DagaAdam 23.03.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Nie mamy kominka ani niczego dodatkowego. To masz naprawde mega cieply dom (lub po prostu nieduzy?). Zuzycie masz ok. 2,5 x mniejsze niz u mnie Przy takim zuzyciu tez bym chyba wybral gaz (aczkolwiek u mnie i tak wyjscia nie bylo bo nie ma i nie bedzie gazu w okolicy Twoja instalacja chyba była wyjątkowo tania bo z Twoim udziałem, u Adriana wyszło chyba duzo drożej. Muszę poszukać na wiadomościach priv, bo kiedyś go o to pytałam, przed decyzją o sposobie ogrzewania. No ja wszystko sam zrobilem wiec rzeczywiscie mialem duzo taniej niz "normalnie" Adrian pewnie jeszcze wliczal zbiornik CWU do ceny instalacji, a on ma drogi, bo z nierdzewki Ja moj kupilem za 800 pln okazyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 23.03.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Dom 140m2 pow. ogrzewaniej + 24 m2 garaż nie ogrzewany. Wysokość pomieszczeń 2,70 - parterówka.Adam czy na podstawie mojego zuzycia można w przyblizeniu określić ile litrowy to jest dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.03.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Dom 140m2 pow. ogrzewaniej + 24 m2 garaż nie ogrzewany. Wysokość pomieszczeń 2,70 - parterówka. Adam czy na podstawie mojego zuzycia można w przyblizeniu określić ile litrowy to jest dom? Do konca sezonu zejdzie Ci pewnie ok 750m3 gazu nie ? To jest ok. 25800MJ energii, czyli odpowiednik ~664l oleju opałowego. 664l / 140m2 = między 4, a 5 litrów Aczkolwiek Ty masz zużycie łącznie z CWU, nie wiem czy do "litrowości" domu wlicza się też CWU czy nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 23.03.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Do konca sezonu zejdzie Ci pewnie ok 750m3 gazu nie ? To jest ok. 25800MJ energii, czyli odpowiednik ~664l oleju opałowego. 664l / 140m2 = między 4, a 5 litrów Aczkolwiek Ty masz zużycie łącznie z CWU, nie wiem czy do "litrowości" domu wlicza się też CWU czy nie! Adam, z tego co pamiętam, to Danka ma 20cm styro WM z reku....czapka też pewnie z 30cm - to musi być ciepły dom ciepły dom grzany czymkolwiek =tani rachunek..... bardzo dobry wynik CWU nie liczy się do litrów, to tylko CO....jak 40kwh/m2*rok = 4 litrowy, jak 50kwh/m2*rok=5 litrowy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.03.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Adam, z tego co pamiętam, to Danka ma 20cm styro WM z reku....czapka też pewnie z 30cm - to musi być ciepły dom ciepły dom grzany czymkolwiek =tani rachunek..... bardzo dobry wynik CWU nie liczy się do litrów, to tylko CO....jak 40kwh/m2*rok = 4 litrowy, jak 50kwh/m2*rok=5 litrowy itd. To wychodzi jej 4 litrowy maksymalnie ~600m3 gazu =~ 5700kWh / 140m2 = 40,7kWh/m2*rok czyli wszystko sie zgadza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 23.03.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 nie mówię że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAR70 23.03.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Arturo węgiel trzymamy sobie w garażu,poworkowalismy.Auto spokojnie się zmieści i jeszcze wiele wiele innych rzeczy też.Adrian jasne,że brunatny ma dużo gorsze parametry,dlatego jesteśmy zadowoleni z wyniku jaki mamy przy nim.I właśnie byłem w garażu i dokładnie spaliliśmy 4,5 tony do dzisiaj.Arturo jak zamieszka w swoim energooszczędnym domku to będzie chodził w majciorach do kolan,kalesonach i babcinych szkarpetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 23.03.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 czyli gaz rządzi. kto by pomyslał swoją drogą ciekawą wiosnę mamy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Arturo jak zamieszka w swoim energooszczędnym domku to będzie chodził w majciorach do kolan,kalesonach i babcinych szkarpetach. Na pewno w domu temperatura będzie nastawiona na min.22st.C. Nie jesteśmy rodziną do przesady oszczędną i dlatego w łazience nie ma prysznica a jedynie wanna Komfort przede wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.03.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 czyli gaz rządzi. kto by pomyslał swoją drogą ciekawą wiosnę mamy.. Nie, skad! Pompa ciepla nadal wychodzi 2 x taniej od gazu i minimalnie taniej od wegla. Kwestia zuzycia energii przez dom - im wiekszy tym szybciej sie pompa splaci Przy malym domu i niskim zuzyciu - pompa moze sie nigdy nie zwrocic! Szczegolnie w porownaniu do ekogroszku, ale jezeli chodzi o groszek to przede wszystkim pompa rzadzi jezeli chodzi o komfort "obslugi" (ktorej przy pompie ciepla po prostu nie ma Kazdy wybiera co woli... Ja gazu nie mialem, weglem sie brudzic nie chcialem no i mam pompencje - z wyniku jestem bardzo zadowolony i o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 23.03.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Pompencja fajne imię nadałes swojej pompie http://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gifA co do powodu instalacji PC to u mnie ten sam http://emotikona.pl/emotikony/pic/0elvis.gifU mnie powierzchnia 150m2 z garażem obecnie w domu 22* przy zasilaniu podłogówki 27-28* i przy wielu jeszcze nie skończonych rzeczach. Ale styro też 20cm no i ponad półmetrowa pierzynka z wełny nad głową (w stropie). http://emotikona.pl/emotikony/pic/12icon_faja.gifCelowałem w 4 litrowca ale jakoś tak wyszło niechcacy 3,7 http://emotikona.pl/emotikony/pic/18icon_pom.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 24.03.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Cześć, mam pytanie dotyczące dachu. Jestem póki co zielona w tym temacie, a wiem, że wy macie i wiedzę i doświadczenie. Jakie macie dachówki na dachach? Kolor jest tutaj rzeczą drugorzędną (choć podobają mi się ciemniejsze dachy, tzn nie taka jasna marchewko-cegła, a okna chcę brązowe), raczej firma i rodzaj. Chcemy ceramiczką dachówkę, ale nie wiem czym poza ceną się sugerować przy wyborze. Dach dwuspadowy, ok 210mkw, w tym 4 okna. Poradźcie. A napiszcie też przy okazji u kogo warto zamówić okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 25.03.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Moja instalacja pompy (pompa, dolne zrodlo i caly osprzet) kosztowala ok 22k pln No ja wszystko sam zrobilem wiec rzeczywiscie mialem duzo taniej niz "normalnie" Nie doczytałam by ktoś jeszcze podał koszt pompy, ale podam ile mnie kosztowała kotłownia gazowa. Na pompe ciepła miałam oferty od 35 do 45 tys. Umowa z gazownią i przyłącz z ich strony : 1 800 zł Przyłacz do domu z wykopem i podłaczeniem do kotła : 2 200 zł projekt : 650 zł razem : 4650 zł Kocioł immergas - 3750 zł sterownik 400 zł komin - 1370 zł razem : 5 520 zł Ogółem: 10 170 zł Uważam, iz w moim przypadku był to dobry wybór. Mam nadzieję, że koszty ogrzewania zmieszczą się w 2 000 zł. To tak dla zobrazowania moich dylematów, czy ogrzewać pompą czy gazem. Może komuś się przyda takie wyliczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 25.03.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Cześć, mam pytanie dotyczące dachu. Jestem póki co zielona w tym temacie, a wiem, że wy macie i wiedzę i doświadczenie. Jakie macie dachówki na dachach? Kolor jest tutaj rzeczą drugorzędną (choć podobają mi się ciemniejsze dachy, tzn nie taka jasna marchewko-cegła, a okna chcę brązowe), raczej firma i rodzaj. Chcemy ceramiczką dachówkę, ale nie wiem czym poza ceną się sugerować przy wyborze. Dach dwuspadowy, ok 210mkw, w tym 4 okna. Poradźcie. A napiszcie też przy okazji u kogo warto zamówić okna. Ja mam okna w orzechu a na dachu Robena http://www.roben.pl/produkty,fleming-dachowka-sredzka-falista.xml?widok=obrazek_6 Mi się podoba, ekipa nie narzekała. Prezentuje się tak: http://imageshack.us/a/img138/1914/p1040210f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 25.03.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 aha, jeszcze jedna ważna rzecz - najważniejsze jest PROJEKTOWE OBCIĄŻENIE CIEPLNE niestety prawie wszyscy mylą to z rocznym zapotrzebowaniem na ciepło - np może być 16000kwh/rok....lub z zapotrzebowaniem/m2, np można mieć 50kwh/m2*rok. Z tego najważniejsze jest projektowe obciążenie - bo to na tej podstawie powinno się dobierać moc kotła (oczywiście trzeba do tego dodać zapotrzebowanie na CWU - standardowo 0,25kw/1 osobe) alhana - skoro już się przyznałaś gdzie pracujesz - jak liczycie projektowe obciążenie cieplne? (jaki program)? musze zadzwonic i zapytac ja to tylko administracja, nic specjalnego a że macierzyński leci to tak od razu nie odpisze edit: Instalsoft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.mG 25.03.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Wybaczcie...tak poza tematem... odkupię kontener/garaż budowlany. Każdy wie o co chodzi, jest okazja przypomnieć sobie początki:) 606 789 098 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 25.03.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Cześć, mam pytanie dotyczące dachu. Jestem póki co zielona w tym temacie, a wiem, że wy macie i wiedzę i doświadczenie. Jakie macie dachówki na dachach? Kolor jest tutaj rzeczą drugorzędną (choć podobają mi się ciemniejsze dachy, tzn nie taka jasna marchewko-cegła, a okna chcę brązowe), raczej firma i rodzaj. Chcemy ceramiczką dachówkę, ale nie wiem czym poza ceną się sugerować przy wyborze. Dach dwuspadowy, ok 210mkw, w tym 4 okna. Poradźcie. A napiszcie też przy okazji u kogo warto zamówić okna. Mogę Ci maksymalnie napisac kogo sie masz wystrzegac... Uciekaj gdzie pieprz rosnie jak zobaczysz szyld Oknoplast w Rybniku i Zorach (top ten sam wlasciciel). Okna maja piekne ale cala reszta... az szkoda gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.03.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Mogę Ci maksymalnie napisac kogo sie masz wystrzegac... Uciekaj gdzie pieprz rosnie jak zobaczysz szyld Oknoplast w Rybniku i Zorach (top ten sam wlasciciel). Okna maja piekne ale cala reszta... az szkoda gadac Szkoda mi tego oknoplastu bo u mnie (salon w Wodzislawiu ale to chyba tez ten sam wlasciciel) w 2009r. zrobili wszystko perfekt! Aczkolwiek cos kojarze, ze Mea pisala ze od tego czasu zmienil sie wlasciciel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 25.03.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Szkoda mi tego oknoplastu bo u mnie (salon w Wodzislawiu ale to chyba tez ten sam wlasciciel) w 2009r. zrobili wszystko perfekt! Aczkolwiek cos kojarze, ze Mea pisala ze od tego czasu zmienil sie wlasciciel? Adam, wlasciciel w Wodzislawiu sie zmienil to prawda, a co do wlasciciela oknoplastu w Rybniku i Zorach to owszem kiedys byl dobry. Tesciowie nie daja sobie nic powiedziec i wlasnie dlatego zdecydowalismy sie na niego... ale zaluje i zalowac bede... Z tego co pamietam to nie tylko ja mialam z nimi problemy, rutino tez cos wspominal. Poza tym nie ma co byc szkoda, olalabym sprawe i dala bym mu spokoj ale bezczelnie na mnie zwalil wine za zly pomiar, tak jakbym to ja robila ten pomiar. Poza tym przez rok wymieniac skrzynki zaluzjowe to chyba rekord swiata... juz nie wspomne o reszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 25.03.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 poza tym obiecalam mu, ze wszystkim bede odradzac i tylko dotrzymuje slowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts