agusia_x 29.08.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam. Czy to jest jeszcze forum budowlane ??? Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 29.08.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Pewnie, że tak. Tylko w przerwie między tynkami rozmawiamy sobie o psach A z czym masz dziewczyno problem? W czym możemy pomóc? Przy okazji reklamuję KAMIEŃ o którym pisałam poprzednio Jest to GRYS GRANITOWY po 95 zł/tona, świetnie zastępuje kostkę brukową. Dobrze się zagęszcza i fajnie wygląda, co widać na załączonym obrazku. Gdyby ktoś potrzebował namiary na to - Składnica materiałów sypkich w Godowie - Czesław Kosider. A na pierwszym planie Nero-"wygnaniec" http://images62.fotosik.pl/117/6ed1fd4064fde808m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 29.08.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Fajny psiurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 29.08.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Fajny, to mało powiedziane. Zajefajny ! Trzymamy kciuki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 29.08.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Fajny, to mało powiedziane. Dokładnie - jest piękny - ma piękne masywne łapy Ale to jest ten wychudzony niby czy jak? Bo on mi na chudego nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 29.08.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Jakiegoś nowego umoralniającego modema mamy czy jak?To jest forum życiowe też,kto tutaj nie bywa ten nie wie,a kto bywa i się mu nie podoba o czym piszemy ten nie musi nas czytać.Halinka też chciałam napisać,że to chyba nie o tym piesku pisałaś,że taki wychudzony.On fajny,całkiem przyzwoitych gabarytów,chociaż ja widzę bardzo malutkie to zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 29.08.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Noo, jak se powiększycie te zdjęcie to widać jakie ma zapadnięte boki. Podczas głaskania czuć każdą kostkę, łącznie z kręgosłupem. Ani jednego zwałka tłuszczu. Tylko skóra i sierść (wyleniała zresztą). Może zdjęcie nie oddaje tego ale on naprawdę jest biedniutki. Te długie kudły mu tę chudość maskują. Tynkujemy piwnice. Nareszcie, oczywiście ręcznie, bo wszyscy fachowcy uparli się na tynki z worka a to prawie 25 zł/m2 z robocizną. Tak więc ekonomistka:welcome: podjęła decyzję o tynkowaniu metodą naszych ojców. Piwnice będą w zwykłym tynku i szlus. BTW. Kaj są tanie thuje- musimy posadzić kolejną rundę wokół domostwa, cena gra ogromną rolę wielkość też nie bez znaczenia. Podobno w Czyżowicach jest jakaś szkółka, która sprzedaje w dość dobrej cenie , wprost z gruntu.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 29.08.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 A i jeszcze muszę się pożalić. Dziś w UM Rybnika próbowałam ustalić z kim graniczy moja działka. W spisie robionym przez geodetę widnieją osoby nieżyjące, a ze to są pola ( nieużytki) to ustalenie właścicieli jest niemożliwe. Dacie wiarę?? Ktoś chyba odbiera korespondencję z urzędu w sprawie podatku, gdzieś mieszkają , więc za odpowiednim wnioskiem umotywowanym ważną sprawą powinnam uzyskać dane kontaktowe sąsiedztwa. Niestety nie! Ustawa o ochronie danych na to nie pozwala. I tak np. nie podłączę kanalizacji bo nie mam zgody sąsiada, który nie żyje a nie wiadomo kto się tym polem opiekuje. To Polska właśnie. Co w takim przypadku zrobić?? Ktoś wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 30.08.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 BTW. Kaj są tanie thuje- musimy posadzić kolejną rundę wokół domostwa, cena gra ogromną rolę wielkość też nie bez znaczenia. Podobno w Czyżowicach jest jakaś szkółka, która sprzedaje w dość dobrej cenie , wprost z gruntu.?? Ja kupowałam w zeszłym roku po 11 zł/szt. Drzewka z gruntu. Kupiłam od sąsiada moich teściów, gościu zajmuje się tym całe życie, wszyscy dookoła mają na placach jego drzewka. Nie wiem czy drogo czy nie, bo mi zależało na jakości, a tu miałam pewne. Zdjęcie jest z zeszłego roku, zaraz po posadzeniu. Dziś są 3 razy szersze i sięgają poza płot. Były by jeszcze lepsze, ale nie przycięliśmy ich w zeszłym roku. http://imageshack.us/a/img534/874/q8e6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.08.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Noo, jak se powiększycie te zdjęcie to widać jakie ma zapadnięte boki. Podczas głaskania czuć każdą kostkę, łącznie z kręgosłupem. Ani jednego zwałka tłuszczu. Tylko skóra i sierść (wyleniała zresztą). Może zdjęcie nie oddaje tego ale on naprawdę jest biedniutki. Te długie kudły mu tę chudość maskują. Ej ale owczarek ma miec lekko zapadniete boki - tak jest zbudowany, jakby ich nie mial to by oznaczalo ze jest grubas On ma miec pod lekkim naciskiem wyczuwalne zebra przy glaskaniu - wtedy jest OK! Oczywiscie wyczuwalne nie jak tarka ale jednak Lepiej lekko wychudzony niz za gruby dla jego zdrowia (wiem co mowie ha ha BTW. Kaj są tanie thuje- musimy posadzić kolejną rundę wokół domostwa, cena gra ogromną rolę wielkość też nie bez znaczenia. Podobno w Czyżowicach jest jakaś szkółka, która sprzedaje w dość dobrej cenie , wprost z gruntu.?? Ja bym z gruntu nie bral - wieksze ryzyko ze sie nie przyjmie! Ja kupuje wszystko w Limbie w Zorach (Rogozna czy jak tam) - po 7-8 pln / szt. z doniczki kupowalem i juz kiedys wklejalem: http://szyna.civ.pl/tujki.gif -> w 2 lata urosly tak Praktycznie ani razu nie podlewane, w solidnej glinie. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 30.08.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Moje przyjęły się wszystkie. Nie wiem jakie znaczenie ma czy z gruntu czy z doniczki, bo moje rosły w gruncie ale kupione już w doniczkach, w których stały jakiś czas. Może to nie to samo co z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.08.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Moje przyjęły się wszystkie. Nie wiem jakie znaczenie ma czy z gruntu czy z doniczki, bo moje rosły w gruncie ale kupione już w doniczkach, w których stały jakiś czas. Może to nie to samo co z gruntu. To jest fundamentalna zasada ze z doniczki roslina przyjmuje sie w 99,99%, a z gruntu moze byc bardzo roznie - z tego powodu ze wykopujac je z gruntu naruszasz jej system korzeniowy, a przesadzajac z doniczki - nie! Wykopywanie z gruntu i wsadzanie do doniczek traktowane jest w ogrodnictwie jako oszukiwanie klienta - o ile oczywiscie sprzedawca zapewnia, ze roslina rosla w doniczce, a nie w gruncie ale to latwo poznac wyciagajac bryle z doniczki Ale ja zawsze pisze - tujki to chwast i przyjmuje sie i rosnie wszedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba1983 30.08.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Witam. Mam pytanie. Czy ma ktoś może do sprzedania używany garaż blaszany? Zaczynam budowę i byłby mi potrzebny. Mile widziany z okolic Żor, Pawłowic, Jastrzębia-Zdroju, Wodzisławia lub Rybnika. Proszę o informacje na priv. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba1983 30.08.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Czy ktoś robił projekt indywidualny? Jeżeli tak to proszę o polecenie jakiegoś dobrego i taniego architekta. Z góry dziękuję Ja robiłem taki projekt u tego projektanta : Józef Kaczmarczyk tel 324721958. Facet ma też uprawnienia na nadzór budowlany. Jestem zadowolony ze współpracy. Co do ceny to do niego zadzwoń, poda Ci przez tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 30.08.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Pytanie techniczne- kto robił tynki knauff diamant?? Chyba Arturo i Rutino?? Czy możecie podać jaka jest wydajność z worka? Mam ok. 300m2 do otynkowania i zastanawiam się czy nająć firmę, czy robić samemu. Producent podaje średnie zużycie dla grubości 10mm ale nie wiem jak się to ma do rzeczywistości. Na pewno ma znaczenie rodzaj ścian itp, ale chciałabym posymulować koszty 1 m2 różnych rodzajów tynku , tak dla porównania. Ponoć diamant jest najlepszy (najtwardszy) wśród tynków gipsowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 30.08.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Czy ktoś robił projekt indywidualny? Jeżeli tak to proszę o polecenie jakiegoś dobrego i taniego architekta. Z góry dziękuję WAND II Franciszek Kolarczyk, Lyski, Nowa Wieś tel. 32 43 000 81 kom.509 251 921 Firma projektowo- budowlana, wszelkie uprawnienia, super gość. Bezproblemowy, współpraca na piątkę. Mogę polecić z czystym sumieniem, projektował nam 6 domów- każdy indywidualne wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 30.08.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 nie wiem ile zużyto u mnie tego diamanta. zresztą to od twoich scian zależy. ale tynk polecam, po prawie roku mieszkania z małymi dziećmi nie zdarzyło się żadne uszkodzenie tynku.gdzieś pod światło widać że są nieco surowe i nie zaszkodziłaby im warstwa gładzi ale generalnie robią na mnie wrażenie, szczególnie po wizycie w starszym budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 30.08.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 nie wiem ile zużyto u mnie tego diamanta. zresztą to od twoich scian zależy. ale tynk polecam, po prawie roku mieszkania z małymi dziećmi nie zdarzyło się żadne uszkodzenie tynku. gdzieś pod światło widać że są nieco surowe i nie zaszkodziłaby im warstwa gładzi ale generalnie robią na mnie wrażenie, szczególnie po wizycie w starszym budownictwie. Hmm, generalnie jak robi firma, to koszt 1m2 wynosi 25 zł z robocizną, przy założeniu, ze na metr przypada 20 kg . Jak wyjdzie więcej- dopłata. Jakbyśmy naciągali tynk sami -będzie pewnie taniej. Tylko o ile?? Czy warto dla kilku złotych się szarpać? No i czas wykonania też inny. Ekonomia jest najważniejsza, ale czasem trzeba rozważyć wszelkie warianty. Jeśli różnica byłaby bardzo odczuwalna, no to inna sprawa. Arturo- Ty robisz po kosztach, wypowiedz się proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 30.08.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Halina wow Ty masz 6 domów,zazdroszczę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Arturo- Ty robisz po kosztach, wypowiedz się proszę. Ja zdecydowalem się tylko na robociznę,materiał kupowałem sam.Za 1m2 robocizny płaciłem 15zł,tynk Diamant bodajże po 20zł z małym groszem za worek w hurtowni MAL-DREW w Gliwicach.W sumie wyszło mi 22,5zł/m2 a jeszcze odliczałem VAT z tynku Nie pamiętam ile zużyłem worków,musiałbym zerknać w fakturę ale to faktycznie zależy od ściany,u mnie to było max.2cm a na niektórych ścianach to nawet do 1cm. Kłaść tynk gipsowy to trzeba naprawdę umieć,widziałem efekt pracy dwóch różnych ekip na tym samym tynku i różnica niebo a ziemia,w jednym przypadku lustro a w drugim szorstki.Ja bym się nie podjął samemu tynkować. Tak jak rutino napisał,tynk jest nie do zdarcia,dla mnie rewelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts