halina46 07.11.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jak ta welna jest wysokoparoprzepuszczalna - to dawaj spokojnie welne 15cm do krokwii 15cm. Bedzie na styk ale po paru latach (a pewnie nawet i po roku-dwoch od polozenia) welna troche "klapnie" i zrobi sie tam przynajmniej pare mm luzu. W przypadku folii wysokoparoprzepuszczalnej welna moze sie spokojnie stykac z folia. Ludzie "na wszelki wypadek" zostawiaja zawsze troche wolnego ale zwykle przez to ze np. (tak jak ja) maja krokwie 18cm to welna 15cm Ja bym dawal na Twoim miejscu pelne 15cm, a na to minimum 10cm nakrokwiowo! Dzięki, tak będzie:D Doczytałam na stronie MDM, ze ta folia może stykać się z izolacją bo ma pozwalające na to parametry. Na krokwie damy płyty Rockmin 10:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 08.11.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Witam miał ktoś do czynienia z ta firma http://www.nowickikominki.com maja salon w Rybniku na ul.Żorskiej 19 mam dość ciekawa ofertę od nich ale nie wiem czy można im zaufać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus2907 08.11.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 jesli chodzi o kominki to polecam zajrzec na http://www.tomaszspandel.com dobry fachowiec i przede wszystkim traktuje prace bardziej jak hobby wiec przyklada sie do swych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.11.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Hej Jak ktoś szuka gresu do garażu / piwnicy to jest okazja w Bricomarche w Rydułtowach gres Stargres SD2 beige - kolor beż "pierz i sól" - taki typowy techniczny gres 30x30 za 12,5 pln / m2. Prawdopodobnie to II gatunek ale po rozpakowaniu trzech paczek i organoleptycznym spojrzeniu nie widze zadnych wad - wszystko idealnie proste, katy 90st etc. Na jednej bylo lekkie przebarwienie na zolto ktore zeszlo po przejechaniu palcem Ja wziąłem paletę (100m2), popołudniu mieli jeszcze 70-80m2 na stanie ale ponoć rozchodzi się jak ciepłe bułeczki (wczoraj zaczęła się promocja i odrazu ludzie wszystko wykupili - dzisiaj mi babka dzwoniła że właśnie tir przyjechał i odrazu zaklepałem sobie jedną paletę Jak ktoś potrzebuje - do garażu, piwnic, kotłowni - perfekt gres! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 08.11.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Super cena, rano lecę do Brico. Kupiłam płytki w Żorach na Folwareckiej ( Immerbud) za 12,50 ale też resztówki. Mam duże pomieszczenia piwniczne, kotłownia, garaż i pralnia. Na garaż już tych tanich zabrakło, miałam czekać na kolejną dostawę i przecenę ale jak by były w Brico to mam z głowy. Gres do garażu jak najbardziej się nadaje- ciekawe jak z brudzeniem i myciem?? Siostra ma taki gres, że go domyć nie może, szoruje brudpurem - zgroza:bash: Aż się boje tych moich płytek- jedne gresowe, jedne półpoler a do kuchni- poler ( głupota!) ale nie mogłam się oprzeć Ano zobaczymy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 08.11.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 zostalo komus 35 stepli? odkupiłabym Jaka długość jest potrzebna??? Coś tam mam ale nie wiem czy wysokość Ci wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 08.11.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Czy ktoś się orientuje w nowych przepisach dotyczących zwrotu różnicy vat dla nas budujących? Czy coś się zmienia? Chodzi mi głównie o kontynuację ulgi, ostatnio wniosek składałam 26.02 2012. Mam rachunki za 2012 i 2013, muszę się pospieszyć z rozliczeniem bo pieniążki potrzebne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 09.11.