Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Czesio :D

Parę postów wyżej chodzi dokładnie ten temat. Kiedyś była mała kopalnia piasku na terenie kop Marcel ale się piasek skończył :lol:

Inna rzecz, czy warto sprowadzać strumienie wody pod dom po to, aby go zaraz wyprowadzać drenażem. Ja mam dom w glinie i obsypałem go gliną. Poza tym staram się trzymać wodę np deszczową możliwie daleko od domu.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Parę postów wyżej chodzi dokładnie ten temat. Kiedyś była mała kopalnia piasku na terenie kop Marcel ale się piasek skończył :lol:

A to pech ;-) Ja u siebie na dzialce w drugim jej koncu (a ma ze 200m dlugosci) mam w sumie piasek ale szkoda dziure robic ;-)

Inna rzecz, czy warto sprowadzać strumienie wody pod dom po to, aby go zaraz wyprowadzać drenażem. Ja mam dom w glinie i obsypałem go gliną. Poza tym staram się trzymać wodę np deszczową możliwie daleko od domu.

Buduje dom na malej skarpie i wzniesieniu, mam bardzo dobre warunki zeby ta wode odprowadzac nizej :) Poprostu wole zrobic "pole" 1-2m przed domem gdzie w razie juz jakiejs maksymalnej ulewy - a tych bedzie coraz wiecej:( to, co przedostanie sie przez odwodnienie liniowe przy plocie, wsiaklo i zostalo odprowadzone drenazem, niz mialoby mi wleciec do chaupy :) A niestety buduje sie najnizej z wszystkich sasiadow i z calej drogi i okolicznych pol woda deszczowa bedzie walic prosto do mnie :( A dodatkowo chce jak najnizszy cokol z piwnicy od frontu, wejscie do domu mam tylko na dwoch niskich schodkach wiec... Chyba jednak przepuszczalna warstwa bedzie duzo lepsza. Ogolnie warunki gruntowe mam bardzo dobre - na dole piasek, a otoczony jestem glina. Wody gruntowej nie stwierdzono (mam w dolnym garazu wykopany kanal na 1,7m i bylo tam sucho jak na pustyni:)

pozdr.

Mam pytanko .... Ma ktoś może pozostałości materiałów budowlanych do oddania ? Niezbędne deski, wełna mineralna (na dach) względnie cosik na ścianki działowe i wykończenie "środka" .... pytam, bo czasami Wam zostają pozostałości budowlane a szkoda ich w sumie wyrzucać skoro mogą się jeszcze komuś przydać.

Piszcie na priv - tam szybciej mozna się odnaleźć.

Pozdrawiam słonecznie i szybkiej budowy każdemu życzę.

Witam, chcę się dowiedzieć, jaką papę dawać na fundamenty i jaki lepik???? Chodzi mi o firmę. Tyle tego na rynku, że nie wiadomo, co wybrać. Co WY dawaliście? Proszę o odpowiedź. Plis

(PS. ponizszy opis dotyczy izolacji poziomej - lawa<>fundament)

Ja dalem 2 x folia fundamentowa (0,5mm). Koszt to ok 90 pln / rolke 60cm szerokosci, 50m dlugosci. W rogach folia byla obcinana na koncu jednego boku i "ciagnieta" na prostopadlym boku od poczatku muru - czyli w kazdym rogu jest 4 x folia, tak samo na wszystkich skrzyzowaniach :)

Bardzo trudno te folie przerwac - lezac pod otworami drzwiowymi przy murowaniu piwnicy byla wielokrotnie (przez 2 miesiace) przejezdzana taczkami, deptana, a pod nia byl piasek, ostre kamyczki, zwir. Nie stwierdzono ani jednej dziurki :) A w czasie testow wyszlo ze jest bardzo elastyczna - proba wbicia np. tepego srubokreta to naciagniecie jej do np 1 cm, dopiero potem sie przerywa.

Ogolnie poki co polecam ;-)

pozdr.

Witam

Zamierzam postawić ogrodzenie działki z siatki plecionej ocynkowanej i z pcv. W związku z tym mam pytanie gdzie w okolicach Rybnika, bądź w samym Rybniku można dostać taką siatkę i pozostałe akcesoria potrzebne do postawienia ogrodzenia? Generalnie będzie tego około 75mb.

Dzisiaj odwiedziłem firmę Siatex-|Pol z Rybnika i zaproponowali mi siatkę o śr.3,6mm, wys. 1,5 po 16zł za mb. Do tego słupki z oprzyrządowaniem po około 100zł szt. Robociznę wycenili około 35zł mb.

Wydaje mi się to trochę drogo (same materiały) w OBI i Praktilerze widziałem siatkę troszkę cieńszą ale po około 9zł mb. Gołe słupki po 26zł. Nie było gotowych podmurówek więc nie mam pojęcia ile powinny kosztować.

Nie wiem też jak ta cena za robociznę wygląda na tle innych firm bądź fachowców.

Proszę o podpowiedź i ewentualne namiary.

O :)) o kosztach płotu tez przeczytam bo musimy ze 150 na razie zrobić.

A i pytanie czysto organizacyjne.

Gdybyśmy budowe zaczęli na wiosne, warto już teraz np kupować materiały, czy czekac do wiosny, a teraz tylko zaklepywać??

Co myślicie o oknach:

http://www.ms.pl/index.php/cenniki/okna_tytanowetermo_z_szyba_supertermo_u_0_6

bo mi się jakby podoba zamysł -

Gdybyśmy budowe zaczęli na wiosne, warto już teraz np kupować materiały, czy czekac do wiosny, a teraz tylko zaklepywać??

Co myślicie o oknach:

Ja kupowałem z wyprzedzeniem ale to była końcówka 2004 i początek 2005. W sumie mi się opłaciło ale nie wiem czy dużo na tym ugrasz.

Co do okien to nie czuję za bardzo stosunku do typowych cen okien. Typowy wkład szybowy miewa U=1. Czyli przepuszcza tyle ciepła co 3 m2 przeciętnej ściany. Pamiętaj też, że profil zajmuje czasem 30% powierzchni okna a ten profil o którym piszesz ma 1,1 czyli 4xściana. Z tą wiedzą i wiedzą co do różnic cenowych w oknach i wiedzą nt kosztów ogrzewania można próbować skalkulować czy to się opłaca. Ja mam okna 3 komorowe białe :-)

piejar .... kupiłam 2 tygodnie temu 2 tony po 585 ....i byłam święcie przekonana że wczoraj pozostałe dwie se kupię też po tamtej cenie ...ale jak mi zaśpiewała 610 to mi gały wyszły :o ...no ale nie czekam dłużej bo teraz idzie w góre z dnia na dzień :evil:

oj, nie bałdzo ...nie bałdzo .... :lol:

gaz...szczerze wątpię żeby ceny stały w miejscu :wink:

prąd ... zarżnięcie finansowe

zwykły piec na węgiel .... może i tak, ale codzienna obsługa jest uciążliwa a i tez nie wiem jakie są ceny zwykłego węgla :roll:

są jeszcze piece "na wszystko" ...ale nic o tym nie wiem ...coś mi śmignął taki temat na wymianie doświadczeń ...poszukaj sobie i poczytaj :roll:

oj, nie bałdzo ...nie bałdzo .... :lol:

gaz...szczerze wątpię żeby ceny stały w miejscu :wink:

prąd ... zarżnięcie finansowe

zwykły piec na węgiel .... może i tak, ale codzienna obsługa jest uciążliwa a i tez nie wiem jakie są ceny zwykłego węgla :roll:

są jeszcze piece "na wszystko" ...ale nic o tym nie wiem ...coś mi śmignął taki temat na wymianie doświadczeń ...poszukaj sobie i poczytaj :roll:

Zapomnialas o pompach ciepla - ja takowe ogrzewanko w mojej chacjendzie przewiduje, nawet juz pierwsze 100m kolektora gruntowego mam zakopane ;-)

pozdr.

Zgadza się ale ten układ też zużywa sporo energii elektrycznej. Słyszałem, że pod 2 tys PLN/rok ale nie wiem czy to prawda.

Prawda :) Ale oczywiscie wszystko zalezy od wielu czynnikow, jak to z ogrzewaniem bywa. 2 tys pln / rok to i tak nadal wielki komfort - zaleta nad np. weglem jest to ze rozbijasz sobie koszt na caly rok i placisz "haracz" po te ~300 pln / 2 m-ce, a nie musisz jednorazowo kupic wegla za 2-3k pln :)

A sa ludzie ktorzy schodza do 100 pln / mc liczac tylko w sezonie! Ale to trzeba miec juz bardzo energooszczedna chaupke :) Ja daje 20cm styro na sciany i 30cm welny w dach ale mam spore przeszklenia, niezbyt energooszczedne okna (wykuszowe, na szczescie od poludniowo-zachodniej i poludniowo-wschodniej strony) i sporo okien polaciowych (9) :-))

pozdr.

Co myślicie o oknach:

Ja kupowałem z wyprzedzeniem ale to była końcówka 2004 i początek 2005. W sumie mi się opłaciło ale nie wiem czy dużo na tym ugrasz.

Co do okien to nie czuję za bardzo stosunku do typowych cen okien. Typowy wkład szybowy miewa U=1. Czyli przepuszcza tyle ciepła co 3 m2 przeciętnej ściany. Pamiętaj też, że profil zajmuje czasem 30% powierzchni okna a ten profil o którym piszesz ma 1,1 czyli 4xściana. Z tą wiedzą i wiedzą co do różnic cenowych w oknach i wiedzą nt kosztów ogrzewania można próbować skalkulować czy to się opłaca. Ja mam okna 3 komorowe białe :-)

Witaj Piejar

ale ja myślałam, że normalne profile mają więcej.

Cena na początku też mi się wydawała super, teraz widzę, że można taniej.

Ja celem jakby ocieplenia w zimie i wychłodzenia latem - chcę rolety.

Projekt na czysto się rysuje i zbieramy się do wyliczeń materiałów - ilościowo i wstepnie kosztowo.

Ogrzewanie dalej jednak gaz - jak gazownia odmówi bedziemy się zastanawiać.

I teraz jeszcze o oknach - czy jeszcze istnieje różnica w cenie okien o standardowych wymiarach i nietypowych według zamówienia ???

małe pytanko ... chodzi o wyroby betonowe - akcesoria do budowy zjazdu z działki na drogę publiczną, a konkretnie ścianki oporowe do rur przepustowych fi 400.

trudno znaleźć właściwy zakład a jak już znajdę, to okazuje się, ze nie produkują przejazdowych ścianek oporowych do rur przepustowych fi 400.

zna ktoś jakieś nowe betoniarnie? ja sprawdzałem już w Domrok w Gliwicach i Ufex w Ornontowicach-Bujakowie.