Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Bajtel chowie się znakomicie - wszysciuteńko w porządeczku. czasu brakuje bo robota mnie pochałonio bez reszty. Do warszawy - nie dom rady - bardzo chętnie bym pojechała ale czasu ni mom. A tak sie prezyntujeymy :)

http://photos107.nasza-klasa.pl/dev184/0/190/442/0190442408.jpg

Piejar - pampersy pampersami - ale mlyko :)

Pozdrawaim i obiecuja że czasym zajrza cobyście sie nie stynskniyli.

Smoczyca - wiela Ci tej budowy jeszcze zostało ???

Sebo8877

Witam wszystkich budujących z Rybnika i okolic :wink:

ja też zamierzam budować i własnie jestem w fazie wyszukiwania odpowiedniego projektu. Ma to być domek dla dwóch rodzin (najlepiej z dwoma niezaleznymi wejściami). Przejrzałem mnóstwo projektów, ale najbardziej podoba mi się Dom w Koniczynce 4 z Archonu. Czy moglibyście sie wypowiedzieć na temat tego projektu? Zależy mi na obiektywnej opinii innych osób. Jednak żeby może nie zaśmiecać tego tematu moim projektem to bardzo proszę o wpisy w tym moim wątku: http://forum.muratordom.pl/koniczynka-inna-niz-wszystkie,t128089.htm

Z góry dzięki i pozdrawiam! napewno jeszcze bede tu czesto zaglądał... :wink:

witam wszystkich nowych...powodzenia wam życze bo bedziecie potrzebować..oprócz tego jeszcze szczęścia do fachowców i kasy :D

Sebuś...ju mam lazienki gotowe, ściany wlasnie maluje ,potem panele, drzwi wewnętrzne i w lipcu mam nadzieje już u siebie

ja tam z widokiem Twoim i maluszka jestem na bieżąco...na naszej klasie filuje :D ...ale powiem ci , ze super razem wyglądacie :D

Kurde...mnie jeszcze komunia u chrześniaka wypadła w maju ... sie ino modliłam coby nie 1-go czerwca bo ze zlotu nici :roll:

ale na szczęście mam ją 18-go .... więc Jarek...jesteśmy umówieni...albo przyjade swoim haszplem do Ciebie tego 31-go albo mnie małż przywieize i odbierze potem w nocy :roll:

w każdym razie już się cieszę :D

Witam

Właśnie zaczynam załatwiać papierzyska na budowę i mam jeszcze ostatni dzwonek, żeby wybić to sobie z głowy :lol:

buduj, czamu mosz sie mieć lepij od nos :lol:

nie ma to jak dobre słowo na początek 8)

Synek pieronie nie sztresuj sie dowej do przodku i rzykej - coby ci zdrowi dopisało :)

Sebo8877

Dziś rozglądałem sie za materiałami tupu Porotherm i dachówką. jak uważacie lepiej budować porotherm 25 cm + 14 cm steropianu czy porotherm 44 cm bez docieplenia? No i która dachówka wg Was jest lepsza? Firmy Brass czy Roben? :wink:

Yno sie nie wybuduj za wielkigo termosa bo sie bydziesz w broda pluł:)

Sebo8877

Dziś rozglądałem sie za materiałami tupu Porotherm i dachówką. jak uważacie lepiej budować porotherm 25 cm + 14 cm steropianu czy porotherm 44 cm bez docieplenia? No i która dachówka wg Was jest lepsza? Firmy Brass czy Roben? :wink:

Ja bym się nie zastanawiał: 25 cm + 14 cm steropianu ale nie PTH tylko MAX. No i styro dużawo ale jeszcze do wytrzymania.

Brass.

Dzieki za podpowiedzi :wink: Poprostu znajomy co ma hurtownie budowlana twierdzi ze lepiej budowac z pth 44 cm, niz z pth 25 cm + styropian, bo wtedy moze sie gdzies "para skraplac". Porównał to do tego: ubierz na swoje normalne ubranie np. ortalion i zobaczysz jak sie bedziesz czuł - pot cie zaleje. podobnie twierdzi jest ze styropianem i on sobie chwali najbardziej ściany jednowarstwowe z jednego typu materiału, dlatego tak zachwalał pth 44 cm. A mozecie mi podpowiedziec ile procentowo mogę orientacyjnie zaoszczędzić jesli bede budował z maxa + styropian a nie z pth 44 cm (lub ewentualnie pth 25 + styro)?? 10% ? 20%? ... Jako laik musze poprostu przekonac sie do typu materiału.

I jeszcze pytanie o dach (bo dalem do wyceny materiały bud. i musze sie okreslic jakie to mają być): czy dachówka brass ma najlepszy stosunek jakosc/cena? Czy brass to jedna z tanszych czy droższych dachówek?? :oops:

Dzięki ! :wink:

Na cenach dachówek już się nie znam. Bras to dobra firma. Tyle wiem, choć Brasa nie mam. Mam Wiekora.

Z tymi termosami to się za bardzo nie przejmuj. Jeżeli chodzi o oddychanie ścian to nie zauważyłem żeby moja ostyropianowana się dusiła. Nic nie słychać ;-).

PTH 44 to ściana ciepława coś ponad 0,3 a MAX plus te 14 cm styro będzie cieplejsze. Jeżeli chodzi o koszty to musisz doliczyć koszty tynków. Tynki wewnętrzne olej bo będą takie same w obu przypadkach ale koszt ocieplenia będzie zdecydowanie większy niż otynkowanie PTH. Musisz policzyć, ja już nie orientuję się w cenach.

OK dzięki bardzo za odpowiedź :wink: W każdym razie jeżeli ktoś z Was robił juz takie wyliczenia co wyjdzie taniej, to bardzo prosze sie nimi pochwalić :wink: Aha i zapraszam do oceny wybranego przeze mnie projektu, bo narazie prawie nikomu nie chce sie tego komentować

http://forum.muratordom.pl/koniczynka-inna-niz-wszystkie,t128089.htm

Pozdrawiam! :)