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Czy ktoś się orientuje w nowych przepisach dotyczących zwrotu różnicy vat dla nas budujących? Czy coś się zmienia? Chodzi mi głównie o kontynuację ulgi, ostatnio wniosek składałam 26.02 2012. Mam rachunki za 2012 i 2013, muszę się pospieszyć z rozliczeniem bo pieniążki potrzebne:D Ja też w tej sprawie. Jak chciałabym zwrot, to muszę w tym roku złożyć pierwszy wniosek? Czy to jest bardzo skomplikowane? A po drugie, to czy warto kupić już teraz styro na podłogi i wełnę na poddasze i jakoś to przekiblować do wiosny, dużo jest z tego zwrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 09.11.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Czy ktoś się orientuje w nowych przepisach dotyczących zwrotu różnicy vat dla nas budujących? Czy coś się zmienia? Chodzi mi głównie o kontynuację ulgi, ostatnio wniosek składałam 26.02 2012. Mam rachunki za 2012 i 2013, muszę się pospieszyć z rozliczeniem bo pieniążki potrzebne:D faktury otrzymane do konca 2013 roku mozna rozliczac do 2018, wiec masz jeszcze sporo czasu na normalnych starych warunkach. Po 2013 juz nie ma tak lekko sa zaostrzone wytyczne. Trzeba miec max 30 lat, domek o powierzchni uzytkowej bodajze do 120m2 i jest jeszcze pare dodatkowych haczykow... czyli latwo nie bedzie. My sie juz nie lapiemy :/ z wiekiem jeszcze ale dom za duzy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 09.11.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Ja też w tej sprawie. Jak chciałabym zwrot, to muszę w tym roku złożyć pierwszy wniosek? Czy to jest bardzo skomplikowane? A po drugie, to czy warto kupić już teraz styro na podłogi i wełnę na poddasze i jakoś to przekiblować do wiosny, dużo jest z tego zwrotu? nie wiem wlasnie jak to wyglada z pierwszym wnioskiem ale wydaje mi sie, ze trzeba w tym roku zlozyc ale nie jestem pewna. We wtorek jade do ciotki ktora ma swoje biuro rachunkowe to podpytam dokladnie dam znac we wtorek. Jak macie jakies konkretne pytania to do wtorku piszcie postaram sie wypytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 09.11.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Super cena, rano lecę do Brico. Kupiłam płytki w Żorach na Folwareckiej ( Immerbud) za 12,50 ale też resztówki. Mam duże pomieszczenia piwniczne, kotłownia, garaż i pralnia. Na garaż już tych tanich zabrakło, miałam czekać na kolejną dostawę i przecenę ale jak by były w Brico to mam z głowy. Gres do garażu jak najbardziej się nadaje- ciekawe jak z brudzeniem i myciem?? Siostra ma taki gres, że go domyć nie może, szoruje brudpurem - zgroza:bash: Aż się boje tych moich płytek- jedne gresowe, jedne półpoler a do kuchni- poler ( głupota!) ale nie mogłam się oprzeć Ano zobaczymy.... halina ja nie mialam takiej odwagi, zeby wziac plytki gresowe polerowane mimo, ze przestrasznie mi sie podobaja... Tym bardziej, ze mam prawie caly parter w plytkach... Wzielam gresowe polpoler i musze powiedziec, ze jestem bardzo zadowolona. Czesto wystarczy tylko odkurzyc odkurzaczem i jest czysto Balam sie, ze przy polerze bede ciagle ze szmata biegac :/ A niestety przy mojej pracy to gdybym jeszcze ze szmata dziennie biegala to dla malej to juz by czasu nie zostalo w ogole. Ale w sumie jak to jest tylko kuchnia to jeszcze sie da ja mam caly parter w tych samych plytkach tylko rozne kolory to miala bym co biegac ze szmata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.11.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Gres do garażu jak najbardziej się nadaje- ciekawe jak z brudzeniem i myciem?? Siostra ma taki gres, że go domyć nie może, szoruje brudpurem - zgroza:bash: Aż się boje tych moich płytek- jedne gresowe, jedne półpoler a do kuchni- poler ( głupota!) ale nie mogłam się oprzeć Ano zobaczymy.... Z brudzeniem to jest tak -> najbardziej brudzi sie gres polerowany (najlatwiej wnika w niego brud ktory ciezko domyc), pozniej zwykly gres, a na samym koncu gres szkliwiony (ale ten z kolei jest najmniej trwaly - tj. ta szklista powloka jest krucha i latwo ja zniszczyc). Jezeli gres nie byl impregnowany przez producenta (ten z brico chyba nie jest) to trzeba go po polozeniu zaimpregnowac odpowiednim preparatem - wtedy wnikanie brudu ograniczamy do minimum A pozatym to jest gres "sol i pieprz" czyli w ciapki - na takim duzo mniej widac brud! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 09.11.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Jaka długość jest potrzebna??? Coś tam mam ale nie wiem czy wysokość Ci wystarczy? po konsultacji z mezem najlepiej 3,5m. Wiec chyba tylko nowe steple Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.11.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Czy ktoś się orientuje w nowych przepisach dotyczących zwrotu różnicy vat dla nas budujących? Czy coś się zmienia? Chodzi mi głównie o kontynuację ulgi, ostatnio wniosek składałam 26.02 2012. Mam rachunki za 2012 i 2013, muszę się pospieszyć z rozliczeniem bo pieniążki potrzebne:D Faktury mozna zbierac tylko do konca roku, my tez dlatego kupujemy wszystko co nam brakuje zeby przez zime sobie spokojnie i ostatecznie chatke wykonczyc. W 2014 jest juz tyle ograniczen ze malo kto sie zalapie. Wiec trzeba sie spieszyc! Moja zona jest ksiegowa wiec info jest pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 09.11.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Ja mam najtańszy z allegro,prefabet czy coś koło tego,fi200m wys.7,2m,koszt chyba 1500zł,do tej pory ok.6 paleń w kominku ale koza podczas budowy była często(codziennie) używana i narazie bez zarzutu. Firma pekabet z allegro-tez użytkuję 3 sezon f 200 na okrągło mam kominek z pw.Nie ma żadnej różnicy między nimi a np schidlem.Bierz przynajmniej trochę zaoszczędzisz kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 09.11.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 A co sądzicie o kominach sprzedawanych przez tego użytkownika http://allegro.pl/kominy-najlepszy-uniewersalny-komin-ceramiczny-200-i3685682665.html Czy ktoś kupił u niego komin u może wypowiedzieć się odnośnie jakości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.11.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 witam. polecicie mi jakąś ekipę od dociepleń i elewacji z Rybnika lub okolic? taką, żeby znali się na rzeczy, wiedzieli jak klei się styropian, robili to dokładnie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 10.11.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 witam. polecicie mi jakąś ekipę od dociepleń i elewacji z Rybnika lub okolic? taką, żeby znali się na rzeczy, wiedzieli jak klei się styropian, robili to dokładnie itd. Ja zdecydowanie polecam pana Wojtka Rzycznioka z Palowic tel.664136573 szybko dokładnie zna sie na rzeczy ,klei styro po całym obwodzie a nie jak niektórzy fachowcy na placki którzy jeszcze dorzucając wywietrzniki w styropianie w postaci kratek wentylacyjnych u góry ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 10.11.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Faktury mozna zbierac tylko do konca roku, my tez dlatego kupujemy wszystko co nam brakuje zeby przez zime sobie spokojnie i ostatecznie chatke wykonczyc. W 2014 jest juz tyle ograniczen ze malo kto sie zalapie. Wiec trzeba sie spieszyc! Moja zona jest ksiegowa wiec info jest pewne nie rozumiem... jesli rozlicze 1 raz w tym roku np cegly, to pozostale faktury z 2013, 14, 15, 16, 17 bede mogla roliczyc do konca 2017? czy źle to rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.11.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 tylko te z 2013 edit: jeśli masz już pozwolenie na budowę, to możesz rozliczyć tylko faktury do 2013 r. jesli pozwolenie uzyskasz w 2014, to możesz odliczać faktury na takich zasadach jak do tej pory, pod warunkiem że dom ma do 100 metrów powierzchni i jesteś osobą odpowiednio młodą . tak to chyba ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts