neszka83 05.11.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 A widzisz to zalezy od ekipy. Moi zaczeli w polowie stycznia 2009 kiedy na budowie lezal metr sniegu. Cala wiezba i strop byly totalnie zasypane, prawie caly czas padal snieg i byl mroz. Moi robili poltorej miesiaca - ale we trzech moj dach 270m2 - czterospad z doklejonym trzyspadem i dodatkowym daszkiem trzyspadowym nad tarasem - dosc skomplikowany dach Takze wszystko kwestia determinacji - deszcz, snieg i mroz to nie przeszkoda jak sie chce robic Potwierdzam Adam nasi tez pracowali okolo poltorej miesiaca. Zaczeli przed swietami Bozego Narodzenia, a skonczyli pod koniec stycznia. Mamy dach czterospadowy nad domem + nad garazem ponad 300m2 w styczniu byly kosmiczne mrozy az po -25 i mnostwo sniegu. To nawet mamy pamiatke swiateczna... zrobili nam balwana na wiezbie z zyczeniami hehe mam gdzies fotki na kompie Jak sie chce pracowac i zarobic to sie pracuje I tez pracowali w 3 czasami w 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 05.11.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 pytanie tylko co się stanie, kiedy taki dekarz bez ubezpieczenia spadnie..ja dla własnych nerwów musiałem mieć umowę z wykonawcą. Bez wnikania jak wykonawca zatrudnia ludzi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.11.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 pytanie tylko co się stanie, kiedy taki dekarz bez ubezpieczenia spadnie.. ja dla własnych nerwów musiałem mieć umowę z wykonawcą. Bez wnikania jak wykonawca zatrudnia ludzi itd. No masz racje, jest ryzyko choc nie analizowalem go za mocno. U mnie tylko z tylu bylo wysoko (~5-6m), z trzech stron od okapu do ziemi jestem w stanie nawet doskoczyc i reka dotknac Kumpel 15 lat po dachach skacze i raz tylko sobie obcial palca w nodze pila spalinowa i raz w rece - katowka, ale oba przyszyli i sie zrosly ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 05.11.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 akurat Twoja umowa z wykonawcą nie ma nic do umowy zatrudniania pracowników.Ja też miałam umowę z wykonawcą,ale oni nie mieli działalności.Ciekawe czy ubezpieczenie obejmuje jak robią na dachu bez zabezpieczeń,ja znam tylko jeden przypadek gdzie dekarze robili na linach.Tylko dlatego,że kierownikiem był ojciec inwestorki i non stop ich pilnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Szukam nagrzewnicy 6-9 kW - wypożyczę na 3-4 tygodnie, lub odkupię, jeśli komus zawadza.W piątek wchodzi ekipa od tynków gipsowych i warto będzie zadbać o konwekcje powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.11.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Szukam nagrzewnicy 6-9 kW - wypożyczę na 3-4 tygodnie, lub odkupię, jeśli komus zawadza. W piątek wchodzi ekipa od tynków gipsowych i warto będzie zadbać o konwekcje powietrza. Taka slaba nagrzewnica? Kup kilka takich farelek: http://allegro.pl/termowentylator-farelka-grzejnik-2000-w-sekom-i3679684471.html Masz 2kW za 23 pln i mozesz rozstawic w kilku pomieszczeniach wiec bedzie grzac rownomierniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Niby tak.... Ale jakoś nie chce mi sie wierzyć, żeby to miało (w sumie) przepływ powietrza 1000m3/h i dobrze pracowało w zapylonym środowisku i nadawało się do pracy cięższej, niż zagrzanie łazienki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.11.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Niby tak.... Ale jakoś nie chce mi sie wierzyć, żeby to miało (w sumie) przepływ powietrza 1000m3/h i dobrze pracowało w zapylonym środowisku i nadawało się do pracy cięższej, niż zagrzanie łazienki... Czemu ciezko uwierzyc - bo kosztuje 23 pln ? Ma 2kW, dmucha dobrze - bedzie dzialac Najwyzej dokupisz za 30 pln dodatkowy wentylator, a jak sie cos zepsuje z pylu to zal wyrzucic nie bedzie bo to tanie przeciez jest A tak - pozyczysz jedna nagrzewnice i bedzie stala w jednym pomieszczeniu. Nie wiem jak Twoi tynkarze ale moi pracowali w 3-4 pomieszczeniach naraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 06.11.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 my używamy tego termowentylatora w mieszkaniu, (32mkw nagrzewa szybciutko), jedyny problem to kabel się po 5 latach przepalił, i wymieniliśmy teraz to się grzeje. Ale używamy czasami z 2 dni cały czas chodził, ustawiony na max. Owszem zdarzałao się że go termostat wyłączył, ale po ostygnięciu sam ruszał dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Czemu ciezko uwierzyc - bo kosztuje 23 pln ? Ma 2kW, dmucha dobrze - bedzie dzialac Najwyzej dokupisz za 30 pln dodatkowy wentylator, a jak sie cos zepsuje z pylu to zal wyrzucic nie bedzie bo to tanie przeciez jest A tak - pozyczysz jedna nagrzewnice i bedzie stala w jednym pomieszczeniu. Nie wiem jak Twoi tynkarze ale moi pracowali w 3-4 pomieszczeniach naraz. Ale to nie dla nich ta nagrzewnica, oni maja swoją. Chodzi o dbanie o temperature, jak juz skończą Czyli praca w hallu i w salonie głównie. Przy przepływie 1000m3/h to raczej wszedzie dotrze to powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.11.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Ale to nie dla nich ta nagrzewnica, oni maja swoją. Chodzi o dbanie o temperature, jak juz skończą Czyli praca w hallu i w salonie głównie. Przy przepływie 1000m3/h to raczej wszedzie dotrze to powietrze. Nie liczylbym rzeczywiscie na to ze ten wentyl da 1000m3/h ale tez zupelnie bym sie nie przejmowal - nawet bez wentyla to powietrze bedzie w ruchu - kaloryfery tez nie maja wentylatorow a ogrzewaja cale pomieszczenie Konwekcja - cieple powietrze unosi sie w gore, chlodne opada i tak samo bedzie po pokojach krazyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 06.11.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Ile płaciliście za kierownika budowy i czy możecie kogoś polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 06.11.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Mogę polecić: Franciszek Kolarczyk z Nowej Wsi tel.32 43 000 81, kom. 509 251 921. Projektował i nadzorował już nam kilka domów, kierbud bardzo OK, z doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 06.11.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Czy przed położeniem wełny na poddaszu trzeba zostawiać wolną przestrzeń pomiędzy folią paroprzepuszczalną a wełną?? :confused:Zdania są podzielone- jedni mówią,że tzw dylatacja powinna być zrobiona, inni- że jeśli nie ma pełnego wydeskowania dachu- luzu zostawiać nie trzeba. Jakie jest Wasze zdanie?? Mam folię MDM Aqua 150, krokwie 15 cm, łaty i kontrłaty, kryte dachówką. Czy ewentualnie wełna Rockwool może stykać się z folią?? mamy dylemat- czekam na rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.11.2013 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Czy przed położeniem wełny na poddaszu trzeba zostawiać wolną przestrzeń pomiędzy folią paroprzepuszczalną a wełną?? :confused:Zdania są podzielone- jedni mówią,że tzw dylatacja powinna być zrobiona, inni- że jeśli nie ma pełnego wydeskowania dachu- luzu zostawiać nie trzeba. Jakie jest Wasze zdanie?? Mam folię MDM Aqua 150, krokwie 15 cm, łaty i kontrłaty, kryte dachówką. Czy ewentualnie wełna Rockwool może stykać się z folią?? mamy dylemat- czekam na rady Jak ta welna jest wysokoparoprzepuszczalna - to dawaj spokojnie welne 15cm do krokwii 15cm. Bedzie na styk ale po paru latach (a pewnie nawet i po roku-dwoch od polozenia) welna troche "klapnie" i zrobi sie tam przynajmniej pare mm luzu. W przypadku folii wysokoparoprzepuszczalnej welna moze sie spokojnie stykac z folia. Ludzie "na wszelki wypadek" zostawiaja zawsze troche wolnego ale zwykle przez to ze np. (tak jak ja) maja krokwie 18cm to welna 15cm Ja bym dawal na Twoim miejscu pelne 15cm, a na to minimum 10cm nakrokwiowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 07.11.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 zostalo komus 35 stepli?odkupiłabym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 07.11.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 zostalo komus 35 stepli? odkupiłabym stempli nie mam, ale chętnie sprzedam deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 07.11.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jakie macie kominy systemowe i czy sprawdzają się do kominka (jak długo już są w użytku i czy nic się nie dzieje)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.11.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jakie macie kominy systemowe i czy sprawdzają się do kominka (jak długo już są w użytku i czy nic się nie dzieje)? Ja mam najtańszy z allegro,prefabet czy coś koło tego,fi200m wys.7,2m,koszt chyba 1500zł,do tej pory ok.6 paleń w kominku ale koza podczas budowy była często(codziennie) używana i narazie bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.11.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 zostalo komus 35 stepli? odkupiłabym . Sprzedam ok 120 stempli,Odbiór w Knurowie. Tel 502994891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts