agusia_x 15.02.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Najwiekszy blad jaki mozesz popelnic przy budowie Potwierdzi Ci to kazdy kto tak zrobil. Niepotrzebna komplikacja systemu, nizszy komfort w sypialniach. Nie każdy, nie każdy. Ja tak mam i jestem zadowolona. Mimo, że na podłogówce mam 31-32 stopnie to do codziennego funkcjonowania ok, ale do spania jest dla mnie za gorąco. Na poddaszu mam kaloryfery, w sypialni 21 stopni. Niższy komfort? Bo podłoga chłodna? I tak po domu chodzę w kapciach, bo na boso nie lubię. Żadnych innych minusów nie widzę. Ja polecam system mieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.02.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Nie każdy, nie każdy. Ja tak mam i jestem zadowolona. Mimo, że na podłogówce mam 31-32 stopnie to do codziennego funkcjonowania ok, ale do spania jest dla mnie za gorąco. To przykrec w sypialni troche podlogowke i bedzie chlodniej - nie widze problemu Dla mnie wiekszy problem jest jak sie spi glowa przy kaloryferze - ja tak spac nie moge Przy podlogowce rozklad temperatury jest wszedzie taki sam. Na poddaszu mam kaloryfery, w sypialni 21 stopni. Niższy komfort? Bo podłoga chłodna? I tak po domu chodzę w kapciach, bo na boso nie lubię. Żadnych innych minusów nie widzę. Ja polecam system mieszany. No wlasnie podloga chlodna.. Ja czesto laze na boso bo kapcie gubie albo mi pies gdzies wynosi I wtedy chodzac z pokoi z podlogowka do pokoi z kaloryferami byloby niekomfortowo. No i dodatkowe minusy to zajmowane miejsce i estetyka - podlogowki nie widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.02.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Szybko odpisujecie, łał, ja mam urlop teraz, wy też? Ja w robocie siedze No i właśnie ta woda z kaloryferów bez mieszacza do podłogówki to słabe jest... pewnie macie racje. Dom juz zaprojektowany z kotlownią. Wolałabym pompę, ale tych kilkudziesięciu tysięcy nie mamy. Kilkudziesieciu tj. ile? Bo moze naczytalas sie mitow ile to pompa kosztuje, a to nieprawda A czego sie boję? braku prądu lub popsucia sie w środku zimy. Kazdy kociol na wegiel potrzebuje pradu do dzialania - do pomp, napedu podajnika etc. Przy podlogowce jak Ci padnie prad to spokojnie 48h przezyjesz i nie zamarzniesz - temperatura spadnie o 2-3-4stC, nawet w srodku najwiekszych mrozow. Przy kaloryferach chlodno zrobi sie praktycznie odrazu. No i ceny za prąd duże. Ale czasami, przyznaje, żałuję. Ceny za prad duze !? Przeciez ogrzewanie pompa jest tansze od wegla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 15.02.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 To jest tak jak ze wszystkim innym, są rzeczy które komuś strasznie przeszkadzają, a innym wogóle. Ja nie mam problemu nawet z kaloryferem przy głowie, chciaż teraz tak nie mam, bo kaloryfery wiszą w takim miejscu gdzie nigdy nie będzie łóżek. Chłodniejsza podłoga też nie jest dla mnie dyskomfortem, a ciepłą na parterze też nie zawsze się zachwycam (czasami wolałabym aby była zimna).Dlatego przyszły inwestor musi sam zdecydować. Wie jakie są plusy i minusy dla rozwiązania mieszanego i niech sam zdecyduje czy tych minusów jest więcej czy mniej. W moim przypadku nie ma ich wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Cze, Zaczynamy budowę w tym roku - murowany z silki Stad pytanie: ma ktoś do oddania niepotrzebne rzeczy? Dwie palety N18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 15.02.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Szybko odpisujecie, łał, ja mam urlop teraz, wy też? No i właśnie ta woda z kaloryferów bez mieszacza do podłogówki to słabe jest... pewnie macie racje. Dom juz zaprojektowany z kotlownią. Wolałabym pompę, ale tych kilkudziesięciu tysięcy nie mamy. A czego sie boję? braku prądu lub popsucia sie w środku zimy. No i ceny za prąd duże. Ale czasami, przyznaje, żałuję. Dzieki za pomoc Co do braku pradu to jeszcze sa generatory ;] mozna sie zabezpieczyc, albo kominek zrobic jako alternatywe Ja urlopu nie mama w pracy siedze i w miedzyczasie odpisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 15.02.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Problem jest tylko przy powietrznych kominkach - i nie wynika z wydostajacego sie dymu przez szybe (bo przy prawidlowej wentylacji otwarcie drzwiczek z kominka powoduje raczej odwrotny efekt - tj. gwaltowne zaciagniecie powietrza z domu DO komina Przy powietrznych powietrze zaciagane jest z dolu i ogrzane - wypuszczane kratkami w gornej czesci. A zawsze gdzie wyrzucasz cieple powietrze, tam gromadzi sie brud i szybciej sie kurzy. Sciany w tych miejscach moga byc brudne. Przy plaszczu tego problemu nie ma - ja wogole nie mam kratek, caly wklad i rura sa izolowane i wklad wogole sie nie nagrzewa wiec nie ma tez brudu Adam mozliwe ja sie tam na tym nie znam ale ja plaszcza wodnego nie mam wiec nie mam zamiaru co roku malowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Wolałabym pompę, ale tych kilkudziesięciu tysięcy nie mamy. A czego sie boję? braku prądu lub popsucia sie w środku zimy. No i ceny za prąd duże. Ale czasami, przyznaje, żałuję. Dzieki za pomoc Po pierwsze,kocioł na ekogroszek z zasobnikiem=10tys.zł,zasobnik cwu=2tys.zł,komin z wykończeniem=4tys.zł,instalacja tego wszystkiego do kupy=3tys.zł Suma systemu grzewczego na ekogroszek=19tys.zł,o wadach nie piszę,zalet nie widzę. Pompa ciepła to koszt tak jak Adam pisze,to nie są kwoty rzędu kilkudziesięciu tys.zł,gruntowa z własnoręcznie wykonanym DZ poziomym to ok.25tys.zł o 6tys.zł więcej niż ekogroszek,rachunki za ogrzewanie podobne do ekogroszku. Koszt pompy gruntowej od A-Z wykonanej przez firmę to ok.35-40tys.zł Nie chcesz,nie potrafisz wykonać DZ dla gruntowej to jest pompa ciepła powietrzna,całość ok.22-25tys.zł,rachunki trochę wyższe niż ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 15.02.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dwie palety N18 Jak miałbys sposób jak mamy je podrzucić to chetnie (Rybnik Golejów), bo silka 18 bedziemy murować. Jeszcze pomyślimy co zrobić czy całość podłogówka czy nie. Pompa podjeta decyzja wczesniej, że nie, więc nie ma co gdybać. A teraz wracam do nauki, bo po to wzięłam urlop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaneta1010 15.02.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ja nie mam kominka i nie żałuje. A jeżeli chodzi o brak prądu to będziemy montować coś na słupie i będzie samoczynnie się załączać ( chyba chodzi o agregat prądotwórczy), ale jeszcze tematu nie opanowałam hehhe. Na dole w całości będziemy mieć ogrzewanie podłogowe, piętro ogrzewanie ścienne, a na poddaszu kaloryfery ogrzewanie gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.02.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ci co mieszkaja przynajmniej drugi sezon w domu - juz nie pala codziennie Im dluzej mieszkasz, tym rzadziej palisz w kominku jak by ci to wytłumaczyć......może dlatego że jest to ekonomicznie nieuzasadnione? A tak w ogóle: dlaczego tak rzadko palicie w kominku?? My naprawdę palimy codziennie! pomieszkasz dłużej, to zrozumiesz.... Nie każdy, nie każdy. Ja tak mam i jestem zadowolona. Mimo, że na podłogówce mam 31-32 stopnie to do codziennego funkcjonowania ok, ale do spania jest dla mnie za gorąco. Na poddaszu mam kaloryfery, w sypialni 21 stopni. Niższy komfort? Bo podłoga chłodna? I tak po domu chodzę w kapciach, bo na boso nie lubię. Żadnych innych minusów nie widzę. Ja polecam system mieszany. to jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę....zawsze można skręcić pętle w sypialniach, lub na osobnym sterowniku ustawić niższą temperaturę... Kilkudziesieciu tj. ile? Bo moze naczytalas sie mitow ile to pompa kosztuje, a to nieprawda tobie łatwo tak mówić, bo znasz temat od podszewki, ale dla kogoś kto dopiero wchodzi w temat budowy, to kompletna abstrakcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.02.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Co do braku pradu to jeszcze sa generatory ;] mozna sie zabezpieczyc, albo kominek zrobic jako alternatywe Ja urlopu nie mama w pracy siedze i w miedzyczasie odpisuje No wlasnie - generatory. Trojfazowy generator zasili rowniez pompe ciepla (w koncu to tylko ~2-2,5kW mocy, a generatory 3f maja 5-6kW zwykle), takze bez roznicy czy pompa, czy wegiel - w razie braku pradu zasilimy oba urzadzenia bez przeszkod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.02.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 jak by ci to wytłumaczyć......może dlatego że jest to ekonomicznie nieuzasadnione? Ja to wiem Ale ja nie pale absolutnie dla oszczednosci - juz to obserwowalem na moich wykresikach ze grzanie pompa jest tansze Ja lubie kominek ale jestem len i nie chce mi sie go rozpalac A dodatkowo mam mimo ze fajne suche, to topole / brzoze - drewno ktore sie bardzo szybko spala. Wiec musze czesto dokladac (wtedy znowu mi sie wlacza len) tobie łatwo tak mówić, bo znasz temat od podszewki, ale dla kogoś kto dopiero wchodzi w temat budowy, to kompletna abstrakcja... Dlatego trzeba edukowac, wyjasniac i tlumaczyc co staram sie robic Za godzine przychodzi do mnie kuzynka z chlopem - tez jest niezdecydowany, w Turzy jakas firma im krzyknela 80 tys pln za instalacje i sie przerazili. No i przychodza dzisiaj i im postaram sie wytlumaczyc, ze ktos ich ladnie wkreca Tym bardziej ze on sobie tez "sam" buduje, duzo rzeczy sam robi wiec i pewnie DZ i podlogowke sam da rade zrobic, czyli jest szansa ze zmiesci sie w 20-25k w instalacji pompy z DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.02.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Z drugiej strony odejdzie Ci w zime ogrzewanie ~50W/h, bo tyle czlowiek mniejwiecej generuje he he ale odejdzie mi grzanie jej pokoju do kosmicznych 25st i koniecznosc wietrzenia reszty jak ona zaczyna zostawiac otwarte drzwi !!! bo jak chodzi po domu to odkreca swoj kaloryfer na full i "dogrzewa reszte domu" !!! ja przychodze ii skrecam kaloryfery a w nastepnej kolejnosci reku na 3 na pol godziny i dochodzimy do stano w miare przyswajalnego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.02.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Witam, Dużo mówicie, że podłogówka na całości. Dopiero będziemy budować, ale planujemy zrobić mieszany system - kaloryfery w sypialniach + dodatkowy w łazience, reszta (nie cały parter) podłogówka. Dlaczego - bo nie stać nas na pompę ciepła (może się też boimy?) a gazu nie ma to będzie wstrętny węgiel. I woda z powrotu z kaloryferów do podłogówki. Może lepiej jakieś mieszanie z zimną woda żeby mieć te 30st na podłogówkę? Źle myślę? p.s.A węgiel no cóż - dookoła wszyscy palą wszystkim i tak. Bezpieczniej sie będę czuła, ze jak przyjdą gorsze czasy... Tym bardziej że jedyne źródło ciepla - nie mamy kominka (czy ktoś wogóle buduje bez kominka?) Na prąd zawsze da się przerobić, tyle że ten prąd to tez z węgla. Zle myslisz przy powrocie z kaloryferow skierowanym do podlogowki to w mrozy bedziesz mial za zimna wode w podlogowce i caly uklad neisterowalny !!! do mieszania owszem ... ale po 1 - wybudowalam dom bez kominka bo jestem fanem "nieposiadania" kotlowni w salonie po 2 - wegiel i podlogowka jak najbardziej da sie polaczyc /jak juz rutin napisal/ i NAJWIEKSZYM MOIM BLEDEM BYL SYSTEM MIESZANY !!! w sypialniach mam nieprzyjemnie zimna podloge, wiecznie nieuregulowana temperature /albo za cieplo albo za zimno/ i wogole zle sie reguluje piecem na 2 rozne temperatury !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 15.02.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 no trzeba edukować, tyle że niektórzy są nieedukowalni i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.02.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 no trzeba edukować, tyle że niektórzy są nieedukowalni i już Zgadzam się. Kiedyś na budowie miałem wizytę gościa który przejezdzał przypadkiem stanął i spytał. Panie a co pan ma na tych ścianach? Ja mówię styropian tylko w kolorze szarym. A on a z czego jest zrobiony:lol2: I zabił mi ćwieka tym pytaniem. Co takiemu odpowiedzieć? Opowiadał że buduje własnie dom i jest na etapie fundamentów. No i oczywiście podłogówka jest beee bo szkodzi, wentylacja mechaniczna jest beee bo grzyb. Styropian na ścianach jest beee po wilgoć. Zaczał już mnie irytować to go spławiłem. Ale niektórzy chyba dopiero się obudzili po 30 letniej hibernacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.02.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Opowiadał że buduje własnie dom i jest na etapie fundamentów. No i oczywiście podłogówka jest beee bo szkodzi, wentylacja mechaniczna jest beee bo grzyb. Styropian na ścianach jest beee po wilgoć. Zaczał już mnie irytować to go spławiłem. Ale niektórzy chyba dopiero się obudzili po 30 letniej hibernacji. He he To musial byc typ murarza - budowlanca starej daty - taki niereformowalny chlop z kielnia w reku! Wymurowac z hasia, otynkowac tynkiem cementowym, koniecznie trzy kominy 2x1, instalacja z rur 2' bo musi dzialac grawitacyjnie, a rury kanalizacyjne po scianie na wierzchu "na wszelki wypadek" Oczywiscie instalacja wodna na gwintowanych rurach z czarnej stali.. To musial byc taki gosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 15.02.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 A mój ojciec jak słyszy o podłogówce, to dostaje białej gorączki i szału. Na szczęście to nie on będzie mi dom budował, hehehe. Uważam, że z wielu jej zalet, to jej "niezauważalność" w pomieszczeniach jest fajną zaletą, do tego takie dyskretne ciepełko w stópki. Dlatego na pewno chcę podłogówkę na dole i w łazienkach obu na poddaszu, ale waham się co do tematu w sypialni i pokojach dzieci. Znajomi mają tam kaloryfery i są zadowoleni. A ja nie planuję łóżka NIGDY w miejscu obok kaloryfera (przeszkadzałoby w chodzeniu po pokoju) i spanie głową koło kaloryfera nie będzie problemem. My zastanawiamy się jak wybrnąć z tematu ogrzewania w przypadku braku prądu (jakieś pompy są potrzebne, tak?). Mąż chciałby część ogrzewania zrobić grawitacyjnie podobno. Może strzelam gafę, nie znam się na szczegółach, no i jeszcze mamy czas na decyzje ostateczne. I nie mamy kominka - wywaliliśmy z projektu - też nie chcemy mieć kotłowni w salonie no i mamy LENIA jak se pomyślimy o czyszczeniu, paleniu itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.02.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 A mój ojciec jak słyszy o podłogówce, to dostaje białej gorączki i szału. Na szczęście to nie on będzie mi dom budował, hehehe. Uważam, że z wielu jej zalet, to jej "niezauważalność" w pomieszczeniach jest fajną zaletą, do tego takie dyskretne ciepełko w stópki. Dlatego na pewno chcę podłogówkę na dole i w łazienkach obu na poddaszu, ale waham się co do tematu w sypialni i pokojach dzieci. Znajomi mają tam kaloryfery i są zadowoleni. A ja nie planuję łóżka NIGDY w miejscu obok kaloryfera (przeszkadzałoby w chodzeniu po pokoju) i spanie głową koło kaloryfera nie będzie problemem. My zastanawiamy się jak wybrnąć z tematu ogrzewania w przypadku braku prądu (jakieś pompy są potrzebne, tak?). Mąż chciałby część ogrzewania zrobić grawitacyjnie podobno. Może strzelam gafę, nie znam się na szczegółach, no i jeszcze mamy czas na decyzje ostateczne. I nie mamy kominka - wywaliliśmy z projektu - też nie chcemy mieć kotłowni w salonie no i mamy LENIA jak se pomyślimy o czyszczeniu, paleniu itp.... Jak zabraknie pradu to lepsza jest podlogowka bo mozesz nie miec caly dzien pradu i ogrzewania i temperatura spadnie o max 1-2stC. Przy kaloryferach po 30 minutach bedzie zimno, bo cieplo nie jest nigdzie akumulowane (nagrzewa tylko powietrze). Skoro podlogowka taka fajna to czemu pchac sie w kaloryfery ?? Nie rozumiem tego podejscia Jak pradu nie bedzie dwa dni to nie bedzie tez dzialac lodowka, pralka, czajnik, a jak ktos ma plyte na prad to i nic nie ugotuje;) Zalezy gdzie kto mieszka - ja mieszkam 3 lata i nie mialem pradu tylko raz - przez 2h w chyba zeszlym roku jak byla taka mega sniezyca i tauron (czy wtedy jeszcze vattenfall - nie pamietam) mial mega awarie wszedzie Nawet bym nie zauwazyl bo akurat bylem na zakupach ale sasiad dzwonil i pytal czy mam prad Jak wrocilem to juz wszystko dzialalo. No ale ja mam kabel odemnie do transformatora w calosci w ziemi zakopany. Pozniej tez leci ziemia bo slupow zadnych tam nie ma Jak ktos ma pare km napowietrznej linii to moze sie martwic, acz wydaje mi sie ze to nie te czasy ze pradu moze nie byc 3 dni z rzedu Sluzby odrazu naprawiaja usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts