Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

ludzie!

gdzie mozna TANIO kupić zbiornik na szambo ?

kanalizacji u Ciebie nie będzie :roll:

no będzie, nawet mam juz drogę rozkopaną i sa tuż tuż :-?

pytanie tylko kiedy ją uruchomią :roll:

tzn w planach jest za rok, ale ja chciałabym sie wczesniej wprowadzić

a może znacie kogoś kto ma do sprzedania taki używany zbiornik?

Zna ktoś jakąś firme z Rybnika najlepiej (lub z miast sasiednich) zajmujacych sie wentylacja (a konkretnie wentylacja mechaniczna - rekuperator + GWC-gruntowy wymiennik ciepla + ewentualnie DGP - kominek z rozprowadzeniem ciepła) ?

Dzisiaj mam dostać wstepny projekt i powoli chcialbym sie konsultować w sprawie wentylacji z przyszlym wykonawca systemu (ciocia co mi robi projekt, nie siedzi w tym temacie, wiec pewnie bede musial caly projekt wentylacji zrobic)

moze ktos bedzie wiedziec? :) ?

http://www.karbon.com.pl http://www.proklima.pl , dostałem od obydwu firm wyceny, karbon robi na daikinach, proklima na bartoszach. Ale w końcu projekt sobie zrobiłem sam, i całą wentylację mechaniczną wykonam sam z tatą i bratem, dużo tego nie jest a zaoszczędzić można 5 tyś.

Prondowy , teraz jest lenistwo

nic więcej ...

i porcja nauki -jak poprawnie powinna funkcjonować brama wjazdowa

- trzeba edukować tych naszych wykonawców

U mnie tez jest lenistwo ale... w planach na I kw 2008 :D .

Dużo do zrobienia mi nie zostało a nie chcę zostawiać rozgrzebanego.

Btw - może jeszcze pamiętasz czy do odbioru miałeś jakieś ekstra papiery od elektryka? Oświadczenie czy cos takiego ? (pomiary?) Myślałem że wystarczy samo podłączenie do sieci (i związane z tym papiery ) ale ponoć trzeba coś ponad to.

Prondowy , teraz jest lenistwo

nic więcej ...

i porcja nauki -jak poprawnie powinna funkcjonować brama wjazdowa

- trzeba edukować tych naszych wykonawców

U mnie tez jest lenistwo ale... w planach na I kw 2008 :D .

Dużo do zrobienia mi nie zostało a nie chcę zostawiać rozgrzebanego.

Btw - może jeszcze pamiętasz czy do odbioru miałeś jakieś ekstra papiery od elektryka? Oświadczenie czy cos takiego ? (pomiary?) Myślałem że wystarczy samo podłączenie do sieci (i związane z tym papiery ) ale ponoć trzeba coś ponad to.

oświadczenie elektryka, że zrobione ok., chyba kopia jego uprawnień i pomiary

Coś tam elektryk musiał podpisać ...skleroza

odbiór mam zrobiony

nikt się nie pojawił

teraz mam bramę ocynkowaną która gnije :o

nie domyka sie

ciężko chodzi

- gość twierdzi że to normalne i że 2600 się należy :evil:

To wszystko sprawa PIS-u :wink:

Sebo8877

Coś tam elektryk musiał podpisać ...skleroza

odbiór mam zrobiony

nikt się nie pojawił

teraz mam bramę ocynkowaną która gnije :o

nie domyka sie

ciężko chodzi

- gość twierdzi że to normalne i że 2600 się należy :evil:

To wszystko sprawa PIS-u :wink:

Sebo8877

Te ... dej se pozór.

CBA jeszcze nie zlikwidowali :lol:

cześć ludziska :D

pytanko mam.... znalazłam jednak kogoś do wymurowania tych słupków z klinkieru :oops: ... i mam do Was pytanko :lol: ... podobają mi się takie słupki bez fug... z przerwą pomiedzy cegłami - więc czy brak fug wpłynie jakoś ujemnie na całokształt? :roll: i następne pytanko ... sąsiadowi komin murowali na zwykłej zaprawie z dodatkiem takiego cuda jak "czerń żelazowa" (chyba dobrze usłyszałam :roll: )....to cudo daje kolor :wink: ....czy ktos coś słyszał i ma jakies doświadczenia ?

o 10 mam spotkanie na budowie z chłopkiem od tych słupków...więc jeśli ktoś jest to plissss... pomóżcie :D

pozdrawiam, smoczyca

no właśnie, jamles... czytałam, czytałam :D

pytam o doświadczenia, bo sąsiad ma i nic mi się z tym kominem nie dzieje... ale jedna jakółka wiosny nie czyni jak wiemy :roll:

no i zobacz... ma norrrmalnie komin z klinkieru zwykłej zaprawie z dodatkiem właśnie tego pigmentu .... stoi, ładnie wyglada, wykwitów zero :roll:

pozdrawiam, smoczyca

wróciłam, i kurcze... mam mieszane uczucia, bo chłopak chce za wymurowanie 4 słupków wraz ze zrobieniem fundamentów pod nie 800zeta :roll: ... 500 za słupki, 300 za fundamenty ...nawet nie wiem czy to dużo czy mało za tą robotę :roll:

no, ale gdybyśmy zrobili sami to jednak 800 by zostało w kieszeni.... w końcu chyba nie da się chyba ich aż tak sp.... coby nie dało się na nie patrzeć :roll: :wink:

a co tam u naszych dziewczyn? pozasypiały na zime? :wink: :D

pozdrawiam, smoczyca

wróciłam, i kurcze... mam mieszane uczucia, bo chłopak chce za wymurowanie 4 słupków wraz ze zrobieniem fundamentów pod nie 800zeta :roll: ... 500 za słupki, 300 za fundamenty ...nawet nie wiem czy to dużo czy mało za tą robotę :roll:

no, ale gdybyśmy zrobili sami to jednak 800 by zostało w kieszeni.... w końcu chyba nie da się chyba ich aż tak sp.... coby nie dało się na nie patrzeć :roll: :wink:

a co tam u naszych dziewczyn? pozasypiały na zime? :wink: :D

pozdrawiam, smoczyca

a ten fundament to tylko stopy pod słupki czy na całej długości :roll:

a za murowanie 2zł za cegłę :-?