akwarysta 08.12.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Co do położenia tarasu, czy garażu - od tego sa projekty lustrzane. My mamy właśnie domek postawiony bokiem ( nieatrakcyjnym - co by w oczy nie koliło ) i garaż mamy po stronie lewej od wejścia. Jak będziecie oglądać projekty - to prawie każdy z nich można dostosować, trzeba tylko dopytać w biurze projektowym. Co do kosztu piwnicy - jestem zdania , że jest niższy niż analogiczna powierzchnia nad ziemią. U nas jest spadek, więc musielibyśmy zakopać fundamenty z jednej strony na wysokość 1,10. Piasek oczywiście nie jest za darmo. Koszt piwnicy to tak serio - koszt stropu, tynków i wylewki. Ale masz miejsce na lata. Moi znajomi, którzy nie zbudowali - teraz kombinują z jakimiś piwniczkami na zewnątrz, czy domkami gospodarczymi, ale to nie jest to samo. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 09.12.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 My od razu założyliśmy, że będą piwnice i są .Co do kosztów - myślę, że przy stanie surowym może to być ok 20 - 30 kPLN, potem to już zależy od standardu wykończenia, czy ogrzewasz itp. Ja mam ogrzewanie i kafelki na podłodze (najtańsze po 13 PLN/m2). Widząc po stopniu zagracenia moich piwnic nie bardzo sobie mogę wyobrazić jak wyglądałyby nasze wnętrza gdybyśmy musieli całe ten dobytek upchnąć "na pokojach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Cześć ludziska Jak tam humorki z rana? no wiem, wiem...ja też nie lubie poniedziałków Piejar...pytanko do Ciebie. Pamiętam, że masz tynki cw-tak jak ja. Czy Ty bieliłeś ściany wapnem? Kurcze... w sobotę mój ślubny i pobielił ściany rzadkim wapnem z wodą...porobiły sie pionowe zacieki - nie gdzieniegdzie tylko praktycznie wszędzie . Tak sobie myśle, że to przez to że tynki jeszcze nie wyschły... wygląda to nieciekawie ...takie biało-szare smugi ...boję się że farba mi tego nie pokryje . Kolega w pracy mu poradził żeby pobielił teraz, jak jeszcze te tynki nie doschły i tak zrobił. Też tak miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.12.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Cześć ludziska Jak tam humorki z rana? no wiem, wiem...ja też nie lubie poniedziałków Piejar...pytanko do Ciebie. Pamiętam, że masz tynki cw-tak jak ja. Czy Ty bieliłeś ściany wapnem? Kurcze... w sobotę mój ślubny i pobielił ściany rzadkim wapnem z wodą...porobiły sie pionowe zacieki - nie gdzieniegdzie tylko praktycznie wszędzie . Tak sobie myśle, że to przez to że tynki jeszcze nie wyschły... wygląda to nieciekawie ...takie biało-szare smugi ...boję się że farba mi tego nie pokryje . Kolega w pracy mu poradził żeby pobielił teraz, jak jeszcze te tynki nie doschły i tak zrobił. Też tak miałeś? Dagmara - norma pociógło to w tych miejscach bardzij bo na szczotece było więcej wody. Pomalować teraz to wszystko najzywklejsża farbą emulsyjną najtańszą - potem na to juz ostateczny kolor. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.12.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ja nie bieliłem tylko gruntowałem (unigrunt czy coś w tym stylu) na to biała farba (zwykła akrylowa czy emulsyjna 30 PLN/10 l) i na to kolorowa farba Dulux.Jak malujesz rzadką farbą za pomocą pędzla to zawsze zrobią się zacieki. Gdyby robić wałkiem, to można uzyskać cieńszą warstwę i wtedy nie ma zacieków. Jeżeli zacieki są jedynie "wizualne" (nie są grube - nie odstają od ściany) to nie będzie żadnego problemu. Jaką farbą planujesz malować? Jakieś kolorki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Sebuś... dzięki . Malowanie to chyba dopiero na wiosnę.... teraz nie dość że tynki jeszcze nie wyschły to chyba by mi łapka do pędzla przymarzła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Piejar... no tak, ale tu własnie chodziło o to, żeby pędzlem pomalować coby te wszystkie zbędne ziarenka od ściany odpadły Kolorki jak najbardziej planuję ...na poddaszu będę na suficie chyba strukturalną farbę dawać bo fakrura płyt kg inna niż ścian z tynkami cw... zrobimy jak mówicie: pomalujemy wiosną najzwyklejszą emulsyjną i na to kolor a te zacieki.... hm... nie odstają od ściany... nie wyczułam pod palcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.12.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Piejar... no tak, ale tu własnie chodziło o to, żeby pędzlem pomalować coby te wszystkie zbędne ziarenka od ściany odpadły Na to chyba lepszy jest grunt bo co ma odpaść to odpadnie a co ma zostać - zostanie. Być może wapno działa podobnie. Kolorki jak najbardziej planuję ...na poddaszu będę na suficie chyba strukturalną farbę dawać bo fakrura płyt kg inna niż ścian z tynkami cw... Ja bym olał - nie będziesz na to zwracać uwagi a narobisz się i poniesiesz koszty. Czy planujesz strukturę robić przy pomocy specjalnego piasku? Jeżeli tak, to będzie to najdroższy piasek na Twojej budowie (jakieś 80 PLN/5 kg) a i tak 1/3 wyląduje na podłodze. Wiem bo u siebie robiłem. zrobimy jak mówicie: pomalujemy wiosną najzwyklejszą emulsyjną i na to kolor a te zacieki.... hm... nie odstają od ściany... nie wyczułam pod palcami No to spox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.12.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 A mnie właśnie montują net-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.12.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 A mnie właśnie montują net-a Co wybrołeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.12.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Piejar... nie tynk strukturalny ino farba strukturalna...to jest normalna farba do malowania wałkiem ino z dodatkiem takich różnorodnych kulek ... wychodzi coś jak tapeta-raufaza ...ale oczywiście decyzja jeszcze nie zapadła...być może będzie zwykła farba ...zależy od stanu kasy (ta strukturalna dwa razy droższa ) co do gruntu... no właśnie wapno z wodą działa chyba podobnie jak grunt neta Ci zakładają? a skąd w końcu wziąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.12.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Dar-net. 800 kb w dzień, 1500 kb nocą. Chodzi jak burza. Transfer do 180 kB/s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 11.12.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 W końcu dziś odbieram od projektanta dokumentację i PNB! Można w końcu zacząć działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.12.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Piejar.... noooo, pozazdrościć ...ciekawe co tam u mnie na zadupiu zamontuje Jajmaju.... teraz za bardzo nie podziałasz...chyba, że materaiały kupuj...zimą lepsze ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 11.12.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Raczej nie myślałem o pracach typowo budowlanych... choć moja "ekipa" chętnie by już zaczęła Czas zacząć kupować materiały, załatwiać kredyt, podłączyć prąd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 11.12.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Jechałam dzisiaj przez Ochojec - i wydaje mi się, że Graszka się dzisiaj zalewała -tj. strop Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 11.12.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Jechałam dzisiaj przez Ochojec - i wydaje mi się, że Graszka się dzisiaj zalewała -tj. strop Gratulacje! mozliwe możliwe bo w poniedzialek jakies ludzie skakali u niej po budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 11.12.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Jechałam dzisiaj przez Ochojec - i wydaje mi się, że Graszka się dzisiaj zalewała -tj. strop Gratulacje! kolezanko czy od granitowego zlewu odpisalas vat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 11.12.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Czy faktura za wykonanie projektu budowlanego może mi się do czegoś przydać? Czy lepiej wybrać opcję tańszą bez faktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 11.12.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Co do położenia tarasu, czy garażu - od tego sa projekty lustrzane. My mamy właśnie domek postawiony bokiem ( nieatrakcyjnym - co by w oczy nie koliło ) i garaż mamy po stronie lewej od wejścia. Jak będziecie oglądać projekty - to prawie każdy z nich można dostosować, trzeba tylko dopytać w biurze projektowym.... ...Moi znajomi, którzy nie zbudowali - teraz kombinują z jakimiś piwniczkami na zewnątrz, czy domkami gospodarczymi, ale to nie jest to samo. Takie jest moje zdanie. Tak tak ja to wszystko wiem Projektów to już setki przejrzeliśmy. Kurcze trzeba by się na jakiś projekt zdecydować i zacząć działać. Co do piwnic to ja bym bardzo chciała albo duży strych. Od przybytku głowa nie boli Ale mąż coś marudzi A jeszcze czy jak załatwię pozwolenie na budowę to muszę w jakimś określonym czasie budowę zacząć czy nie ma żadnego ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts