu, ktory potrzebuje pieniedzy na leczenie. Daje tyle na ile mnie stac. Ciekawe dlaczego ludzie w naszym kraju zarabiajacy na wlasnym interesie ciezkie miliony potrafia jezdzic lexusami miec apartamenty za 1,5 mln, a nie stac ich na podwyzszenie plac swoim pracownikom... Ludzie pracuja za marne pieniadze bo pan musi miec lexusa i apartament. A Ty sie dziwisz, ze osoby tu na forum budujace domy za ciezko zbierane pieniadze (czesto kredyty, ktore trzeba splacac 30 lat) staraja sie zadbac o jakies srednie zycie w Polsce, licza kazdy grosz i 100x sie zastanowia na co go wydaja... I jeszcze mamy patrzec na milion innych ludzi, zeby dac im zarobic... bo biedacy maja wlasne przedsiebiorstwo i duuuuzo wieksze zarobki niz my... Sorry nie tedy droga... Najpierw niech zaczna uczciwie dac zarobic a pozniej nie ma problemu wydac i 2x tyle na lokalnym rynku. Oczywiscie sa firmy co ledwo ciagna i sami nie maja co dac, ale to znaczy, ze albo nie maja pojecia o prowadzeniu wlasnego interesu (a wierz mi jest takich sporo...) albo mieli pecha i trafili w zla branze na danym rynku a tu juz im nic nie pomoze.

Kurcze Neszka ale to właśnie problem w tym że to wszystko idzie od dołu :( jeśli ten na dole daje mało to ten wyżej daje tylko troszkę lepiej a ten troszkę wyżej daje znowu troszkę więcej i tak dalej i tak dalej ale gdyby tym na dole było lepiej to dali by więcej swoim pracownikom a ten wyżej musiałby dać lepiej itd itd w następstwie czego nikt nie powiedziałby Ci że jak Ci się nie podoba to możesz iść na kasę do żabki bo w żabce by ludzie zarabiali np 4000 - nie wiem czy rozumiesz ? ale póki nie zmienimy myślenia pozostanie to tylko utopią ;(

ale póki nie zmienimy myślenia pozostanie to tylko utopią ;(

Nie wystarczy zmienic myslenia - trzeba zmienic system. Dopoki pracownik bedzie dostawal 20-30% wynagrodzenia na reke, a 70-80% bedzie zabieralo panstwo i ta kasa bedzie sie "rozplywac" to nic sie nie zmieni. Dopoki bedzie istniala zlodziejska unia z ich chorymi prawami (odnosnie np. emisji CO) to bedziemy w przyslowiowej dupie i nic sie nie bedzie rozwijac tak jak by sie moglo. Wszedzie tylko nakazy, przykazy, ograniczenia. Urzedasy maja na ten rok przykaz zeby na 10 kontroli - 7 konczylo sie mandatami. To jest chore :) Nie wystarczy zmienic myslenia zeby cokolwiek sie zmienilo na lepsze.

O czym Ty do mnie rozmawiasz więc może sprowadżmy węgiel z chin za 350zł w końcu tańszy potem zredukujmy zatrudnienie na kopalniach o 50% potem zróbmy dopłaty do gazu w celu zmniejszenia emisji CO2 a na wszystkich węglowców nałóżmy podatek unijny od emisji i może wtedy będzie normalnie :)

I wtedy dopiero będzie WOLNY RYNEK :p bez lobingu węglowego

czy może znowu mnie zapewnisz że dzwoniłaś do sklepu na Mikołowskiej :) ??

w jakim ty swiecie zyjesz ?? a czy ty myslisz ze my nie sprowadzamy wegla z chin za te 350 zl ?? a podatki od emisji to niby ksiadz proboszcz placi ?? i czy ty uwazasz ze w gornictwie wszyscy zarabiaja 20 kilo na glowe ?? zycze szczescia w zyciu !!!

Nie wystarczy zmienic myslenia - trzeba zmienic system. Dopoki pracownik bedzie dostawal 20-30% wynagrodzenia na reke, a 70-80% bedzie zabieralo panstwo i ta kasa bedzie sie "rozplywac" to nic sie nie zmieni. Dopoki bedzie istniala zlodziejska unia z ich chorymi prawami (odnosnie np. emisji CO) to bedziemy w przyslowiowej dupie i nic sie nie bedzie rozwijac tak jak by sie moglo. Wszedzie tylko nakazy, przykazy, ograniczenia. Urzedasy maja na ten rok przykaz zeby na 10 kontroli - 7 konczylo sie mandatami. To jest chore :) Nie wystarczy zmienic myslenia zeby cokolwiek sie zmienilo na lepsze.

tiaaa jak uslyszalam ostatnio ze urzad gorniczy pracuje de facto w systemie prowizyjnym to malo ze stolka nie spadlam !!!

i w pelni sie z toba zgadzam ... jak widze jak napisane jest polskie prawo i jakie debilizmy przepisujemy z dyrektyw unijnych to az wlos sie jezy na glowie ... teraz odkad w ochronie srodowiska siedze to widze ze za chwile kupa smieci bedzie w kopalni wazniejsza niz tona wegla!! idziemy w strone absurdow niestety ...

a jesli juz o absurdach - wroce do tematow okolobudowlanych albo bardziej mieszkaniowych ...

powiedzcie mi jakie wasze miasta wymyslily sposoby na finansowanie smieci od lipca 2013 ?? bo w rybniku troszke poszli po bandzie ... 10 za smieci segregowane i 15 za neisegregowane ... ale jak cie zlapia na wyrzucaniu do kubla nie tego co trzeba to poleca kary !! my chyba zdeklarujemy niesegregowane bo jak policzylam ile za wode zaplace za mycie wszystkich plastikow, odklejanie etykietek z butelek i same worki do segregacji to stwierdzilam ze sie to zwyczajnie nei oplaca ...

dodam ze nie zamierzam przestac segregowac tego co i tak segreguje /pety, szklo, stal, papier/ ale nie zamierzam popadac w paranoje !!! policzylam ze musialabym w piwnicy trzymac 9 workow !!! ze o smrodzie z worka kompostowego wole nie myslec !!!

w jakim ty swiecie zyjesz ?? a czy ty myslisz ze my nie sprowadzamy wegla z chin za te 350 zl ?? a podatki od emisji to niby ksiadz proboszcz placi ?? i czy ty uwazasz ze w gornictwie wszyscy zarabiaja 20 kilo na glowe ?? zycze szczescia w zyciu !!!

A ja Tobie prawdomówności przyjaciół a przede wszystkim odrobiny dystansu do swojej własnej osoby :) noooo i szczęścia :wave:

i w pelni sie z toba zgadzam ... jak widze jak napisane jest polskie prawo i jakie debilizmy przepisujemy z dyrektyw unijnych to az wlos sie jezy na glowie ... teraz odkad w ochronie srodowiska siedze to widze ze za chwile kupa smieci bedzie w kopalni wazniejsza niz tona wegla!! idziemy w strone absurdow niestety ...

A Chiny, Indie i USA maja w dupie emisje CO i rozwijaja sie doskonale ;-) UE to klika spryciarzy ktorzy ciagna z nas z kazdej strony.

powiedzcie mi jakie wasze miasta wymyslily sposoby na finansowanie smieci od lipca 2013 ?? bo w rybniku troszke poszli po bandzie ... 10 za smieci segregowane i 15 za neisegregowane ... ale jak cie zlapia na wyrzucaniu do kubla nie tego co trzeba to poleca kary !! my chyba zdeklarujemy niesegregowane bo jak policzylam ile za wode zaplace za mycie wszystkich plastikow, odklejanie etykietek z butelek i same worki do segregacji to stwierdzilam ze sie to zwyczajnie nei oplaca ...

Eee bez przesady z tym myciem - ja od poczatku segreguje - plucze tylko lekko puszki po zarciu od psa. Jak etykietek nie sciagniesz to tez sie nic nie stanie - bez przesady :-)

U nas jest podobnie - 10,3 za segregowane i bodaj 14,6 za niesegregowane. Dla mnie OK - teraz place 33 pln, bede placil 20,6 pln. Dla mnie moze byc - cena w porzadku :-)

ja teraz place ponad 60 miesiecznie plus worki ... bede placic 45 max albo 30 plus worki ... tak czy siak wyjde na swoje ...

takie pytanie ideologiczne ... czy taka ustawa spowoduje ze nie beda debile palic smieci ?? watpie ... nie raz slyszalam ile to mozna "oszczedzic" jak sie pali smieci zamiast opalu ...

ja teraz place ponad 60 miesiecznie plus worki ... bede placic 45 max albo 30 plus worki ... tak czy siak wyjde na swoje ...

No wlasnie nie wiem jak u nas ma byc z workami - teraz mam za darmo i nic za nie nie place. Nikt nic o cenach workow nie wspominal :-)

takie pytanie ideologiczne ... czy taka ustawa spowoduje ze nie beda debile palic smieci ?? watpie ... nie raz slyszalam ile to mozna "oszczedzic" jak sie pali smieci zamiast opalu ...

Moze lasy beda czystsze.. Moze troche mniej spala.. Chcialbym - ale jak ostatnio czytalem artykul jak urzedasy sie szykuja na kontrole ILOSCI SMIECI w stosunku do zadeklarowanych ilosci mieszkajacych osob to mi cycki opadly - przeciez to prowadzi do tej samej patologii - tj. ludzie deklarowac beda mniej i zeby nie wyszlo na jaw to polowa smieci bedzie ladowac w lesie czy piecu. Mialo byc fajnie a zapowiada sie ze kompletnie nic sie nie zmieni :)

czy taka ustawa spowoduje ze nie beda debile palic smieci ?? watpie ... nie raz slyszalam ile to mozna "oszczedzic" jak sie pali smieci zamiast opalu ...
ci co palili to będą palić i tego nic nie zmieni, chyba jedynie duże kary, tylko to trzeba kogoś na tym złapać. Powiedzmy, że SM znajdzie takiego delikwenta, wypisze mandat i na tym się kończy... bo ile z tych osób zapłaci ten mandat? niewielu, większość spali ten mandat razem ze śmieciami, które do tej pory palili... Potem sprawa trafi ewentualnie do sądu i kolejne kartki papieru i koszta pracy a efekt będzie mizerny.

Swoją drogą przepis ten nie ma służyć zwiększeniu ilości segregowanych śmieci czy ograniczeniu ich spalania... jak zwykle chodzi o pieniądze, a dokładniej o to aby to urzędnik decydował kto i ile tych pieniędzy dostanie.

Adam mówisz o tym samym co ja tylko inaczej :) raz jeszcze powtarzam jeśli sklepy nie będą płaciły podatków bo nie będą miały obrotu bo wszyscy będą kupowali tylko w tanich sklepach na 1% marżach to państwo odbierze sobie z nas kasę mandatami kontrolami a jeśli i to nie pomoże to podniosą progi podatkowe np z 19%na 40%

( to co zrobiła Francja )

No nic dość marudzenia :) życzę wszystkim stosunkowo udanej nocy ;)

szynka u nas jest deklarowana ilosc osob od tego placi sie szmieciowe ... my deklarujemy 3 osoby - tsciowa nie dosc ze tu nie jest zameldowana to licze szczeze ze do lipca sie wyprowadzi :) a tak po prawdzie to najwiecej smieci to wlasnie ona generuje :) pewnie glownie przez to ze jest caly dzien w domu :)

niby jak to chca sprawdzac ?? przeciez to ile kto smieci zuzywa czy wylewa wody jest czysto indywidualna sprawa ...

No nic dość marudzenia :) życzę wszystkim stosunkowo udanej nocy ;)

w koncu jakies sensowne zdanie przez ciebie napisane :)

musze to podkreslic bo nieczesto ci sie to trafia :)

dobra ja spadam spac bo w przeciwienstwie do wiekszosci z was moja noc konczy sie za jakies 6h ...