Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

A ja z pytaniem nietypowym. Otóż mam ci ja w łazience na ścianie takie kafelki:

http://images24.fotosik.pl/272/9e5c1b942dd16a1d.jpg

http://images34.fotosik.pl/354/ff902dd380ffaa65.jpg

a na podłodze takie:

http://images39.fotosik.pl/6/f51beda761fa8c99.jpg

O ile wiem, były kupowane jakieś 7-9 lat temu przez poprzedniego właściciela, który nie pamięta u kogo i jakie.

Kłopot w tym, że nie wiem co to za firma/model, a muszę dokupić kilka. Czy ktoś z Was widział/spotkał takie gdzieś?

Cześć, wszystkie okna dachowe mam Velux .... ale jaki typ niestety nie pamiętam :roll: . Jestem z nich zadowolona na tyle na ile można być zadowolonym z okien dachowych :wink: :lol: ....gdybym miała więcej rozumu wtedy i zrobiła większe ścienne a zrezygnowała z dachowych to pewnie byłabym bardziej zadowolona :wink: :D .

Ale cóż ...następny dom będzie bez wad :lol: .

Witaj Daggula.Mam pytanko czy okna dachowe te twoje firmy velux są z szyba normalną czy hartowaną.Znalazłem w katowicach gościa który sprzedaje okna o rozmiarze 78x118 plus kołnierz uszczelniajacy za cena 885zł.Te okna sa z szyba normalną i boję się troszkę czy jakiś grad ich nie rozbije i czy lepiej nie zainwestować w hartowaną?Wyszło by 60 zł drożej na oknie .Co myślisz?Ta cena jest na razie najniższa jaką znalazłem na necie i allegro.Czekam na twoje i innych zdanie na ten temat.Niestety każdy grosz sie liczy teraz więc mam dylemat.Acha i jeszcze jedno pytanie Daggula gdzie kupywałaś okna PCV do swojego domku bo myślę że dużo nie dałaś za nie wraz z parapetami.Pozdrawiam.

Sycz ... jeśli cena 885zł jest za komplet okno+kołnierz to jest dobra cena....zwróć uwagę - tak jak piejar godo :wink: - na fakt do jakich pokryć jest kołnierz ....inne są do dachówki, inne do gontu (czyli do pokryć falistych bądź płaskich)

moje okna są z szybą normalną ...standart czyli :wink: ...ale powiem Ci , że jeśli miałabym teraz możliwośc wyboru to dopłaciłabym i wzięła z szybą hartowaną .... przy ostatnim gradzie o mało na zawał nie zeszłam :wink: :lol:

Co do okien pcv ...zadowolona jestem, okienka super - na dobrych profilach , cena do przyjęcia ....namiar poślę Ci na priv :D .

Jorgus ...niestety nic mie wzór tych kafelek nie mówi :roll: ...spróbuj założyc wątek na wnętrzach z zapytaniem ...może ktoś Ci tam pomoże.

A ja rozważam zakup sadzonek -thui , takich 1-rocznnych (na allegro są po 0,70zł :o ) i wsadzić je do takich długich skrzynek ...potrzymac ile trzeba w garażu - i niech se rosną ...jak przyjdzie czas to je wsadzić na podwórku . Jak zobaczyłam, że thuja taka już do wsadzenia do ziemi ( ok.50cm) kosztuje około 10zł to mi się zakupów odechciało :wink: :lol: .... toż cholerka ...ja tego potrzebuję jakiś 150 szt :o .... chyba pobawię się w ogrodnika i se sama duże wyhoduje z małych :lol: .

Pozdrawiam :D .

A ja z pytaniem nietypowym. Otóż mam ci ja w łazience na ścianie takie kafelki:

http://images24.fotosik.pl/272/9e5c1b942dd16a1d.jpg

http://images34.fotosik.pl/354/ff902dd380ffaa65.jpg

a na podłodze takie:

http://images39.fotosik.pl/6/f51beda761fa8c99.jpg

O ile wiem, były kupowane jakieś 7-9 lat temu przez poprzedniego właściciela, który nie pamięta u kogo i jakie.

Kłopot w tym, że nie wiem co to za firma/model, a muszę dokupić kilka. Czy ktoś z Was widział/spotkał takie gdzieś?

7-9 lat? to sporo

kupujac w sklepie plytki warto sprawdzic czy wszystkie pudelka zawierają te samą partie produkowaną w tym samym czasie,

bo jesli nie sa z tej samej parti to kolorem/odcieniem mogą (i najczesciej tak jest) się różnic, ze nie wspomne o wymiarach :roll:

Witam, gdzie można kupić najtańszy piach do zasypywania fundamentów? Kopany albo pospóła. Budowa- Stanica- okolice Gliwic. Dzwoniłam do kotlarni- kopalni piachu- tam 1 tona 7,5 zł netto, ale za to koszt transportu mnie dobije....

w Pilchowicach i wiesz kto go przywiezie :wink:

7-9 lat? to sporo.

kupujac w sklepie plytki warto sprawdzic czy wszystkie pudelka zawierają te samą partie produkowaną w tym samym czasie, bo jesli nie sa z tej samej parti to kolorem/odcieniem mogą (i najczesciej tak jest) się różnic, ze nie wspomne o wymiarach :roll:

Tak, wiem, jednak tu sytuacja jest, można powiedzieć, awaryjna. Mam murowany brodzik, i musiał być źle osadzony/uszczelniony odpływ bo niestety przecieka. Dlatego planuję rozkuć podłogę i pierwszy rząd kafli na ścianie (40cm wysokości), doszczelnić całość folią w płynie, osadzić porządnie nowy odpływ Viega z kołnierzem i zakaflować ponownie, czymś maksymalnie podobnym. Jak się odcień trochę będzie różnił, to tragedii nie będzie, bo to tylko od środka pod prysznicem jest. Ale rozmiary i wzór, zwłaszcza podłogowych, chciałbym zachować możliwie podobne jak w reszcie łazienki.

Witam, gdzie można kupić najtańszy piach do zasypywania fundamentów? Kopany albo pospóła. Budowa- Stanica- okolice Gliwic. Dzwoniłam do kotlarni- kopalni piachu- tam 1 tona 7,5 zł netto, ale za to koszt transportu mnie dobije....

A w Twoim dzienniku brak fotek z fundamentów :)))

Pooglądałabym chętnie , bom zieloniasta jak limonka.

U nas się projekt maluje na czysto i mimo ogromnych chęci na ten rok, zaczniemy chyba dopiero w przyszłym roku :(((

Ale ponoć cuda się zdarzają :)

Witam!

Murowanie rozpoczęte i szczerze nie mam pomysłu na nadproża. Ciągle nie jestem przekonany co do montażu rolet i nie wiem jak wykonać naproże aby w późniejszym terminie podjąć tą decyzje. Ściana 30cm+ocieplenie. Może ma ktoś namiar na fachmana od rolet?

chyba nie ma osobnych szpeców od rolet - zrobią Ci to ci sami co okna.

myśmy zakładali sami bo z roletami nie ma wielkiej filozofi

w Pilchowicach i wiesz kto go przywiezie :wink:

Właśnie Leszku- to najsensowniejsze wyjście te Pilchowice, bo Kotlarnia odpada ze względu na dojazd, ale pan G. K. będzie nieźle kursował... Tyle ton piachu :D

Ewuś--->

A w Twoim dzienniku brak fotek z fundamentów ))

Pooglądałabym chętnie , bom zieloniasta jak limonka.

U nas się projekt maluje na czysto i mimo ogromnych chęci na ten rok, zaczniemy chyba dopiero w przyszłym roku ((

Fotki już są, można oglądać.

No teraz to już nie zdążycie, bo my- podkreślam my czekaliśmy na pozwolenie 31 maja (złożone) do 28 lipca. Może Wasze starostwo szybciej rozpatruje wnioski, ale w czasie zimy wszystko zdobędziecie( pozwolenie itp.) i z wiosny ruszycie pełną parą. Nas tak gość jeden nabrał z działką... Od listopada 2007 obiecywał, że będzie sprzedawał, a w lutym powiedział, że nie, no i zostaliśmy w czarnej d.....

Potem szukanie nowej, i dopiero 12 marca umowa notarialna. Ale nie ma tego złego , co by na dobre nie wyszło. Teraz jestem zakochana w Stanicy :D :D :D

Hej!

Pierwszy raz sie udzielam w tym watku - buduje domek w Wodzislawiu Sl. :)

Poki co jestem na etapie murow piwnicznych (fundamenty, piwnice i pierwszy strop mam juz za soba). Wiec - witam wszystkich sasiadow ! :-)

I odrazu pytam - gdzie zalatwic najtanszy piasek lub pospolke (cokolwiek dobrze przepuszczalnego wode) do zasypania wykopow dookola domu ? Mam drenaz, wiec najlepiej jakby byl to piasek/zwir - nie musi byc 100% "czysty" :) Bede tego potrzebowal pewnie kilka wywrotek, bo z dwoch stron wykop jest dosc szeroki (jakies 2m) i gleboki (2,5m). Kupowanie normalnego piasku w okolicznych hurtowniach to samobojstwo finansowe ;) Szukam wiec raczej kogos z transportem kto tanio przywiezie mi tani material ;-) Nie wiem - pewnie np. w Bukowie cos sie taniego wydobywa ;-)

Macie namiar ? Podzielicie sie ? Dzieki z gory :-)

pozdr.