Gość Arturo72 21.08.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Gdybym miał możliwości i przede wszystkim budował nowy domek na pewno pomyślał bym o PC .Druga strona medalu to nie wszyscy są nimi zainteresowani. A widzisz,dlatego tak jest,że w społeczeństwie tkwi pogląd,że pompy ciepła to drogie ustrojstwa a tak nie jest. Oczywiście są także drogie pompy ale to zależy od inwencji inwestora,jeśłi poszuka i pogłówkuje to aż tak drogo nie będzie. Nawet gruntowe można zrobić w nie dużo większym koszcie niż system na węgiel o powietrznych nie wspominając,które są w cenie właśnie systemu na ekogroszek. Nie znam osoby,która zamiast węgla nie byłaby zainteresowana grzaniem pompą ciepła w nowym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 21.08.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 sprzedam stal po dobrej cenie, zostało mi sporo fi12 i fi6. Ktoś potrzebuje jeszcze w tym roku na strop/ wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amian3 21.08.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Witam Jestem na etapie ocieplenia poddasza czy mogli byście doradzić jakiej firmy watę wybrać i czy warto dokładać do lepszego współczynnika,ja jak na razie chodzi mi po głowie http://bednarek.sklep.pl/welna-mineralna-schwenk-p-932.html czy to dobry wybór?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 21.08.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 my ocieplalismy austrotermem, ale ja sie tam na tym nie znam, maz bardziej te tematy zglebial wiem, ze chcial lepszy styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 21.08.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Wiem, że juz było ale nie mam siły szukać.. TYNKOWANIE - zapodajcie namiary na niedrogo a solidnie. Piwnice czekają- tynk standardowy, cementowo-wapienny, materiał własny. Kto, gdzie, za ile?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.08.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Wiem, że juz było ale nie mam siły szukać.. TYNKOWANIE - zapodajcie namiary na niedrogo a solidnie. Piwnice czekają- tynk standardowy, cementowo-wapienny, materiał własny. Kto, gdzie, za ile?? Marcin - 600 252 036, aczkolwiek chyba zarobieni sa wiec nie licz ze na drugi dzien przyjda Sasiadka moja czeka na nich od chyba 3 miesiecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 22.08.2013 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 ja gdzies mam namiar na panow z ZYwca. Byli najtansi i calkiem sprawnie im szlo i do tygodnia sie zjawili u nas. Nie wiem jak teraz wygladaja u nich terminy. Poszukam telefonu, jak cos to pisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 22.08.2013 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 a wlasnie tak patrze, ze juz Ci nawet namiar na nich posylalam to Ci sami panowie co na wylewki polecalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.08.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Dobra, to ja Was może podpytam dalej o ogrzewanie... ale już prywatnie. Noszę się z zamiarem kupna małego mieszkania po rozwodzie, oczywiście w okolicach Wrocka. Jednak Agusia ma jak zawsze dziwaczny gust ( ) i zamiast iść na łatwiznę i kupić mieszkanie w jakimś bloku to... podobają mi się kamienice. Podobają mi się i koniec i normalnie po nocach spać nie mogę. Mam sentyment z dzieciństwa do kamienic : moja Rodzina mieszkała w takich właśnie w kamienicach w tych stronach. Podoba mi się ich rozkład pomieszczeń, wysokie sufity, przestrzeń i specyficzne drewniane klatki schodowe. Lubię i koniec, to silniejsze ode mnie ! I teraz problem : większość z tych kamienic nie ma gazu ziemnego ani żadnych szans na nie. Zostaje więc ogrzewanie na : - piec na węgiel - kominek z rozprowadzeniem - ocieplenie elektryczne... ??? I tu prośba do Was ( Adam, Arturrrrro - elektryka, Minertu... ), poradźcie co robić w takiej sytuacji, jak najlepiej ogrzewać takie mieszkanie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.08.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 I teraz problem : większość z tych kamienic nie ma gazu ziemnego ani żadnych szans na nie. Zostaje więc ogrzewanie na : - piec na węgiel - kominek z rozprowadzeniem - ocieplenie elektryczne... ??? Klimatyzator z funkcja grzania? (dziala jak powietrzna pompa ciepla ale moze miec ograniczone moce przy duzych mrozach). Piece na prad akumulacyjne i licznik dwutaryfowy? To chyba nie zrujnuje budzetu a byloby czysto Piec na wegiel w mieszkaniu? No daj spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.08.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Klimatyzator z funkcja grzania? (dziala jak powietrzna pompa ciepla ale moze miec ograniczone moce przy duzych mrozach). Piece na prad akumulacyjne i licznik dwutaryfowy? To chyba nie zrujnuje budzetu a byloby czysto Ok. Adaś, proszę o rozwinięcie dwóch pierwszych. A słyszałeś o elektrycznych panelach grzewczych i na podczerwień ??? Temat mało popularny w PL jeszcze... Piec na wegiel w mieszkaniu? No daj spokoj Nooo, też mi tak średnio. Tyle, że w jednym mieszkaniu jest osobna kotłownia na to wygospodarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 22.08.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Aga ja myślałam,że Ty pojechałaś do Wrocka nowy dom budować!!! Wiesz,pierwszy dla wroga,drugi dla.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.08.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Aga ja myślałam,że Ty pojechałaś do Wrocka nowy dom budować!!! Wiesz,pierwszy dla wroga,drugi dla.............. Gabi, spoko, spoko. Temat ciągle do rozważenia. Ale pieniądze z podziału majątku trza ba razie gdzieś ulokować więc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.08.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Dobra, to ja Was może podpytam dalej o ogrzewanie... ale już prywatnie. Noszę się z zamiarem kupna małego mieszkania po rozwodzie, oczywiście w okolicach Wrocka. Jednak Agusia ma jak zawsze dziwaczny gust ( ) i zamiast iść na łatwiznę i kupić mieszkanie w jakimś bloku to... podobają mi się kamienice. Podobają mi się i koniec i normalnie po nocach spać nie mogę. Mam sentyment z dzieciństwa do kamienic : moja Rodzina mieszkała w takich właśnie w kamienicach w tych stronach. Podoba mi się ich rozkład pomieszczeń, wysokie sufity, przestrzeń i specyficzne drewniane klatki schodowe. Lubię i koniec, to silniejsze ode mnie ! I teraz problem : większość z tych kamienic nie ma gazu ziemnego ani żadnych szans na nie. Zostaje więc ogrzewanie na : - piec na węgiel - kominek z rozprowadzeniem - ocieplenie elektryczne... ??? I tu prośba do Was ( Adam, Arturrrrro - elektryka, Minertu... ), poradźcie co robić w takiej sytuacji, jak najlepiej ogrzewać takie mieszkanie ??? A ile m2 ma taki piecyk ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.08.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 A ile m2 ma taki piecyk ogrzewać? Mieszkania około 45 - 65 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 22.08.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 opinie o betonie z firmy TOMEX?maja ponoc pomiary, wibracjewarto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Ok. Adaś, proszę o rozwinięcie dwóch pierwszych. Klimatyzator - inwerter - z funkcja grzania - powinien super sie sprawdzic i byc dosc ekonomiczny - to dziala na zasadzie powietrznej pompy ciepla czyli z 1kW daje 2-5kW energii cieplnej (w zaleznosci od temperatury na zewnatrz) ale ma wady - troche halasuje (tak jak kazda jednostka wewnetrzna klimatyzatora) no i musisz wystawic na zewnatrz jednostke zewnetrzna (jak to jakas zabytkowa kamienica to moze z tym byc problem Dynamiczne piece elektryczne - to taki duzy ciezki kloc-kaloryfer w ktorym siedzi grzalka i jakis b. ciezki akumulacyjny element. Taki piec grzeje sie ("od srodka") w czasie trwania drugiej, tanszej taryfy pradu i oddaje pozniej to cieplo w ciagu dnia. W srodku jest po prostu zamontowany (cichutki) wentylator ktory reguluje dostarczana moc - im mocniej chodzi tym wiecej ciepla dostarcza. Steruje tym wszystkim sterownik pokojowy tak zeby utrzymac zawsze stala temperature. Wygoda - bardzo wysoka bo to jest zupelnie bezobslugowy, czysty i praktycznie nieslyszalny system grzewczy. Wada - no niestety to jest grzanie w II taryfie pradem wiec zawsze bedzie drozej niz innymi zrodlami ciepla - ale to kamienica nie dom, wszystko zalezy ile tam scian zewnetrznych, jakie okna, jak mocno sasiedzi grzeja, ilu ich masz po bokach, czy kamienica ocieplona etc A słyszałeś o elektrycznych panelach grzewczych i na podczerwień ??? Temat mało popularny w PL jeszcze... Bo moim zdaniem bardzo niekomfortowy. Grzeje na zasadzie tam gdzie "widzi" jest cieplo. Czyli moze byc tak ze nogi bedziesz miala zimne jak lod a twarz goraca - ja bym tego w domu nie zamontowal Tyle, że w jednym mieszkaniu jest osobna kotłownia na to wygospodarowana. Zrobisz jak chcesz - ja bym sie na zaden wegiel nie pisal - to nie XIX w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 22.08.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 a wlasnie tak patrze, ze juz Ci nawet namiar na nich posylalam to Ci sami panowie co na wylewki polecalam Tak, tak. Dzwoniłam już ale oni robią wyłącznie tynki z worka. Na piwnice to trochę drogo wychodzi. Wolałabym zwykłe cementowo- wapienne, mieszane.Terminy nieodległe, ok. 2-3 tyg. Szukam jeszcze. Dzięki bardzo wszystkim, podzwonię do namiarów Gabrysi i Jacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.08.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Dzięki Adam. Zrobisz jak chcesz - ja bym sie na zaden wegiel nie pisal - to nie XIX w. Nooo, ja też tak średnio to widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klos1010 23.08.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Czy możecie polecić mi jakiegoś dobrego i sprawdzonego elektryka. Potrzebuje położyć kable przed tynkowaniem. Budowa: Pszów, czyli okolice Wodzisławia Śl. Będę wdzięczny za jakieś namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts