halina46 05.03.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Oczywiscie warto dodac ze mozna zamontowac sobie oddzielny licznik na ogrod i od tej wody nie placi sie sciekow Tak, to prawda. Ale nie o to mi chodziło. O ile podlewanie to może być na licznik ogrodowy , o tyle zużycie wody w kuchni, pralni i łazience podlega w całości podliczeniu do ścieków. I z tym się nie zgadzam. Bo co ze zjawiskiem parowania chociażby?? Przecież nigdy kubik wypuszczonej przez kran wody nie znajdzie się w całości w rurze kanalizacyjnej. Może w skali doby, tygodnia to są niuanse ale w skali roku to już konkretne litry. Powinna być jakaś tolerancja- są jakieś normy związane ze stratami. Jeśli zużywasz np 10 m3 wody to do ścieków wpuszczasz tylko 8 m3. I to byłoby logiczne i uczciwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 05.03.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 witam wszystkich budujących szukam ekipy do budowy dachu, rozważam firmę R-Dach z Wielopola (Rybnik oczywiście) - czy ktoś korzystał z ich usług i może się wypowiedzieć na ich temat? Mogę polecić firmę Buchalik z Przegędzy- nam robili 3 dachy. Zero poprawek, solidnie i terminowo. tel.502 208 332 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 06.03.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Przecież nigdy kubik wypuszczonej przez kran wody nie znajdzie się w całości w rurze kanalizacyjnej. Może w skali doby, tygodnia to są niuanse ale w skali roku to już konkretne litry. Powinna być jakaś tolerancja- są jakieś normy związane ze stratami. Jeśli zużywasz np 10 m3 wody to do ścieków wpuszczasz tylko 8 m3. I to byłoby logiczne i uczciwe. haha, uwzglednij, że korzystasz z toalety i co tam zostawiasz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 06.03.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 :)No jasne, ale też pierzesz i suszysz, nalewasz wodę do różnistych urządzeń, pijesz w domu a pocisz się i siusiasz w pracy np. Nie jest możliwym 100% pobranej wody wypuścić do kanalizacji- zawsze jakiś procent ulega stracie "po drodze"- z tym musisz się zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 07.03.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 :)No jasne, ale też pierzesz i suszysz, nalewasz wodę do różnistych urządzeń, pijesz w domu a pocisz się i siusiasz w pracy np. Nie jest możliwym 100% pobranej wody wypuścić do kanalizacji- zawsze jakiś procent ulega stracie "po drodze"- z tym musisz się zgodzić tak patrzac nalezałoby doliczyc wszystkie soki w kartonach, wody i napoje w butelkach, nie mówiac o winach, piwach (moczopednych jednak). Uwazam ze jest to w miare logiczne podliczenia, nie do konca sprawiedliwe. U mnie powinni doliczyc zwyzke za wody butelkowane:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabartek 07.03.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Grupo rybnicka ktoś się orientuje gdzie najtaniej można dostać beton B20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 07.03.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 u Matuszka??? Wodzisław. Tam zawsze bylo dosc tanio i dosc dobra jakosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 07.03.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 macie jakis patent do zalewania wienca grubosci 18cm? z rekawa to zaleje wszystko dookoła(jakiś lejek?) co do betonu, w Tomexie przywioza Ci łate wibrujacą za darmo i chyba za 100zł kogoś do wibrowania. Pomiar ile potrzebujesz betonu tez za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 07.03.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 ja miałem beton (i bardzo wiele innych rzeczy tez) od matuszka.łata była, nie dopłacałem. z tym pomiarem to ja bym uważał. lepiej żeby to policzył ktoś inny bo zapłacisz za więcej metrów niż faktycznie wyszło.np. kierownik budowy (za coś pieniądze bierze) i twój budowlaniec (dla porównania).rewqq, moze w betoniarni ci odpowiedzą co z takim wieńcem szczupłym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 07.03.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Grupo rybnicka ktoś się orientuje gdzie najtaniej można dostać beton B20? Jak ja brałam, to najtaniej miał Prefrow z Czernicy. Łata była darmowa, gościu do obsługi też. Ilość betonu wyliczyłam sama, dziewczyny z prefrowu mi to jeszcze sprawdziły- było dobrze. Poza super jakością betonu B10 ( chudy beton) , B20 i B25 (ławy) dodam, że obsługa jest naprawdę na piątkę. Kierowcy gruszek przyjeżdżają na czas, nie marudzą, z uśmiechem wjeżdżają nawet w wąskie bramy- czasem liczyły się centymetry. Dopłata jest tylko do pompy- ale to już na wyższe kondygnacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 07.03.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 macie jakis patent do zalewania wienca grubosci 18cm? z rekawa to zaleje wszystko dookoła (jakiś lejek?) co do betonu, w Tomexie przywioza Ci łate wibrujacą za darmo i chyba za 100zł kogoś do wibrowania. Pomiar ile potrzebujesz betonu tez za free Zadzwoń do Prefrowu i podpytaj, może mają taki lejek do wąskich szczelin. Oni leją beton w różnych miejscach ( autostrada, drogi, hale)może mają jakiś patent. A jak nie, to chociaż może coś doradzą. Gadaj z brygadzistą, tam łebskie chłopy robią. Z rękawa też powinno się udać, bo operator umie tak podregulować ciśnienie z gruszki, że beton naleje Ci na łyżkę. Nie wierzyłam w to, ale mi pokazali i naprawdę to jest możliwe:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 07.03.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Dzisiaj nadeszła wycena schodów wew. - prawie 19 tys- matrix jakiś chyba. Spodziewałam się 10-12 tys a tu taka niespodzianka:cry:Schody na betonie, z podestem, żadnych udziwnień, 19 stopni. Jesion barwiony na orzech. Do tego balustrada i jeden "barani róg". Montaż 1800 zł Szukam dalej.... Adam, Ty montowałeś schody sam, o ile pamiętam. Ile Cię wyszły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 08.03.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 halina46, masakra jakie drogie te schody. Aż się boje dawać moje do wyceny. A w sumie mogłabym się już zacząć interesować. Czy twoje to była jakaś wypasiona wersja, że ci tak dużo zaproponowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 czy ktoś w Rybniku lub okolicy ma oczyszczalnię biologiczną na gliniastym (bardzo słabo przepuszcza wodę) terenie bez możliwości odprowadzenia oczyszczonego ścieku? co mogę z takim czymś zrobić? wykopać studnię i próbować tam wlać ścieki? szamba bardzo chciałbym uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 08.03.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 halina masakra kto Ci taką wycenę zrobił??Sprawdzałaś u Karola Mrozka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doti90 09.03.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Pytanie do Was, jakie najlepsze będzie szambo? Myśleliśmy o tym samospalajacym z tworzywa sztucznego no i czy znacie i możecie polecić firmę która wykonuje prace zwiazane z montażem szamb? (kopie i montuje wszystk ood A do Z)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doti90 09.03.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 halina46 sprawdz wycene u stolarza Hałacza. Ma zakład w pogrzebieniu ul Kornowacka 3 tel: 32 430 11 40. Nam robił drzwi zewnetrze i wewnętrzne a schody wstępnie wycenił na około 10 tys też mamy z podestem i podobna ilość stopni. Jest konkretny i solidny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 09.03.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Dzisiaj nadeszła wycena schodów wew. - prawie 19 tys- matrix jakiś chyba. Spodziewałam się 10-12 tys a tu taka niespodzianka:cry: Schody na betonie, z podestem, żadnych udziwnień, 19 stopni. Jesion barwiony na orzech. Do tego balustrada i jeden "barani róg". Montaż 1800 zł Szukam dalej.... Adam, Ty montowałeś schody sam, o ile pamiętam. Ile Cię wyszły?? Halina... MASAKRA!!!! ja za granitowe schody... 3 biegi, 23 stopnie i dwa podesty placilam 18500... sa piekne, za drewniane tyle w zyciu bym nie dala.... Szukaj kogos innego to jakis naciagacz :/ super ekstra drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robszw 09.03.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Dzisiaj nadeszła wycena schodów wew. - prawie 19 tys- matrix jakiś chyba. Spodziewałam się 10-12 tys a tu taka niespodzianka:cry: Schody na betonie, z podestem, żadnych udziwnień, 19 stopni. Jesion barwiony na orzech. Do tego balustrada i jeden "barani róg". Montaż 1800 zł Szukam dalej.... Adam, Ty montowałeś schody sam, o ile pamiętam. Ile Cię wyszły??[/quote Podobne schody, dąb, 19 stopni -wycena 9tys brutto z montażem Pan Norbert, uczciwy, z polecenia 793776121 Ale zamówienie wraz z drzwiami i parapetami wiec jest rabat. No i jest piatym stolarzem na wycenie. Zaczęło sie od 15 tys. Ale 19 + montaż to jest jakiś żart primaaprilisowy już chyba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaneta1010 09.03.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Dzisiaj nadeszła wycena schodów wew. - prawie 19 tys- matrix jakiś chyba. Spodziewałam się 10-12 tys a tu taka niespodzianka:cry: Schody na betonie, z podestem, żadnych udziwnień, 19 stopni. Jesion barwiony na orzech. Do tego balustrada i jeden "barani róg". Montaż 1800 zł Szukam dalej.... a Karol Mrozek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts