Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Oj Halina akurat co do tych bogatych to mam inne zdanie,wiele właśnie tych bogatych pali śmieci,przynajmniej u mnie na wsi to widać.I te dwie stówy to nie taki majątek,tylko mentalność jest taka,że dziadek kopcił,ojciec kopcił to i ja będę kopcił

No wlasnie.. U mnie w miescie najwiekszy syfiarz jakiego znam (i niedlugo go zglosze do strazy jak jeszcze raz zauwaze ten syf) to dom przy rondzie na XXX-lecia ktory wynajmuja dwie FIRMY! W srodku miesci sie m.in. biuro rachunkowe. Z tego komina leci czasem zolty, gryzacy w pluca dym, przechodzac obok nie da sie oddychac. Pewnie pala stare plastikowe koszulki po papierach klientow :D

witejcie!

u nas powietrze się poprawiło od ustawy śmieciowej. I generalnie nie jest z powietrzem tak źle mimo dość gęstej zabudowy. Tym bardziej że sporo syfu zostaje jednak na filtrze w rekuperatorze.

Nie rozumiem jednak, czemu legalnie można kupić muł, który jest odpadem.

Co do palenia to biednych można jakoś zrozumieć. Ale mnóstwo ludzi mieszka w gigantycznych domach i tam każde ogrzewanie musi słono kosztować. Co to za moda była na takie kloce potężne? w dzisiejszych czasach taki dom to jak kamień u szyi.

ktoś pytał o komin, wszędzie radzą że nie wolno dziurawką obudować komina, nie wiem czemu. Ale bym się tego trzymał.

mam pytanie czy polecacie jakies szkółki/centra ogrodnicze w Rybniku i okolicach.

Zależy mi na roślinach dobrej jakości i by osoby tam pracujące chętnie doradziły.

Limba rzeczywiscie bardzo fajna i ogromny wybor. Jednak ceny i tak wysokie - iglaki i inne roslinki polowe taniej kupisz w niewielkiej szkolce w Wodzislawiu Sl. na ul. Kopernika. 10 x mniejsza niz Limba, choc wybor jest tez calkiem spory. Ale ceny doslownie 30-50% nizsze, a rosliny zwykle bardziej wyrosniete.

Dla przykladu modrzew szczepiony na pniu w Limbie kosztowal 70 pln, a w szkolce w Wodzislawiu za 40 pln kupilem 3 x wiekszego :) Polecam!

zbieram informacje potrzebne do zgłoszenia zakończenia robót budowlanych, tak żeby zaraz po zakończeniu elewacji i tarasu (i przygotowaniu przez geodetę mapek) załatwić to jak najszybciej. co z podjazdem i ogrodzeniem frontowym? w projekcie mam wyrysowane, ale w tym roku nie zrobię, czy to jakiś problem? mieliście kontrole z PINB?

Witam Wszystkich

Znalazłem wykonawcę na mój Stan SSO.

Ale poszukiwania były trudne nie wiem skąd ci wykonawcy biorą cenniki, ale miałem wrażenie, że buduje wille a nie dom jednorodzinny. Różnice nawet 100% w cenach.

Dom 15, 8x10 metrów, Pustak ceramiczny 38, Dach dwuspadowy 1 lukarna, wykusz, 2 balkony. 200 Metrów projekt indywidualny

Krzysztof M. Będzin 74000, 00 zł netto + Koparka, stemple, szalunki,

Marek S. Knurów 45000, 00 zł netto + Koparka (bez schodów)

Jerzy M Żory 92000, 00 zł Koparka, stemple, szalunki, (zrobiony kosztorys 300 zł)

Czesław S. Czerwionka 54, 000 zł netto Wszystko w cenie

Remigiusz M Rybnik 55, 000 zł netto + Koparka, stemple, szalunki,

Miałem jeszcze kilka wycenę, ale większość trzymała się w granicy 55 tyś

Nawet nie spodziewałem się, że to będzie tak trudny wybór. Zdecydowałem się na Czesława S. Mam nadzieję, że wybór był dobry?.

Czy wy też mieliście tak trudno wybrać ekipę do budowy waszego domu?.

Ale poszukiwania były trudne nie wiem skąd ci wykonawcy biorą cenniki, ale miałem wrażenie, że buduje wille a nie dom jednorodzinny. Różnice nawet 100% w cenach.

Budujesz "na odleglosc", czy jest jakis inny powod zeby nie zatrudniac poszczegolnych ekip do kolejnych zadan?

Dom 15, 8x10 metrów, Pustak ceramiczny 38, Dach dwuspadowy 1 lukarna, wykusz, 2 balkony. 200 Metrów projekt indywidualny

Piwnice? Poddasze? Strop jaki?

Jak bez to za robote bym liczyl tak: 5k fundamenty, 5k mury parteru, dach ile metrow? 200? To 13k. Suma 23k. Jak strop betonowy to +5k. Suma 28k. Wszystko na lewo bez podatku wiec kasa "do reki". Pewnie bedzie trzeba doliczyc 5k na "nieprzewidziane wydatki" jak drewno do szalunkow, czy koparka ale i tak w kieszeni zostaje masa pieniedzy :-)

Budujesz "na odleglosc", czy jest jakis inny powod zeby nie zatrudniac poszczegolnych ekip do kolejnych zadan?

Tak buduje na odległość ponad 1200 km :( ale rodzina dogląda budowy .

Piwnice? Poddasze? Strop jaki?

Bez piwnicy , Z poddaszem (powierzchnia użytkowa domu 208 metrów)

dach 320 metrów (z tarasem zadaszonym 6x3 metry )

Strop płyta żelbetonowa 12 cm

Schody monolityczne

Tak buduje na odległość ponad 1200 km :( ale rodzina dogląda budowy .

Jak jest ktos na miejscu to bym zaryzykowal. No chyba ze Ci sie spieszy, bo nie ma co ukrywac - szukanie roznych ekip do poszczegolnych etapow jest znacznie bardziej czasochlonne i trudniej to ze soba zgrac niz jak calosc robi jedna firma :)

Bez piwnicy , Z poddaszem (powierzchnia użytkowa domu 208 metrów)

dach 320 metrów (z tarasem zadaszonym 6x3 metry )

Strop płyta żelbetonowa 12 cm

Schody monolityczne

No to dach bedzie troche drozszy - liczylem bodaj 200m2 po 60 pln, wyjdzie gdzies z 20k pln, czyli +8k pln do mojej poprzedniej "wyceny" :)

No ja już wybrałem mam nadzieje, że dobrze?!. Chodziło mi o sam fakt, że nie wiem skąd takie cenny biorą? Potem zrobię Scan kosztorysu 92 tyś.

Szukam firmy żeby zamówić okna, bo będę tylko raz w Polsce przez okres budowy, a w wrześniu chciałbym okna wstawiać. Na drugim urlopie, teraz bym sobie wybrał kolor ram rodzaj a pomiar jak by skończyli Sso.

No ja już wybrałem mam nadzieje, że dobrze?!. Chodziło mi o sam fakt, że nie wiem skąd takie cenny biorą? Potem zrobię Scan kosztorysu 92 tyś.

Jeden jeździ cinquecento, a inny mercedesem :) :)

Szukam firmy żeby zamówić okna, bo będę tylko raz w Polsce przez okres budowy, a w wrześniu chciałbym okna wstawiać. Na drugim urlopie, teraz bym sobie wybrał kolor ram rodzaj a pomiar jak by skończyli Sso.

Ja polecam Oknoplast Krakow. Polecam tez wodzislawski Termo Profil - nie slyszalem jeszcze o ich oknach zlego zdania, a sa tansze od Oknoplastu :)

witajcie ponownie :)

poszukuję teraz blachy do wykończenia/zakrycia krokwi, do jakich firm mogę się o coś takiego zwrócić ?

a może lepiej wykończyć to deskami w kolorze dachówki ? jak Wy sobie poradziliście z ty tematem ?

p.s. podbitkę będziemy robić z desek, ale kierownik budowy powiedział, że krokwie najlepiej zakryć taką blachą, bo jest bardziej wytrzymała...

Jeden jeździ cinquecento, a inny mercedesem :) :)

Ja polecam Oknoplast Krakow. Polecam tez wodzislawski Termo Profil - nie slyszalem jeszcze o ich oknach zlego zdania, a sa tansze od Oknoplastu :)

Też powoli rozglądam się za oknami :)

A jakie polecasz okna z Termo Profil ? bo z tego co widzę mają różne firmy w sojej ofercie

Też powoli rozglądam się za oknami :)

A jakie polecasz okna z Termo Profil ? bo z tego co widzę mają różne firmy w sojej ofercie

Niestety nie znam ich oferty - okna u siebie montowalem w bodaj 2009 i od tamtego czasu szczegolami sie nie interesuje :-) Wiem tylko, ze duzo ludzi wybiera ich okna i sa zadowoleni! Moj sasiad tez i nie narzeka ;)

witajcie ponownie :)

poszukuję teraz blachy do wykończenia/zakrycia krokwi, do jakich firm mogę się o coś takiego zwrócić ?

a może lepiej wykończyć to deskami w kolorze dachówki ? jak Wy sobie poradziliście z ty tematem ?

p.s. podbitkę będziemy robić z desek, ale kierownik budowy powiedział, że krokwie najlepiej zakryć taką blachą, bo jest bardziej wytrzymała...

Ja mam blachę w kolorze dachówki ( czarną)ładnie pogietą w mozaikowy wzorek. Zrobił mi to dekarz, on kupił blachę, wygiął, poprzycinał i zamontował. Deski dość szybko płowieją- mam pod rynnami i łuszczą się pod promieniami słońca. Są ładne ale jak są nowe- za kilka lat robią się okropne. Z tego co wiem ktoś z forum ( Adam?) chyba ma struktonit - to też jest niezłe rozwiązanie.