Gość Arturo72 02.04.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Jak macie zrobiony lub jak planujecie zrobić taras ? Mam w projekcie taras na gruncie ok. 24m2. Zastanawiam się czy jest sens murować murki fundamentowe i wylewać płytę, a na to dopiero deski lub płytki czy zrobić to bezpośrednio na gruncie bez murków i płyty ? Macie jakieś doświadczenie w tym temacie ? Jeśli masz taras na gruncie to nie ma sensu murować żadnych murków ani wylewać płyty ale ten grunt pod taras musi być odpowiednio przygotowany czyt.zagęszczony. Dalej to działasz tam jak i co chcesz oprócz gresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.04.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Jak macie zrobiony lub jak planujecie zrobić taras ? Mam w projekcie taras na gruncie ok. 24m2. Zastanawiam się czy jest sens murować murki fundamentowe i wylewać płytę, a na to dopiero deski lub płytki czy zrobić to bezpośrednio na gruncie bez murków i płyty ? Macie jakieś doświadczenie w tym temacie ? Tez uwazam ze bezposrednio na gruncie. Wybralbym z 20cm, uzupelnil zwirem / klincem z lekkim spadkiem, zagescil i na tym ukladal / poziomowal bloczki betonowe (zwykle "cokloki"). Do betonikow grube legary (podparte co ~1-1,2m ale to zalezy od przekroju), na nie w poprzek ciensze legary i na to dopiero deski Dobrze zrobione wytrzyma lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 02.04.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Przyjmę ziemię, może być z kamieniami, gruz budowlany do niwelacji na działce. Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój, ul. Dąbrowskiego golkowice ul 1 maja tu masz adres i link do ogłoszenia: http://tablica.pl/oferta/humus-ziemia-CID628-ID5oaAt.html odda za 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 02.04.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Tez uwazam ze bezposrednio na gruncie. Wybralbym z 20cm, uzupelnil zwirem / klincem z lekkim spadkiem, zagescil i na tym ukladal / poziomowal bloczki betonowe (zwykle "cokloki"). Do betonikow grube legary (podparte co ~1-1,2m ale to zalezy od przekroju), na nie w poprzek ciensze legary i na to dopiero deski Dobrze zrobione wytrzyma lata A nam odradzili na gruncie. Ponoć mróz tak potrafi "dźwignąć" ziemię, ze nic nie pomoże. Po paru zimach porobi tym ( cytat), bo ziemia pracuje. Strefa przemarzania to minimum 1,20 cm. Na plac też nie dajesz kostki bezpośrednio na grunt, tylko wybierasz min 50-80 cm, utwardzasz kruszywem i kostkujesz. Lepiej wykopać fundamenty, zalać betonem, na tym wymurować murki z coklokow, środek wypełnić gruzem, piaskiem, dobrze ubić , wylać wylewkę i dopiero układać taras ( deski, płytki, kostki ). Ani atom nie ruszy. Tak mamy zrobione, po wielu naradach i konsultacjach. mam nadzieję, że dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 02.04.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Hejka Studnie głębinową ktoś może w okolicy robił? Poproszę o jakieś namiary na sprawdzonych wykonawców. Narazie dostałem jedną ofertę (http://www.wiercenie-studni.eu/) ale troche mnie powaliło bo za ok 20m wyjdzie z pompą i materiałem ok 12.000zł:/ (240zł netto za 1 mb) pozdrawiam Krystian Wierciliśmy jakiś czas temu w kilka osób z forum. Właśnie Mariusz nam wiercił studnie. Może znajdziesz trochę taniej ale poniżej 200zł raczej nie. Chyba że planujesz odwierty pod pompę ciepła to wiercenie wyjdzie o wiele taniej http://www.bose-instal.pl/cennik-uslug.html.. A skąd wiesz że studnia ma mieć ok 20m?może wystarczy 8-12m.Możesz zamówić tylko odwiert a pompę kupić sam i obudowę też zrobić samemu. Zapraszam do mnie to zobaczysz co i jak ul.sygnały 5G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.04.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 A nam odradzili na gruncie. Ponoć mróz tak potrafi "dźwignąć" ziemię, ze nic nie pomoże. Po paru zimach porobi tym ( cytat), bo ziemia pracuje. Strefa przemarzania to minimum 1,20 cm. Na plac też nie dajesz kostki bezpośrednio na grunt, tylko wybierasz min 50-80 cm, utwardzasz kruszywem i kostkujesz. Lepiej wykopać fundamenty, zalać betonem, na tym wymurować murki z coklokow, środek wypełnić gruzem, piaskiem, dobrze ubić , wylać wylewkę i dopiero układać taras ( deski, płytki, kostki ). Ani atom nie ruszy. Tak mamy zrobione, po wielu naradach i konsultacjach. mam nadzieję, że dobrze. Oj ktos mocno przesadzil Zalezy jaki grunt. Pod chodnik wybierasz 10cm, uzupelniasz piaskiem i gra i buczy. Jezeli jest odpowiedni spadek to nic sie nie stanie. Wystarczy 20cm wybrac i uzupelnic zwirem i nawet jak podniesie o 0,5cm to po roztopach o tyle samo opadnie 50-80cm wybrac to na najgorszej glinie i pod podjazd na ktory beda wjezdzaly ciezkie tiry 30-40cm pod osobowke, 10-20cm pod chodnik. Maksimum!! A jak pod spodem piasek to wystarczy mniej niz polowa tego Gdyby bylo inaczej wszystkie chodniki i ulice rozpadalyby sie po jednej zimie Robienie fundamentow pod taras drewniany to armata na wrobla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 03.04.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 tez mysle, ze pod drewniany taras zbedne sa fundamenty My wlasnie planujemy robic wjazd. Skoro juz Adam sie pokazales to chcialam zapytac czy nie znasz jakiejs taniej firmy, ktora moglaby nam wybrac ziemie, odpowiednio utwardzic i wysypac berga??? Aha i jeszcze krawezniki wstawic tak przygotowac, zeby pod kostke bylo Juz tu pisalam ale nikt nie odpowiedzial to moze Ty masz jeszcze jakis zloty namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 03.04.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 arturo, zasadniczo podbitkę już mam, pojawiła się wraz z dachem. teraz tylko nad tarasem i wejściem trzeba dokończyć. przycinam sobie deski, maluję i przykręcam do drewnianego stelażu. robota szybka i przyjemna tylko mam na nią czas może z dwa razy w tygodniu po kilka godzin.. brakuje mi jakiegoś sprawnego emeryta w rodzinie taras to nasz kolejny błąd, na gruncie byłby dużo tańszy, choć faktycznie betonowy daje większą pewność że nic się z nim nie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaneta1010 03.04.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 A nam odradzili na gruncie. Ponoć mróz tak potrafi "dźwignąć" ziemię, ze nic nie pomoże. Po paru zimach porobi tym ( cytat), bo ziemia pracuje. Strefa przemarzania to minimum 1,20 cm. Na plac też nie dajesz kostki bezpośrednio na grunt, tylko wybierasz min 50-80 cm, utwardzasz kruszywem i kostkujesz. Lepiej wykopać fundamenty, zalać betonem, na tym wymurować murki z coklokow, środek wypełnić gruzem, piaskiem, dobrze ubić , wylać wylewkę i dopiero układać taras ( deski, płytki, kostki ). Ani atom nie ruszy. Tak mamy zrobione, po wielu naradach i konsultacjach. mam nadzieję, że dobrze. I bardzo dobrze zrobiłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.04.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 tez mysle, ze pod drewniany taras zbedne sa fundamenty My wlasnie planujemy robic wjazd. Skoro juz Adam sie pokazales to chcialam zapytac czy nie znasz jakiejs taniej firmy, ktora moglaby nam wybrac ziemie, odpowiednio utwardzic i wysypac berga??? Aha i jeszcze krawezniki wstawic tak przygotowac, zeby pod kostke bylo Juz tu pisalam ale nikt nie odpowiedzial to moze Ty masz jeszcze jakis zloty namiar Niestety nie mam - ja takie rzeczy sam u siebie robilem swoim sprzetem Mysle ze zrobi to kazdy koparkowy (wybierze ziemie + uzupelni i wyrowna berge). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 03.04.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 owszem zrobi ale zasadnicza kwestia... za ile... Moj maz jak znalazl namiar na firme, to wycenili na 30k tyle to ja mialam zamiar dac z kostka, a nie samo wybranie i wysypanie bergom... Nastepna firma juz zaspiewala 15k, juz troche lepiej, ale jak dla mnie ciagle za drogo dlatego szukam i pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.04.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 owszem zrobi ale zasadnicza kwestia... za ile... Moj maz jak znalazl namiar na firme, to wycenili na 30k tyle to ja mialam zamiar dac z kostka, a nie samo wybranie i wysypanie bergom... Nastepna firma juz zaspiewala 15k, juz troche lepiej, ale jak dla mnie ciagle za drogo dlatego szukam i pytam Masakra Nie dzwon po zadnych firmach brukarskich tylko do pierwszego lepszego koparkowego! Takiego z koparka za 80 pln / h. Namiar na berge: Andrzej: 609 775 446 (uwaga lubi sie mocno spoznic - np. o 8h albo o jeden dzien Najlepiej zamow jeden dzien koparkowego niech wykorytuje teren (duzy sprzet w 1h wykorytuje te 50-100m2), na drugi dzien berge niech wykipuje ja do dziury (nie wiem ile teraz - dwa lata temu wywrota 15-17t bergi kosztowala te 500-600 pln) i na trzeci dzien koparkowy niech wroci calosc rozgarnac. Aczkolwiek firmy brukarskie beda pozniej marudzily ze nie wiedza jak jest zrobiona podbudowa i nie beda chcieli dac gwarancji. Cos za cos. Oni na tym wlasnie najwiecej zarabiaja bo to jest szybka i prosta robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 03.04.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 wiem, ze na chwalowicach na kopalni sprzedaja osobom prywatnym berge za 1 zl + transport. My mamy tego wjazdu niestety baaaaardzo duzo :/ 80m ponad... stad te kosmiczne ceny. Na dodatek teran jest baaaardzo mokry i trzeba sporo nadsypac aby wyrownac do poziomu garazu... Dalej kombinuje jak to zrobic najtaniej. Najgorsze jest to, ze maz wraca z roboty okolo 17.30 i niewiele sie juz da zrobic. Dlatego szukamy ludzi, ktorzy to zrobia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.04.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 wiem, ze na chwalowicach na kopalni sprzedaja osobom prywatnym berge za 1 zl + transport. Raczej niemozliwe - chyba ze czarna berge ktora sie na podbudowe nie nadaje. Czerwona berga jest swietnym materialem i niestety sie ceni My mamy tego wjazdu niestety baaaaardzo duzo :/ 80m ponad... stad te kosmiczne ceny. 80m biezacych czy 80m2 ? Na dodatek teran jest baaaardzo mokry i trzeba sporo nadsypac aby wyrownac do poziomu garazu... To mniej roboty dla koparkowego bo mniej trzeba wybierac;) Dalej kombinuje jak to zrobic najtaniej. Najgorsze jest to, ze maz wraca z roboty okolo 17.30 i niewiele sie juz da zrobic. Dlatego szukamy ludzi, ktorzy to zrobia Tu recznie nic nie zrobisz - koparkowy zalatwi wszystko sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 03.04.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 80mb wlasnie... wychodzi tego okolo 300m2. Calkiem sporo... No o tej berdze to nam powiedzial ten chlop od firmy, ktora zacenila 30k... musialabym podpytac czy to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.04.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 80mb wlasnie... wychodzi tego okolo 300m2. Calkiem sporo... No o tej berdze to nam powiedzial ten chlop od firmy, ktora zacenila 30k... musialabym podpytac czy to prawda. No na pewno nie Berga jest cenionym materialem u nas na podbudowe. A czarna sie do niczego nie nadaje i jej sie chetnie pozbywaja! 300m2 to tak jedna, moze dwie pelne dniowki duzej kopary + wynajecie auta do wywozenia tego (chyba ze checie sobie cos na miejscu zniwelowac). Liczac nawet dwa dni po 10h to masz ~1600 pln. Plus auto drugie tyle. Teraz jak chcesz ~40cm bergi to potrzebujesz jej ~120m3 czyli ok. 250 ton = 15 wywrotek = kolo 8-9k pln (boli Na koniec wszystko ubic - ~150-200 pln wynajecie czageszczarki na dobe. No wychodzi 12-13k pln niestety (bez kraweznikow etc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 03.04.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Jak patrzę na te wyliczenia to coraz bardziej przestaje mi przeszkadzać mój czarny kamień przed domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 03.04.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 straszne.... no ja tak liczylam te 12-13k, kolega meza cos wspominal, ze bylby w stanie za 12k to zrobic z kraweznikami. Wiec chyba juz nie bede marudzic tylko wezmiemy go i tyle ale 30k to juz kwota z kosmosu... a musimy w koncu zrobic ten podjazd do garazu bo o ile zima nie dala nam w kosc... wrecz przeciwnie calkiem fajnie dala nam przezimowac samochody na zewnatrz... to boje sie, ze sezon gradowy juz nam takich forow nie da... tym bardziej, ze w zeszlym roku nas nie oszczedzal i oklupal nam cale ocieplenie... ehhhh :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.04.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 straszne.... no ja tak liczylam te 12-13k, kolega meza cos wspominal, ze bylby w stanie za 12k to zrobic z kraweznikami. Wiec chyba juz nie bede marudzic tylko wezmiemy go i tyle ale 30k to juz kwota z kosmosu... a musimy w koncu zrobic ten podjazd do garazu bo o ile zima nie dala nam w kosc... wrecz przeciwnie calkiem fajnie dala nam przezimowac samochody na zewnatrz... to boje sie, ze sezon gradowy juz nam takich forow nie da... tym bardziej, ze w zeszlym roku nas nie oszczedzal i oklupal nam cale ocieplenie... ehhhh :/ Wszystko zalezy od tej ceny bergi - ja dawno nie kupowalem, a ~4 lata temu wywrotki mialem po 200-250 pln. Wiem ze teraz to kosztuje jakies 20-25 pln / tone, 250t wychodziloby 5-6k pln + transport, z grubsza by sie zgadzalo Ci co chcieli za 30k pewnie liczyli dolomit zamiast bergi - ten kosztuje 50-60 pln / t. No i krawezniki - mozesz wziac cienkie betonowe, a mozesz grube granitowe. Cena inna Ja u siebie nie bede dawal kraweznikow chyba wcale - na boki pojda murowane na zaprawie grubsze kostki granitowe (a w srodek mniejsze). Tez mnie to czeka a ja mam 400m2 do zrobienia Tyle dobrze ze mam juz podbudowe praktycznie gotowa - ze dwie wywroty cienszego klinca tylko na gore musze rzucic zeby wyrownac tu i owdzie, na to 5cm piasku i kostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 03.04.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 no wlasnie on to policzyl z ta berga za 1 zl. z chwalowic... nie wiem jakie ma przeliczniki ale niezle go pogielo.... Jesli to faktycznie miala byc ta czarna berga to juz w ogole.... Widze, ze tez masz niezly wjazd.... my wlasnie tez chcemy zrobic juz ta podstawe pod kostke. Tez chcemy dawac granit ale to za jakies 2 lata, nie wczesniej. Trza kasy nazbierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts