Godfather7 21.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Tak owszem to nasz projekt i juz domek stoi prawie gotowy, jest boski idealny nie ma zadnych spadow na poddaszu i nie trzeba kombinowac z ustawieniem wyposazenia Polecam goraco. Projekt Figaro ze studia Atrium. http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-618-Figaro,692.html My akurat dorobilismy piwnicę, przerowiliśmy schody z zabiegowych na zwykłe z podestem, niestety weszly troche bardziej w glab domu i zmniejszylo sie przez to pomieszczenie na parterze, ktore mialo byc wg projektu lazienka, ja jednak chcialam je jako spizarnie. Lazienke zrobilismy w miejsce kotlowni bo przeciez mamy piwnice przynajmniej mam lazienke z oknem. Nie znosze lazieki wewnatrz domu. Poza tym dzieki zmianie schodow udalo nam sie zyskac wejscie z garazu do piwnicy i dodatkowo 50m2 pokoj nad garazem aha i troche przedluzylismy garaz. I jeszcze jedna zmiana, na gorze bylo wyjscie z lazienki na balkon, jak dla mnie zbedne totalnie i zabierajace miejsce w lazience, wiec zrobilismy wejscie na ten balkon z pokoju obok lazienki. Dzieki temu mamy wyjscie na balkon z kazdego pokoju na gorze To tak w skrocie Neszka Hej, dzięki za info. Fajny ten figaro, też go oglądaliśmy ale wygrała Ola z Horyzontu. http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/aleksandra_modern/lustro/407#top Jeśli chodzi o skosy to też się tym kierowaliśmy. Spędziliśmy kiedyś weekend u znajomych co mają "użytkowe" poddasze ze skosami. Jak nabiłem kilka guzów w łazience i w sypialni w nocy to jeszcze nie mając decyzji stwierdziłem, że wiem już jakiego projektu nie chcę. Ale - szanując wybór innych forumowiczów, którzy mają takie projekty - pewnie do wszystkiego można się przyzwyczaić. A WZ lub plan zagospodarowania też ogranicza... Nasza Ola ma trochę większą powierzchnię więc piwnic nie przewidujemy a dodatkowo tern dość wilgotny. Powiększenie garażu jak najbardziej a nawet z tyłu po przedłużeniu garażu dodatkowe pomieszczenie i przeniesienie tam kotłowni. apuska my na razie w czarnych czeluściach - zmiany i adaptacja projektu... ale plan ambitny i jak dobrze pójdzie to w lipcu startujemy a do zimy SSZ. Po drodze jeszcze tylko... narodziny potomki... Pozdrawiam i powodzenia życzę A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 21.03.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Neszka mam pytanie czy ocieplaliscie juz poddasze? Bo zapewne spad macie rownie maly - u nas dach to 20 stopni. Jelsi tak to czy welne daliscie miedzy krokwie czy na podloge poddasza? Tak mamy juz ocieplone poddasze. Mamy welne miedzy krokwiami i dodatkowo mamy ocieplony strop, ale nie mamy welny na podlodze, bo mamy dosc wysokie poddasze bodajze 35 stopni spad bo w Rybniku idioci sobie wymyslili, ze nie moze byc mniejszego spadu niz 35 stopni.... mielismy miec 25 2 innym projekcie i musielismy zrezygnowac. Wiec mamy welne normalnie miedzy krowkwiami (nie wiem jak by sie sprawowala na podlodze) i dodatkowo mamy caly strop ocieplony, zeby bylo cieplej i zeby sie pozbyc mostkow termicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 21.03.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Neszka Hej, dzięki za info. Fajny ten figaro, też go oglądaliśmy ale wygrała Ola z Horyzontu. http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/aleksandra_modern/lustro/407#top Jeśli chodzi o skosy to też się tym kierowaliśmy. Spędziliśmy kiedyś weekend u znajomych co mają "użytkowe" poddasze ze skosami. Jak nabiłem kilka guzów w łazience i w sypialni w nocy to jeszcze nie mając decyzji stwierdziłem, że wiem już jakiego projektu nie chcę. Ale - szanując wybór innych forumowiczów, którzy mają takie projekty - pewnie do wszystkiego można się przyzwyczaić. A WZ lub plan zagospodarowania też ogranicza... Nasza Ola ma trochę większą powierzchnię więc piwnic nie przewidujemy a dodatkowo tern dość wilgotny. Powiększenie garażu jak najbardziej a nawet z tyłu po przedłużeniu garażu dodatkowe pomieszczenie i przeniesienie tam kotłowni. apuska my na razie w czarnych czeluściach - zmiany i adaptacja projektu... ale plan ambitny i jak dobrze pójdzie to w lipcu startujemy a do zimy SSZ. Po drodze jeszcze tylko... narodziny potomki... Pozdrawiam i powodzenia życzę A. o kuuuuurdeee pieeeknyyyy ale czy malzonka zdaje sobie sprawe z tego, ze okna sa taaaakie ogromne... Musze powiedziec, ze jak powstal nasz domek to sie przerazilam, kiedy zobaczylam, ze okna sa taaaakie wielkie... a Wy tu jeszcze wieksze macie i na dodatek tyle szkla na dole. To juz by nie byl domek dla mnie, juz sie martwie jak ja znajde czas na moje okna... A z drugiej znow strony to strasznie cieplo ucieka przy takich duzych powierzchniach szklanych. To sa moje obserwacje i wlasne doswiadczenie. Ale sama nie wiem czy jak bym sie natknela wczesniej na ten projekt to czy bym sie tez na niego nie skusila jest przecudowny Dokladnie taki w naszym guscie Wlasnie my mielismy wczesniej takie same doswiadczenia z domami znajomych i z takich samych przyczyn chcielismy kostke, bez poddasza. a piwnice chcialam bo ja wygodnicka jestem i zrobilismy sobie pralnie w piwnicy w jednym pionie z obiema lazienkami, glownie po to zeby sobie ulatwic zycie i zrobic zsyp na pranie poza tym ja jestem zwolenniczka domowych przetworow i wole je miec w chlodnej piwnicy. No i u nas tez jest calkiem mokro ale mysle, ze dobra izolacja da rade no i jestesmy zwolennikami piwnicy wiec nie wyobrazalismy sobie zycia bez niej Kazdy ma swoje za i przeciw ale normalnie zazdroszcze Wam projektu i bede z ciekawoscia sledzic Wasze losy i poczynania No i szczesliwego rozwiazania my bylismy w takiej samej sytuacji. Emilka sie urodzila w marcu a w sierpniu zaczelismy budowe zycze powodzenia i duuuuzo cierpliwosci podczas budowy i jesli mam doradzic to omijajcie firme Oknoplast z Rybnika i Zor!!! Z tego co wiem to nie byblismy jedyni, ktorzy mieli z nimi problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 21.03.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 my też "klocuszka" budujemy (kasjopea z pracowni domoweklimaty) na jakim etapie jestescie? przy okazji pytanie do wszystkich ile placiliscie za projekt przydomowej oczyszczalni ścieków? o jaaa cie tez sliczny uwielbiam klocuszki hehe widze, ze sie teraz sporo tego pojawilo jak my szukalismy projektu to ciezko bylo fajny projekt dostac z rozsadnym rozmieszczeniem pokoi cudo zycze powodzenia rowniez my czekamy juz z niecierpliwoscia na przeprowadzke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.03.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Dzięki za opinie. Stwierdziliśmy jednak, że nie warto dopłacać jak nie ma jakichś ogromnych korzyści (jeśli w ogóle są). Jedyne co mi się przypomniało, to że pani archi poweidziała, że gdyby była 30cm to by można obmurować wieniec (przy stropie) jakąś 7cm cegłą i nie trzeba by szalunków robić. No ale wg mnie to nie jest jakiś wielce przekonujący powód. Będzie trochę więcej kasy na inne pierdołki. Czy ktoś z was ma może betoniarkę na zbyciu? wydasz 2800zł więcej, żeby ekipie było łatwiej wieniec zrobić? sama sobie odpowiedziałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.03.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Tak mamy juz ocieplone poddasze. Mamy welne miedzy krokwiami i dodatkowo mamy ocieplony strop, ale nie mamy welny na podlodze, bo mamy dosc wysokie poddasze bodajze 35 stopni spad bo w Rybniku idioci sobie wymyslili, ze nie moze byc mniejszego spadu niz 35 stopni.... mielismy miec 25 2 innym projekcie i musielismy zrezygnowac. Wiec mamy welne normalnie miedzy krowkwiami (nie wiem jak by sie sprawowala na podlodze) i dodatkowo mamy caly strop ocieplony, zeby bylo cieplej i zeby sie pozbyc mostkow termicznych cóż, niektóre zapisy w MPZP mogą wydawać się kontrowersyjne... czytałem, że są gminy które w MPZP mają zapis - coś w stylu - zakaz opalania paliwami stałymi - i nie przeskoczysz tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 22.03.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 cóż, niektóre zapisy w MPZP mogą wydawać się kontrowersyjne... czytałem, że są gminy które w MPZP mają zapis - coś w stylu - zakaz opalania paliwami stałymi - i nie przeskoczysz tego my chcielismy grafitowy dach... niestety w naszym regionie dach moze byc tylko brazowy, czarny, czerwony lub szary.... bylo jeszcze kilka innych absurdalnych zalecen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.03.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 my chcielismy grafitowy dach... niestety w naszym regionie dach moze byc tylko brazowy, czarny, czerwony lub szary.... bylo jeszcze kilka innych absurdalnych zalecen... Przecież grafit to ciemny szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 22.03.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Przecież grafit to ciemny szary tez tak argumentowalam... Pani w urzedzie powiedziala jasno, ze tylko wymienione kolory, a ze szary to szary a grafitowy to grafitowy :/ nie zgadniesz jak argumentowala dlaczego dach nie moze miec mniejszego spadku niz 35stopni.... niezle sie usmialismy... podobno, ze klimat sie zmienia... normalnie zasypuje nas sniegiem a sasiadom, ktorzy w naszych okolicach maja dachy bez spadku to juz chyba dachy sie zarabowaly... smiech na sali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.03.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 tez tak argumentowalam... Pani w urzedzie powiedziala jasno, ze tylko wymienione kolory, a ze szary to szary a grafitowy to grafitowy :/ nie zgadniesz jak argumentowala dlaczego dach nie moze miec mniejszego spadku niz 35stopni.... niezle sie usmialismy... podobno, ze klimat sie zmienia... normalnie zasypuje nas sniegiem a sasiadom, ktorzy w naszych okolicach maja dachy bez spadku to juz chyba dachy sie zarabowaly... smiech na sali Pf To pytanie czemu mialas w projekcie grafit, a nie szary? Dlatego fajnie miec projekt / projektanta i kierbuda w jednym - moj jak trzeba bylo to robil takie zmiany ze moj projekt wyglada jak brudnopis Trzebabylo zrobic 130m2 uzytkowej (z 250) ? No problem - czerwony dlugopis, pol projektu przekreslone i juz mamy 130m2 Przerobka stropow teriva na monolity? No problem - siadl do kompa przy mnie i w 30 minut mialem zmienione Taka glupota zmiana "grafit" na "szary" to przeciez 10 sekund zmian Dziwie sie ze sie nie upieraliscie przy swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 22.03.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 heh nie chcialo nam sie spierac z kobita bo bylo widac, ze malo kumata i problemowa to raz, a dwa my nie mielismy takiego sprytnego architekta niestety, ale i tak sporo przepisow obeszlismy bo znow mamy bardzo sprytnego kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 22.03.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 nie zgadniesz jak argumentowala dlaczego dach nie moze miec mniejszego spadku niz 35stopni.... niezle sie usmialismy... podobno, ze klimat sie zmienia... normalnie zasypuje nas sniegiem a sasiadom, ktorzy w naszych okolicach maja dachy bez spadku to juz chyba dachy sie zarabowaly... smiech na sali Ja mam dach 30 stopni a podobają mi się płaskie lub z małym spadem ( 22 stop.) No coż.... Ale pocieszam się że są gminy które życzą sobie 45 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 22.03.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 a jak tam sezon grzewczy u was?u mnie wygląda następująco za okres 1.10.2011-1.04.2012 , 4010kwh(69,6% tania taryfa)=1536złza okres 1.10.2012-21.03.2013 mam 3554kwh (73,4% tania taryfa)=1336zł w tym marzec 2013=490kwh(71,6% tania taryfa)=186zł DODAŁEM: temperatura piwnica 17C, parter+poddasze 22,5-23C, dane dla CO+CWU+obiegówki, 4-5 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.03.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 a jak tam sezon grzewczy u was? u mnie wygląda następująco He, he. No dobra, powkurzamy troche nie-pompiarzy U mnie sezon 2012/2013 do dzis, do tego nalezy dodac 200 pln za kawalek listopada i pazdziernik: SUMA: 3507.18 kWh (tania: 2554.89 kWh, droga: 952.29 kWh) KOSZT: 1390.50 PLN (tania: 812.46 PLN, droga: 578.04 PLN) SREDNIA / DZIEN: 29.72 kWh (tania: 21.65 kWh, droga: 8.07 kWh) SREDNI KOSZT / DZIEN: 11.79 PLN (tania: 6.89 PLN, droga: 4.90 PLN) PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 72.85% / droga: 27.15% Czyli poki co calosc - 1600 pln. Dalej wierze, ze jest szansa na ten sezon zmiescic sie ponizej 2000 pln To oczywiscie CO + CWU + cala kotlownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAR70 22.03.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Adam a jaki temperatury calodobowe we wszystkich pomieszczeniach? Wydaje mi się,że koszty super,ale też nie bardzo można porównywać w takim domu jak jest Was tylko dwoje(no dobra pies jeszcze)do nas jak w każdym z 6 pokoi,kuchnia,dwie lazienki caly czas jest tyle samo,dzieci i żona w domu cały dzień.U nas może niecałe 5 ton brunatneo groszku 5x 430=2150 CO i CWU (5 osób) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 22.03.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Adam a jaki temperatury calodobowe we wszystkich pomieszczeniach? Wydaje mi się,że koszty super,ale też nie bardzo można porównywać w takim domu jak jest Was tylko dwoje(no dobra pies jeszcze)do nas jak w każdym z 6 pokoi,kuchnia,dwie lazienki caly czas jest tyle samo,dzieci i żona w domu cały dzień. U nas może niecałe 5 ton brunatneo groszku 5x 430=2150 CO i CWU (5 osób) Żona i dzieci to dodatkowe małe kaloryferki;) Ale macie chłopaki fajne małe rachuneczki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 22.03.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 węgiel: 3tony po 800zł +1,5tony po 600zł równa się 3300zł1 sezon, zaczęty bez ocieplenia stropu (w połowie listopada było w 90% gotowe)ogrzewane 140metrów, temperatury 21-23 zależnie od pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 22.03.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Bloczki fundamentowe kupione , zapłacone , czekają w depozycie do maja:wiggle: Jak ktoś poszukuje - najlepszą ofertę ma Dombud z Warszowic, polecam. Największym problemem jest teraz wybór dachówki Czy ktoś ma dachówki z Tondachu - holenderkę ? Jesteście zadowoleni? Ja myślę o holenderce czarnej glazurowanej. Ewentualnie czy ktoś ma dachówki Bogen na dachu ? Jakieś fotki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 22.03.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Im bliżej do wprowadzenia się tym gorzej - też tak mieliście. Wydaje mi się że nikt nie potrafi zrobić swojej roboty na 100 % - firmy wychodzą chyba z założenia nie moje to nie szanuję. Tak apropo malowaliście ściany tuż przed przeprowadzką.Bo moje to już nadają sie do malowania po raz trzeci chyba. TRAGEDIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 U nas może niecałe 5 ton brunatneo groszku 5x 430=2150 CO i CWU (5 osób) W nowym domu ? No chyba,ze 1000m2 pow.uż inaczej to... węgiel: 3tony po 800zł +1,5tony po 600zł równa się 3300zł Sporo a nawet bardzo sporo... Cena kWh przy ekogroszku to ok.0,15zł czyli 3300/0,15=22000kWh i tyle Twój dom zużył energii,nie jest to możliwe,uderzaj do minertu i reklamuj usługę bo Twój kocioł grzeje z nieprawdopodobną sprawnoscią ok.20% ! Bo z tego wynika,ze ogrzewanie ekogroszkiem jest droższe od ogrzewania prądem z COP1. U mnie od niedawna działa ogrzewanie ale mogę podać,że nie przekroczyłem 15kWh/dobę przy utrzymywaniu 21st.C,czyli przy G11 równa się ok.7,5zł/dobę za samo ogrzewanie bo cwu nie grzeję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts