Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

adam piękna ta twoja parcela.

My na szczęście mamy trochę cienia na tarasie, od naszej starej gruszy i sąsiedniego olbrzymiego dębu. wycelowaliśmy z tym idealnie.

Gdybym na nowo coś planował to chyba wykluczyłbym taras od zachodu. Latem to jest patelnia a pozostałe pory roku jest zbyt zimno na siedzenie poza domem.

Co do tej wierzby to chyba czegoś takiego szukałem.

My na szczęście mamy trochę cienia na tarasie, od naszej starej gruszy i sąsiedniego olbrzymiego dębu. wycelowaliśmy z tym idealnie.

Gdybym na nowo coś planował to chyba wykluczyłbym taras od zachodu. Latem to jest patelnia a pozostałe pory roku jest zbyt zimno na siedzenie poza domem.

Ja bede montowal na pewno na tarasie markize. Duzo tez zalezy z czego jest taras - ja mam obecnie jeszcze plyte betonowa i ona sie tak nagrzewa i potem oddaje to cieplo ze masakra! Kafelki beda robily podobnie!! Dlatego za pare dni bede mial caly taras przykryty drewnem - powinno byc ZNACZNIE lepiej :) Ale tak czy inaczej do tego na bank bede montowal markize - tyle ze taka sensowna markiza wysuwana na 4-5m, szeroka na ~5m to 2-3-4k pln kosztuje.. Ale co zrobic :)

Jakbys chcial to tak jak mowie - mam tego od groma, tylko poczekac pare dni/tygodni bedzie trzeba az ciotka bedzie przycinac - bo moje sa jeszcze za male na ciachanie :-)

Ale tak czy inaczej do tego na bank bede montowal markize - tyle ze taka sensowna markiza wysuwana na 4-5m, szeroka na ~5m to 2-3-4k pln kosztuje.. Ale co zrobic :)

Adam. a gdzie Ty w takiej cenie markizy znalazłeś? Ja też muszę zakryć czymś taras, bo u nas słońce od wschodu do zachodu :o Jak oglądałam takie markizy to cena mnie powaliła, min. 6 tyś.

Adam. a gdzie Ty w takiej cenie markizy znalazłeś? Ja też muszę zakryć czymś taras, bo u nas słońce od wschodu do zachodu :o Jak oglądałam takie markizy to cena mnie powaliła, min. 6 tyś.

Strzelam, ze szukalas po lokalnych sklepach ? ;)

Szukalas tutaj?: http://www.e-markizy.pl/

Rok temu szukalismy juz i byly sensowne cenowo :)

Wracajac do mojej wierzby - ta z pierwszego zdjecia po dwoch latach jest taka:

http://szyna.civ.pl/wierzba.jpg

A my sobie chwalimy taras od zachodu. :) Fajna sprawa tak sobie posiedzić i poatrzeć na zachód solara. ;) Każdy ma swoje zapatrywania. U nas 15m 2 tarasu jest zadaszone ale i tak planuję w przyszłym roku na otwartej części tarasu rozpiąć taki trójkątny żagielek. Swego czasu Adam wkleił tu na forum fotkę z takim żagielkiem. Nie chcemy markizy. :p

Wysłałam do wyceny, 6m x 3m, z silnikiem. Zobaczymy :)

O Ty burzuju z silnikiem to moze wyjsc rzeczywiscie troche drozej ;-)

Ale sprawdz w cenniku ile Cie skasuja za sam silnik - zwykle duuuuzo taniej wychodzi kupic go pozniej samemu na allegro i zamontowac. Duzo jest chinskich i bardzo tanich silnikow ktore dzialaja dlugo - szczegolnie ze w takiej markizie to jest dosc rzadko uzywane w sumie (max dwa razy dziennie i tylko przez kilkanascie/dziesiat dni w roku :)

Ludzie, mam pytanie. Dlaczego w naszym kraju, żeby mieć wodę trzeba wypróżnić sakiewkę? 75-80zł za metr bieżący? Dobrze, że chociaż z materiałem (to w takim razie ile ten materiał kosztuje?). A gdyby tak inaczej - bo mam ok 50m do zrobienia i do tego jakieś 15 na pół z sąsiadem - czy można coś wykonać we własnym zakresie? Jeśli tak, to co? Wykop? Ratunku!!!

a twój hydraulik od wodkan nie zrobiłby tego?

ty załatwiasz koparkę, on resztę i moze dowiesz się ile naprawdę to musi kosztować.

ja zapłaciłem 5500zł za 40m wody i 20m kanału wraz ze studnią i nie wnikałem w żadne metry tylko ile za całość.

Akurat metr rurki to są jakieś grosze najmniej w tym istotne:)

Za to ten wspólny kawałek może robić koszty, jakaś zasuwa dodatkowa czy coś. Chyba że licznik też będziecie mieli wspólny ;)

jednym słowem, twój casting na pewno się jeszcze nie zakończył

E tam, od razu burżuj. Tam pisze, że wyposażenie markizy w silnik elektryczny to dodatkowy koszt rzędu 250 zł. Na tyle to mnie jeszcze stać :p

No 250 to spoko - na allegro w tej wlasnie cenie mozna kupic silnik do samodzielnego montazu :) Wiem, ze niektore firmy kasuja 1000-1500 za to.. Fakt, ze silniki wtedy sa zupelnie inne (nie chinszczyzna tylko jakies wloskie czy made in USA) ale w przypadku markizy to mysle zbedny wydatek :)

Ludzie, mam pytanie. Dlaczego w naszym kraju, żeby mieć wodę trzeba wypróżnić sakiewkę? 75-80zł za metr bieżący? Dobrze, że chociaż z materiałem (to w takim razie ile ten materiał kosztuje?). A gdyby tak inaczej - bo mam ok 50m do zrobienia i do tego jakieś 15 na pół z sąsiadem - czy można coś wykonać we własnym zakresie? Jeśli tak, to co? Wykop? Ratunku!!!

Ja zrobilem 400mb z trzema sasiadami za w sumie (!) ok 7500 pln. Ale takie rzeczy tylko w Wodzislawiu bo tu nie trzeba zasuw ani zbednych papierow. Tzn. wodociagi przyjezdzaja z rura i wrzucaja do wczesniej wykopanego wykopu. Za wykop 50mb minikoparka skasuje Cie te 400-600 pln. 50mb rury PE32 to normalnie koszt 100 pln, w wodociagach pewnie z 300. Do tego licznik + podlaczenie jakies 400-500. I projekt ~400. W sumie powinno sie zamknac w 1500-2000 pln, czyli ponizej polowy tego co piszesz :)

Robimy kawałek (coś chyba 15mb lub więcej) z sąsiadem, bo u niego przy drodze jest rura, od której pójdzie do naszych działek i gdyby on zrobił osobno, to za włączenie się do tej rury zapłaci ok 850zł czy jakoś, a gdybyśmy my po jakimś czasie się chcieli podpiąć czy to do rury w drodze czy do jego kawałka, też zapłacimy te 850zl. A jeśli to zrobimy razem, to ta opłata jest tylko jedna (plus każdy jakieś 150zł za wpięcie się do budynku). Takie rzeczy tylko w naszym kraju, kasują nas za wszystko.

No, ja myślałam, że można by właśnie koparką wykop zrobić i potem zlecić firmie wod-kan położyć=podpiąć rury i tylko za to zapłacić. Koparkę mielibyśmy za pewnie mniej niż 500zl, ale podobno trzeba to potem pilnować, żeby nikt do wykopu nie wpadł (cześć wypada w służebności drogowej, ale nie asfaltowej. A może u mnie na działce mogę sobie wykop przygotować? I wtedy może zapłacę mniej?

mam pytanie co do niektorych gdzie zamawialiscie więźbę i w jakiej cenie. Mam dobrą ofertę z tartaku z okolic Malopolski tylko boję sie, ze jak przywiozą to beda jakies zjedzone przez korniki. No i jeszcze dostalam tez dobra oferte od tartaku Janicki. Moze ktoś miał od nich?

No 250 to spoko - na allegro w tej wlasnie cenie mozna kupic silnik do samodzielnego montazu :) Wiem, ze niektore firmy kasuja 1000-1500 za to.. Fakt, ze silniki wtedy sa zupelnie inne (nie chinszczyzna tylko jakies wloskie czy made in USA) ale w przypadku markizy to mysle zbedny wydatek :)

No to dostałam wycenę. Chyba nie będę się już zastanawiać nad innym zadaszeniem tarasu. W takiej cenie niczego nie zrobię:

[TABLE=width: 720]

[TR]

[TD]Markiza tarasowa, MODEL CLASSIC

Bez kasety, konstrukcja posiada grubą belkę nośną[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TR]

[TD]Mocowanie do ściany, sufitu lub krokwi.[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TR]

[TD]Pełny opis na:

Film z montażu:

Kolekcje Tkanin

[/TD]

[TD]Kliknij tutaj aby zobaczyć pełny opis Markizy

Kliknij tutaj aby zobaczyć film z montażu

Kliknij tutaj aby zobaczyć pełną kolekcję tkanin[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TR]

[TD]MARKIZA CLASSIC

z napędem ręcznym[/TD]

[TD]Szerokość:

595 cm[/TD]

[TD]Wysięg:

300 cm[/TD]

[TD]Cena z VAT:

2049 zł[/TD]

[TD]Dostawa:

150 zł[/TD]

[TD]Razem:

2199 zł[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TR]

[TD]Markizę dodatkowo można doposażyć w półkasetę ochronną w kwocie: 490 zł. Szczegóły odnośnie półkasety: Kliknij tutaj[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TR]

[TD]

Za dopłatą tę markizę można doposażyć w następujące akcesoria:

1. Silnik elektryczny z awaryjnym otwieraniem (z korbą w zestawie) już za: 260 zł

(przy braku prądu markizę możemy awaryjnie zwinąć korbą)

a) Przełącznik klawiszowy do sterowania silnikiem markizy 39 zł - zobacz szczegóły Kliknij tutaj

b) Pilot + centralka sterująca Razem 250 zł - zobacz szczegóły Kliknij tutaj

c) Pilot + centralka + czujnik wiatru (producent firma Nice) Razem 595 zł - zobacz szczegóły Kliknij tutaj

d) Zestaw chemiczny do montażu markizy(klej + akcesoria ) Razem 65 zł - zobacz szczegóły Kliknij tutaj

e) Zestaw oświetlenia LED do markizy, sterowany pilotem Razem 349 zł - zobacz szczegóły Kliknij tutaj[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TR]

[TD]

Poza wymienionymi powyżej markizami, w ofercie mamy również inne modele i typy - szczegóły na www.e-markizy.pl

Pozdrawiamy i jednocześnie proszę o komentarz zwrotny odnośnie wysłanej oferty

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]