Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum. Korzystając z waszego doświadczenia chciałbym zapytać czy moglibyście mi polecić solidną firmę lub jakiegoś fachmana do budowy domu. W Rybniku jest dość sporo firm budowlanych ale niestety nie mam pojęcia czy dobrych. Zamierzam ruszyć z budową na wiosnę. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

witaj,

gdzie budujesz? tak z ciekawości.

ja nie pomogę z firmą budowlana bo sami jedziemy ale na pewno stali bywalcy z tego forum kogoś Ci polecą.

A propos cieśli to mam namiar do tych którzy mi robili z Rybnika u. Rudzka ale ja nie jestem specjalnie z nich zadowolona więc jakby co to możesz ich wziąśc z braku laku :)

mam nadzieję że ktoś Ci poleci jakiś solidnych

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Macie może namiary na kogoś, kto może zaprojektować przyłącze do sieci wodociągowej i kanalizacji?

Czy musieliście do tego mieć mapkę w wersji elektronicznej? Pytam, bo takie wymagania ma rybnickie PWiK...

Nikt nie zlecał wykonania projektu przyłącza? :o

Ja robiłem projekt przyłącza w maju 2007, robiły mi to wodociągi, musiałem dostarczyć mapki do celów projektowych w formie papierowej, za wydanie warunków technicznych płaciłem 46 zł a za opracowanie projektu 463 zł.

Ja robiłem projekt przyłącza w maju 2007, robiły mi to wodociągi, musiałem dostarczyć mapki do celów projektowych w formie papierowej, za wydanie warunków technicznych płaciłem 46 zł a za opracowanie projektu 463 zł.

Teraz niestety wymagają 4 oryginalne mapki + wersja elektroniczna...

a może wystarczy zeskanować mapkę i wrzucić na płytkę?

Serdecznie witam wszystkich forumowiczow Rybnika.

Jestem równiez w trakcie inwestycji, aktualnie mam ukończony parter i rozglądam się za drewnem na więźbę oraz za cieślami i dekarzami. Mam dach ok 220m2 i przymierzam się do dachówki ceramicznej.

Czy ktoś z Was mógłby polecić tarcicę w okolicach Rybnika ( tak do 100km) , w której można kupić zdrowe, dobre drewno, (najlepiej jak jeszcze by było dobrze wysuszone :-) ) ?

Czy możecie polecić jakiś fachowców do robót ciesielskich i dekarskich ?

Tartak w Czyżowicach ma dobre drewno i w przyzwoitych cenach. Ja stamtąd w lipcu brałem.

Jestem równiez w trakcie inwestycji, aktualnie mam ukończony parter i rozglądam się za drewnem na więźbę oraz za cieślami i dekarzami. Mam dach ok 220m2 i przymierzam się do dachówki ceramicznej.

Czy ktoś z Was mógłby polecić tarcicę w okolicach Rybnika ( tak do 100km) , w której można kupić zdrowe, dobre drewno, (najlepiej jak jeszcze by było dobrze wysuszone :-) ) ?

Tartak w Czyżowicach ma dobre drewno i w przyzwoitych cenach. Ja stamtąd w lipcu brałem.

donowa

sprawdziłem tartak w miejscowości Wojska pow. gliwicki. Jestem bardzo zadowolony.

Co najwazniejsze to drewno jest z zimowej - styczniowej zrywki - a wiec najlepsze i z lasów zdrowych.

Cena najnizsza w okolicy. Zawsze do negocjacji.

Ich transport w bardzo niskiej cenie.(aż nie dzisiejszej!)

tartak 42690 Wojska

tel.032.285 75 63 pan Mazalik

Nalezy tam pojechać i zobaczyć porządek w tartaku i na jakim traku pracują.

to z grupy Górny Śląsk

stal- mieli tez kiedyś w dobrych cenach

- szukam "fajnej","solidnej" i "niedrogiej" firmy, badź wykonawców :) ... do tynków zewnętrznych. Od ocieplenia po tynk. Z materiałami badz z zakupem własnym.

- jaki tynk polecacie?

- jakie materiały? systemy ociepleń?

i z innej beczki.

- gdzie polecacie zakup kostki brukowej?

.

Miałem tynk KABE Permuro granulacji nie pamiętam. Styropian miałem z Polmara i trochę jakiegoś "z łapanki". Wykonawca narzekał na obydwa że krzywe ;-). Mój wykonawca ocieplenia nie rzucił mnie na kolana. Tynkarze spisali się lepiej.

Żeby było śmieszniej to fotka mojej elewacji jest ponoć w grudniowym Muratorze. Nawet o tym nie wiedziałem - odpisałem kiedyś p. redaktor na litanię pytań i załączyłem fotki 8) . Jakościowo tynk nie jest zły, trochę się już niestety przybrudza ale na to nie ma rady. Namiary posłałem na priva