Laufer 02.01.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Szukam dobrego fachowca od instalacji centralnego (ma byc kocioł węglowy z podajnikiem), wodno-kanalizacyjnej. Okolice Żory, Rybnik, Pszczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 05.01.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ten gość jest ze Świerklan - Usługi Wod.- Kan., CO., Gaz. nazywa się Roman Cichy i jest ze Świerklan - to mój były sąsiad. Moja rodzina obok niego mieszka tzn. ja juz nie bo buduję. Mi na budowie robił wzszystko ładanie, czysto-sam sprzątał, szybko. Ma swoja hurtownię i masz wtedy taniej. telefon komórkowy - 668-516-832. Acha powiedz mu że jesteś moim znajomym-ja się nazywam Adrian Adamczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 05.01.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Wszystkim budowniczym i ich rodzinom dużo zdrówka i cierpliwości, Do Siego Roku!!! Ricman 78 sprawdź w Lubarze tam kupowałam w grudniu bloczek betonowy po 3,05zła porotherm ale 25, bo jest większy, po 6,05 w Handlobudzie. Ewus jak tam postępy budowlane? U nas ławy czekają na beton, a tu taki mróz, czekamy na ocieplenie choćby do zera. Pozdrawiam Kasia U nas dokładnie to samo, szalunki ław i zbrojenie gotowe - tylko beton wlac. No musimy poczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 07.01.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ewus jak tam postępy budowlane? U nas ławy czekają na beton, a tu taki mróz, czekamy na ocieplenie choćby do zera. Pozdrawiam Kasia U nas dokładnie to samo, szalunki ław i zbrojenie gotowe - tylko beton wlac. No musimy poczekac. No to zdaje się w przyszłym tygodniu ma być nawet powyżej zera, jeśli sprawdzi się to co mówią spece od meteo. A przy okazji - mapki do celów projektowych (kanalizacja w Rybniku) to ile powinny kosztować? Wodociągi zawołały o 4 sztuki + wersję elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 07.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ekogroszkowcy pewnie już wiecie http://www.kwsa.pl/ Dziś już odszczekali: "Uprzejmie informujemy, że od dnia 8.01.2009r. Kompania Węglowa S.A. przywraca sprzedaż gotówkową węgla w kopalniach KW S.A. w ograniczonym zakresie. Sprzedaż będzie odbywać się bez konieczności awizacji na zasadzie kolejności zgłoszenia pod załadunek." Czyli eksperyment wywołał tyle protestów (ponoć nawet samorządowców oraz związkowców górniczych) że na razie go zawiesili. Czyli wracamy do starych, znanych kolejek przed kopalniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 07.01.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A przy okazji - mapki do celów projektowych (kanalizacja w Rybniku) to ile powinny kosztować? Wodociągi zawołały o 4 sztuki + wersję elektroniczną. A nie masz mapki do celów projektowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 07.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A przy okazji - mapki do celów projektowych (kanalizacja w Rybniku) to ile powinny kosztować? Wodociągi zawołały o 4 sztuki + wersję elektroniczną. A nie masz mapki do celów projektowych? Niestety nie, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.01.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ekogroszkowcy pewnie już wiecie http://www.kwsa.pl/ Dziś już odszczekali: "Uprzejmie informujemy, że od dnia 8.01.2009r. Kompania Węglowa S.A. przywraca sprzedaż gotówkową węgla w kopalniach KW S.A. w ograniczonym zakresie. Sprzedaż będzie odbywać się bez konieczności awizacji na zasadzie kolejności zgłoszenia pod załadunek." Czyli eksperyment wywołał tyle protestów (ponoć nawet samorządowców oraz związkowców górniczych) że na razie go zawiesili. Czyli wracamy do starych, znanych kolejek przed kopalniami. i barrrrdzo dobrze ... w tych kolejkach nie stoję ( w składzie kupuję) , ale przynajmniej może ceny już w górę bardziej nie poszybują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.01.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A przy okazji - mapki do celów projektowych (kanalizacja w Rybniku) to ile powinny kosztować? Wodociągi zawołały o 4 sztuki + wersję elektroniczną. A nie masz mapki do celów projektowych? Niestety nie, dlatego pytam. Mnie za jakies 600-800 pln zrobila babka geodetka ale ona tylko sobie na emeryturze dorabiala Teraz juz zleca to podwykonawca i kosztuje to tak jak wszedzie, czyli ok 1k pln. Nie wiem, czemu tak drogo :/ pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 07.01.2009 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Mnie za jakies 600-800 pln zrobila babka geodetka ale ona tylko sobie na emeryturze dorabiala Teraz juz zleca to podwykonawca i kosztuje to tak jak wszedzie, czyli ok 1k pln. Nie wiem, czemu tak drogo :/ Bo to jest bloody monopol, tak jak notariusze. Wychodzi na to, że ceny które mi podali przez telefon losowo wybrani geodeci są niestety rynkowe. Bo właśnie 1000-1200 wołali. Ech, miałem nadzieję, że może jakoś kiepsko trafiłem, a tu widzę, że jednak nie. Bloody, bloody monopol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 08.01.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A przy okazji - mapki do celów projektowych (kanalizacja w Rybniku) to ile powinny kosztować? Wodociągi zawołały o 4 sztuki + wersję elektroniczną. A nie masz mapki do celów projektowych? Niestety nie, dlatego pytam. Jeżeli chcesz zrobić projekt przyłączenia do kanalizacji, to tak na prawdę wystarczy jedna mapka w wersju papierowej. To rybnickie wodociągi mają takie chore wymagania i chcą 4 mapki + wersja elektroniczna. Ja ostatecznie projekt zleciłem gościowi z poza wodociągów - z wszystkimi uzgodnieniami zrobił to szybciej i taniej niż same wodociągi no i potrzebował tylko jedną mapkę. Ja akurat miałem jedną więc mi to pasowało, ale jeżeli ty nie masz to chyba i tak nie ominie cię wydatek, bo czy to będzie jedna mapka czy cztery to pewnie geodeta cię podobnie skasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka 08.01.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 czy ma ktoś namiar na dobrego, sprawdzonego elektryka, który nie zedrze za wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 09.01.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Witam wszystkich budujących Mam pytanie czy ktoś już budował lub ma zamiar budowac z pustaków keramzytowych. Dużo na ten temat czytałem i byłem na budowach w tym systemie. Myślę że budowa ściany jednowarstwowej 38cm. jest dobrym rozwiązaniem. A co myślą forumowicze na ten temat. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.01.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Witam wszystkich budujących Mam pytanie czy ktoś już budował lub ma zamiar budowac z pustaków keramzytowych. Dużo na ten temat czytałem i byłem na budowach w tym systemie. Myślę że budowa ściany jednowarstwowej 38cm. jest dobrym rozwiązaniem. A co myślą forumowicze na ten temat. A jaki to ma U ? Jezeli <= 0,2 to.. zazdroszcze ze jestes jeszcze przed, a ja juz po ;( Aczkolwiek material jest dosc malo popularny i chyba trudno dostepny - szczegolnie 38cm. Kupic mozna latwiej 24cm ale to wymaga docieplenia, wiec tak naprawde szkoda pieniedzy, bo pewnie jest sporo drozszy od ceramiki, czy BK. pozdr. EDIT: juz widze, ze toto ma U = 0,29 (W/m2K), czyli marnie, ja mam 0,18 - nie zaluje pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 10.01.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witam wszystkich budujących Mam pytanie czy ktoś już budował lub ma zamiar budowac z pustaków keramzytowych. Dużo na ten temat czytałem i byłem na budowach w tym systemie. Myślę że budowa ściany jednowarstwowej 38cm. jest dobrym rozwiązaniem. A co myślą forumowicze na ten temat. A jaki to ma U ? Jezeli <= 0,2 to.. zazdroszcze ze jestes jeszcze przed, a ja juz po ;( Aczkolwiek material jest dosc malo popularny i chyba trudno dostepny - szczegolnie 38cm. Kupic mozna latwiej 24cm ale to wymaga docieplenia, wiec tak naprawde szkoda pieniedzy, bo pewnie jest sporo drozszy od ceramiki, czy BK. pozdr. EDIT: juz widze, ze toto ma U = 0,29 (W/m2K), czyli marnie, ja mam 0,18 - nie zaluje pozdr. Toto jest trudno dostępne ale ja znalazłem w Żorach w składzie budowlanym cena 1m2 pustaka 38cm. z przywozem to jakieś 110zeta, nie wydaje mi się aby był aż tak drogi. W Żorach też jest pobudowanych dużo domków w tym systemie z którego ja myśle budawac Betard Mur. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.01.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Toto jest trudno dostępne ale ja znalazłem w Żorach w składzie budowlanym cena 1m2 pustaka 38cm. z przywozem to jakieś 110zeta, nie wydaje mi się aby był aż tak drogi. W Żorach też jest pobudowanych dużo domków w tym systemie z którego ja myśle budawac Betard Mur. 110 pln / m2 to mniejwiecej podobnie jak np. porotherm 25 + 20cm styro, z tym ze sciana dwa razy cieplejsza. Twoj wybor pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 10.01.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witam wszystkich budujących Mam pytanie czy ktoś już budował lub ma zamiar budowac z pustaków keramzytowych. Dużo na ten temat czytałem i byłem na budowach w tym systemie. Myślę że budowa ściany jednowarstwowej 38cm. jest dobrym rozwiązaniem. A co myślą forumowicze na ten temat. A jaki to ma U ? Jezeli <= 0,2 to.. zazdroszcze ze jestes jeszcze przed, a ja juz po ;( Aczkolwiek material jest dosc malo popularny i chyba trudno dostepny - szczegolnie 38cm. Kupic mozna latwiej 24cm ale to wymaga docieplenia, wiec tak naprawde szkoda pieniedzy, bo pewnie jest sporo drozszy od ceramiki, czy BK. pozdr. EDIT: juz widze, ze toto ma U = 0,29 (W/m2K), czyli marnie, ja mam 0,18 - nie zaluje pozdr. Toto jest trudno dostępne ale ja znalazłem w Żorach w składzie budowlanym cena 1m2 pustaka 38cm. z przywozem to jakieś 110zeta, nie wydaje mi się aby był aż tak drogi. W Żorach też jest pobudowanych dużo domków w tym systemie z którego ja myśle budawac Betard Mur. pozdrawiam i tak samo drogie jak szary BK 36cm +10 styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 12.01.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Witam,mam do sprzedania 90 szt profili stalowych U50 o dł. 4 m do płyt g-k. Cena to połowa ich wartości:http://www.lafargenidagips.pl/wydawnictwa/pdf/cennik04-2008.pdfMateriał do odbioru w Nieborowicach k. Gliwic. W okolicach Gliwic mogę profile dowieżć własnym transportem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq235 17.01.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Witam wszystkich. W związku z tym, że na wiosnę planuje rozpoczęcie modernizacji moich czterech ścian, proszę o namiary na jakiegoś sprawdzonego no i oczywiście niedrogiego kierownika budowy mile widziane są również namiary na ekipy zajmujące się nie tylko budową, ale również rozbiórkami ponieważ w moim projekcie przewidziana jest rozbiórka dachu oraz pierwszego piętra. Dzięki za odpowiedzi Witam ponownie i ponawiam pytanie, wprawdzie kierbuda już mam ale z ekipą budowlaną jest mały problem, dlatego jeżeli dysponujecie namiarami na dobre sprawdzone ekipy to proszę o info na priva. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 20.01.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Tak tu cicho i spokojnie, to zapytam może o trochę teorii z dziedziny termomodernizacji (modnej ostatnio). Mam dość stary piec na ekogroszek, jeden z pierwszych podajnikowych na rynku. Ciekawi mnie, jaką on ma sprawność w rzeczywistości. Zastanawiałem się, jak to policzyć? Czy dobrze myślę, że:- zmierzę różnicę temperatur dT na wlocie i wylocie z instalacji c.o. powiedzmy przez jeden dzień (komputerowo oczywiście, dajmy na to 1 pomiar co 5 minut)- odczytam wydajność pompki w (l/h),- wezmę z tablic ciepło właściwe wody (4190J/kg*K)I teraz policzę zużycie ciepła dla każdego pięciominutowego okresu:q = 4190 * dT * w / 12i teraz posumuję to dla każdego z tych pięciominutowych okresów (czyli fachowo - zcałkuję) to otrzymam w wyniku zużycie ciepła przez 1 dobę. Znając energetyczność ekogroszku (27MJ/kg) i zużycie dobowe węgla, policzę ile ciepła wytworzyłem z ekogroszku. Pozostaje podzielić ilość ciepła dostarczonego domowi przez ilość ciepła wytworzonego z ekogroszku by uzyskać sprawność pieca. Czy takie szacunki mają sens? Jorgus PS. Sprawdziłem - nie znam wydajności pompy. Na tabliczce znamionowej znalazłem jej prędkość obrotową (1200/1500/1800/2000 obr/min). Da się to przeliczyć na wydajność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts